Nedokážem oceniť dieťa
Mam 8 rocneho syna. Od narodenia som s nim sama. Priatel odisiel, moja rodina zije 300 km od nas, zaujem velmi nemaju. Nevadi. Od narodenia riesim len chroroby. Nie detske, ale vaznejsie. Syn ma celiakiu, histamin, skoliozu, silne dioptrie, v skole mu to nejde. Snazim sa,ucim sa s nim, nic z toho. Chcem to vzdat,nech ma aj stvorky. Cele dni len varim specialnu stravu do skoly,ucim sa s nim. Sporty mu nejdu tiez. Je nizky,nema svaly, vsetky cinnosti vyzaduju vela usilia,nic nejde dobre, ani skola,ani sport,ani zdravie. Teraz mu este diagnostikovali zavazne dedicne ochorenie. Bola som z toho nestastna, ale teraz uz nevladzem ani to,od mala to ide len k horsiemu. Musim cele dni odmalicka riesit jeho zdravie,jeho ucenie,skolu,v nicom nie je normalny,vsetko je len tazke stale. Kazdy den je tazky. Doteraz som bojovala,dufala,ze bude lepsie,ze aspon nieco mu pojde,ale nejde mu nic.vobec nic.keby som to vedela,nikdy by som dieta nemala, je to strasne priznat, ale lutujem to. Moj zivot sa stal zufalym a tak tazkym,odkedy sa narodil. A zlepsenie?to asi nikdy nebude. Co s tym? Tazko sa radi asi. Jeho otec uz nezije na Slovensku, tade cesta nevedie. Nemam ho kam dat a ja uz nevladzem. O peniazoch ani nehovorim, keby niekto navrhoval opatrovatelku. Ta by aj tak nepomohla.ani s ucenim,ani s chorobami.
Možno má dyslexiu, dysgrafiu alebo niečo podobné, keď mu to v škole nejde, bola si s ním na vyšetrení? Možno by potreboval asistenta v škole. Skús vybaviť, čo sa dá. Aj preňho to musí byť náročné, má diétu, nemôže hocičo zjesť ako iné deti. Chápem, že si unavená. Ale nestrácaj nádej, možno nájdeš niečo, čo ho bude baviť. Ja som to tiež nemala jednoduché, môj syn najstarší takisto samé choroby a problémy od narodenia. Bývalý má opustil už keď som bola tehotná. Nemala som prácu, peniaze, ani neviem, ako som to všetko zvládla. Syn je ZTP. Tiež nemal 1 v škole, ale našiel neskôr to, čo ho baví a tomu sa venuje. Verím, že aj u vás sa to zlepší časom. Držím palce.
Neviem poradiť, len sa skláňam pred všetkým tým, čo zvládaš. Si naozaj hrdinka a obrovský klobúk dole.
Možno predsa skúsim poradiť - kamoška si našla takto normálne cez internet slečnu študentku, ktorá študovala špeciálnu pedagogiku a aj sa s jej dcérou učila. Ona ti síce asi nenavarí, ale možno by to pomohlo aspoň trochu.
Držím palce!
Drzim palce, ver mi si super mama 🌸💗
A aky je co sa tyka medziludskych vztahov? Niekto naozaj nevynika v ziadnej oblasti, co sa tyka skoly a prace, ale je priatelsky, empaticky, mysli na inych, ma silnu moralku. Alebo co sa tyka inych cinnosti, je aspon pracovity, snazi sa? A hoci mu aj "nic nejde", ma nejaku zalubu, bavi ho nieco?
Ale inak ciastocne aj chapem. Ja mam sice uzasneho sikovmeho syna, hoci riadneho betara, ale je stale chory. Bezne virozy, obcas horsia, ale naozaj takmer stale. V januari bol 4 dni v skolke, vo februari tiez a uz sa do nej dostane az v marci, niektore mesiace su to 2 dni, vynimocne 6. Parkrat uz vydrzal aj 2 tyzdne, ale to boli take svetle vynimky. Ideme takto uz 2 a pol roka a nelepsi sa to, stale doma so soplami, kaslami, teplotami, nechutenstvom. Nemozeme normalne chodit do roboty, nemam tyzdna, ktory by som cely obrobila v robote, robim po veceroch a tak vselijako, striedame s muzom sluzbu a aj ked je maly zlaty, tak niekedy uz mam problem skryt svoje roztrpcenie Mame cca 15 chorob do roka a nie par dnovych. Dnes to zrovna na mna nejako dolahlo, citim sa ako vo vazeni, hoci syn vie dat aj radost.
Na pomoc pri učení,na pozornosť,adhd .....sa robia terapie-biofeedback.Robia to psychológovia.Skús sa poinformovať,prajem veľa síl.Ja sama mám tiež chorého syna.
Tak napis aj tu "jednu diagnozu" pre lepsie pochopenie
Mozno nie si nestastna zo syna. Ale z toho ze si na vsetko sama . A nech sa snazis ako vies nevidis vysledky mas pocit ze veci robis zbytocne. Mas pocit ze si zlihala. A zaroven citis krivdu Lebo nemas svoj zivot si len single mama Akoby uz nie osobnost ktora si bola pred materstvom. Akoby si stratila samu seba . Mozno len by stacilo tu snahu o jeho zlepsenie presmerovat . Doucovatela mat . Niekedy sa moze rodic snazit dookola bez uspechu a taky VS student matiky to vie inak krasne a raz dva vysvetlit. Aj to dieta moze mat viac respekt snahu pred cudzim davat pozor viac ako ked vysvetluje mama . Ked ma ADHD nemusi mat nizsi intelekt Len sa nevie sustredit nudi sa . Clovek moze mat tazke zaciatky v skole . Ja som mala na zs 3ky a na strednej som maturovala s vyznamenanim.A sla som aj na VS. Stacilo byt trochu vacsia a pocuvat prednasky . Nikdy som sa nevedela biflovat. Nepozeraj nanho Tak negativne. Skus sa zamerat na to aby bol stastny aby sa kazdy den stebou dost smial . Zameraj sa na svoj pocit stastia . Mozno menej tlacit na pilu. Viac sa uvolnit a rozsirit svoje kruhy priatelov .. ist na rande alebo za kulturou . Aj Keby mal mat 4ky . Pozerat sa nanho s laskou. Stale je to tvoj syn. Aj ked mas teraz pocit ze len vela roboty a zodpovednosti okolo neho a ziadne pozitiva nevidis . Treba zmenit tvoj uhol pohladu . Prijat ho takeho aky je . A pracovat na vasom vztahu . Nie Len on nema nikoho ineho na svete .. ani ty . Mate jeden druheho . A ked to prestanes vnimat ako katastrofu moze sa vasa rodina rozsirit o noveho clena . Len najprv Musis najst radost zo zivota .. ocenit to co mas.
@zanka777 ,❤️❤️❤️👍👍
@plnenapaprika ❤️
ja by som sa na učenie pokúsila nájsť niekoho, je to lepšie a možno nevieš dobre vysvetliť, to by ti pomohlo
Ja si myslím, že si proste vyhorela.. úplne ťa už povinnosti položili, veď si na všetko sama.. podľa mňa by si si mala najst odborníka, ktorý by ti pomohol spracovať a prijať to, aký syn je a možno by ste nakoniec aj zistili, že tá silná frustrácia vôbec nie je zo syna, ale niečo čo v tebe od malička drieme a máš bolestnu minulosť.. proste spracovať všetko čo sa ťa dotýka..
Nie je nič nepochopiteľné na tom, čo cítiš.. len to treba nejako sa pokúsiť napraviť, syn má len teba..
A tiež by som chcela povedať, že to že mu teraz nič nejde neznamená že to tak bude navždy.. vekom sa mnoho veci zmení, len aj na seba nemôžeš zabúdať.. čítam, že má strašnú diagnózu, to všetko ťa mohlo dostať do naozajstného a silného vyhorenia.. ale musíš byť silná aj kvôli sebe, aj kvôli nemu.. a ty silná si, veď koľko už toho máš za sebou a zvládla si to? Len potrebuješ podporu aj ty..
Mňa by zaujímalo, ako trávite voľný čas? Chodievate na výlety? Niečo spoznávate? Pretože z vlastnej skúsenosti viem, že toto je veľký liek na mnohé.. nebyť doma, niečo zažiť, mať čo rozoberať s dieťaťom..
Chyba ti opora a blizka osoba. Keby ho aspon kamaratka obcas vzala niekam,aby si si mohla oddychnut. Si vycerpana a unavena,preto nevidis vsetko to krasne,co v synovi je. Aj ked je problemovy po zdravotnej stranke,stale je to dobre dieta s krasnou dusou,ale neviditelne vdaka jeho hendikepom. Nezabudaj,ze vsetko usilie,co donho vlozis,sa ti vrati. Teraz to cez unavu a vyhorenie nevidis,ale o par rokov to bude vidno. Skus poprosit niekoho znameho,keby len raz do mesiaca ho postrazili aj to by ti pomohlo.
Robis to najlepsie ako mozes,nikdy o sebe nepochybuj.
Nebolo by riesenie odstahovat sa blizsie k rodicom. Mozno by aspon trocha pomohli.
@autor skús ho dať vyšetriť na poruchy učenia. Celiakia je dieťa nie choroba. Buď rada,že nemá Fenylketonurii tá je 100x horšia, histamin majú aj PKUckary. Bohuzial
Rozumiem ze je to tazke ale nevzdavaj to s nim.. on je tvoj, on je ty, prisiel z teba a sama so sebou by si to predsa tiez nevzdala.. keby si ty mala slabsi intelekt, diagnozy tak by si aj tak dalej bojovala a snazila sa.. tak to s nim nevzdavaj, on ma len teba, pre neho si cely jeho svet.. a ako porastie tak to s nim urcite bude lahsie
Autorka a teba dokázali rodičia oceniť v detstve?? Lebo ja mam toto isté s dcérou, akoby som tvoj príspevok písala ja...nemá síce toľko diagnóz ale aj tak je to frustrujúce, hlavne tá škola...no a tu vidím veľký rozdiel ako ju beriem ja a ako jej otec. Ja som bola vychovaná tak že nikdy nebolo nič dosť dobre, ani to čo mi išlo nebolo dosť dobre, lebo samozrejme vždy boli lepší a všetky kamarátky boli lepšie a šikovnejšie. Koľko som sa toho napocuvala🙄 A teraz presne takto vnímam ja dcéru. Samozrejme jej to nehovorím ale myslím si to. 😥 Naopak jej otec bol skvelý, šikovný synator, jeho rodina ho stále chváli aj keď podľa mňa vôbec nie je za čo (😄) ale oni to proste tak majú. Takže on zas opakuje tento model pri dcére. Tak ona to má aspoň vybalansovane🙂 Drž sa!
@janickacrazy
@sss777
@marianarem
@miadi
@jana_eyre_2
@marca12
@spenat9
Ach, dievcata, placem, ked citam vase prispevky. Plne pochopenia a mudrosti. Dakujem nadovsetko. Dalo mi to silu pokracovat, aj ked posledny tyzden bol velmi tazky.
@blanblan hmmm, mas pravdu. Rodicia ma nikdy neocenili. Ucila som sa dobre, aj spravala. Brali to ako samozrejmost. Skusim na tom zapracovat. Mozno zaroven - nedokazem ocenit dieta znamena nedokazem ocenit seba...len ja som mala stale jednotky,sportovala som,preto asi mam pocit, ze to nie je dost, ze by mal veci robit lepsie. Ale asi to s tym suvis nema.
So synom chodievame na vylety (inak by som sa zblaznila), s opatrovatelkami a dopriatim sebe je to tazsie,lebo vsetky peniaze idu na syna. Co mi nevadi, nechodim ku kadernicke, na kozmetiku. Takze vychadzame. Mate pravdu, chyba mi opora, som vyhorena. V poradni sme boli, na asistenta to nie je, az na to adhd je psychicky v poriadku, len sa horsie uci.
Moze to mat suvis. Cloveku sa pri detoch vracia ten model co mal doma . Minimalne generacia mojej mami boli na deti prisnejsie .. ale aj casi sa menia Volaledy bola 3 znamka dost “ zla “ a dieta co malo viac 3 tak hnet mu predpovedali ze ani na strednu nepojde max ucnovka .. Zabuda sa ze Einstein mal jednu dobu zle znamky z matiky ci fyziky tusim. Ty si nebola dost dobra rodicom v tomto smere s lepsimi znamkami tak synove vnimas ako koniec sveta .Mas to tazsie o to ze si nanho a na vsetko sama. Mala by si obcas zabezpecit niekoho na strazenie a ist do kina alebo divadla . Byt chvilku sama medzi ludmi kulturne vyzitie .Vyvetrat hlavu odychnut si prist na nove myslienky odputat sa od starosti -psychohygiena. Nevidiet svoj zivot tak cierne. Nevnimat svoje dieta tak negativne. Verit v lepsiu buducnost . A uzivat si pritomnost . Len si zacyklovana v tychto pocitoch a uvahach negativnych a trapis sa . Je tazke si rozkazat netrapit ale zivot je kratky a krehky. Tak skus podumat co by ti urobilo radost ( malickosti financne nenarocne a lahko dostupne ) a rob si tu radost pravidelne sama pre seba . Ci uz je to mlska alebo naopak dokopat sa robit dake cviky ci najst cas precitat knihu stretnut sa s kamoskou atd . Rob si aktivne plany . Ked sa zacnes citit lepsie sama zo seba o sebe tak aj svoje dieta zacnes inak vnimat .Druhych zmenit nevieme ale seba ano . Minimalne svoj pohlas na vec ., Drzim palce nech sa citis lepsie coskoro ❤️

@eliska13 jednu diagnozu som nepisala, lebo ta je naozaj strasna. Ano, som sklamana. Som na vsetko sama, chodim do prace,o vsetko sa staram, kazdy den varim do skoly, snazim sa s nim ucit, to je najhorsie, lebo mozem aj 30x zopakovat, nechape to. Zopakujem po mne a o minutu zase to iste a zle.som.sklamana, ze mu nic nejde. Ani sport,ani kreslenie,anglictina uplne zle. Tu nejde o to,ze by som potrebovala postrazit, to problem nie je. Ale ked ho strazia, nenaucia sa s nim,neuvaria jedlo do skoly, nepojdu k doktorovi, na vysetrenia,niekolkodnove hospitalizacie.Neunavuje ma s nim byt, ale vsetky cinnosti, ktore robim.a vysledok nevidim ziadny.