icon

Nesúhlas s poznámkou za domácu úlohu

27. sep 2025

Dobry den dcera je v 6 triede a vcera dostala prvu poznamku a este za domacu ulohu. 🤦
Prosim jak napisat ucitelke ze s tym nesuhlasim?

Nepripravena na hodinu,nema DU z M.

Strana
z15
viestta
4. okt 2025
@tiika

@dskjhfdlkdjhl pokles výsledkov v čítaní a matematike zaznamenali viaceré krajiny, čo vyzerá na širší celospoločenský jav súvisiaci s digitalizáciou, zmenou spôsobu trávenia voľného času, či oslabením čitateľských návykov. Naozaj sa ukazuje, že bez dostatočne pevného základu v čítaní, matematike a prírodných vedách to nestačí – a preto fín. vláda pridala hodiny týchto predmetov kvôli ich upevňovaniu. Stále však kladú dôraz na rozvoj kreativity, kritického myslenia, samostatnosti, schopnosť učiť sa nové veci, aby žiaci neboli len pasívni príjemcovia faktov, aby dokázali vedomosti využívať v praxi, boli schopní reagovať na zmeny v práci, technológiách, lebo spoločnosť sa rýchlo mení a vedomosti zastarávajú rýchlejšie

@tiika na rozvoj kritickeho myslenia a porozumeniu pisaneho textu su idealne slovne ulohy. Pozri sa k veceru na MK a zistis kolko mamiciek ma problem porozumiet zadaniam v ucebniciach matematiky svojich deti. To je celkom slusna vzorka na to aby si vedela, ze nieco nie je v poriadku

tiika
4. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@tiika Toto: "aby žiaci neboli len pasívni príjemcovia faktov, aby dokázali vedomosti využívať v praxi, boli schopní reagovať na zmeny v práci, technológiách, lebo spoločnosť sa rýchlo mení a vedomosti zastarávajú rýchlejšie" ma prave zaklad v matematike, fyzika a podobnych klasickych predmetoch. Napr. keby si vystudovala informatiku, tak by si vedela, ze nie je az tak podstatne, aby si pocas studia mala vsetky mozne progr. jazyky, ale aby si vedela tu podstatu, lebo ked vies to, tak tie nove sa postupne doucis (neustale vznikaju nove). Proste ked mas dobre zvladnutu algoritmizaciu, tak ta novy jazyk zasadne neprekvapi.
Aj to kriticke myslenie je nieco, co sa da krasne natrenovat na matematike a nepotrebujes dalsi predmet a este to bude mat bonus, ze tie deti budu aj matematiku vediet. Podobne dobre by sa dalo natrenovat aj na jazyku. A takto by sa dalo pokracovat. Jednoducho, kde nebudu zaklady, tak sa mozu aj na hlavu postavit, nic extra nedosiahnu. To mas tak, ako keby si chcela vlufte dom postavit.

@dskjhfdlkdjhl presne tak, prišli na to, že to bola slabina, preto posilňujú a viac času venujú opakovaniu základov. Dobré je, že na to reagujú. Ale nie je to dôkaz, že všetky nové prístupy sú zlé, ani že klasické metódy nemožno kombinovať s novými. Skôr ukazuje, že to musí byť dobre vyvážené. Stále sa využíva i frontálna výchova, ale i skupinová práca, kde žiaci navzájom spolupracujú a diskutujú, a individuálne objavovanie, kedy si žiaci sami skúšajú rôzne spôsoby riešenia. Dôležité je aj prepojenie s reálnym životom, interdisciplinárny prístup a projektové učenie, aby sa vedomosti neosvojovali len mechanicky, ale pochopili ich význam a praktické využitie.

tiika
4. okt 2025
@viestta

@tiika na rozvoj kritickeho myslenia a porozumeniu pisaneho textu su idealne slovne ulohy. Pozri sa k veceru na MK a zistis kolko mamiciek ma problem porozumiet zadaniam v ucebniciach matematiky svojich deti. To je celkom slusna vzorka na to aby si vedela, ze nieco nie je v poriadku

@viestta ano, všimam si. Pre mňa je matika dôležitá tiež. Nielen preto, že dokážem vypočítať nejaký príklad, ale najmä ako rozvoj logického, analytického a kritického myslenia. Len nie každý si v reálnom živote uvedomí, kam jej význam až siaha.
@dskjhfdlkdjhl asi rozumiem tomu, ako to myslíš. Učím sa programovať a mne napríklad pomáha veľmi pokročilé zvládanie excelu (možno predtým i samotná matematika). Lebo síce je to trochu iné, ale niektoré princípy, algoritmy, logika sú veľmi podobné a učí sa mi to pomerne dobre. I keď pre niekoho vysoká úroveň znalosti Excelu neznamená nič, ja osobne v tom význam a určitý predpoklad potenciálu u ľudí vidím.

tiika
4. okt 2025
@viestta

@viestta čo vnímam, je u mamičiek schopnosť priznať omyl a zmeniť názor, čo je znakom zrelosti, inteligencie a kritického myslenia. Ľudia, ktorí to dokážu, často majú vyššiu schopnosť učit sa, adaptovať sa a spolupracovať, pretože nejde len o osobnú prestíž, ale o pravdu a výsledky. Spochybňovanie vlastných myšlienok, hľadanie slabých miest, pripustenie omylu to je v skutočnosti jadro kritického myslenia. Lenže to je zároveň najťažšie. Lebo to vyžaduje pokoru a ochotu zmeniť svoj názor – a to mnohí považujú za slabosť, nie za silu.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2025
@tiika

@viestta ano, všimam si. Pre mňa je matika dôležitá tiež. Nielen preto, že dokážem vypočítať nejaký príklad, ale najmä ako rozvoj logického, analytického a kritického myslenia. Len nie každý si v reálnom živote uvedomí, kam jej význam až siaha.
@dskjhfdlkdjhl asi rozumiem tomu, ako to myslíš. Učím sa programovať a mne napríklad pomáha veľmi pokročilé zvládanie excelu (možno predtým i samotná matematika). Lebo síce je to trochu iné, ale niektoré princípy, algoritmy, logika sú veľmi podobné a učí sa mi to pomerne dobre. I keď pre niekoho vysoká úroveň znalosti Excelu neznamená nič, ja osobne v tom význam a určitý predpoklad potenciálu u ľudí vidím.

@tiika Vidis, ten excel-ak niekto nema zaklady matematiky, tak sa excel nenauci, to je proste fakt, resp. je mu k nicomu. A takto by sa dalo pokracovat.
Vies, pred 30-rokmi by som mozno s Tebou vo vsetkom suhlasila-mala som tie vedomosti, ale chybali mi realne skusenosti. A bohuzial, aj mnohi, ktori maju vplyv na rozne zmeny v skolstve maju taketo naivne predstavy-cize maju vedmosti, ale bez realnych skusenosti. Ono, kazda reforma, ktora sa v skolstve urobila, bola robena s dobrymi umyslami, ale ziadna akosi nedopadla dobre.

dskjhfdlkdjhl
4. okt 2025
@tiika

@viestta čo vnímam, je u mamičiek schopnosť priznať omyl a zmeniť názor, čo je znakom zrelosti, inteligencie a kritického myslenia. Ľudia, ktorí to dokážu, často majú vyššiu schopnosť učit sa, adaptovať sa a spolupracovať, pretože nejde len o osobnú prestíž, ale o pravdu a výsledky. Spochybňovanie vlastných myšlienok, hľadanie slabých miest, pripustenie omylu to je v skutočnosti jadro kritického myslenia. Lenže to je zároveň najťažšie. Lebo to vyžaduje pokoru a ochotu zmeniť svoj názor – a to mnohí považujú za slabosť, nie za silu.

@tiika A mas dojem, ze Ty tohto schopna si?

tiika
5. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@tiika Vidis, ten excel-ak niekto nema zaklady matematiky, tak sa excel nenauci, to je proste fakt, resp. je mu k nicomu. A takto by sa dalo pokracovat.
Vies, pred 30-rokmi by som mozno s Tebou vo vsetkom suhlasila-mala som tie vedomosti, ale chybali mi realne skusenosti. A bohuzial, aj mnohi, ktori maju vplyv na rozne zmeny v skolstve maju taketo naivne predstavy-cize maju vedmosti, ale bez realnych skusenosti. Ono, kazda reforma, ktora sa v skolstve urobila, bola robena s dobrymi umyslami, ale ziadna akosi nedopadla dobre.

@dskjhfdlkdjhl Myslím, že tvoj pohľad dáva zmysel. Nie vždy je ľahké preniesť vedecké poznatky alebo nové metódy do školského systému. Možno niektoré reformy zlyhali práve kvôli implementácii a podmienkam, nie kvôli tomu, že by samotné poznatky boli nesprávne. Stojí za to sa zamyslieť, čo bolo príčinou neúspechu a čo sa dá zlepšiť pre budúcnosť. Možno systém nebol pripravený, učitelia nedostali dostatočnú podporu, alebo sa kroky zavádzali naraz bez testovania.

tiika
5. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@tiika A mas dojem, ze Ty tohto schopna si?

@dskjhfdlkdjhl Myslím, že áno – snažím sa pýtať, preverovať, hľadať súvislosti a nevytvárať si názor len z jednej informácie.

tiika
5. okt 2025

Samozrejme, skúsenosti sú veľmi cenné, ale kritické myslenie si žiada aj skúmanie dôkazov, porovnávanie výsledkov a otvorenosť pre odlišné názory. Nie je to len súhlas alebo nesúhlas s názorom druhého. Kritické myslenie je skôr zvedavosť a snaha pochopiť, prečo veci fungujú alebo nie.

dskjhfdlkdjhl
5. okt 2025
@tiika

Samozrejme, skúsenosti sú veľmi cenné, ale kritické myslenie si žiada aj skúmanie dôkazov, porovnávanie výsledkov a otvorenosť pre odlišné názory. Nie je to len súhlas alebo nesúhlas s názorom druhého. Kritické myslenie je skôr zvedavosť a snaha pochopiť, prečo veci fungujú alebo nie.

@tiika Ano, a presne toto, co si napisala, je ako usite k tomu, ze napr. matematika presne k tomuto vedie. teraz nemyslim pocty, ale naozaj matematiku, lebo to je velky rozdiel. Vsetko, co si tam vymenovala, to je presne to, co sa v matematike clovek moze naucit, samozrejme nie vtedy, ked sa hodiny orezu, ked je slaby ucitel matematiky a ked este navyse rodicia podkopavaju aj tym dobrym ucitelom autoritu.
Ale podobne dobre sa da k tomuto dopracovat napr. aj tak, ze sa napr. na hodinach slovenciny budu rozoberat texty a opat plati to, co som pisala vyssie.
Cize nie je az tak nutne zavadzat nove predmety, ale je potrebne posilnit tie klasicke-posilnit neznamena len zvysit pocet hodin. Bohuzial, sme v stave, ked je dobrych ucitelov malo a vdaka tomu, ako to teraz funguje, ti dobri casto odchadzaju, takze posilnit znamena napr. aj to, ze sa zlepsi vychova buducich ucitelov a zaroven sa zlepsi ich postavenie v spolocnosti-ono, pokial nebude mat sancu vystidovat kazda jedna, ktora si cez matersku dovolenku zmysli, ze prazdniny by boli fajn a to je jej hlavna motivacia, tak to bude hned inak vyzerat. Aktualne, bohuzial, ucia aj ludia, ktori by radsej ucit nemali. A casto su este aj oblubeni, lebo nic nevyzaduju. Toto je proste taky blby uzavrety kruh, ktory by uz mal niekto pretat.

tiika
5. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@tiika Ano, a presne toto, co si napisala, je ako usite k tomu, ze napr. matematika presne k tomuto vedie. teraz nemyslim pocty, ale naozaj matematiku, lebo to je velky rozdiel. Vsetko, co si tam vymenovala, to je presne to, co sa v matematike clovek moze naucit, samozrejme nie vtedy, ked sa hodiny orezu, ked je slaby ucitel matematiky a ked este navyse rodicia podkopavaju aj tym dobrym ucitelom autoritu.
Ale podobne dobre sa da k tomuto dopracovat napr. aj tak, ze sa napr. na hodinach slovenciny budu rozoberat texty a opat plati to, co som pisala vyssie.
Cize nie je az tak nutne zavadzat nove predmety, ale je potrebne posilnit tie klasicke-posilnit neznamena len zvysit pocet hodin. Bohuzial, sme v stave, ked je dobrych ucitelov malo a vdaka tomu, ako to teraz funguje, ti dobri casto odchadzaju, takze posilnit znamena napr. aj to, ze sa zlepsi vychova buducich ucitelov a zaroven sa zlepsi ich postavenie v spolocnosti-ono, pokial nebude mat sancu vystidovat kazda jedna, ktora si cez matersku dovolenku zmysli, ze prazdniny by boli fajn a to je jej hlavna motivacia, tak to bude hned inak vyzerat. Aktualne, bohuzial, ucia aj ludia, ktori by radsej ucit nemali. A casto su este aj oblubeni, lebo nic nevyzaduju. Toto je proste taky blby uzavrety kruh, ktory by uz mal niekto pretat.

@dskjhfdlkdjhl kedy sa teda podľa teba dosiahnu z matematiky najlepšie výsledky? Záleží to len od vysokoškolsky vzdelaných učiteľov či aj iných veci?

tiika
5. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@dskjhfdlkdjhl len upresnim, napr.vo F nezavadzali nove predmety, oni menili metódy výučby, aby posilnili tie spomínané schopnosti, ako píšeš, aby sa na tých predmetoch posilnili ďalšie zručnosti ustupuju od klasických sposobov výučby a snahou je nájsť zdravú mieru s modernými

dskjhfdlkdjhl
5. okt 2025
@tiika

@dskjhfdlkdjhl kedy sa teda podľa teba dosiahnu z matematiky najlepšie výsledky? Záleží to len od vysokoškolsky vzdelaných učiteľov či aj iných veci?

@tiika Dolezity je ten ucitel-musi naozaj matematiku vediet a musi ho to bavit, iba vtedy moze nadchnut aj deti. Ale rodicia by mu mali dat volnu ruku a doverovat mu. Ono totiz, ak ma nejaka trieda slabeho ucitela, ktory dava dobre znamky a potom dostane dobreho, ktory hodnoti korektne, tak vtedy nastupia rodicia, lebo to, ze predtym deti nic nevedeli, to im nevadilo, lebo mali dobre znamky, ale ak zrazu dostanu zlu znamku, tak vobec nehladia na to, ze sa tam uroven vedomosti zlepsuje, hladia len na znamky. Takze toto sa musi zladit.

tiika
5. okt 2025
@dskjhfdlkdjhl

@tiika Dolezity je ten ucitel-musi naozaj matematiku vediet a musi ho to bavit, iba vtedy moze nadchnut aj deti. Ale rodicia by mu mali dat volnu ruku a doverovat mu. Ono totiz, ak ma nejaka trieda slabeho ucitela, ktory dava dobre znamky a potom dostane dobreho, ktory hodnoti korektne, tak vtedy nastupia rodicia, lebo to, ze predtym deti nic nevedeli, to im nevadilo, lebo mali dobre znamky, ale ak zrazu dostanu zlu znamku, tak vobec nehladia na to, ze sa tam uroven vedomosti zlepsuje, hladia len na znamky. Takze toto sa musi zladit.

@dskjhfdlkdjhl Veľmi s tým súhlasím – dôvera a kompetentnosť učiteľa sú kľúčové. Ja osobne si učiteľov veľmi vážim. Dôvera sa však posilňuje aj vtedy, keď vidím, že sa snažia reflektovať nové poznatky, meniacu sa spoločnosť a potreby detí. Myslím, že sme sa teda dotkli aj širších súvislostí, ale v jadre stále ide o to, akým spôsobom sa deti najlepšie učia a ako k tomu môže učiteľ prispieť. Zaujímalo by ma, aké konkrétne prístupy či metódy vnímaš ako najprínosnejšie napríklad v učení sa matematiky.

Strana
z15