icon

Nepovinný druhý cudzí jazyk na základných školách

hanica11
13. mar 2015

Ahojte. Asi ste zaregistrovali, že od septembra už na základných školách nie je povinný druhý cudzí jazyk. To znamená, že je na samotnej škole (a žiakoch, a teda rodičoch, a kapacite učiteľov, ktorými škola disponuje), či druhý cudzí jazyk zaradí do programu alebo nie. Viem, že školy súa budú ešte viac zavalené osnovami a povinnosťami, ktoré musia (aj podľa nových pravidiel) splniť a odovzdať o nich siahodlhé správy a formuláre, ale nie je to škoda? Resp. chyba? Myslím si, že čo sa týka cudzieho jazyka, funguje to na princípe: čím skôr, tým lepšie. Je mi jasné, že angličtinu v 21. storočí musí ovládať takmer každý, a je dobre, keď je povinná, bárs aj od 1. ročníka (teraz to je od 3.). Ale čo druhý jazyk? Začať s ním na strednej škole je neskoro, keď zoberiem v úvahu spomínanú ľahkosť, s ktorou sa deti učia čokoľvek, nie len cudzí jazyk. V Čehcách napríklad uzákonili úplný opak. Prečo ideme sami proti sebe a rušíme pravidlo, ktoré fungovalo a malo zmysel? Prečo radšej netlačíme na to, aby bolo viac lepších a motivovanejších učiteľov (jazyka, ale aj ných predmetov) ako na prikazovanie a zakazovanie jednotlivých predmetov? Aj keď je druhý jazyk teraz klasifikovaný ako "voliteľný", všetci vieme, že toho "povinného" učiva bude toľko, že len máloktorá škola sa odhodlá presadiť "voliteľný predmet". Je to potom len na nás rodičoch s deťmi (v spolupráci s učiteľmi), aby sme presadzovali niektoré priority. Zaujíma ma, či má niekto podobný názor ako ja, resp. čo si o tom myslíte. 🙂

m.i.r.i
26. apr 2015

@mircalla aj ked akokolvek "urazlivo" alebo "diskriminacne" to znie co si napisala, tak je to pravda...takze objasnime to tak, ze nie ludia z BA vedia lepsie jazyky, ale ti co ziju v BA, co samozrejme je aj riadna kopa vychodniarov ci stredoslovakov.....ale je to tym, ze kto sa jazyk nauci, tak ide pracovat do BA do nadnarodnej firmy alebo do zahranicia.....pretoze v inych regionoch mozes mat VS a jazyky a aj tak pracu nemas..tak nik neostane...takze nech to to nik neberie ako urazku, lebo na to sme tu niektori haklivi a na mna to tiez na prvy pohlad tak zaposobilo...ale chapem ako to bolo myslene

malabiba
26. apr 2015

@m.i.r.i práve som podľa tvojho príspevku zistila, že som "nik" 😀

malabiba
26. apr 2015

@m.i.r.i a vlastne aj môj mm, aj moje deti a kolegovia.....nie je to nejako veľa "nikov" 😀 😀

mircalla
26. apr 2015

@malabiba Skusme to takto...uplne jednoducho...ak pride cudzinec napriklad do ziaru nad hronom a do Ba....spyta sa anglicky na cestu....myslis, ze bude rovnako dlho hladat odpoved?
ja ozaj vyhadzam z reality....cest vynimkam...ale zila som vo zvolene, v ziari, malackach aj v BB

mircalla
26. apr 2015

@m.i.r.i ano tak ako pises. to nebolo myslene tak, ze ludia v BA su sikovnejsi, ale proste ludia so znalostou jazkykov sa tam viac koncentruju

malabiba
26. apr 2015

@mircalla vyskúšaj, urob výskum a dám ti za pravdu.....aj ja som žila v BA....tvrdiť niečo na základe "myslím" sa mi nepozdáva 🙂 ....ale k veci - osnovy výučby jazykov sú rovnaké v celej SR....druhý jazyk závisí od vedenia školy a kapacít....dobré zvládnutie jazyka je potom nielen na učiteľoch, ale aj na deťoch+rodičoch....najlepšie osvojenie jazyka - pobyt v zahraničí....najlepší základ - výborne ovládať slovenčinu

mircalla
26. apr 2015

@malabiba Nuz vidim to tak z tvojich prispevkov, ze mas voci bratislave zast, takze tvoj nazor nie je pre mna objektivny. ja som to vyskusala, aj som mimo BA pracovala aj studovala..takze skusenosti mam v tomto smere dost....nikto ma nepresvedi o tom, ze to tak nie je

vroni
26. apr 2015

@mircalla, ake ignorovanie jazyka? Pozri sa na toto forum. Slovencinarky tu musia trpiet ako Kristus na krizi. Stylizacia, gramatika - no na maslu (nehovorim o preklepoch ci hovorovych zvratoch, hovorim o zakladnych nevedomostiach). A minimalne polovica z tychto ludi ti povie, ze no a? So slovencinou sa i tak nikam nedostanem (nie, ale ked nerozumies ani skladbe vlastneho jazyka, cudzi sa nenaucis duplom) A nie je to modrym konom, rovnaka (aj horsia) uroven vladne aj na inych forach, aj "intelektualnom" smecku.
@miskap2111, hovoris o vysokoskolakoch, tam tu nutnost viacerych jazykov vidim, ale diskusia je o dvoch jazykoch pre VSETKYCH na zakladnych skolach. Cize nie len pre sikovne ci jazykovo nadane deti, ale pre vsetky bez ohladu na ich schopnosti. A to povazujem za zbytocne. Pri vsetkej ucte, ale upratovacka ci robotnik pri pase fakt nemusia ovladat dva cudzie jazyky. A ti ostatni moznosti mat maju - formou druheho nepovinneho jazyka. A ucitel ma vyhodu, ze uci deti, ktore maju zaujem a nie (aj) teliatka, ktore jeho hodinu len pretrpia.

malabiba
26. apr 2015

@mircalla mám BA rada a rada sa tam vraciam, prežila som tam najkrajšie študentské roky, počala deti....takže zasa vedľa 🙂 ....vidíš toto je zasa úsudok na základe "myslím"

mircalla
26. apr 2015

@vroni tak to ale asi nikdy ine nebolo, ci? ja si teda pamatam spoluziakov, ktori boli geniovia na matiku a proste gramatika im nesla...moji priatela v anglicku hovoria to iste...kopec anglicanov hovori velmi nespisovne...chcem tym povedat, toto neni novy fenomen

gabriela5
26. apr 2015

chcela by som napisat svoj nazor,pracujem s cudzim jazykom a poznam deti na zs aj ss.Castokrat na zs je to len zbozne zelanie rodicov,aby sa deti ucili,co najviac jazykov ale oni nestihaju ani ten jeden.Kolko je tam deti s ulavami,nedokazu pisat ani v slovencine,pocitat,naucit sa pisat v anj je hotova katastrofa.Potom hed maju horsie znamky tak je to chyba ucitela lebo nevie naucit .Ale kolki aj z vas mili rodicia maju trpezlivost sediet so svojim dietatom a donekonecna nieco omielat.A co sa tyka ss tam by mali byt studenti uvedomelejsi,ale nie su.Aj ked vedia aky je trh prace ,ake maju moznosti v zahranici teraz sa cudzi jazyk nebudu ucit,naco ked je to zadarmo to vyuzit,treba potom ,ked naozaj zistia,ze to potrebuju tak potom si zaplatia sukr.hodiny.Mili rodicia ,myslim,ze to je len na vas ,viem,ze dnes sa nenosi uc sa ,aby si nieco vedel a v zivote dosiahol.

ada1313
26. apr 2015

moje dieta na "obycajnej" ZS malo od 1.rocnika Aj a od tretieho Nj. Je pravda, ze sme prvy rok bojovali, pretoze sa jej to mylilo, nemcinu nenavidela, ale po zmene ucitelky je to jej hobby. Nema s tym problem, ale pravdou je, ze anglictina ustupila dozadu (podla mna zase zmenou ucitelky) a co ma mrzi, je sice jednotkarka, ale podla mna vyucba jazykov na ZS je naozaj na priemernej urovni, je to aj mnozstvom uciva na inach predmetoch. Niekto tu spominal bilingvalne rodiny, mam skusenost, sestra zije v Spanielsku - prva dcera (7 r.)absolutne 100%-ne komunikuje v oboch jazykoch, s matkou vylucne slovensky, s otcom spanielsky, s celou slovenskou rodinou slovensky. Ine je druha, mladsia (5 r.), kedze od narodenia mala moznost so starsou sestrou hovorit spanielsky, rozumie takmer vsetko, slovensky nekomunikuje:(. Ale ako tu ktosi hovoril, ak by ju dala do slovenskej skoly, rozhodne po 3 mesiacoch hovori.
Necitala som cele, neviem, ci tu niekto hodnotil tzv. native speakrovv jazykovych skolskych kruzkoch, tak to je naozaj zvlastna uroven a ja osobne som tento kruzok zamietla, po skusenostiach spoluziakov - velmi slabe, ale nevylucujem, ze su aj kvalitni ucitelia

gabriela5
26. apr 2015

@vroni suhlasim s tebou,nikto nemoze povedat,ze zamena i/y je len z dovodu rychlej komunikacie.Kto to vie napisat jednoducho to nenapise,lebo by sa mu postavili vsetky chlpy na tele .Dnes samotni rodicia nepisu s detmi diktaty apd.mozno si to odovodnia tym,ze ved je to len slovencina.Netvrdim,ze zase musime vsetci rozpravat velmi spisovne,ale urcity standard by sme mali mat,najhorsie je,ze uz aj v tv nemozeme pocut peknu slovencinu,moderatiri v markize uplna katastrofa.

vroni
26. apr 2015

@mircalla, neviem, mozno bol len menej ocividny (nebol internet). Ale je rozdiel hovorit a pisat nespisovne a hovorit a pisat ako hotentot. Ked poviem/napisem "konecne mi neni blbo", tak je pomerne ocividne, ze je to nespisovne, ale ked napisem (citujem) "mi neska neboly vonga", tak som alebo cudzinec alebo magor neovladajuci vlastny jazyk. Ze by sme mali tolko matematickych geniov, sa mi nechce verit....

mircalla
26. apr 2015

@vroni nemalo by to byt no a....ale ozaj si pamatam, ze velmi inteligentni chalani - isli studovat medicinu ci techniku, jednoducho ani v 4.rocniku neboli schopni neurobit v diktate 5 hrubiek...neviem, cim to je....ale urovnou nasej slovenciny v skole nie, to bola vyborna ...a to boli este 80-te roky, kladol sa na to na gympli velky doraz..

m.i.r.i
26. apr 2015

@gabriela5 oni nepisu tie diktaty, lebo sami nevedia....kolki povedia, ze ani ja neviem gramatiku, tak co uz moje dieta..po prve mu s tym rodic nepomoze a po druhe - mnohi rodicia detom sami povedia, ze naco..ze ved aj oni mali 4 zo slovenciny a su tu...
Ale takto je to s kazdym predmetom..to iste mozme hovorit o matike ci hoc aj o telesnej 🙂 Rodicia su casto motivaciou a vzorom...ci uz v slovencine, v sportoch, v matike alebo v cudzich jazykoch

mircalla
26. apr 2015

@vroni ano, co pises vyssie,...viem, co myslis...to je uz take kopirovanie jeden druheho....akoze "in"

m.i.r.i
26. apr 2015

@mircalla chalani vseobecne ovladaju gramatiku ovela horsie...moj muz vie 3 svetove jazyky ale slovencina jedna katastrofa...☹ Ono vzdy sa hovorilo, ze dobru gramatiku mali ludia co vela citali a s dobrou fotografickou pamatou...proste to mas v oku..nemusis vediet zdovodnit preco tam ma byt y/i , ale mas to nacitane a proste tam ine nepasuje..chlapci vzdy menej citali, skor behali po vonku...si myslim..aspon co vidim v okoli...a castejsie boli taki technickejsi..dievcata boli na literaturu, basne..kadeco..chalani toto nikdy moc nemuseli...no a tato doba to je uz uplne tazko....pretoze technologie sposobuju to, ze uz ani pisat nevedia...ani nemusia..vsetko sa da elektronicky....a potom vid ako u mna -- odpadli mi interpukncne znamienka aj v elektronickej podobe...kedze denno-denne komunikujem v cudzich jazykoch..niekedy mi je ozaj tazko napisat list v slovencine, nejaku ziadost niekam.....a prichadzaju medzinarodne slova, niekde sa pise i inde y...uz aj ta vizualna pamat hapruje ( napr. sirup/syrup) ze ako je to v slovencine vlastne spravne.....ciarky a uvodzovky a take detaily uz ani nehovorim..to uz odchadza, lebo naozaj ta komunikacia v slovencine, pisomna, je pouzivana menej... no pravda je ako to tu bolo spominane, ze v zahranici to nie je o nic lepsie...mnohi neovladaju vlastnu gramatiku...a to ked si spomeniem, ze ked sme zili napr. v Irsku a mna sa v praci irska kolegyna pytala na spelling niektorych slovicok........

gabriela5
26. apr 2015

@m.i.r.i presne tak,do skoly som chodila v minulom rezime,to co sme museli vediet bolo neskutocne,telesna takisto,nikto si nedovolil povedat,ze nieco nezvladne,ale ani sa nikto nikomu nesmial,teraz som za to vsetko vdacna,ze studentom viem odpovedat mimo odboru a oni sa len cuduju ako si to mozete pamatat,telesna tiez som vdacna,ze som vtedy makala a mam vztah k sportu lebo ,ked ma niekto 20 mozno je to jedno.ale ked mate45 tak vidiet vsetko.

kimina7
26. apr 2015

Moje deti Su dvojjazycné, rozumeju este slovensky aj anglicky, ale kazdemu jazyku do plusu na skole sa budem tesit. Naj sa ucia uplne male deti. Mne by nevadilo keby sa ucili jazyky uz v skolke, Lebo vtedy sa to na nich lepi aj bez namahy a ucenia 😊 aj jazykovo menej nadane deti tie jazyky do zivota budu potrebovat 😉 A aby deti Mali dobru hlavu na ucenie tak by Mali spat minimalne 10 hodin. Nechapem rodicov, co nechavaju byt deti hore aj do rana cez vikendy a cez tyzden do 22-23 hod. Potom sa necudujme, ze nezvlada skolu....

hanica11
autor
26. apr 2015

@jankapo Absolútne s tebou súhlasím v tom, čo si napísala v jednom z predošlých príspevkov, a síce, že by bolo ok mať jeden cudzí jazyk, ale nemal by byť štátom určovaný. To mi pripomína situáciu s ruštinou (ktorú som ja už bohužiaľ nestihla, ja som sa ju naopak "nesmela" učiť, lebo nová doba.., tak som si cez výšku aspoň dala dva semestre ruštiny, skrz azbuku a aké-také základy). Ono učiť sa najprv ťažší jazyk a potom ten ľahší je obrovská výhoda. A teraz nehovorím ako učiteľka nemčiny, ale len ako učiteľka. Učím jazyk na VŠ a to, prečo mi táto novelizácia pripadá úplne nezmyselná, je práve moja skúsenosť so študentami. Drvivá väčšina, a to nepreháňam, mi chodila na kurz s tým, že kamkoľvek prídu na pohovor (letný job vo firme v SR alebo bárs aj letná pozícia trénera tenisu v Španielsku), všade sa okrem angličtiny vyžadoval ešte jeden jazyk. Búchali si hlavy, prečo sa len ten jazyk na škole neučili lepšie, prečo im nikto nepovedal, ako ho budú potrebovať, prečo musia teraz platiť predrahé jazykové kurzy (keďže na výške už majú jazyk len raz do týždňa, ehm, ale to je zase iná kapitola na debatu...). A to sa nestávalo len mne na nemčine, ale aj kolegyniam na francúžštine, taliančine, ruštine.. No a čo urobí vrchnosť namiesto toho, aby podporila (!) učiteľov jazyka, školy, žiakov, ich rodičov v tom, aby sa tým deckám lepšie a ľahšie žilo? Celé to radšej zruší. A áno, ďalší obrovský súhlas s tebou, KTO bude prosím pekne celú tú angličtinu učiť? To má SR toľko kvalifikovaných učiteľov angličtiny, že si takýto špás môže dovoliť? Robil sa prieskum? Osobne viem, že na štúdium "učiteľstva" sa hlási už len minimum uchádzačov, aj z tých to má polovica len ako "istotku", keby ich nezobrali inde.. Kde zrazu nabrali toľko angličtinárov? Alebo stačí, ak si niekto do životopisu napíše, že vie jazyk slovom aj písmom a môže ho učiť? Good luck Slovensko..

gabriela5
27. apr 2015

@ada1313 bilingvalne rodiny su uplne super,ale pokial sa to neda tak by som odporucila pozerat v cudzom jazyku rozpravky alebo pesnicky.Mam 3 rocnu dcerku,kt.som pustala pesnicky z mother goose club len ,aby sa chvilu zabavila,az ked si zacala pytat pesnicky v anglictine,som pochopila,ze ona si to pamata.Tiez napr.ceske programy pre deti,mame proble s tym,ze mala pouziva ceske slovka.Teraz,co bezi ta reklama na slovensku stanicu s rozpravkami,sa smejem,ze konecne si to uvedomoli,len ci nie je uz neskoro.

kamajka
27. apr 2015

@gabriela5 ja od temy,pardon,iba by som chcela reagovat na tu cestinu,moje starsie deti hovoria cesky plynule, maju to z rozpravok,videi. Dcera dokonca ovlada gramatiku,nie excelentne,ale celkom slusne, velakrat som uz aj v zositoch nasla boruvka namiesto borievka,alebo riesi slovnu ulohu z mat.a odpoved napise cesky:D. Len zas cestina je velmi podobna slovencine,tym padom pre deti relativne lahsia ako anj dajme tomu....najmladsieho som sa snazila ucit po anglicky,filmom nerozumel absolutne, mami vypni to,to je divna rec...jedine co vie je sausage....aj to iba nahodou:D. Urcite by sa deti naucili aj po anglicky,ak by s tym zili od narodenia ako s cestinou,ale myslim,ze by im to trvalo o nieco dlhsie,zvlast ak v rodine vsetci rozpravaju slovensky.

m.i.r.i
27. apr 2015

@gabriela5 tiez k tej cestine -- ja si myslim, ze to nie je na skodu, ze su aj ceske programy...je pravda, ze uplne malicke deti trosku cechuju, to hned vidno kto pozera doma prilis vela jimjam a minimax....ja som napriklad nasmu pustala iba jimjam a to od 3r..dovtedy len na dvd pozeraval baby einstein v anglictine s casu na cas, niekedy na youtube som vybrala nieco lahke....jimjam mu doteraz pustam v AJ ak si to prepne ..teraz ma 5, tak samozrejme si pozrie uz rozpravky aj na minimaxe a ja nemam nic proti tomu aby aj po cesky pozeral a rozumel...ved je to nahodou super, ze nase deti sa naucia rozumiet aj cestine, ceske to maju tazsie so slovencinou...ci uz sme boli v cirkuse a tam hovorili po cesky alebo niekde na dovolenke stretneme ceske deti, tak ovela lepsie rozumie....ja v tom problem nevidim...s telkou to netreba prehanat, ale je to sposob ako sa deti tiez ucia jazyk..vid tie spominane skandinavske ci holanske ....
Moj syn to ma uz take zafixovane, ze Jimjam v AJ, -- ked pocuje Barneyho alebo Monkey see monkey doo s dabingom tak hned mami, daj to na anglictinu...ani mu to nesedi uz...nemyslim, ze to vsetko rozumie, to urcite nie, ale uci sa..aj cez pesnicky a tak...nech to ma aspon napocuvane...kazdy zaklad je dobry...

gabriela5
27. apr 2015

@m.i.r.i nasa tiez niektore veci si pyta v amglictine,ci rozumie neviem,ale neprekaza mi to,presne nech aspon odpocuva intonaciu a podobne.Jednoducho dnesne deti maju super moznosti a je len na rodicoch ako to vyuziju,stazovat sa ,ze v skole je len jeden cudzi jazyk ,no bodaj by ten vedel kazdy,je zbytocne.

koif
15. jún 2015

Ahojte, vie mi niekto povedat, ako to vlastne bude od sk. roku 2015/2016 na zakladnuch skolach fungovat? Moja dcera pojde od septembra do 8. triedy, uci sa od 1. rocnika AJ a od 5. rocnika NJ a je to riadne trapenie. Zatial nas zo skoly nikto nekontaktoval, aby sme vyplnili, ci chceme pokracovat vo vyucbe oboch cudzich jazykov, resp. ostat len pri AJ a druhy cudzi jazyk si dat alebo nedat ako volitelny. Ked som citala smernice Ministerstva skolstva, aj tam sa hovori, ze druhy cudzi jazyk bude len volitelny. Aj som sa dost potesila, lebo by som prijala, aby sa dcera koncentrovala na jeden cudzi jazyk, ale uz zacinam byt dost skepticka. Ako to vlastne bude prebiehat, kto vie poradit. Zalezi individualne na kazdej zakladnej skole, ako sa rozhodnu? Napadla ma aj taka moznost, ze deti, ktore sa ten druhy cudzi jazyk uz ucit zacali, musia pokracovat a tykat sa to bude len deti, ktore by si mali volit druhy cudzi jazyk napr. od piateho rocnika. dakujem 😉

zitaje
15. jún 2015

@koif moja dcera ide tiez do 8. roc a nic som nepocula o tom, ze by sa druhy cudzi jazyk stal volitelnym. Teda v skole sa to vobec neriesilo - ale mne teda dva jazyky vyhovuju...

dai
15. jún 2015

@hanica11 ahoj. suhlasim s tebou... podla mna je rusenie jazykov somarina, detto rozpravanie sa o jazykovo nadanych a nenadanych detoch - ked aj totalne vymleti hokejisti co nedokoncili ani zakladku su schopni sa naucit anglictinu ci akykolvek jazyk krajiny kde posobia tak ma nik nepresvedci ze nieco ako na jazyky lavy clovek existuje - poznam vela zo skoly totalne jazykovo akoze nenadanych ludi co 2 slova nepovedali ale ked bola nutnost tak zrazu to islo...
osobne som zato aby boli urcite najmenej 2 jazyky, pricom jeden anglictina - zial co si tu mnohe neuvedomujete - bolo by v sr viac investicii keby tu ludia lepsie hovorili anglicky ( ja viem najmenej o dvoch ktore sem neprisli, vidim ake mame my problemy s hiringom len preto lebo ludia ovladaju slabo cudzie jazyky a to sme v ba etc. ) - proste anglictina povinna od prvej triedy - najlepsie v anglickom jazyku - deti by sa rok trapili a druhy by uz isli v pohode... dalsi tiez aspon odporucat podla pracovneho trhu aby boli ludia zamestnatelni ( je fajn ovladat laponstinu ale asi v nasom regione s nou vela prace neziskam...)
my sme sr rodina a doma hovorime len po slovensky, s muzom obaja komunikujeme v anglickom a nemeckom jazyku ( ciastocne samozrejme rustina , ja aj latincina a grectina, cestinu nepocitam😉 ) - vsetky tieto jazyky sme sa ucili len na skole ( grectinu ja v grecku na studijnom pobyte ale zvysok na skole v sr ) - samu seba nepovazujem za ziaden speci talent na jazyky, poznam multilingualnych ludi - ale to je uz trosku ine kafe - opaet nijaky zvlast talent, skor zivot za ktory presli rozne krajiny ( ich deti tiez hovoria 5-6timi jazykmi plynulo...)
- co mne osobne chyba na skolach su urcite kvalitni jazykari - zial kto vie dobre jazyk sa viac menej vzdy uplatni v omnoho finacne lepsie ohodnotenych pracach, na skolach tak zostavaju ucitelia ktori sami maju s jazykom problemy a vlastne v nom ani komunikovat nevedia - preto ucia len vseliake spolu nesuvisiace zlomky reci, nebuduju ale realnu slovnu zasobu, netrenuju porozumenie... druha vec je nasa tv - vsetko prekladame, este si aj zakon nato vytvorime - pritom vaecsina krajin ide opacnym smerom - vsetko nechava v narodnych jazykoch a v svojej reci len titulky - tym super buduje porozumenie uz od utleho veku u ludi... ja by som toto u nas definitivne zaviedla... no a samozrejme ludska lenivost - lahsie je si povedat ze ja som neni talent na jazyky ako sa mu realne venovat...
priklad z nasej rodiny - moje deti chodia od skolky do nemeckej skolky a skoly, dcera ked nastupovala do skoly uz velmi pekne rozumela aj ked malo hovorila, dnes rozprava plynule nemecky, rozumie bez problemov, ma krasny prizvuk ( vsetky predmety okrem slovenciny ma v nemcine )... v 3tom rocniku priberaju anglictinu a ona sa uz na nu velmi tesi, kedze mame v rodine aj anglicky hovoriacich ludi, tak uz teraz si nabera slovicka a snazi sa s nimi komunikovat ( synovec takto chodil do anglickej skolky a tiez bez problemov vo veku 5 rokov plynule komunikuje anglicky ) - ja vnimam tieto reci ako darcek detom, moznost otvorit si svoj priestor posobenia aj za hranice slovenska ( ci uz je to vyber skoly ci zamestnania ) - nehovoriac o tom ze kedze zijeme v ba tak sme v Rakusku velmi casto a mala sa tam citi ako doma, pohra sa s detmi na ihriskach, objednava si sama v restauraciach - ziaden ostych, ziaden problem s recou ( to iste na dovolenkach etc. )
inak to sa tyka sr gramatiky - ja som totalny knihomol od narodenia, nepoznam cloveka co viac knih precital... napriek tomu som vzdy robila chyby - zo sr jazyka som aj tak mala vzdy jednotky lebo literatura bol moj milasek a slohove ulohy zverejnovali aj miestne casopisy a rozne rocenky ( len ich predtym museli korigovat pravopisne🙂 ), moja dcera napriek tomu ze ma vsetky predmety v nemcine , ovlada sr pravopis ukazkovo - vsetky diktaty za 1 - neviem v com to je... ale osobne tiez ak to neprekracuje urcite medze a v texte nie je more hrubiek to za neajky zvlast problem nepokladam ( moj muz a aj brat vydali par knih, brat aj basnicke zbierky a knizku pre deti - obaja maju otrasny pravopis - ale samozrejme vsetky texty opravuju ludia ktori normalne touto pracou zarabaju🙂 tak preco im pracu nedat🙂)

nikawero12
15. jún 2015

@koif kedže tvoj dcéra bude už ôsmačka, jej sa inovovaný štátny vzdelávací program týkať nebude, takže ona bude pokračovať vo vyučovaní dvoch povinných cudzích jazykov tak, ako doteraz. Inovovaný SVP sa v nasledujúcom školskom roku bude týkať iba žiakov 1. a 5. ročníka základných škôl. Takže dcéra si žiadny jazyk nemusí vyberať ako voliteľný.

mimol
25. júl 2016

Cudzie jazyky su dolezite a podla mna je super, ze na skolach zaviedli dva cudzie jazyky. Nevyhodou vsak je, ze na skole sa z toho jazyka dieta az tak vela nenauci. Teda aspon ja mam taku skusenost. Nikdy sme nemali jazyk s native speakerom, z nahravok sme moc nerozumeli, boli sme nauceni len na prizvuk nasej ucitelky a s cudzincom by sme sa dohovorili tazko. Ak aj tvoje dieta ma takyto problem, tak ho este prihlas na kurz toho jazyka, ktory ho viac zaujima. Podla mna je nevyhnutne vediet anglictina a dalsi jazyk je bonus. Kurz anglictia bez biflovania mi pomohol. Maju kruzy aj pre deticky
http://www.anglictina-bez-biflovania.sk/video-a...