Nepovinný druhý cudzí jazyk na základných školách
Ahojte. Asi ste zaregistrovali, že od septembra už na základných školách nie je povinný druhý cudzí jazyk. To znamená, že je na samotnej škole (a žiakoch, a teda rodičoch, a kapacite učiteľov, ktorými škola disponuje), či druhý cudzí jazyk zaradí do programu alebo nie. Viem, že školy súa budú ešte viac zavalené osnovami a povinnosťami, ktoré musia (aj podľa nových pravidiel) splniť a odovzdať o nich siahodlhé správy a formuláre, ale nie je to škoda? Resp. chyba? Myslím si, že čo sa týka cudzieho jazyka, funguje to na princípe: čím skôr, tým lepšie. Je mi jasné, že angličtinu v 21. storočí musí ovládať takmer každý, a je dobre, keď je povinná, bárs aj od 1. ročníka (teraz to je od 3.). Ale čo druhý jazyk? Začať s ním na strednej škole je neskoro, keď zoberiem v úvahu spomínanú ľahkosť, s ktorou sa deti učia čokoľvek, nie len cudzí jazyk. V Čehcách napríklad uzákonili úplný opak. Prečo ideme sami proti sebe a rušíme pravidlo, ktoré fungovalo a malo zmysel? Prečo radšej netlačíme na to, aby bolo viac lepších a motivovanejších učiteľov (jazyka, ale aj ných predmetov) ako na prikazovanie a zakazovanie jednotlivých predmetov? Aj keď je druhý jazyk teraz klasifikovaný ako "voliteľný", všetci vieme, že toho "povinného" učiva bude toľko, že len máloktorá škola sa odhodlá presadiť "voliteľný predmet". Je to potom len na nás rodičoch s deťmi (v spolupráci s učiteľmi), aby sme presadzovali niektoré priority. Zaujíma ma, či má niekto podobný názor ako ja, resp. čo si o tom myslíte. 🙂
A myslíte si, že sa deti nechcú učiť jazyk skrz to, KTO ho učí alebo AKO sa učí alebo jednoducho preto, že by to bola povinnosť? Poznám veľmi veľa ľudí, ktorí v dospelosti čerpajú z toho, čo sa naučili z jazyka v škole (napríklad základnej). Keby nemali kontakt s jazykom už vtedy, začínalo by sa im s tým v dospelosti strašne ťažko. To ich citujem. Ako to vidíte vy?
@hanica11 urcite zalezi aj na tom kto a ako uci..hlavne pri detoch, ktore este si neuvedumuju, ze sa ucia pre seba. Su ucitelia, ktori vyslovene demotivuju, maju svojich favoritov a ine deti jednoducho citia, ze robia rozdiely...alebo sa drzia sucho ucebnic, drvenie slovicok....a su ucitelia, ktori vyuzivaju " skola hrou" a decka sa ucia tak, ze to neberu ako povinnost.
Mám známu, staršia pani, ktorá je učiteľka jazyka. Hovorila mi, že keď učila nemčinu druháčikov tak im to išlo ľahko. Keď jej dali začiatočníkov siedmakov tak to bolo oveľa ťažkopádnejšie. Deti to už vnímali ako systém, ktorý je iný ako ich vlastný jazyk, niečo čo sa treba učiť a tak.

Súhlasím s tým,že kto sa chce jazyk naučiť sa naučí,volakedy sme sa učili len z kníh,nemali sme žiadne také pomôcky ako dnes nejdeme na nete,slovíčka sa každý musí naučiť naspamať,gramatika sa dá pochopiť ,ale tým že z cuj je povinna aj maturita mnohé detská to neznášajú a berú to ako nevyhnutné zlo.nevedia pochopiť ,že ak budú chcieť lepšie zarobiť,pôjdu von a potom sa môžu hanbiť,možno.Hovorím najma o SOŠ,iné to je možno na gymply ,ale aj tam tá úroveň klesla.Dôležitá je pevná vôľa .Je to ako s chudnutím ,kto chce začne aj doma cvičiť v starých teplákoch a nepotrebuje ísť do fitka.