Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi
Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem
@lion777 Pred šikanou? Akou šikanou? Tá narastá. Ale z opačnej strany - učiteľ je šikanovaný rodičmi, prevažne matkami.
@zuzanockamt v tomto prípade a v opisanej situácii učiteľka šikanovala a zhadzovala dieťa pred deťmi aj cudzími osobami. Netvarme sa, že učiteľky sú nevinne a aj v minulosti boli takéto učiteľky.
@lion777 deti treba učiť veľmi skoro aj odmietnutiu aj potrebe dodržiavania pravidiel a to pokiaľ je dievča zdravé mali spraviť rodičia. Potom by sa možno nestalo, že si robila čo sa jej zachcelo. Keď dieťa učíte nerešpektovať autoritu, môže kľudne dôjsť k úrazu či zatúlaniu sa a vypomstí sa to tak dieťaťu ako rodičovi.
@jakubrianka ja s tebou suhlasim ale ved to sa cele da odkomunikovat uplne inym sposobom. Jedna vec je odmietnutie ucitelky, co by som bola pochopila ale znemoznit ju a zhodit? Do oci jej povedat ze si zuvacky nebrala a ze klame alebo jej hrabe v makovici ak si mysli ze ano? Bolo to nutne? Ale radsej tu budeme hladat milion dovodov a scenarov ze co ucitelke mohlo byt a ospravedlnovat ju, miesto si priznat aj ze ano maju to ucitelia narocne ale taketo spravanie nie je na mieste.
@jakubrianka keď dieťa neustále zranujes a zhadzujes pred kolektívom, vyrastie z neho veľmi ustráchany jedinec bez vedomia vlastnej hodnoty. Takéto správanie nám netreba a od dospelej učiteľky dupľom
@lion777 ale toto nie je predsa zraňovanie. Dievča porušilo pravidlá a hneď niekoľko. Dokonca si ich ani nebolo vedomé a zrejme zlyhali rodičia. Keď učiteľka zavelí nástup, má si byť vedomá, že pochybila a za toto ju nik v živote chváliť nebude - ani v kolektíve a čím skôr sa to naučí, tým lepšie pre ňu aj pre bezpečnosť jej aj ostatných detí. Predsa nepôjde učiteľka hľadať s ňou niečo čo ani mať nemala, nenechá ostatné deti bez dozoru a neukáže im že toto je cesta a tak to ma fungovať. Vieš čo by nasledovalo nabudúce? Ja som stratil toto, ja hento a dokonca hádzanie o zem a pod. To čo píšeš nie je ani výchovné ani rozumné ani rešpektujúce. Ak sa bavíme o rešpektujúcej výchove, tak aj dieťa na prvom stupni ZŠ už musí vedieť rešpektovať a minimálne byť k tomu vedená. Zhadzovanie je útok na osobné vlastnosti, výzor, pôvod a pod. nie trvanie na dodržiavaní pravidiel.
Povedali jej toto že klame? Že jej hrabe v makovici? Nič také si nepísala. Poznáš to dievčatko? Možno máva stavy a chceli sa tomu vyhnúť. Naozaj je obrovský nárast PAS a ADHD a tie deti sú občas veľmi náročné na zvládnutie.
@lion777
@cafelatte Ak by takto stratili veci ďalší žiaci, tak na ihrisku budú ako dlho? Popri hľadaní žuvačiek ďalšie dve deti stratia niečo iné. Iné tri budú potrebovať na WC, ďalšie bude smädné, iné začne revať, že ono nič hľadať nebude, ďalšie začne zúriť, lebo veď mali ísť a zrazu zmena plánu a ono zmenu nedáva. Úplne bežné u prvostupniarov. A pozor - úplne bežné, že v skupine sú jeden - dvaja AS, dvaja - traja ADHD a iné dg.
@zuzanockamt ale nik iny nepotreboval na wc a ani nik nebol smädný atď, priestor práveže bol pre toto dievčatko. A toľko co učiteľka rečnila sa už mohli žuvačky hľadať a naj nájsť..môj postoj.
@zuzanockamt v tomto prípade a v opisanej situácii učiteľka šikanovala a zhadzovala dieťa pred deťmi aj cudzími osobami. Netvarme sa, že učiteľky sú nevinne a aj v minulosti boli takéto učiteľky.
@lion777 tak v tom prípade mohla zakročiť aj autorka a nestáť tam ako také teliatko.
@lion777 ale toto nie je predsa zraňovanie. Dievča porušilo pravidlá a hneď niekoľko. Dokonca si ich ani nebolo vedomé a zrejme zlyhali rodičia. Keď učiteľka zavelí nástup, má si byť vedomá, že pochybila a za toto ju nik v živote chváliť nebude - ani v kolektíve a čím skôr sa to naučí, tým lepšie pre ňu aj pre bezpečnosť jej aj ostatných detí. Predsa nepôjde učiteľka hľadať s ňou niečo čo ani mať nemala, nenechá ostatné deti bez dozoru a neukáže im že toto je cesta a tak to ma fungovať. Vieš čo by nasledovalo nabudúce? Ja som stratil toto, ja hento a dokonca hádzanie o zem a pod. To čo píšeš nie je ani výchovné ani rozumné ani rešpektujúce. Ak sa bavíme o rešpektujúcej výchove, tak aj dieťa na prvom stupni ZŠ už musí vedieť rešpektovať a minimálne byť k tomu vedená. Zhadzovanie je útok na osobné vlastnosti, výzor, pôvod a pod. nie trvanie na dodržiavaní pravidiel.
@jakubrianka podľa opisu zhadzuje dievčatko , osobnými útokmi voči nej, aká je, ako klame atď. Toto je zhadzovanie. Namiesto trepania do vetra a takéhoto nezrelého správania sa k dieťaťu, žuvačky mohli byť dávno vo vačku. Nevyhovaraj sa na nejaké pravidlá, lietali na ihrisku, tak na ihrisku môžu nájsť stratenú vec. Urobím si to zodpovedne a s prehľadom, ale nebudem nikoho zhadzovať.
@zuzanockamt ale nik iny nepotreboval na wc a ani nik nebol smädný atď, priestor práveže bol pre toto dievčatko. A toľko co učiteľka rečnila sa už mohli žuvačky hľadať a naj nájsť..môj postoj.
@cafelatte Ja opisujem situáciu, ktorá bežne môže nastať. Nikto z nás tam nebol. Máme len jednostranné informácie od špehujúcej mamičky z ihriska.
@jakubrianka keď dieťa neustále zranujes a zhadzujes pred kolektívom, vyrastie z neho veľmi ustráchany jedinec bez vedomia vlastnej hodnoty. Takéto správanie nám netreba a od dospelej učiteľky dupľom
@lion777 nezdá sa ti, že už preháňaš? prečítala si si pohľad mamičky, ktorá - ako sama napísala - o sebe pochybuje a má problém s autoritami. Bola to jedna situácia a ty tu píšeš o opakovanom ponižovaní, zraňovaní a šikanovaní? bezdôvodne prekrúcaš a zveličuješ. Prečo máš potrebu robiť za každú cenu z učiteľky emočne nezrelú mrchu? ju tiež nemusí zaujímať, čo si myslí premotivovaná matka 🤷🏻♀️ naozaj sa chceme baviť takto? kto z koho?
@lion777 tak v tom prípade mohla zakročiť aj autorka a nestáť tam ako také teliatko.
@aurora33 mohla, no autorka má tiež podobne zranenia , takže reagovala skor šokom z takejto komunikacie a mala na zodpovednosť omnoho menšie dve deti. Zranený ľudia, s nízkou sebahodnotou sa nezmenia, lusknutim prsta na sebavedomých. A diskusia je hodnotná , chcelo by to naštudovať si vo voľnom čase , tieto vzorce , pochopiť im a prestať ich praktikovat.
@cafelatte Ja opisujem situáciu, ktorá bežne môže nastať. Nikto z nás tam nebol. Máme len jednostranné informácie od špehujúcej mamičky z ihriska.
@zuzanockamt a ja presne reagujem na opis situácie od autorky..
@aurora33 mohla, no autorka má tiež podobne zranenia , takže reagovala skor šokom z takejto komunikacie a mala na zodpovednosť omnoho menšie dve deti. Zranený ľudia, s nízkou sebahodnotou sa nezmenia, lusknutim prsta na sebavedomých. A diskusia je hodnotná , chcelo by to naštudovať si vo voľnom čase , tieto vzorce , pochopiť im a prestať ich praktikovat.
@lion777 este že máš pre každého ospravedlnenie, len pre mrchu učiteľku nie. Čistá zaujatosť.
@lion777 nezdá sa ti, že už preháňaš? prečítala si si pohľad mamičky, ktorá - ako sama napísala - o sebe pochybuje a má problém s autoritami. Bola to jedna situácia a ty tu píšeš o opakovanom ponižovaní, zraňovaní a šikanovaní? bezdôvodne prekrúcaš a zveličuješ. Prečo máš potrebu robiť za každú cenu z učiteľky emočne nezrelú mrchu? ju tiež nemusí zaujímať, čo si myslí premotivovaná matka 🤷🏻♀️ naozaj sa chceme baviť takto? kto z koho?
@nikaeli áno deje sa to opakovane a denno denne, v minulosti aj dnes. Stačí sa stíšiť a pozorovať, ak mi teda neveríš. Tu máš krásnu ukážku, na koníku. Ak ti to nestačí , sleduj v realite.
@jakubrianka podľa opisu zhadzuje dievčatko , osobnými útokmi voči nej, aká je, ako klame atď. Toto je zhadzovanie. Namiesto trepania do vetra a takéhoto nezrelého správania sa k dieťaťu, žuvačky mohli byť dávno vo vačku. Nevyhovaraj sa na nejaké pravidlá, lietali na ihrisku, tak na ihrisku môžu nájsť stratenú vec. Urobím si to zodpovedne a s prehľadom, ale nebudem nikoho zhadzovať.
@lion777 povedali jej narovinu že klame?
Dievča žuvačky mať vôbec nemalou vonkoncom ich žúvať na ihrisku a nebude s ňou učiteľka hľadať zakázané veci a ukazovať ostatným deťom že si môžu nabudúce doniesť žuvačky všetci, žuvať ich na ihrisku a spoločne hľadať 25 balíčkov.
Vieš ty čo sa mohlo stať keby tú žuvačku nebodaj vdýchla? Kto by niesol zodpovednosť? Ešte sa s ňou pekne bavili po tom všetkom.
Povedali jej toto že klame? Že jej hrabe v makovici? Nič také si nepísala. Poznáš to dievčatko? Možno máva stavy a chceli sa tomu vyhnúť. Naozaj je obrovský nárast PAS a ADHD a tie deti sú občas veľmi náročné na zvládnutie.
@jakubrianka ked ti dieta povie ze malo zivacky a ty jej povies ze nie nemala si zuvacky tak ano hovoris tym ze ti klame a nie je nutne to priamo povedat.
@zuzanockamt musis na mna utocit? Uz chapem preco ti aj utok na to dieta pride normalny.
@nikaeli áno deje sa to opakovane a denno denne, v minulosti aj dnes. Stačí sa stíšiť a pozorovať, ak mi teda neveríš. Tu máš krásnu ukážku, na koníku. Ak ti to nestačí , sleduj v realite.
@lion777 ale ja hovorím o tomto konkrétnom dievčatku, o tejto konkrétnej situácii. Tu o žiadnu šikanu nešlo. Neprekrúcaj zase..
Riešime tu spôsob komunikácie a pritom ty sama by si išla urobiť vietor. Prečo hneď takto? prečo nie 'išla by som sa porozprávať s učiteľkou', prečo hneď 'uvidela by ten vietor'? Myslím, že sa zhodneme v tom, že máme na danú situáciu odlišný názor, a týmto by som to z mojej strany ukončila.
V tejto diskusii je jasný príklad, ako niektoré maminy vôbec nepochopili rešpektujúcu výchovu. Deti treba naučiť že rešpekt plodí rešpekt, rešpektuj a budeš rešpektovaný. Deti mojkané v bavlnke, ktorým sa stále len pritaká aj keď si dovolia porušiť pravidlá, končia v puberte na drogách, lebo v živote ich nik nebude stále prijmať a súhlasiť s nimi. Musia sa naučiť byť aj odmietnuté aj poučené aj pokarhané.
Mňa veľmi vyrušuje, že učiteľka ju volala niekoľko krát, priznala sa jej že žuvala žuvačku na ihrisku, napriek opakovaným výzvam učiteľku nepočúvla a to aj napriek tomu, že ju všetci čakali. Dievča sa musí naučiť fungovať v kolektíve, inak to bude mať ťažké. Možno po dnešnej lekcii niečo pochopila, záleží ale aký postoj zaujali doma jej rodičia, ktorí ju vybavili do školy žuvačkami.
Ty vieš či nemáva dievča nejaké výbuchy nälad a podobne?
Ty vieš či nemáva dievča nejaké výbuchy nälad a podobne?
@jakubrianka ideme teraz vymyslat dievcatu nejaku poruchu alebo diagnozu? Myslis ze je lepsie mladej povedat zuvacky si nemala a nasledne tak ti treba miesto pozri ema, zuvacky mali ostat v triede. Ty si si ich aj napriek zakazu vzala a to je dovod preco ich teraz nebudeme hladat a zdrzovat sa. Ale mozes sa po vyucovani sem vratit a pohladat ich. Bodka.
Tu nejde o to ze bolo nutne dat celu triedu do pozoru kvoli jej zuvackam, prist neskoro na vyucovanie a neviem co sa tu vymysla. Len proste komunikovat slusne. Ale uznavam, moje naroky su asi vysoke, vid utocne komentare.
Jezkove oci, ale ta tu nepochopili...
Zeny, ta ucitelka to s nou vobec nemusela hladat. Tu ide o KOMUNIKACIU. Ze z toho dievcata urobili idiota, ktory si nepamata kde ma zuvacky.
Autorka, mrzelo by ma ze tak komunikuju s mojim dietatom. Ved da sa normalne povedat, ze zuvacky sa hladat nemozu lebo uz musia ist.
No v zivote sa deti a neskor dospeli ludia nebudu stretávať len s rešpektom, spravodlivosťou, akceptáciou ich konania a nekonečným vysvetľovaním, potom su z mladych ludi neodolni jedinci,co s pri prvej negatívnej skusenosti hned zrútila. Proste treba si zvykat,ze sa treba ja prispôsobiť aj ked sa to mozno decku nepaci, poslúchnuť , akceptovať autority atd….
No v zivote sa deti a neskor dospeli ludia nebudu stretávať len s rešpektom, spravodlivosťou, akceptáciou ich konania a nekonečným vysvetľovaním, potom su z mladych ludi neodolni jedinci,co s pri prvej negatívnej skusenosti hned zrútila. Proste treba si zvykat,ze sa treba ja prispôsobiť aj ked sa to mozno decku nepaci, poslúchnuť , akceptovať autority atd….
@gagik takze mala sklopit usi a povedat ze ano pani ucitelka zuvacky som nemala lebo vy ste autorita a ked tvrdite ze som ich nemala tak tak bolo? Nemyslim si ze treba ucit slepo posluchat autority pouzitia vlastneho rozumu.
Teraz si tu veľmi hustá. Škoda, že si taká nebola priamo tam na tom ihrisku. Veľká škoda.
Jezkove oci, ale ta tu nepochopili...
Zeny, ta ucitelka to s nou vobec nemusela hladat. Tu ide o KOMUNIKACIU. Ze z toho dievcata urobili idiota, ktory si nepamata kde ma zuvacky.
Autorka, mrzelo by ma ze tak komunikuju s mojim dietatom. Ved da sa normalne povedat, ze zuvacky sa hladat nemozu lebo uz musia ist.
@beata_k dakujem. Vies co ja uz si sama asi zacnem pripadat jak idiot lebo som sa vlastne mala vykaslat na moje deti (ved boli len dve) alebo s oboma pod pazuchami a ist riesit a hladat zuvacky.
Nečítam celú diskusiu, ale áno na zš sa tak správali učitelky..tak nadradeno... akokeby boli niečo viac, ze oni majú tú moc voči bezbranným deťom..a to som uz 17 rokov zo školy vonku ale vidím ze sa to nezmenilo...teraz kebyže ich tak stretnem👊
V tejto diskusii je jasný príklad, ako niektoré maminy vôbec nepochopili rešpektujúcu výchovu. Deti treba naučiť že rešpekt plodí rešpekt, rešpektuj a budeš rešpektovaný. Deti mojkané v bavlnke, ktorým sa stále len pritaká aj keď si dovolia porušiť pravidlá, končia v puberte na drogách, lebo v živote ich nik nebude stále prijmať a súhlasiť s nimi. Musia sa naučiť byť aj odmietnuté aj poučené aj pokarhané.
Mňa veľmi vyrušuje, že učiteľka ju volala niekoľko krát, priznala sa jej že žuvala žuvačku na ihrisku, napriek opakovaným výzvam učiteľku nepočúvla a to aj napriek tomu, že ju všetci čakali. Dievča sa musí naučiť fungovať v kolektíve, inak to bude mať ťažké. Možno po dnešnej lekcii niečo pochopila, záleží ale aký postoj zaujali doma jej rodičia, ktorí ju vybavili do školy žuvačkami.
@jakubrianka učiteľka konala nerešpektujúco voči slabšiemu dievčatku. O rešpekte by som bola ticho radšej, v tomto prípade.

@lion777 Pred šikanou? Akou šikanou? Tá narastá. Ale z opačnej strany - učiteľ je šikanovaný rodičmi, prevažne matkami.
@zuzanockamt ano a zda sa, ze aj kvoli stratenym zuvackam, omg