Nesúhlas s poznámkou za domácu úlohu
Dobry den dcera je v 6 triede a vcera dostala prvu poznamku a este za domacu ulohu. 🤦
Prosim jak napisat ucitelke ze s tym nesuhlasim?
Nepripravena na hodinu,nema DU z M.
@tiika zisťovala by som pripravenosť na hodinu… zvyšok sa mi nechce rozoberať, nie som učiteľka takže ťažko písať, ako konkrétne by som ktorú situáciu riešila a ani ma to netrápi aby som nad tým vôbec mudrovala… ale táto učiteľka chce úlohy ako prípravu, tak by bolo dobré to rešpektovať… tak ako predpokladám že ty by si očakávala že budú rešpektovať tvoju metódu výučby či kontrolu pripravenosti…
@biba_18 stotožňujem sa s týmto názorom (od hlavnej školskej inšpektormi); presne hovorí o tom, že domáce úlohy a domáce učenie (príprava) nie sú to iste. https://ahojmama.pravda.sk/clanky/hlavna-skolsk...
@biba_18 stotožňujem sa s týmto názorom (od hlavnej školskej inšpektormi); presne hovorí o tom, že domáce úlohy a domáce učenie (príprava) nie sú to iste. https://ahojmama.pravda.sk/clanky/hlavna-skolsk...
@tiika To je indivudualny nazor, dam ti x opacnych. Mna je zaujima - aky je problem urobit d.u. Akoze fakt ma to zaujima, co ti na tom vadi konkretne
Syn je stredoskolak, domace nemaju, ale maju projekty, musia si ich doma pripravit a chce to samostatnost. To je prakticky tiez forma d.u. Co s tym? Zakazat, zrusit?
@tiika no, a sme doma - učiteľka nedala autorkinej dcére za chýbajúcu úlohu známku ani z toho nemala žiaden postih - poznámkou upozornila rodiča že dcéra požadovanú prípravu zanedbala… 🤷♀️
ako som písala - nechajme na učiteľa, ako bude posudzovať pripravenosť na hodinu - táto chce mať vypracované úlohy…
btw, autorka na tému kašle, mali by sme tiež…
@tiika no, a sme doma - učiteľka nedala autorkinej dcére za chýbajúcu úlohu známku ani z toho nemala žiaden postih - poznámkou upozornila rodiča že dcéra požadovanú prípravu zanedbala… 🤷♀️
ako som písala - nechajme na učiteľa, ako bude posudzovať pripravenosť na hodinu - táto chce mať vypracované úlohy…
btw, autorka na tému kašle, mali by sme tiež…
@biba_18 píše sa tam, “že za ich vypracovanie nedava právo na udelenie zlej známky alebo poznámky. “ ona jej predsa poznámku dala. Nuž mna zaujíma ako to je, kto ma pravdu.
@tiika a zároveň mu ten zákon toto právo neberie že…
ja poznámku beriem ako upozornenie pre rodiča, že dieťa sa nepripravilo na hodinu takým spôsobom akým vyžaduje učiteľ…
a znovu budeme písať dookola o tom, či má učiteľ právo učiť tak ako chce… a ty by si to preverovala inak… a ja inak… a tak dokolečka…
Mna by zaujimalo, ci aj soferovi v MHD tieto sikovne zienky radia, ako ma soferovat, alebo si trufaju len na ucitelky😉
@tiika To je indivudualny nazor, dam ti x opacnych. Mna je zaujima - aky je problem urobit d.u. Akoze fakt ma to zaujima, co ti na tom vadi konkretne
Syn je stredoskolak, domace nemaju, ale maju projekty, musia si ich doma pripravit a chce to samostatnost. To je prakticky tiez forma d.u. Co s tym? Zakazat, zrusit?
@mircalla áno, čítala som aj opačne, preto to neviem posúdiť, ten zákon nepoznám.
Čo mi vadí na úlohách? Asi to, že čas straveny prípravou na vyučovanie by mal byt využitý čo najefektívnejšie, a že každé dieťa to môže mat inak. Ak bude dieťa dobre v matike, možno ho nejaka úloha určená pre celú triedu bavit nebude, ale mohlo by naopak urobit niečo, kde sa zdokonali viac. Naopak, ak bude slabšie, zbytocne sa bude trápiť niečim, comu ešte nebude dávať zmysel, lebo by skôr potreboval precvičiť základy. Ak sa bude mat naučiť slovíčka, môžeme si ich nakresliť, skladať a vymyslieť príbeh, nemusí ich dopĺňať do textu. Ja chcem, aby sa zdokonalilo, ovladalo a pamätalo si veci, videlo zmysel, nie iba urobilo úlohu, lebo “musi”.
A ďalej mi ide o princíp. Buď niečo musí byt a je povinne (Ok, akceptujem) alebo nie. A mne to tu pride nejednoznačné. Vela krajín mení prístup k domácim úlohám. Tu sa to berie tak, že maju mat deti povinnosti. Pre mna je povinnosť priprava, zvládanie učiva na istej urovni, individuálna praca na sebe, nie “len” hotová DÚ.
@tiika a zároveň mu ten zákon toto právo neberie že…
ja poznámku beriem ako upozornenie pre rodiča, že dieťa sa nepripravilo na hodinu takým spôsobom akým vyžaduje učiteľ…
a znovu budeme písať dookola o tom, či má učiteľ právo učiť tak ako chce… a ty by si to preverovala inak… a ja inak… a tak dokolečka…
@biba_18 zákon mu nemôže zobrať právo, pretože mu žiadne nedal.
Veď sama si navrhla 5-minútovky a to je za mna Ok. Ty chces preverovať vedomosti či pripravu? Lebo v tom je ten rozdiel, prečo sa asi nechápeme. Ak pripravu, tak dávaj poznámky. Ak by som bola učiteľom, tak ma zaujíma hlavne, čo sa ti žiaci naučili a čo vedia.
Ja fakt neviem, čo také dieťa bude robiť na strednej, gymku, medicíne, technike...všade sa bude musieť nejakou formou pripravovať aj doma. Všade. Či to som mala povedať profesorovi, že tých 400 strán za týždeň nenaučím, lebo je to môj voľný čas a je to od neho forma DU a tie nie sú ukotvenie v zákone?Akože budíček, vychováte z nich totálne nesamostatných,bez motivácie, bez zistenia, že ak niečo chcem, musím preto aj niečo urobiť. A to si ponesie aj do života.
Keď si myslíte, že jedna DU je neskutočné ublizovaniu vášmu cukríku, tak ste mali ísť študovať pedagogickú a naťahovať sa v tejto dobe s deťmi a takýmito rodičmi.
@anonym_285 jasne, ale príprava a učenie nie je len o úlohách. Môžete sa predsa pripravovať rutinne každý deň, študovať a mat návyk. Potrebujete mat k tomu príkazy dane zhora?
Ja fakt neviem, čo také dieťa bude robiť na strednej, gymku, medicíne, technike...všade sa bude musieť nejakou formou pripravovať aj doma. Všade. Či to som mala povedať profesorovi, že tých 400 strán za týždeň nenaučím, lebo je to môj voľný čas a je to od neho forma DU a tie nie sú ukotvenie v zákone?Akože budíček, vychováte z nich totálne nesamostatných,bez motivácie, bez zistenia, že ak niečo chcem, musím preto aj niečo urobiť. A to si ponesie aj do života.
Keď si myslíte, že jedna DU je neskutočné ublizovaniu vášmu cukríku, tak ste mali ísť študovať pedagogickú a naťahovať sa v tejto dobe s deťmi a takýmito rodičmi.
@enmery Bolo dôležité, či si sa tých 400 stran naučila alebo AKO si sa ich naučila? Dokážeš vidiet ten rozdiel?
@enmery Bolo dôležité, či si sa tých 400 stran naučila alebo AKO si sa ich naučila? Dokážeš vidiet ten rozdiel?
@tiika ja sa spytama ako sa ma dieta naucit napriklad matiku, pravopis, vo vyssich rocnikoch pocitat fyziku, chemiu ak nie neustalym precvicovanim prikladov, cviceni? Na hodine v skole ma ucitel cas na preverenie vedomosti z predchadzajucich hodin, potom na vyklad novej latky, vysvetlenie na par prikladoch. Ako dieta naberie tu rutinu na hodinach? A nebavime sa o predmetoch, kde staci ak sa nauci par odstavcov, ci ich chape ci nie, je druha vec, ale moze sa na dejepis naucit latku naspamat. Ale matika je o pochopeni, pravopis o rutinnom pouzivani napriklad vybranych slov a aj ostatnych pravidiel. V tomto pripade plati "opakovanie, matka mudrosti". A na to sluzia (aj) DU.
@anonym_285 určite, úlohy sú veľmi užitočné.
Ak sa bude dieťa každý deň pripravovať 20-30 minút, napr.: si urobí test, vyráta príklad, niečo prečíta alebo pozrie náučné video na tému, ktorá ho zaujala, vymyslí projekt, spise zoznam bodov, ktoré si potrebuje zopakovať, nakresliť myšlienkovú mapu… musí robiť domace ulohy?
Podľa zákona “asi” áno. Lebo mi si to inak bez nich nevieme zrejme predstaviť.
@tiika ja sa spytama ako sa ma dieta naucit napriklad matiku, pravopis, vo vyssich rocnikoch pocitat fyziku, chemiu ak nie neustalym precvicovanim prikladov, cviceni? Na hodine v skole ma ucitel cas na preverenie vedomosti z predchadzajucich hodin, potom na vyklad novej latky, vysvetlenie na par prikladoch. Ako dieta naberie tu rutinu na hodinach? A nebavime sa o predmetoch, kde staci ak sa nauci par odstavcov, ci ich chape ci nie, je druha vec, ale moze sa na dejepis naucit latku naspamat. Ale matika je o pochopeni, pravopis o rutinnom pouzivani napriklad vybranych slov a aj ostatnych pravidiel. V tomto pripade plati "opakovanie, matka mudrosti". A na to sluzia (aj) DU.
@viestta áno, presne tak,neviem, či si si čítala moje príspevky, nie som proti príprave, opakovaniu, učeniu. Nestotožňujem sa s povinnymi domácimi úlohami.
Ak sa bude dieťa každý deň pripravovať 20-30 minút, napr.: si urobí test, vyráta príklad, niečo prečíta alebo pozrie náučné video na tému, ktorá ho zaujala, vymyslí projekt, spise zoznam bodov, ktoré si potrebuje zopakovať, nakresliť myšlienkovú mapu… musí robiť domace ulohy?
@tiika Myslis, ze bude lepsie, ak domacu pripravu ucitelia zveria rodicom a detom? Nie je istejsie vypocitat to, co doporuci ucitel? Ja napr. by som nemala problem svojim detom ulohu z matematiky vymysliet uplne v pohode az do statnic. Ale ked tak sledujem, co sa tu niektore maminky dokazu spytat, tak si myslim, ze je velmi dobre, ze tu ulohu ucitelka detom zada. A okrem toho, ze aspon spocitaju to, co im nieco da, tak sa naucia aj systematicky pracovat, to je dolezite.
@tiika ale DU moze byt aj myslienkova mapa, aj doplnovacky i/y, aj vyhladat na internete 4 fakty o K. Kolumbovi, aj 5 prikladov na trojclenku, aj vypocet mernej hmotnosti latky z hmotnosti a rozmerov telesa, aj rovnica chemickej reakcie
@tiika Myslis, ze bude lepsie, ak domacu pripravu ucitelia zveria rodicom a detom? Nie je istejsie vypocitat to, co doporuci ucitel? Ja napr. by som nemala problem svojim detom ulohu z matematiky vymysliet uplne v pohode az do statnic. Ale ked tak sledujem, co sa tu niektore maminky dokazu spytat, tak si myslim, ze je velmi dobre, ze tu ulohu ucitelka detom zada. A okrem toho, ze aspon spocitaju to, co im nieco da, tak sa naucia aj systematicky pracovat, to je dolezite.
@dskjhfdlkdjhl určite sú odporúčania potrebné a veľmi dôležité. Robí tak učiteľ individuálne pre každé dieťa, aj vzhľadom na formu, jeho úroveň, predpoklady…? Alebo paušálne pre celú triedu? Ak pre celú triedu, myslím, že spolupráca rodič-dieťa-učiteľ a istá forma flexibility by bola isto potrebna.
Ja som sa ako mala tešila na DU, hneď ako prvé po škole som si ich urobila a nasi sa nikdy ani v prvaku so mnou neučili. Spätne to vnimam ako chybu, “brzdu”. Radšej by som mala na vyber z nejakych možnosti a urceny rozsah. U nás sme boli trestaní a zakazovalo sa vypracovávat ulohy popredu, aj keď mna to bavilo. To len na okraj.
@dskjhfdlkdjhl určite sú odporúčania potrebné a veľmi dôležité. Robí tak učiteľ individuálne pre každé dieťa, aj vzhľadom na formu, jeho úroveň, predpoklady…? Alebo paušálne pre celú triedu? Ak pre celú triedu, myslím, že spolupráca rodič-dieťa-učiteľ a istá forma flexibility by bola isto potrebna.
Ja som sa ako mala tešila na DU, hneď ako prvé po škole som si ich urobila a nasi sa nikdy ani v prvaku so mnou neučili. Spätne to vnimam ako chybu, “brzdu”. Radšej by som mala na vyber z nejakych možnosti a urceny rozsah. U nás sme boli trestaní a zakazovalo sa vypracovávat ulohy popredu, aj keď mna to bavilo. To len na okraj.
@tiika Neucim ani na ZS, ani na SS a nepoznam vsetkych ucitelov. Ale ulohy sa zvycajne zadavaju tak, aby sa precvicilo to, co sa robilo v skole. Cize ten, ktory to vie, to ma za chvilocku a neuskodi mu to a este sa kludne moze venovat narocnejsim uloham-ak je sikovny, tak ucitel to zrejme o nom vie a je velmi pravdepodobne, ze je uz zapojeny do nejakej predmetovej olympiady a moze sa rozvijat. Ak to ziak nevie tak dobre, tak si to doma precvici a pomoze mu to.
Mne na ZS/SS ani na VS nikdy nikto nezakazoval robit nieco navyse/dopredu a to mam 54 rokov. A ak by si si to dopredu urobila doma, tak by o tom ucitel ani nevedel, takze keby si bola chcela, tak si to robit mohla, nie?
@eleanor2510 domace ulohy nie su povinne preto nesuhlasim
@anonym_autor 🫣 chúdence učiteľky. Kam to spejeme
@anonym_autor Domáca úloha znamená, že ak učiteľ zadá domácu úlohu, žiak má povinnosť ju splniť, pretože je to súčasť vyučovania a hodnotenia.Povinnosť nevzniká zo zákona, ale z vnútorného poriadku školy a pokynov učiteľa.
@3petka vobec nemas pravdu, poznamky su aj na informovanie rodica o nepripravenosti ziaka na hodinu. Chrania ucitela, ked chce dat dietatu napr. 4,5 na vysvedceni, ze rodic bol pravidelne informovany o nepripravenosti ziaka na vyucovani a rodic nic v tomto aspekte nepodnikol.
@zuzana76 je rozdiel nepripravený na vyučovanie a domáca úloha.
@3petka No, tak stacilo, ze si nam to napisala raz, nemusi to byt 5-krat na kazdej strane. Ci si myslis, ze ked to budes opakovat, tak, ze sa to stane pravdou?
@dskjhfdlkdjhl no tak nečítaj keď nechceš.
@anonym_285 áno, veď som písala, že do istej miery to chápem, že ako spôsob donútiť dieťa sa učiť to môže fungovať. To neznamena, že tento spôsob je najlepsi a inak to nejde.
Ako mne nevadi, ze vacsina tu ma iný názor a ľutujú učiteľky. Vidím, ze vo svete nad touto vecou dokazu uvažovať aj inak. Možno viac v zaujme deti.

@3petka by boli zaujímavý. To je nominatív množného čísla, je tam í
Ale ja celý čas tvrdím, že to je na rozhodnutí školy a nie je to nikde zakotvené. Ty tvrdíš, že dávať za toto poznámky je v rozpore so školským poriadkom a to nie je pravda.
@mircalla ja som našla toto. Nepoznám školský zákon, neviem to teda posúdiť. Ale toto tvrdí hlavná školská inšpektora.
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/hlavna-skolsk...