Nechcem mať všade vystavené detské výtvory. Kam s nimi?
Ja viem, je to zlaté, milé ....... ALE. Moje 7 ročné kreatívne dietko mi všade vešá svoje výtvory.Keby sem -tam niečo pekné OK, ale je toho velké množstvo, chodí na výtvarnú, šikovné ruky, keramiku, doma rada kreslí, maluje, proste stále niečo tvorí. Nič proti uvedeným krúžkom, sú super, len nám každý týždeň pribudne nové lesklé srdiečko, anjelíček s krepového papiera, domček zo špáratiek, papierové kytičky, milion obrázkov na jednu tému, rôzne neidentifikovateľné potvory z keramiky čo pravdepodobne majú byť nejaké asi zvieratko (miska? válček s očami?) a dcéra to strašne rada vystavuje, bohužial nie vo svojej izbe ale najlepšie v obývačke. Ked jej poviem že to nechcem strašne sa urazí, rozplače, babkám a kadekomu sa potom sťažuje že sa mi to nepáči, že je málo šikovná ked to nechcem. Niektoré veci sa mi podarí umiestniť jej do izby alebo ju presvedčiť nech to á nejakému členovy rodiny ako daršek, ale tie podla nej najkrajšie (čiže najvačšie gýče) proste MUSIA byť v obývačke, pípadne spálni.. Lenže ja to tam proste nechcem, nechcem mať ladničku ovešanú magnetkami, na garnížach povešané k*k*tiny, v poličkách chcem knihy nie papierové ruže, je to obývačka nie materské centrum, stačia mi tie hračky čo si tam počas dna navláči. Pravidelne sa snažím tie staršie veci povyhadzovat ale ona si všetko hned všimne a už je zle, histerický záchvat plač. A ked sa ako tak zmieri s vyhodeným za pár dní donesie znova novú várku výtvorov a znova hádky. Pritom pár jej fakt pekných obrázkov máme zarámovaných a visia na čestnom mieste ale jej to nestačí. Ako jej to mám vysvetliť, tak aby sa necítila urazená, alebo že ju nepodporujem? A dalšia vec kam s nimi? Vyhodiť? Odložiť?
@dai no presne takto mam ja, proste neodpadavam z kazdej veci lebo presne to niekedy byva jeden namet milionkrat nakresleny a najhorsie beriem tie veci so sikovnych ruk..ako oni su skvele, super napady, deti si cvicia zrucnost ale nieje tam ani macik makovy nejakej kreativity, ono tie prace su vsetky rovnake...proste vystrihnu rovnake srdiecka rovnakej farby, s rovnakou snurkou, na tie iste miesta nalepia rovnake oci, vlasy atd... a je toho proste prilis
Ja ťa chápem, aj my máme veľdielka, ktoré robili v škôlke, ale určite ich nemám po celom byte. A takú obývačku ako na fotke vyššie by som nezniesla. Dieťa má vedieť čo je obývačka a načo slúži a takisto že také veci ako dielka nech si vystavi v detskej izbe. Tiež nechvalim za každú kresbicku, keď to naozaj nieje podarene... Tak vznikajú deti, ktorým uniká realita..
@kaja73 no presne pri pokuse o vymenu sa mala rozplakala... A to som sa snazila fakt jemne a citlivo jej vysvetlit ze pozri zlatko, tie veci z minuleho roka odlozime a dame nove.... A hned bolo zle..ty nechces mat moje vecii beeeeee.. Ona je proste strasne citliva na svoje vytvory, ja jej to chvalim do aleluja ale nemozem mat vystavene vsetko
@maciatkolulu keby mam povalu tak to robim asi tak isto - a ked budu velky mozu sami rozhodnut...ale zial nemam, takze pravidelnu ocistu domacnosti robit musime - mi to pride ako taka psychohygiena aj🙂 triedim oblecenie ( za ktorym je mimochodom mojim detom tiez luto - velakrat to musim robit ked nie su doma ), triedim hracky a aj ich diela - tym zostavaju vlastn elen tie najkrajsie...
vies , ja som byvala s bratmi v 1 izbe - mali sme tam 3 postele, perinaky a velky stol - ziadne vystavky... nikdy som nemala pocit ze by som bola nemilovana, nedostala chvalu od rodicov... kazdy z nas mal na chodbe svoju skrinku - ked sme sa osamostatnili tak sme si ich preberali - co sme si tam odlozili ( my, nie rodicia ) - zobrala som si par veci z tade, vacsinu som vyhodila🙂 boli to rozne papiere, nic co by malo realnu citovu hodnotu - tak neviem ani ci to ma velky vyznam odkladat uplne vsetko ( vidim to aj pri tych cistkach co robime, ze mnohe veci za ktore decka kedysi nenormalne bojovali po 2och rokoch v pohode vyhodia😉 )
Mam 22 rokov a moja mamka ma este stale vystavenu moju kresbu z pred 14 rokov. Vzdy na Vianoce vytiahne bratovho anjelika ktoreho robil este v skolke teraz je deviatak som sa smiala nech ho uz vyhodi lebo oci ma jedno hore druhe dole, povedala nie lebo to dostala z lasky a ma to ako pamiatku ked bol este maly... deti vsetko vnimaju inak mala by si sa cez to preniest a chvalit ju, po case ju to prejde.. detska radost je najkrajsia radost. 😉
Nasu som na to ani nenavykala.Nieco urobila...super,krasne...ale ostalo to v izbe a casom som to zobrala a ulozila do krabice
@dai ale ved jasne, ale tuto ide o nejaky iny prejav, ked dieta place.... neviem, mozno je dietko rozmaznane, no neviem, aj u nas sa triedia hracky, samozrejme za nepritomnosti majitela😉 a za oblecenim vacsinou placem ja...😉
@maciatkolulu ono je to velakrat o povahe - ak take dieta nemas nepochopis... moj syn je napr. uplny salamista a keby nemam aj dceru tak tu tiez riesim aku ujmu mu musela spravit ked plakalo - moj syn totiz place naozaj len vo vynimocnych situaciach ked sa nieco velmi vazne stane...
lenze mam este uz pomaly pubertacku ktora place za kazdu blbost - a teda doslovne☹ je to jedna z nasich najzivsich tem na diskusiu - je velmi citliva od malicka - dnes sme mali 3 hodiny placu lebo odchadza jej oblubena druzinarka ( co jej teda plne kvitujem , poplakala som si chvilu aj s nou, problem je ze taky isty plac dokaze mat aj pre uplnu blbost )... ja velakrat neviem ci sa stalo nieco vazne alebo jej len jej oblubeny papierik od oblubeneho cukrika nepadol za skrinu ked place☹ takze si nedovolim plac hodnotit ako nieco traumaticke, to musi uz autorka temy vediet ci je to plac realny, alebo len prameniaci z precitliveho vnimania veci okolo jej dcerky:-/
😅 hej hej, pravda
@lujza123 moja mladsia je presne taka ista, velmi dobre viem, o com hovoris. Minule leto som poza jej chrbat vyhodila 5 ( pat!) 60 litrovych vriec jej vytvorov iba z toho roka. Robim to kazdy rok. Vela veci mame vystavenych, chladnicku nie je poriadne vidno, co su na nej kresby. Mam 4 sperkovnicky vyrobenych naramkov, nausnic a nahrdelnikov. Ako to robim ja? Najkrajsie veci lepim do albumov a niektore davame do skatuli ( ked uz nie je kam nove vytvory dat) a do pivnice. Hovorime tomu archiv. Kazdy raz, co jednu skatulu donesieme, jedna ide prec ( natajnasa). Bez kazdorocneho vyhadzovania vytvorov z domu by sme sa veru nemali kde pohnut.
@maciatkolulu
@dai moje dieta nerozplace takmer nic ale na svoje vytvory je proste extremne citliva..MUSIA byt vsetky v obyvacke a naveky, MUSI sa nad nimi hikat, kvikat, obdivovat, ked nieco kresli, robi tisickrat sa pride spytat ci to nepokazila, ci je to pekne... Hracky, oblecenie v pohode vytriedi so mnou, dobrovolne, v tomto je fakt minimalistka, sama sa toho rada zbavi...ale dotknut sa toho papieroveho srdiecka v kuchyni bozechraan.. Proste obsesia. Ako ja som za chvalenie dietata, aj podporu kreativity ale v tych 35 m2 kuchynoobyvacky sa chcem citit ako v dome, nie v muzeu gyca.. Hovorim, jej namalovane veci sa mi pacia, ale nie invazia papierovych postaviciek s krutiacimi nalepenymi ocami
@simsalabim no vsak prave...fuu asi budem musiet prezit mensi cirkus a minulorocne veci pojdu do krabice..len keby to tak nepreziva
@lujza123 podla mna si dosť zakomplexovana ked dokaze povedat ze su to koko**** .. aa spamätaj a ty ako matka by si mala dieťaťu vysvetliť že 2-3 obrazky vystavene v byte a pocase to zamenit za ine obrazky .. spravit si zakladač pre tieto vecičky vytvory. Dieta musis pochvalt povedat mu ze je to pekne ale vysvetlt mu ze to nemoze byt vystavenie doma. Nech si to necha v izbicke. Obyvacka je miesnost pre odpocinok a pokoj pri televizore spalna zasa na spalne nie a hracky. Ako ma byt disciplina v skole v skolke tak aj doma... lebo dieta ti prerastie cez hlavu a bude si vsetko vydobijat placom.
@kaja73 moja je ta kvetina a jedna nenapadna flasticka v rohu..cela policka je jej. + vsetky police v kniznici, vsetky garnize, v kuchyni hore na polici a v podstate vsade kde sa da nieco zavesit..ako uznaj, co je vela to je moc... Ale diskusia ma nakopla, idem to pretriedit kym je na prazdninach, natiahnem siet na stenu v detskej a povesam jej to tam zatial
Skúste kúpiť nejaký pekný šanón a všetky drobnosti, ktoré teda nechceš mať vystavené polepiť na papiere, dať do euroobalov a pozakladať do šanónu. A šanón (y) nechať na vyhradenom mieste v obývačke, aby ktokoľvek a kedykoľvek mohol doň nakuknúť a popozerať si ho. Aby mohol ktokoľvek oceniť aká je šikovná. Dcére vysvetliť, že jej kráľovstvo je detská izba a tvoje kráľovstvo je obývačka a treba to rešpektovať a trvať na pravidlách. A možno trochu popracovať na jej sebaistote (ale to je len môj postreh z toho čo píšeš). Každopádne veľa šťastia a trpezlivosti 😉
@lujza123
Strasne sa bavim, ako ta tu idu zozrat tieto ultramamicky :D
Ja ti uplne rozumiem, tiez nechcem mat z obyvacky detsky kutik, takze to riesim tak, ze chvilku necham vystavene a potom odlozim.
@lujza123 fu🙂 tak to mas toho fakt dost... to taketo by u nas nepreslo... vyzera to podobne v knizniciach v detskej ale nie v obyvacke a kuchyni - teraz pozeram ze tu mam este stale ich vajcia pomalovane - sme z nich spravili na velku noc travicku v kvetinaci so stromom🙂 sa mi to strasne paci, tak to tam stale je ( mozno az do vianoc to vydrzi😀 ) a este tu ma maly 2 drahy postavene a nejake puzzle - ale teda to ma v svojom kutiku pri kuchyni... ale teda na polickach nic, detto vo velkej kniznici ( moj muz je minimalista, by ho kepka trafila keby takto vystavujeme😀 )
Hmm, ja súhlasím s mamičkami, čo by obázočky pozakladali do šanónu, iné výtvory odfotili a tiež do šanónu... Zvyšok do krabice. Vybrať jeden - dva pekné kúsky, ktoré budú v obývačke. Viac NIE. Vysvetliť malej, že je veľa roboty to oprašovať, obchádzať, veď musí dať aj kopec roboty tam udržať poriadok, keď je to samý lapač prachu. Ja osobne také prkotinky nemusím.
Nech bola výchova mojej mamy aká chcela (mali sme doma veru "veselo"), zopár vecí jej neupriem. Spoločné priestory boli spoločné priestory, detské izby boli detské izby. Tam sme mohli lepiť, malovať po stenách, mať neporiadok, hračky porozhádzané, prach tri mesiace neutretý, povystavované všetky ptákovinky od výmysla sveta, diplomy za plávanie, výtvory, maľby.... Ja som si aj po stenách mohla čmárať, keď sa mi páčilo. Keď sa mi už nepáčilo, mohla som si vymaľovať :D Ale to až ako staršia. Do iných priestor jednoducho nie.
Možno dávať dcére najevo záujem o jej výtvory iným spôsobom ako priamym vystavovaním... Naozaj ten nápad so šanónom alebo fotoknihou sa mi páči. Možno aj jej bude. Môžte spraviť koláž z fotiek najlepších výtvorov a kamsi zarámovať a vystaviť tú.
Kazdy je nejaky a pre kazdeho je dolezite nieco ine. Pre niekoho dolezite, pre niekoho somarina.. Sama zakladatelka pise, ze malu hocico nerozplace, takze evidentne je pre nu to dolezite prave toto - jej vytvory.. Len na to som poukazala. Aj u dospelych, prejedneho je nieco maximalna blbost a niekto iny to zas berie vazne.. Ludia nie su rovnaki... To ze pre maminy su to debiliny, neznamema ze jaj pre ich dieta...
Ja ta uplne chapem 🙂 a rozumiem ti. V izbocke jej na stenu velku kup siet notmalne s takymi okami mensimi ako futbalova. Pripni jej ju na celu stenu a tam si raz mesacne urobte vernisaz. Stare veci dole nove,ktore zatial bude mat pripravene v nejakej cakacej krabicke das na soet. A stare co das dole do krabice a do archivu. Je riadne citliva,ale zvladnete to 🙂
Nejake pravidla,a aby nebola sebeckost 🙂 urcit si priestor a bude fasa 😉
Nabudúce napíš kokotinka, prípadne kokotinôčka. Tu si na konovi, ak nevieš. A vôbec, choď sa zakopat, celé zle.
A vôbec po druhé. Poďme autorku aj ukamenovat, sak to je neskutočne.
@vintage_lady hehehehh toto je dobré , už ma len napadlo " hoď kameňom, kto si bez viny! "
@womankc totok. Povedala škaredé slovo 😅😅😅😅
Moja je tiez kreativny cloviecik ,ale naucila som ju to nechavat do casu a menime a obnovujeme a stare davame dokonca do zberu papiera ,vediem ju takto od zaciatku a nie je problem ,ale kedze to ma asi po mne mnohokrat si spolu sadneme a pracujeme spolu a vianoce su pre nas dve raj....kludne ak to tak moc preziva ,vyhrad jej miesto ,nastenku ,kde si to bude sama menit ,ty max asistuj a zvysok davaj do krabice a po nejakom dlhom case na tajnasa vyhod....zvladete to ,neboj.

@winni
ste si ista, ze ste to vy pochopili spravne ?