icon

Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi

29. máj 2025

Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem

beata_k
29. máj 2025

Suhlasim s tebou. Odkomunikovali to zle, ale tak mozno den blbec. Dufam, ze sa tak s detmi nebavia kazdy den.

nika_23
29. máj 2025

Deti nemajú čo mať žuvačky keď sú v škole/vonku v súvislosti s výchovno-vzdelávacími procesom.Len toľko k tomu.Neprajem zažiť dieťa ktorému zabehne žuvačka a už mu niet pomoci,a najmä keď sú na to dennodenne upozornovane od vyučujúcich.Vedia preco,to mi ver.

leellee
29. máj 2025

Ja som tiež učiteľka. Naozaj vôbec nie je jednoduché mať na starosti 20+ deti a ešte riešiť aj ich osobné veci, do toho striehnuť na čas, aby sa nemeskalo do školy.
Napriek tomu mi opísaná komunikácia príde absolútne nevhodna a neraz som sa s podobným štýlom u kolegýň stretla.
Pritom trocha pochopenia by situáciu mohlo aj skrátiť aj vyriešiť bez ubližovania detským citom.
Takže predstavme si situáciu - ako by som reagovala ja?
prifarbim si to trošku: povedzme, že dievčatko sa volá Zuzka a je to s ňou náročné, možno nediagnostikovane ADHD. furt niečo stráca, v ten deň už sme na ňu čakali pri odchode na ihrisko zo školy, lebo si zabudla prezut papučky 🤦🏼‍♀️ teraz sú už všetci nastúpení a ona furt behá po ihrisku 🤦🏼‍♀️ cudzie matky tu na nás pozerajú, isto nás niektoré poznajú, sledujú a súdia... Deti sa pekne hrali, tak sme čakali do poslednej chvíle s navratom do skoly a už naozaj treba ísť.
Ja: Zuzka kde si, už musíme ísť!
Zuzka: Stratila som žuvačky!
Ja: Zuzka to má mrzí, ale vieš, že do školy žuvačky nepatria. Navyše naozaj už musíme späť do školy, takže si o nej bohužiaľ prišla. Prosím už ich viac žuvačky do školy neber.
Beriem Zuzku za ruku a všetci odchádzame.

lion777
29. máj 2025
@leellee

Ja som tiež učiteľka. Naozaj vôbec nie je jednoduché mať na starosti 20+ deti a ešte riešiť aj ich osobné veci, do toho striehnuť na čas, aby sa nemeskalo do školy.
Napriek tomu mi opísaná komunikácia príde absolútne nevhodna a neraz som sa s podobným štýlom u kolegýň stretla.
Pritom trocha pochopenia by situáciu mohlo aj skrátiť aj vyriešiť bez ubližovania detským citom.
prifarbim si to trošku: povedzme, že dievčatko sa volá Zuzka a je to s ňou náročné, možno nediagnostikovane ADHD. furt niečo stráca, v ten deň už sme na ňu čakali pri odchode na ihrisko zo školy, lebo si zabudla prezut papučky 🤦🏼‍♀️ teraz sú už všetci nastúpení a ona furt behá po ihrisku 🤦🏼‍♀️ cudzie matky tu na nás pozerajú, isto nás niektoré poznajú, sledujú a súdia... Deti sa pekne hrali, tak sme čakali do poslednej chvíle s navratom do skoly a už naozaj treba ísť.
Ja: Zuzka to má mrzí, ale vieš, že do školy žuvačky nepatria. Navyše naozaj už musíme späť do školy, takže si o nej bohužiaľ prišla. Prosím už ich viac žuvačky do školy neber.

@leellee áno takto mi to príde správnejšie. Povedala si na začiatok, že ťa to mrzí, ale musíme teraz ísť do školy. Úplne iný prístup a výsledok, bez zranenia dievčatka. ( Nemusí mať dg, úplne normálne dieťa).

ankare
29. máj 2025

Chudiatko dievcatko. Muselo sa cítiť riadne nanič.

autor
29. máj 2025
@leellee

@leellee si zlata. Dakujem, ano presne takto sa to dalo riesit. A dievca aj pochopi ze takto porusila pravidla a toto je nasledok. Nemyslim ze to zaberie viac casu ako najprv dohadovanie sa ci zuvacky mala a potom este kazanie ked uz ucitelka nevedela co robit. Tym netvrdim ze si dievca nezasluzilo razne upozornenie ze toto sa nerobi.

jakubrianka
29. máj 2025

Tebe, keď máš na starosti možno len jedno dieťa, sa ľahko vymýšľa, ako inak by ešte mohla učiteľka zareagovať. Lenže učiteľka musí myslieť na ďalších 25 detí a následný rozvrh. Pochopila som z tvojho príspevku, že dievča opakovane vyzvali a skúšali na ňu zo zúfalstva všetko, dievča im niekoľko krát dokonca oponovalo a opakovane neuposlúchla. Podľa mňa možno už vedeli, že vysvetlenie po škole u nej neobstojí veď ktorý normálny rodič dá dieťaťu na 1 stupni do školy žuvačky?
Ver mi, že toto jej dalo viac, ako ústretové chovanie k jej disrešpektu. Kľudne si mohla konfrontovať učiteľku na mieste, ak to bola komunikácia pre teba cez čiaru.
Ja som minule videla kričať učiteľku na chlapcov, aby neodbiehali a sama keď išla okolo mi vysvetľovala, že ešte majú hudobnú a nestíhajú asi ne už zvyknutá sa obhajovať sj keď ja som sa nepýtala.

jakubrianka
29. máj 2025
@leellee

@leellee pekné 🙂 a Zuzka sa pri slovnom spojení ,,si o ne prišla” zrúti :D.

leellee
29. máj 2025
@jakubrianka

@jakubrianka prečo by sa mala zrútiť?

autor
29. máj 2025
@jakubrianka

@jakubrianka ako vies ze sa zuzka zruti?

jakubrianka
29. máj 2025

Mne to prišlo, že skúšali aj pekne a tŕpli čo zas bude keď sa uchýlili k prehováraniu že ich nemala.

leellee
29. máj 2025
@jakubrianka

Mne to prišlo, že skúšali aj pekne a tŕpli čo zas bude keď sa uchýlili k prehováraniu že ich nemala.

@jakubrianka a mne zas príde úplne mimo presviedčať dieťa, že sa mýli než vysvetliť situáciu tak ako je...

jakubrianka
29. máj 2025
@leellee

@jakubrianka a mne zas príde úplne mimo presviedčať dieťa, že sa mýli než vysvetliť situáciu tak ako je...

@leellee áno, nie je úplne na mieste prekrúcať realitu dieťaťu, ale na mieste tej učiteľky, ktorej istotne behalo po rozume, že sa mohla zadusiť, sa ani nečudujem. Neboli sme tam, nevieme o aké dievčatko sa jedná a naozaj ťažko súdiť.
Mne keď sa niečo zdá neadekvátne, ozvem sa a nerozumiem, prečo tak neurobila autorka.

mirka0677
29. máj 2025
@jakubrianka

@leellee áno, nie je úplne na mieste prekrúcať realitu dieťaťu, ale na mieste tej učiteľky, ktorej istotne behalo po rozume, že sa mohla zadusiť, sa ani nečudujem. Neboli sme tam, nevieme o aké dievčatko sa jedná a naozaj ťažko súdiť.
Mne keď sa niečo zdá neadekvátne, ozvem sa a nerozumiem, prečo tak neurobila autorka.

@jakubrianka ale čo sa mala autorka ozývať, veď len sledovala ich komunikáciu a keď odišli, tak uvidela tie neexistujúce žuvačky na zemi. Mala ich zdvihnúť a utekať za nimi?

jana_eyre_2
29. máj 2025

No jednoducho a jasne, na modrom koniku sa vždy najlepšie teoretizuje ako kto mal čokolvek urobiť.. 🥲

jakubrianka
29. máj 2025

Chúďatko dievčatko, zadusí sa žuvačkou na ihrisku, pani učiteľka skončí vo väzení, jej vlastné deti v detskom domove a spolužiaci utrpia doživotnú traumu. Poďme s ňou hľadať žuvačky a vysvetľovať jej, že učiteľku musí poslúchať, lebo nesie za ňu zodpovednosť.

autor
29. máj 2025
@jana_eyre_2

No jednoducho a jasne, na modrom koniku sa vždy najlepšie teoretizuje ako kto mal čokolvek urobiť.. 🥲

@jakubrianka a co keby ucitelka tie zuvacky s nou isla hladat a nasledne by jej ich zabavila aj s poucenim? Lepsie jej povedat do oci ze zuvavky nemala?
@jana_eyre_2 ved je uplne bezne a normalne aj sa spatne pozriet na situaciu rozobrat ju a nieco si z nej zobrat a pripadne sa poucit sa, ci?

vakatko
29. máj 2025
@jakubrianka

Chúďatko dievčatko, zadusí sa žuvačkou na ihrisku, pani učiteľka skončí vo väzení, jej vlastné deti v detskom domove a spolužiaci utrpia doživotnú traumu. Poďme s ňou hľadať žuvačky a vysvetľovať jej, že učiteľku musí poslúchať, lebo nesie za ňu zodpovednosť.

@autorka, myslím, že je zbytočné ďalej rozoberať situáciu, väčšina nepochopila pointu tvojho príspevku a točia len o žuvačkách.
@jakubrianka ty asi o rešpekte veľa nevieš, keď chceš naučiť dieťa rešpektu, tak mu ho musíš najprv ukázať.

gagik
29. máj 2025

Nemalo, chapem ,ze dievčatku sa spravanie učiteliek nepáčilo, ale este veľakrát sa stretne s negatívnymi skusenostami ,mozno nespravodlivými a najlepsie riešenie je ,ze decko sa musi s nejakými vecami vediet vysporiadat a nečakáte ,ze vsetko zo strany okolia bude len krasne,akceptujúce,tolerantne a neviem este ake donekonečna pozitivne…

jana_eyre_2
29. máj 2025

Áno, je úplne bežné a správne rozobrať si situáciu a poučiť sa z nej, prípadne sa s ňou vyrovnať - ale vnútorné v sebe - vdaka takýmto rozoberaním nastavujes vlastne hodnoty.. lenže diskusie na MK len defacto ohovárajú opísané príbehy, ide len o moralizovanie, pretože nikto nebol reálne v tej situácii, len sa tu môžeme dohadovať.. a to už sú len a len zbytočne teórie..

jakubrianka
29. máj 2025

A ešte som zabudla. Pôjdeme sa s rešpektom ospravedlniť rodičom dievčatka, že kvôli ich nerešpektovaniu školských pravidiel a predpisov prišla ich dcéra o život a súčastne sa zničil život všetkým naokolo.
Každé nerešpektujuce konanie môže mať svoje dôsledky a nie všetky sa dajú vrátiť spať. Preto je vhodné svoje deti viesť doma k rešpektu k autorite. Ako bolo hore spomenuté, dnes bežne v každej triede sú aj dvaja PAS a dvaja ADHD plus cukrovkári, dys poruchy a tieto deti môžu reagovať a fungovať ináč. Nikdy som podobný slovník nepočula a je dosť možné, že vyplynul z toho, že učiteľky vedia na čo dievčatko reaguje.

tiika
30. máj 2025
@jakubrianka

A ešte som zabudla. Pôjdeme sa s rešpektom ospravedlniť rodičom dievčatka, že kvôli ich nerešpektovaniu školských pravidiel a predpisov prišla ich dcéra o život a súčastne sa zničil život všetkým naokolo.
Každé nerešpektujuce konanie môže mať svoje dôsledky a nie všetky sa dajú vrátiť spať. Preto je vhodné svoje deti viesť doma k rešpektu k autorite. Ako bolo hore spomenuté, dnes bežne v každej triede sú aj dvaja PAS a dvaja ADHD plus cukrovkári, dys poruchy a tieto deti môžu reagovať a fungovať ináč. Nikdy som podobný slovník nepočula a je dosť možné, že vyplynul z toho, že učiteľky vedia na čo dievčatko reaguje.

@jakubrianka podľa tvojich príspevkov si asi myslis, že komunikovať respektujuco znamená súhlasiť s tým druhým.
Avšak to nie je pravda.
Respektujuco sa vyjadriť môžeš i odmietavo, napr. “Chcem, aby sme sa uz vrátili a nechcem viac na teba čakať..”Alebo dokonca: “Hnevam sa, že si si vzala na ihrisko žuvačky.”
Takze to ako niekto komunikuje neovplyvňuje to, ci ma čas niečo vysvetľovať, akú ma zodpovednost, koľko ma rokov praxe, ci ma na starosti 30 deti, ci je ochotný pomôcť, ani ci uz ma niečoho za cely deň dosť.
To, ako niekto komunikuje súvisí s tým, ake ma komunikačné vzorce, akú mal výchovu, v akej spoločnosti vyrastá, ci chce niečo zmeniť, je ochotný na tom pracovať…
Verím, že ľudia riešia situácie najlepšie ako v tej chvíli vedia. Proste nepoznajú iné spôsoby.Nemali by sme ich preto odsudzovať.
Zároveň to neznamena, že sa nám ich spôsob páči, že s ním súhlasíme a nemohli by sa vyjadrovať vhodnejšie, spôsobom ktorý viac ľudí spája než rozdeľuje (napr. bagatelizovanim, vymýšľaním si, domyslanim, prekrucanim faktov, zvelicovanim).

V tejto diskusii sa namiesto odpovede na kritiku spravania učiteliek poukazuje na iný problém (žuvačky, konanie autorky), aby sa zmiatla a oslabila podstata témy, zveličuje sa, aby sa zahmlievala reálna podstata problému, útočí sa na autorku, prečo nekonala, ako odklon od aktuálneho problému, keď to ani nie je predmetom témy. Podsúva sa jej chybne vnímanie reality, výroky, rôzne zámery, ktoré neboli vyslovene…

tiika
30. máj 2025

@autorka S takym či podobným správaním sa stretávam bezne všade, či v škole, v práci, u lekara, v obchode. Nikto nekomunikujeme dokonale, ani naše deti nebudú a budeme sa s tým stretávať stále.
Snažím sa to zmeniť, robím naozaj vela pre to, aby som v rodine, s deťmi komunikovala podľa svojich hodnôt a predstav, spôsobom akým chcem, nie týcm zaužívaným. Je to náročné, vyzaduje si to čas, motivaciu, trpezlivosť, preto i vela pochopenie pre seba samu i druhých ľudí.
Verím, že robím najviac ako viem a moje deti budú komunikovať o niečo respektujucejsie. Dosť často takéto situácie interpretujem, ako tu je spomínané, čo ucitelka vlastne chcela, potrebovala, čo sa naozaj skrýva za tými výrokmi.. Napr.chcela sa vrátiť načas do školy, citila sa pod tlakom, bola unavená, asi nervózna z nečakanej situácie, možno nahnevaná, že si to dievča vzalo žuvačky, chcela sa vyhnúť jej smútku, priamej konfrontácii… takýmto spôsobom sa vyjadrila, asi nevedela inak ako to riešiť, ako nastaviť hranice.
Snažím sa vyhnúť tomu, aby som niekoho za ten prejav odsudzovala, hodnotila, označila ho za vyslovene zlý a nejaký iný za jediný správny, stavala niekoho do roly vinníka či obete, skôr popíšem skutočnosť , realitu taká aká je, možnosti aké mame.
Hlavne ide o to, ako sa i prostredníctvom nás na take situácie pozerajú, aký postoj k ním a k ich účastníkom zaujmú, aké myšlienky im budú neskôr víriť hlavou.

medea2003
30. máj 2025

Ahoj. Vidím to úplne rovnako ako ty. A je mi ťažko, keď čítam niektoré ďalšie komentáre, že je to v poriadku takto s deťmi jednať. Pritom fakt to nestají až takú námahu, správať sa k deťom slušne a považovať ich problémy za rovnako dôležité, ako považujeme tie svoje.

tiika
30. máj 2025

@autorka ešte doplním. S dcérkou riešim ako možno v takýchto situáciách reagovat. Jednak v bežnom živote pri vselijakych príležitostiach svojim príkladom, ktorý do istej miery prirodzene preberá. A sem-tam sa rozprávame o tom, čo sa da vtedy povedať, ake mame rôzne možnosti sa zachovať; a o tom, kto, čo, prečo niekto niečo urobil/povedal.
Jedine toto mame v našich rukách. Druhých ľudí proste nezmeníme.

lion777
30. máj 2025
@tiika

@autorka ešte doplním. S dcérkou riešim ako možno v takýchto situáciách reagovat. Jednak v bežnom živote pri vselijakych príležitostiach svojim príkladom, ktorý do istej miery prirodzene preberá. A sem-tam sa rozprávame o tom, čo sa da vtedy povedať, ake mame rôzne možnosti sa zachovať; a o tom, kto, čo, prečo niekto niečo urobil/povedal.

@tiika ano ty si príklad rodiča , ktorý s dietatom pracuje. Tiez to robim podobne a vidim aj dobré výsledky. Vidim v tom velky posun, od starších generácii , kde len lamentuju , ako sa oni narobili, lebo nemali plienky, ani pračku , ale detom sa vôbec nevenovali po duševnej stranke. Konečne , velmi sa z toho tešim, ze vychovávame generáciu detí, kde lameme staré zaužívané " praktiky" ega.

aurora33
30. máj 2025
@tiika

@tiika toto je super. Napríklad učiteľka mojej dcéry mi na rodičovskom povedala, ako sa jej páči, že dcéra si vždy stojí za svojim a nejde s davom. Že si vie vždy obhájiť svoj názor.
Takže aj nie je učiteľ ako učiteľ a som rada, že vychovávať dcéru tak, aby nestala ako puk, ale vedela sa ozvať.

lauricka
30. máj 2025

V prvom rade nie sú všetky učiteľky také, ale sú aj také. Je to nesprávne a smutné. Bohužiaľ, naše školy pripravujú pedagógov do praxe a na komunikáciu so žiakmi úplne mizerne, učitelia sa nevzdelávajú práve tí, ktorí by to potrebovali a riaditelia ich nechávajú robiť a komunikovať, ako sa im zachce. Keď jačí na deti, že to počuť na celú školu, aj tak nikto nič neurobí. Je to hanba pre školu, keď učitelia takto komunikujú.

tiika
30. máj 2025
@lion777

@tiika ano ty si príklad rodiča , ktorý s dietatom pracuje. Tiez to robim podobne a vidim aj dobré výsledky. Vidim v tom velky posun, od starších generácii , kde len lamentuju , ako sa oni narobili, lebo nemali plienky, ani pračku , ale detom sa vôbec nevenovali po duševnej stranke. Konečne , velmi sa z toho tešim, ze vychovávame generáciu detí, kde lameme staré zaužívané " praktiky" ega.

@lion777 áno, určite je v tomto smere teraz viac možnosti, prístupu k informáciám, ak ma niekto zaujem. Zároveň i viac desinformacii, malo skúsenosti, tým pádom i šance šliapnuť vedľa, no i predsudkov, nepochopenia zo strany druhých.
Veru je potrebné s tým niečo robiť, i vzhľadom na súčasnú dobu, tlaku na jedinca, zhoršovania psychického zdravia..

lauricka
30. máj 2025
@jakubrianka

@jakubrianka ste trochu mimo. Ak by ste boli s kamoškami vonku a stratili tam peňaženku a vedeli by ste, v ktorých asi miestach ste ju vytratili a chceli ju tam ísť pohľadať a kamošky by vám povedali, že to určite nie je pravda, že ju určite máte doma na stole a im sa nechce čakať než vy nájdete svoju blbú peňaženku a jednoducho pôjdu preč, budete sa cítiť ako?