Nepovinný druhý cudzí jazyk na základných školách
Ahojte. Asi ste zaregistrovali, že od septembra už na základných školách nie je povinný druhý cudzí jazyk. To znamená, že je na samotnej škole (a žiakoch, a teda rodičoch, a kapacite učiteľov, ktorými škola disponuje), či druhý cudzí jazyk zaradí do programu alebo nie. Viem, že školy súa budú ešte viac zavalené osnovami a povinnosťami, ktoré musia (aj podľa nových pravidiel) splniť a odovzdať o nich siahodlhé správy a formuláre, ale nie je to škoda? Resp. chyba? Myslím si, že čo sa týka cudzieho jazyka, funguje to na princípe: čím skôr, tým lepšie. Je mi jasné, že angličtinu v 21. storočí musí ovládať takmer každý, a je dobre, keď je povinná, bárs aj od 1. ročníka (teraz to je od 3.). Ale čo druhý jazyk? Začať s ním na strednej škole je neskoro, keď zoberiem v úvahu spomínanú ľahkosť, s ktorou sa deti učia čokoľvek, nie len cudzí jazyk. V Čehcách napríklad uzákonili úplný opak. Prečo ideme sami proti sebe a rušíme pravidlo, ktoré fungovalo a malo zmysel? Prečo radšej netlačíme na to, aby bolo viac lepších a motivovanejších učiteľov (jazyka, ale aj ných predmetov) ako na prikazovanie a zakazovanie jednotlivých predmetov? Aj keď je druhý jazyk teraz klasifikovaný ako "voliteľný", všetci vieme, že toho "povinného" učiva bude toľko, že len máloktorá škola sa odhodlá presadiť "voliteľný predmet". Je to potom len na nás rodičoch s deťmi (v spolupráci s učiteľmi), aby sme presadzovali niektoré priority. Zaujíma ma, či má niekto podobný názor ako ja, resp. čo si o tom myslíte. 🙂
@hanica11 Suhlasim s tebou - je to velka chyba. Vidim, ze niektore mamicky - predpokladam, ze tie, co ziadny jazyk neovladaju a celkovo maju nizsie vzdelanie - pisu, ze im druhy jazyk nechyba. To je podla mna uplne kratkozrake. Dnes je trosku ina doba ako 30 rokov dozadu a jazyky su velmi dolezite. Bez jazyka ja sanca na dobre platene zamestnanie velmi nizka. Okrem Bratislavy je znalost cudzich jazykov na slovensku velmi velmi slaba. Cudzi jazyk sa naozaj najlahsie naucia deti, je neskoro zacinat na strednej skole.
Obavam sa vsak, ze ak kvalita vyucby cudzich jazykov na skolach nie je zrovna vysoka
@hanica11, @jankapo, ja len tak na porovnanie, ze inde to tusim (ne-)funguje inak: u nas vybera knihy ucitel podla vlastneho uvazenia, takze je uplne bezne, ze paralelne triedy postupuju inym tempom a systemom, podla inych knih, maju inu slovnu zasobu atd. A aby to nebolo nudne, tak triedy sa kazdy rok nanovo premiesavaju a skola sa snazi, aby ziadne dieta neucil dva roky po sebe ten isty ucitel (to sa tyka kazdeho predmetu nie len jazykov) Napriek tomu koncia decka trojjazycne, ich maturitu akceptuje Rakusko, Francuzsko aj Velka Britania ako "domacu" (cize ovladaju jazyk na urovni native speaker). Nie ze by som k tomu systemu vobec nemala vyhrady, ale evidentne funguje...
Budem reagovat na toto:Viete, mne to skôr príde tak, že my sme všetky mali v škole dva cudzie jazyky a ani jedna z nás poriadne nevie ani jeden, alebo sa mýlim?
Osobne si myslim, ze ten jazyk vedia ti, ktory ho dalej rozvijali..a je ich dost....skola im dala aspon zaklad a aspon zistili,ci ich ten jazyk zaujima....vsetci ktori jazyk uz neriesili ho davno zabudli....aj to malo, co vedeli...to je o cloveku....nakolko si myslim, ze jazyky su dolezite, tak som ich dalej rozvijala...z rustiny uz napriklad tiez neviem nic,lebo som sa na to vykaslala
@mircalla, lenze stale tu je dost ludi, ktori ten druhy jazyk potrebovat nebudu, rozvijat ho tiez nebudu chciet, nie je rozumnejsie. naucit ich jeden cudzi jazyk poriadne? Budme uprimni, vacsina ludi sice chce zarabat nadpriemerne peniaze, ale na sebe pracovat, vzdelavat sa a cosi rozvijat nema chut/cas/moznosti (financne alebo rozumove) Ked bude mat moje dieta talent na jazyky, je predsa mojim automatickym zaujmom (coby rodica) tento talent rozvijat. Ale chciet po skole, aby sa vsetky deti automaticky ucili nieco, co mozno polovica nema sancu zvladnut a vyuzit, sa mi zda zbytocne. Pamatam sa na casy, kedy sme sa povinne vsetci ucili rustinu a co z nej vieme? Figu, lebo ju hufne nepouzivame.
@vroni 2 jazyky si standard v zapadnej europe, a uroven ovladania jazykov je tam niekde uplne uplne inde - tam to deti zvladnu a u nas nie?? ako som uz pisala, je na kazdom, ci ten jazyk bude rozvijat....myslim, ze je to o tom, ze tu stale mnohi na jazyky kaslu, beru to v skole ako nutne zlo....a deti uz nasledne jazyky vobec nerozvijaju a rodicia ich k tomu nevedu...
pokial sa mlady clovek nevie ani len dohovorit ani v anglictine, co u nas na slovensku uplne bezne v niektorych regionoch....pritom mal na to moznosti...to je smutne
@mircalla, tak zijem asi v nejakej inej zapadnej Europe, lebo dva jazyky tu rozhodne standardne nie su. Malokto vie viac nez jeden cudzi jazyk, v skolach je standardne anglictina ALEBO franczstina ci iny jazyk, vynimka su len na jazyky zamerane gymnazia. Zase netreba s vanickou vylievat aj dieta.
@vroni otazka bola, ze ako to tam zvladaju tie deti a u nas akoze nie....niekde je chyba
ja som asi pred 10 rokmi rok pracovala rok vo zvolene.....v pobocke banky, ktora mala matersku banku v rakusku - vsetko sa muselo robit preto dvojjazycne...uverove navrhy atd....zo vsetkcyh ludi velkej pobocky vratane riaditela a zamestnancov nik ani len poriadne anglicky nevedel (vacsinou vobec alebo slabo) a musela som im to prekladat....zufalstvo a to boli vsetko mladi ludia
naopak v bratislave uz som prisla o par dobrych jobov, ze som nevedela na plynulej urovni dalsi jazyk - takze cim viac vies, tym lepsie a naopak...
@mircalla, o tom ani reci, ze ci viac jazykov vies, tym mas mnoho veci jednoduchsich. Lenze ked medzinarodne komunikujes, tak zase s tymi jednoduchsimi ludmi zo zahranicia velmi neprides do styku. Prosto tym chcem povedat, ze aj deti v zapadnej Europe casto vedia len jeden jazyk a aj to na zufalo nedostatocnej urovni, ziadny standard dvoch jazykov tu nie je (ani v Nemecku ani v Taliansku ani vo Francuzsku, krajiny ako Belgicko, Holansko su vynimky). V Spanielsku sa vratane letiska a hotelov nedohovoris nikde a to som bola (viackrat) v Madride a nie kdesi na valale, cim nechcem povedat, ze sa deti nemaju ucit ziadnen jazyk, ale ze si nemame robit idealy, ako to super funguje inde.
@vroni Spanieli, Francuzi - to je zname....francuzi su specialni a proste to odmietaju....
Taliani co mam skusenost vedia nemecky, alebo anglicky...aspon teda sever, bola som tam vela krat
Ale zober si celu skandinaviu (finsko, svedsko, dansko, norsko - tam ti zametac stanice odpovie plynulou anglictinou), svajciarsko, holandsko, belgicko....tam to tiez fici....2 jazyky
myslim, ze skoro kazdy nemec vie minimalne plynuje anglicky, co sa neda povedat o nas...
rakusania su na tom dost slabo, casto som sa tam anglicky nedohovorila...
anglanov a irov samozrejme neriesim, ti vacsinou nevedia nic
@hanica11 no trosku mi dusa pookriala, myslela som ze je to "vysada" nasej skoly, ze nemame na ucebnice pre ucitelov, cize ked som po materskej nastupila, musela som si kupit akutalne pracovne zosity sama 😝
ked na celu zalezitost pozeram tvojimi ocami- ako ucitelka nemciny, uplne chapem tvoje pocity- druhy jazyk sa odsunul na druhu kolaj, a kedze u nas sa automaticky berie za 1 cudzi jazyk anglina, je to nefer....ja to tiez takto vnimam, ze dieta by malo mat pravo si vybrat, ktory ten jeho cudzi jazyuk chce ovladat na lepsej urovni....niekomu viac "reze" nemcina, niekomu rustina, niekomu anglina...je mi to luto, lebo kvalitni nemcina/rustinai pridu o uvazky, a zas sa budu "lepit" hodiny anglictiny kadejakymi nekvalifikovanimi ucitelmi 😔
@jankapo ja napriklad lutujem, ze sme mali sice 2 cudzie jazyky ale jeden bola rustina....samozrejme ze keby som si mala vystacit s tym, co mi dala skola, tak aj tu anglictinu zabudnem (z rustiny neviem povedat skoro nic, len rozumiem), ale skola mi dala ten zaklad a dalej som to mohla rozvijat a nastastie aspon tu anglinu ovladam velmi dobre...kebyze mam namiesto rustiny nemcinu alebo francuzstinu, urcite ich viem na lepsej urovni ako teraz, uz sa mi to tazsie ucilo v dospelom veku a nikdy som nedosiahla taku uroven, aku by som chcela...a suhlasim, kazdemu reze daco ine...
@mircalla, ved hovorime to iste 😉 Skandinavci cepuju anglictinu. Cokolvek ine nula bodov, cize len jeden jazyk (mimochodom, ak je sposob ich myslenia nasou buducnostou, tak svoje deti radsej otravim, bude to radostnejsia buducnost). Svajciari a Belgicania su viacjazycne staty, to je tiez kusok ine. Nemci maju anglictinu ako standard, jeden jazyk, ak by si hladala nieco viac, tak slabota az nic. V Rakusku bol az donedavna ako povinny vyber anglictina alebo latincina, je to citit, rocniky 20+ fakt casto nevedia ziaden cudzi jazyk (latinska konverzacia je predsa len zriedkava v poslednych rokoch) Taliani detto, vedia anglicky ALEBO nemecky, cize vsade mas jeden jazyk k tomu materinskemu. Isteze, ak je tvoj materinsky jazyk nemcina ci francuzstina, tak vies hned dva svetove jazyky, ale s tym nepohneme, po slovensky asi svet nenaucime. Ale nikde som nezazila taku ignoraciu vlastneho jazyka ako na Sk a este sa kasame, aky chceme byt svetovi. Tak sa strasne hanbime, ze nam trci slama z topanok, az nevidime, ze mnohi ini ju maju natlacenu v hlave....
@vroni nesuhlasim s tou skandinaviou - vacsina z nich ozaj ovlada dalsi jazyk, chodim tam na sluzobky
neviem,co myslis tou ignoraciu vlastneho jazyka....skus objasnit....neviem ci uplne rozumiem.....ja som uz starsia (nemam 20 ani 30) generacia u nas bol na slovencinu dost velky doraz
@mircalla @vroni - obe mate pravdu, total suhlas s @vroni, tiez si myslim a zo skusenosti viem, ze ludia v okolitych statoch nehyria znalostou 2 jazykov 😝 suhlas s @mircalla- jeden jazyk je zas v dnesnej dobe nic, sama to citim, ze si tak so svojou anglictinou a studiom (ucitelstvo) mozem viete co....neviem ci by som niekde v sukromnej sfere nasla miesto, aj ked je pravdou ze som nehladala, uprimne som chcela ucit....
ale napriek tomu si myslim, ze ked nasu uvahu zuzime len na tu zakladnu skolu, tak tam to velky rozdiel nespravi....povedzme ze dieta ktore by vedelo plynule (nemyslim profesionalny jazyk), 2 cudzie jazyky v 18tke....to je podla mna len malinkaty zlomok vplyvom zakladnej skoly....je to hlavne podpora rodicov, ktori zdielaju nazor, ze dieta tie jazyky potrebuje, alebo si vsimnu, ze dietatu tie jazyky idu, inklinuje k tomu, takze invsetuju do deti hlavne popri skole a zaplatia jazykove kurzy, pripadne zahranicne pobyty....ale ani to nemusi byt podmienka, ja som po roku na VS, bez znalosti jazyka (a to som mala aj anglinu aj nemcinu na skole, ale nic som nevedela) odisla do UK a naucila sa a mala som uvahy ze skusim este jednu krajinu a naucim sa dalsi jazyk, ale ok, zivot sa vyvinul napokon inak....cize nic nie je stratene, a neznamena, ze ked dieta nema 2 cudzie jazyky na zakladnej skole, ze mu tym spalime mosty a moznosti sa ich naucit....
takisto je na Slovensku jeden zasadny rozdiel oproti skandinavskym krajinam ktore sa spominaju...u nas je jazyk limitovany na 3 hodiny tyzdenne v skole a mozno nejake hry na pocitaci v anglicine...my mame cely TV program predabovany, tam nie...tam sa pozeraju filmy v originalnom zneni, a to je obrovska pomoc....u nas nemame kde jazyk pocut...ak si vyslovene nenaladim BBC a tak....proste tam sa s cudzim jazykom prirodzene zije, u nas je to proste ine 😒 a este dlho potrva kym sa veci zmenia
@jankapo dakujem za nazor,urcite mas lepsiu znalost problematiky. pisem - ta slaba znalost u mnohych ludi i len jedneho jazyka - niekde je chyba
mne zdvihaju tlak prispevky, ze ved my sme sa ucili 2 jazyky, nic si z nich nepamatame a co nechyba nam to....ak rodic pre to nic nerobi, dieta aspon ten jeden jazyk ovladat nebude
nie kazdemu to ide,ale aj moj otec,ktory je totalny antitalent sa vo vyssom veku naucil nemcinu aspon na komunikativnej urovni
@jankapo moj muz sa naucil 3 cudzie jazyky po 20tke..v skole mal rustinu...a nic..v 20tke odisiel do UK, zil tam 4 roky, anglictinu vie ako native, ma aj krasny prizvuk....potom odisiel do Spanielska...tam zil dalsie 4 roky...zacal umyvanim riadov kedze nevedel ani slovo...spanielcinu ma tiez na velmi vysokej urovni...oba jazyky neskor profesionalne ucil...potom si povedal, ze ste nemcina by sa zisla, ked videl ze spanieli nie su jazykovo zdatni a kto tam ovladal jazyky bol uznavany, tak odisiel do Nemecka..tiez od nuly..umyvanie riadov, ani makke f...hovoril ze pri umyvani riadov mal nad umyvackami a umyvadlami rozmiestnene papiere so slovickami a samozrejme sa ucil pocuvanim...za 3 mesiace bol casnikom, kde uz jazyk vediet musis..a tak dalej...AJ a SJ ovlada ozaj na vysokej urovni, nemcinu vyborne, len tam nema dobry prizvuk a tu by teda neucil...ale tiez stale hovori, ze sa za 10 rokov naucil sam 3 cudzie jazyky..a keby nestretol mna, tak este chcel dat FJ.....Ma vyslovene talent, ze chyti aj prizvuk...a v skole nijaky jazyk nic...kazdppadne, da sa to...len to potom tomu vela obetujes...on 10 rokov cestoval, chodil po cudzine, zacinal 3x od nuly v roznych krajinach, s batohom na chrbte....az potom po 30tke zacal vlastne viac stavat na praci a usadeni sa..ale je pravda, ze v jeho profesnom zivote mu jazyky otvorili dvere.....Cize ano, da sa...
Tiez suhlasim s tou Skandinaviou...inak sa uci jazyk ked od malicka pozeraju deti rozpravky v cudzom jazyku, v skole su hodiny v AJ tak ako u nas na bilingvalnych skolach iba..lebo nase ucenie typom predpritomny a predminuly cas..biflovanie slovicok a odmletie naucenej temy je o nicom...
@vroni ja si myslím, že dôvod prečo ľuďom v Západnej Európe stačí ich materinský jazyk plus maximálne jeden cudzí (zvyćajne je to angličtina) je v tom, že oni nemajú problém s pracovnými príležitosťami, úrovňou školstva, alebo dohovorením sa v zahraničí (Angličania, Nemci, Španieli sa vediav zahraničí dohovoriť aj materinským jazykom).. Lebo u nás - u Slovákov, sa nutnosť ovládať viacero jazykov práve od spomínaných 3 atribútov. Poviem príklad- moja staršia dcéra plynulo hovorí Anglicky a Francúzsky. Angličtina jej slúži prevažne na dohovorenie sa s priateľmi, ktorých má v zahraničí. Ale keby vedela len po anglicky, tak by jej unikla zatiaľ najlepšia skúsenosť a to študovať na univerzite v Bruseli, lebo tam sa po anglicky nedalo. Musela by ísť do anglicky hovoriacej krajiny (čo by nebolo tiež zlé, ale ju by to limitovalo, lebo napríklad odbor, ktorý ona študovala, sa v tom čase nedal v anglicky hovoriacej krajine študovať so štipendiom). A na základe aj tejto skúsenosti, dostala teraz pracovné miesto, po ktorom túžila.. Takže všetko ide ruka v ruke. Moja mladšia napríklad vie len po anglicky a veľmi ľutuje, že sa nevenovala dostatočne ďalšiemu jazyku (aj keď nikdy nie je neskoro..), lebo práve kvoli tomu nemá taký výber na ročné štúdium v zahraničí- musí si vyberať len tie miesta, kde sa dá študovať len po anglicky. Ja súhlasím, že človek by mal ovládať hlavne materinský jazyk, ale pre Slováka je to málo- z hľadiska uplatnenia- keď má človek zahraničnú skúsenosť , či už študijnú, alebo pracovnú, tak sa mu miesto hľadá ľahšie (samozrejme nehovorím o všetkých povolaniach), alebo celoživotného vzdelávania a komunikácie so svetom.
@mircalla chapem tu lutost, aj ja mam vsakovake pocity, ale nemozeme pausalizovat, vies, pre niekoho (pre nas) je to lutost, lebo nam to chyba, ale pre vacsiu polovicu deti v skole su tie 2 jazyky zatazou, ktora sa casom moze zmenit na odpor....ja si myslim ze pre jazykarov na zakladnej skole je dolezitejsie vytvorit k jazyku pozitivny vztah a dieta si potom uz vyhlada aj same tu cesticku....oni ten druhy cudzi jazyk nezrusili, zas neni to take tragicke, len ho posunuli na 7. rocnik....to su tie hodiny co dotuje stat...potom uz zavisi od riaditela, ako nalozi s dalsimi hodinami, kazdy riaditel ma moznost hodiny prerozdelit podla vlastneho uvazenia, cize mozno to nebude napokon suma sumarum tak zle...a predpokladam ze aj rodicia budu tlacit na to, aby bolo tych hodin viac....ono, ja stale pisem svoj objektivny pohlad, ale zas su ucitelia tych prirodovednych smerov (biologia, fyzika, chemia), ktori maju pocit, ze ich hodin je malo a decka nemaju zaklady a telocvikari ze je malo telesnej a deti su obezne a nemotorne (co je fakt kruta realita a pravda)...pan ex minister, ktory dal navrh na tuto zmenu na stopro 2 jazyky nevedel 😅 a aha ho, az ministrom sa stal... 😉
@miskap2111 suhlas. moja sestra je napriklad sikovna baba, ale zial na jazyky kaslala...v BA si bez AJ nic lepsie platene s ekonomickou skolou nevedela najst, tak zial robi v statnej sprave za 600 v hrubom
a slovencina...no..narodna hrdost ano...je pravda, ze my nie sme prave priznacni narodnym povedomenim..ma to svoje historicke dovody a asi dlho potrva kym sa to zmeni..kazdopadne, sme malicky narod, nas jazyk nepatri k svetovym jazykom a krajina nepatri k najvyspelejsim statom ( ako napr. Svajciarsko a pritom tam vascina naroda vie 2 jazyky ktore su u nich zastupene ak nie aj 3..a k tomu sa ucia AJ)..ale..Slovencina ano, myslim,ze kazdy Slovak by mal slovencinu ovladat, zaklady gramatiky, aby vyslovene velke hrubky nebili do oci.....aby sme vedeli komunikovat...ale dieru do sveta nespravime ovladanim slovenciny a tiez sa velmi limitujeme..pretoze nam je dolezite vediet jazyky preto, lebo mame slabe skolstvo, malo pracovnych prilezitosti, nizsi zivotny standard...a ked chceme aby tych moznosti bolo viac ci uz pre nas ci pre nase deti, tak zial bez jazykov to nejde...na studia, na pracu...a nielen na pracu v zahranici...A ako to tu bolo spominane, je ine ak American, ktory zije v obrovskej krajine a jeho materinskym jazykom je svetovy jazyk neovlada iny jazyk...my ich oznacujeme za tupych, ze sa nedokazu niekedy naucit ani po spanielsky co im tam v skole davaju kvoli blizkosti Juznej Ameriky a pristahovalcom...ale uprimne naco? Krajina je obrovska, drviva vacsina Americanom nikdy v zivote ani neopusti kontinent, za pracou chodia do inej krajiny vo vlastnej vlasti a ked uz aj cestuju tak kazdy vsade ovlada AJ...a tak to je aj s inymi narodmi, ci uz Nemci, Francuzi, ktori vlastne maju jeden svetovy jazyk ako materinsky, im staci AJ... u nas zial sa to neda porovnavat.....
@mircalla prednášam na strednom Slovensku, prednáša sa bez problémov aj v cudzích jazykoch, keď prídu zahraniční odborníci, nikto nemá problém....cestuje sa do 5 krajín na stáže, ešte som nepočula, že by ktokoľvek mal problém dohovoriť sa.....ešte poznámka - nie sme inštitúcia zameraná na výučbu, či štúdium jazykov.....jooooj, ale veď Ba 😲 😲 😲

@emily76 Ja som s dovolením tiež učiteľka, učím nemčinu, síce nie na ZŠ, ale problémy mám rovnaké ako jankapo. S tým dodatkom, že ja si ešte aj tú (školou predpísanú) učebnicu musím sama kúpiť.