Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi
Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem
autorka, kmitaj okolo 20 deti, oduc 5-6 hodin, medzitym dozor na chodbe, nenapijes sa , nevycikas sa a bud mila, napr takuto situaciu si predstav, uplne bezne na skolach, ucitelia nie su supermani, aj ta ista ucitelka, ked ma normalne pracovne tempo, tak moze byt mila a ked na nu navaliavsetko mozne, tak bude ako doga, uplne normalna reakci pretazeneho organizmu a zvykajte si rodicia, lebo zachvilu nebude mat kto ucit a napchaju do tried 30-40 deti a ucitelky budu na antidepresivach.
Tak si im to tam mala povedať 😃 hrdinka
Ja som sa len normálne spýtala prečo si to neriešila hneď s danou učiteľkou. Učiteľka tiež nie je povinná hľadať žuvačky jednej žiačky a nechať ďalších x bez dozoru. Alebo vidíš v Tom nejaký rozdiel? Lebo ja nie. rozduel vidíš len ty , že ty svoje jedno alebo dve bez dozoru necháš ale učiteľka ktorá má na starosti ďalších 20, tak ich má nechať bez dozoru alebo zavesiť druhej učiteľke k jej 20detom ďalších 20 aby jednej šla hľadať zuvacky
Neviem posúdiť, no moja zajtra je napr.doma nejde na koncoročny výlet, lebo nechce,,, mali ísť na malú turistiku, tešila sa aká bude sranda, učitelka to zmenila na divadlo a nákupné centrum ze to bude pre nich zážitok, no moja mi hneď povedala ze také zážitky môže učiteľke ostať, že oni budu behať a ona si da s kolegyňu kávičku,,, takže je rozdiel byt učiteľ a Učiteľ,, no ja by som napr ako učiteľka nehľadala mobil a iné veci, žuvačky možno áno nech sa poobzera
Myslím, že situácia z ihriska je skôr príklad a hlavne je pre teba dôležitá otázka , ktorú si napísala úplne dole. Skús čítať knihy o psychológii a vzťahoch, sú aj také, kde dávajú rady ako reagovať. Učiteľky to nezvládli , z pohľadu komunikácie. Nauč sa postaviť za seba.
Naozaj to neskutočne hrotíš. Ja som až príliš tolerantná a empatická, deti často objímam, hladím po vlasoch, ale jednoducho existujú isté pravidlá a hranice platiace pre všetkých, čo sú súčasťou kolektívu. V prvom rade - dieťa vôbec nemá mať v škole žuvačky! keby jej na tom ihrisku zabehla a začala sa dusiť? Ďalej, kolektív sa nerozdeľuje. Žuvačky nie sú tak dôležitá vec, aby kvôli nim ostala jedna dozorujúca osoba ďalšie minúty na ihrisku a druhá šla s celou skupinou sama do školy. Ak by sa medzitým niekomu niečo stalo, prvá otázka pri vyšetrovaní je - kde bola učiteľka? odpoveď 'hľadala žuvačky na ihrisku' by ju dostala do ďalších problémov. Sama sa sťažuješ, že si nemohla zasiahnuť, lebo si tam mala svoje dve deti, z toho jedno ročné, ktoré si mohla vziať aj na ruky. Ale hejtuješ tu učiteľky, že jedna mohla ísť so skupinou a druhá mala ostať. Koľko tam bolo detí? minimálne 20, že? Možno to bola učiteľka a asistentka. Možno tam majú dieťa so zdravotným znevýhodnením, a preto sú dve. Možno to dievča pravidelne niečo stráca, možno si často vymýšľa. Nevieš, naozaj nevieš prečo to bolo tak ako to bolo a súdiš. Až ti skončí rodičák, pridaj sa k nám a vyskúšaj si to. Buď milá, usmievavá, empatická a ochotná riešiť s úsmevom každú situáciu, ktorá sa v triede vyskytne a pokús sa nikdy nezvýšiť hlas. Určite si ani svojim deťom nikdy nič neodmietla, nezakázala a všetko im vždy s kľudom vysvetlila. Hmm, až raz stratia na ihrisku žuvačky, zažijú šok, keď ich učiteľka odmietne ísť hľadať......
Inak ako vieš, na aké školenia chodia učitelia, keď si dovolíš tvrdiť, že nič nevedia o komunikácii?
@zuzitko74 nie je to minulost mas pravdu. Stale si musim davat pozor aby som nenechala ostatnych sa po mne vozit. Viem sa postavit za seba uz ale musim byt vstrehu. Prave vdaka takejto komunikacii. A ako vidim ostatne diskutujuce stale je medzi nami kooopa ludi co si mysli ze je nieco viac napr len preto ze ma viac rokov.
@autor ja som sa s tým, že sa k mojim detom môže niekto správať otrasne, vysporiadala tak, že len dúfam, že sa tak správať nikto nebude, prípadne nie moc často, takže to prežijú viac menej v pohode 🙂. Áno, robiť z dievčaťa debila, že žiadne žuvačky so sebou určite nemala je také.. no proste by som dúfala, že len mali zlý deň a že sa ponáhľali - tiež to mohli riešiť tak, že 5 minút pred koncom by decká upozornili, že za 5 minút odchádzame - všetci by mali dosť našu nájsť, čo si tam priniesli. A ak nemali chuť alebo čas niečo hľadať, dá sa to tiež vysvetliť, že bohužiaľ, už musíme ísť, nabudúce si to neber alebo daj väčší pozor.
@autor ja som sa s tým, že sa k mojim detom môže niekto správať otrasne, vysporiadala tak, že len dúfam, že sa tak správať nikto nebude, prípadne nie moc často, takže to prežijú viac menej v pohode 🙂. Áno, robiť z dievčaťa debila, že žiadne žuvačky so sebou určite nemala je také.. no proste by som dúfala, že len mali zlý deň a že sa ponáhľali - tiež to mohli riešiť tak, že 5 minút pred koncom by decká upozornili, že za 5 minút odchádzame - všetci by mali dosť našu nájsť, čo si tam priniesli. A ak nemali chuť alebo čas niečo hľadať, dá sa to tiež vysvetliť, že bohužiaľ, už musíme ísť, nabudúce si to neber alebo daj väčší pozor.
@mirka0677 veď to mohli urobiť hravou formou. Všetky decká ešte raz vypustiť, s cieľom nájsť žuvačky a kto ich prv donesie. Za dve minúty ich máš v ruke , bez toho , aby niekto niekoho znevažoval. 🙂 A to upozornenie vopred, za x minút odchádzame, je prudko použiteľné.
Do skolky sa zuvacky, cukriky nenosia, aj to treba respektovat a ucit svoje deti;)
@mirka0677 veď to mohli urobiť hravou formou. Všetky decká ešte raz vypustiť, s cieľom nájsť žuvačky a kto ich prv donesie. Za dve minúty ich máš v ruke , bez toho , aby niekto niekoho znevažoval. 🙂 A to upozornenie vopred, za x minút odchádzame, je prudko použiteľné.
@lion777 dakujem, som rada ze chapes ze to slo aj slusne bez povysovania sa a zhadzovania druheho.
Kľudne napíš správu, ak chceš pokecať. 🙂
Aj keď ich nemalo mat dieťa pri sebe, správna reakcia je hromadne žuvačky hľadať a dieťa poučiť aby to neopakovalo.
Dievčatko si musí zvyknúť, že v triede sa musí prispôsobiť a učiteľku poslúchať. Keby takto čakali na všetky deti tak neviem. Treba to deťom vysvetliť a nebudú mať žiadne traumy. Mimochodom ja by som jej rovno povedala, že živačky do školy nepatria a keďže ich mať nemala, tak neni dôvod niečo hľadať. Žuvačka na ihrisko či do školy z bezpečnostných dôvodov proste nepatrí.
Gaslighting od nich nebol ok, no každé dieťa je iné a môže mať dievča napríklad úzkostné stavy ak jej nechceli priznať že mala žuvačky. Ťažko sa vyhodnocuje keď to dievčatko nepoznáme.
Aj keď ich nemalo mat dieťa pri sebe, správna reakcia je hromadne žuvačky hľadať a dieťa poučiť aby to neopakovalo.
@lion777
@cafelatte Ak by takto stratili veci ďalší žiaci, tak na ihrisku budú ako dlho? Popri hľadaní žuvačiek ďalšie dve deti stratia niečo iné. Iné tri budú potrebovať na WC, ďalšie bude smädné, iné začne revať, že ono nič hľadať nebude, ďalšie začne zúriť, lebo veď mali ísť a zrazu zmena plánu a ono zmenu nedáva. Úplne bežné u prvostupniarov. A pozor - úplne bežné, že v skupine sú jeden - dvaja AS, dvaja - traja ADHD a iné dg.
@lion777
@cafelatte Ak by takto stratili veci ďalší žiaci, tak na ihrisku budú ako dlho? Popri hľadaní žuvačiek ďalšie dve deti stratia niečo iné. Iné tri budú potrebovať na WC, ďalšie bude smädné, iné začne revať, že ono nič hľadať nebude, ďalšie začne zúriť, lebo veď mali ísť a zrazu zmena plánu a ono zmenu nedáva. Úplne bežné u prvostupniarov. A pozor - úplne bežné, že v skupine sú jeden - dvaja AS, dvaja - traja ADHD a iné dg.
@zuzanockamt to neznamená, že učiteľka má takto komunikovať s dieťaťom. Ak by bolo moje, uvidela by si ten vietor. Deti by empatickým spôsobom, pomohli jednej svojej spolužiačke. Ideme do novej reformy, tak to už dávajte do praxe, aj v očiach deti stupnete.
@zuzanockamt to neznamená, že učiteľka má takto komunikovať s dieťaťom. Ak by bolo moje, uvidela by si ten vietor. Deti by empatickým spôsobom, pomohli jednej svojej spolužiačke. Ideme do novej reformy, tak to už dávajte do praxe, aj v očiach deti stupnete.
@lion777 Úroveň komunikácie by mohla byť u nich iná, ale úplne ich chápem. Príď si vyskúšať, málo nás je.
@lion777
@zuzanockamt celé kolektívy sú zasiahnuté enormnÿm nárastom ADHD a PAS. Dnes to musia mať aj deti aj učiteľky poriadne náročné a ešte vysvetľovať cudzím mamičkám prečo reagovali na to konkrétne dievča takto.
@zuzanockamt celé kolektívy sú zasiahnuté enormnÿm nárastom ADHD a PAS. Dnes to musia mať aj deti aj učiteľky poriadne náročné a ešte vysvetľovať cudzím mamičkám prečo reagovali na to konkrétne dievča takto.
@jakubrianka Áno, je to enormný nárast.
Kľudne napíš správu, ak chceš pokecať. 🙂
@lion777 a čo by si tým vetrom chcela dosiahnuť? si myslíš, že by učiteľka sklopila oči, lebo nešla hľadať žuvačky? robíte svojim deťom medvediu službu, ofukujete ich doslova za každú somarinu. Namiesto toho, aby si vysvetlila dieťaťu, že žuvačky do školy nepatria, ideš zhučať učiteľku. Fakt skvelý prístup, priam príkladný pre dieťa.
@lion777 a čo by si tým vetrom chcela dosiahnuť? si myslíš, že by učiteľka sklopila oči, lebo nešla hľadať žuvačky? robíte svojim deťom medvediu službu, ofukujete ich doslova za každú somarinu. Namiesto toho, aby si vysvetlila dieťaťu, že žuvačky do školy nepatria, ideš zhučať učiteľku. Fakt skvelý prístup, priam príkladný pre dieťa.
@nikaeli fakt príkladný príklad učiteľky , áno treba tomu zamedziť. Podľa mňa nerozumieš o čo ide, o žuvačky nie.
@1ryba tieto čo zhadzujú malé dievčatká, si ten vietor zaslúžia. Mňa tiež nezaujíma, čo si myslí emočne nezrela učiteľka.
@lion777 deti treba učiť veľmi skoro aj odmietnutiu aj potrebe dodržiavania pravidiel a to pokiaľ je dievča zdravé mali spraviť rodičia. Potom by sa možno nestalo, že si robila čo sa jej zachcelo. Keď dieťa učíte nerešpektovať autoritu, môže kľudne dôjsť k úrazu či zatúlaniu sa a vypomstí sa to tak dieťaťu ako rodičovi.
@lion777 deti treba učiť veľmi skoro aj odmietnutiu aj potrebe dodržiavania pravidiel a to pokiaľ je dievča zdravé mali spraviť rodičia. Potom by sa možno nestalo, že si robila čo sa jej zachcelo. Keď dieťa učíte nerešpektovať autoritu, môže kľudne dôjsť k úrazu či zatúlaniu sa a vypomstí sa to tak dieťaťu ako rodičovi.
@jakubrianka keď dieťa neustále zranujes a zhadzujes pred kolektívom, vyrastie z neho veľmi ustráchany jedinec bez vedomia vlastnej hodnoty. Takéto správanie nám netreba a od dospelej učiteľky dupľom

Autorka
Ty nechápeš, že možno mala každá učiteľka svoju skupinu? Ak by odišla s jedným dieťaťom, ostáva skupina bez dozoru, tým učiteľka poruší predpis, lebo nechá deti bez dozoru. Ďalšia vec - ak tam boli spolu s jednou skupinou, koľko ich bolo? Na istý počet detí je istý počet pg.dozoru. Ak by jedna odišla, môže sa stať, že bude zase porušený tento predpis. Ty nemáš predstavu o fungovaní pedagóga, jeho práci, predpisoch, ktoré musí dodržať.