Nevhodná komunikácia učiteliek s deťmi
Ahojte, vcera som bola so synom na ihrisku na sidlisku a prisla tam skola. Deti prveho stupna vramci hodiny. Boli s nimi dve ucitelky, ktore sa cely cas rozpravali na lavicke. Deti sa hrali slusne, nebol ziaden problem, davali si pozor ze su tam aj malicke deti.
Co ale chcem povedat, pri odchode som zapocula rozhovor uciteliek s jednou ziackou. Ked sa koncila hodina, ucitelky zavelila a hned sa muselo ist. Okamzite nastup. Jedno dievca ale stale behalo po ihrisku. Ked ju ucitelka zavolala, dievca povedalo ze hlada zuvacky, ze jej niekde vypadli. Ucitelkam sa to nechcelo riesit a bez toho aby sa napr jedna s nou vratila pozriet to ihrisko jej tvrdili ze urcite jej nevypadli a ze vlastne ani ziadne zuvacky urcite nemala. Dievca stale tvrdilo ze si zuvacky vzala a chcela sa vratit po nich pozriet ale ucitelky opakovane z nej robili debila ze urcite ostali zuvacky v triede. Ona stale opakovala ze ich mala a ze si pred chvilou aj zuvacku dala. Tak zvolili taktiku ze ju zvozili za to ze co si vobec berie zuvacky na ihrisko, ze je to blby napad a vlastne tak jej treba lebo ich mala nechat v satni a odisla cela trieda. Zuvacky tam naozaj boli na zemi pri kolotoci.
Ostalo mi toho dievcata luto, nepacilo sa mi ako situaciu ucitelky riesili a komunikovali. Vlastne uplna banalita ktora sa dala riesit slusne bez zhadzovania alebo kritiky.
Mozno mi poviete ze riesim blbosti, budete sa zastavat ucitieliek aka je to tazka praca a mam si to skusit. Som z rodiny kde sa podobne komunikovalo a teraz mam problem stat si za svojim a casto o sebe pred autoritami pochybujem.
Stretli ste sa aj vy s nevhodnym spravanim uciteliek/vychovavateliek/trenerov voci detom? Riesite doma ako komunikovat s detmi? Ak ste boli doma od rodicov tiez tako urazani/zhadzovani/ponizovani ako ste sa vysporiadali s tymito traumami a s tym ze je vysoko pravdepodobne ze sa s vasimi detmi bude tiez niekto bavit otrasne?
Dakujem
Zo strany učiteľky ľudsky zlá komunikácia. Nie je o čom. A ženy, matky, čo to tu bagatelizujú, buď z nedostatku empatie alebo len z princípu, pretože tu sa 90% ľudí, ktorí zadajú nejaký príspevok zhadzujú sú vlastne to, čo tvorí Modrý koník. Niet divu, že je toto fórum na medicínskych kongresoch dávané za príklad nerozumu, hoaxu, hlúposti
@jakubrianka ste trochu mimo. Ak by ste boli s kamoškami vonku a stratili tam peňaženku a vedeli by ste, v ktorých asi miestach ste ju vytratili a chceli ju tam ísť pohľadať a kamošky by vám povedali, že to určite nie je pravda, že ju určite máte doma na stole a im sa nechce čakať než vy nájdete svoju blbú peňaženku a jednoducho pôjdu preč, budete sa cítiť ako?
@lauricka jasne som napísala, že gaslighting nebol vhodný a to dokonca niekoľko krát. Treba sa naučiť čítať s porozumením.Tiež som napísala možnú príčinu, prečo sa k tomu učiteľky uchýlili.
Autorka, súhlasím s tebou. Avšak toto je za mňa úplná banalita, bohužiaľ, omnoho horšie veci sa dejú zo strany učiteliek :(
Dajte učiteľom 12 detí do triedy a budete mať aj individuálny prístup aj empatický aj všetko. Dajte učiteľom viac peňazí a budú to robiť aj mladí, čo majú elán a energiu byť nie s deťmi, ale pre deti. Dokopy nikto to už nechce robiť. A ak, tak určite už nechcú študovať ťažké aprobácie. Načo sa toľko namáhať za taký plat a sociálny status? Pri 25 deťoch sú učiteľky rady, že sa im nepozabíjajú. Chápete, čo je to starať sa o deti v takom počte? Vy idete na ihrisko s jedným, s dvoma, s troma. A aj tak sa stane, že sa zraní, pobije, atď. Chápete aké je to na nervy náročné? Nikoho nezabudnúť. Byť na čas naspäť v škole. Na to sú pravidlá (napr. nebrať si žuvačky do školy, peniaze, hračky, mobily...), aby sa nemuselo zdržiavať hľadaním a pod. Choďte štrajkovať, podporte učiteľov, podržte ich keď štrajkujú (to nie je nikdy len o platoch, iba do správ sa viac hodí slovo plat ako podmienky v školách). Chcete pre svoje deti to najlepšie? Chcite to najlepšie aj pre učiteľov. A presne takéto príspevky tomu nepomáhajú...
Dajte učiteľom 12 detí do triedy a budete mať aj individuálny prístup aj empatický aj všetko. Dajte učiteľom viac peňazí a budú to robiť aj mladí, čo majú elán a energiu byť nie s deťmi, ale pre deti. Dokopy nikto to už nechce robiť. A ak, tak určite už nechcú študovať ťažké aprobácie. Načo sa toľko namáhať za taký plat a sociálny status? Pri 25 deťoch sú učiteľky rady, že sa im nepozabíjajú. Chápete, čo je to starať sa o deti v takom počte? Vy idete na ihrisko s jedným, s dvoma, s troma. A aj tak sa stane, že sa zraní, pobije, atď. Chápete aké je to na nervy náročné? Nikoho nezabudnúť. Byť na čas naspäť v škole. Na to sú pravidlá (napr. nebrať si žuvačky do školy, peniaze, hračky, mobily...), aby sa nemuselo zdržiavať hľadaním a pod. Choďte štrajkovať, podporte učiteľov, podržte ich keď štrajkujú (to nie je nikdy len o platoch, iba do správ sa viac hodí slovo plat ako podmienky v školách). Chcete pre svoje deti to najlepšie? Chcite to najlepšie aj pre učiteľov. A presne takéto príspevky tomu nepomáhajú...
@petrofka veď sa chovajte ako ľudia, aj k našim deťom a trochu sa dovzdelajte v tomto. Zhadzovať si dieťa nenechám. A teda načo chodíš do práce? Ty to nerobíš ako poslanie, ale ako nejakú otravnú prácu? Ak to druhé, tak takých učiteľov, nám ani netreba, zmeň povolanie. Áno tieto príspevky sú potrebné, aby prišla zmena správania a konečne dospelý dozreli. Učiteľ má byť kreatívny a hravý a vedieť zasiahnuť v rámci normy, ale nie sa vyvršovať. Potrebuješ dať do toho múdrosť a ľudskosť. Veď aj my máme zodpovednosť v svojich prácach, tak toto u mňa neobstojí.
@petrofka veď sa chovajte ako ľudia, aj k našim deťom a trochu sa dovzdelajte v tomto. Zhadzovať si dieťa nenechám. A teda načo chodíš do práce? Ty to nerobíš ako poslanie, ale ako nejakú otravnú prácu? Ak to druhé, tak takých učiteľov, nám ani netreba, zmeň povolanie. Áno tieto príspevky sú potrebné, aby prišla zmena správania a konečne dospelý dozreli. Učiteľ má byť kreatívny a hravý a vedieť zasiahnuť v rámci normy, ale nie sa vyvršovať. Potrebuješ dať do toho múdrosť a ľudskosť. Veď aj my máme zodpovednosť v svojich prácach, tak toto u mňa neobstojí.
@lion777 to plati aj zo strany rodicov, ja vidim skor zlyhavanie na strane rodicov, rozpustile, nevychovane deti bez hranic a potvrdzuju to aj iní rodicia v komentaroch, ze pracu ucitela by nerobili. Je kriza spolocnosti ako takej. Nie, praca ucitela nie je poslanie, pokym nemas vytvorene podmienky, aby si ho mohla dobre a v pokoji vykonavat, na Slovensku tie podmienky nemame. Mudrost a ludskost potrebuje kazdy, ci rodic moze byt grazel a vyvrsovat sa na ucitelovi bezdovodne? Mna by zaujimalo, kto chrani ucitelov, ktorí boli napadnuti rodicmi bezdovodne. Ktorych rodicia zatazuju neododvodnenymi poziadavkami. Nevravim, ze nemame problematickych ucitelov, mame, ale ovela viac problematickych rodicov a deti.
Ja napr. odchadzam zo skolstva, caka ma posledny mesiac, lebo konecne chcem pracovat ako clovek, posledne roky, ako rastie agresia medzi ludmi, medzi ziakmi duplom, tak mam pocit, ze ta agresivita sa vo mne hromadi a jednoducho nie. Koniec, ja si nezaslusim take podmienky, v akych sa pracuje na slovenskych skolach.
@lion777 to plati aj zo strany rodicov, ja vidim skor zlyhavanie na strane rodicov, rozpustile, nevychovane deti bez hranic a potvrdzuju to aj iní rodicia v komentaroch, ze pracu ucitela by nerobili. Je kriza spolocnosti ako takej. Nie, praca ucitela nie je poslanie, pokym nemas vytvorene podmienky, aby si ho mohla dobre a v pokoji vykonavat, na Slovensku tie podmienky nemame. Mudrost a ludskost potrebuje kazdy, ci rodic moze byt grazel a vyvrsovat sa na ucitelovi bezdovodne? Mna by zaujimalo, kto chrani ucitelov, ktorí boli napadnuti rodicmi bezdovodne. Ktorych rodicia zatazuju neododvodnenymi poziadavkami. Nevravim, ze nemame problematickych ucitelov, mame, ale ovela viac problematickych rodicov a deti.
@zuzana76 v tomto prípade, by učiteľka potrebovala poriadny rozhovor a aj psychológa , vzorec sa opakuje urcite. Poslanie robíš zo srdca, pretože ťa to baví, nepotrebuješ žiadne extra podmienky. Na Slovensku to máme v dobrom stave, inde majú horšie. Rešpekt a úctu si iste neziskas , hraním sa na obeť, ani zakrývaním takýchto " prešľapov " iných kolegýň.
Ja napr. odchadzam zo skolstva, caka ma posledny mesiac, lebo konecne chcem pracovat ako clovek, posledne roky, ako rastie agresia medzi ludmi, medzi ziakmi duplom, tak mam pocit, ze ta agresivita sa vo mne hromadi a jednoducho nie. Koniec, ja si nezaslusim take podmienky, v akych sa pracuje na slovenskych skolach.
@zuzana76 tak držím palce, aby inde bolo lepšie. Posepkam ti, inde to bude rovnako, lebo tu agresivitu si nesmieš v sebe.
@zuzana76 v tomto prípade, by učiteľka potrebovala poriadny rozhovor a aj psychológa , vzorec sa opakuje urcite. Poslanie robíš zo srdca, pretože ťa to baví, nepotrebuješ žiadne extra podmienky. Na Slovensku to máme v dobrom stave, inde majú horšie. Rešpekt a úctu si iste neziskas , hraním sa na obeť, ani zakrývaním takýchto " prešľapov " iných kolegýň.
@lion777 nepotrebujem podmienky? cize byt s niekym, kto je agresivny, nadava a ty ho mas vzdelavat je ok? Mna to bavilo, pred par rokmi prestalo, stratila som iluzie.
@zuzana76 tak držím palce, aby inde bolo lepšie. Posepkam ti, inde to bude rovnako, lebo tu agresivitu si nesmieš v sebe.
@lion777 nenesiem si agresivitu, ja som velmi pacifisticky a pokojny clovek, a preto ma to ubija, byt v takej spolocnosti a pracovat v takych podmienkach. Ja si svoje pracovne podmieny vytvorim sama.
@lion777 nepotrebujem podmienky? cize byt s niekym, kto je agresivny, nadava a ty ho mas vzdelavat je ok? Mna to bavilo, pred par rokmi prestalo, stratila som iluzie.
@zuzana76 na také prípady, sú predsa ďalšie postupy. Tak asi budeš, niečo je v neporiadku. Deti ťa len zrkadlia. 🙂 Určite potrebuješ pauzu a kam odchádzaš, aké povolanie?
@zuzana76 na také prípady, sú predsa ďalšie postupy. Tak asi budeš, niečo je v neporiadku. Deti ťa len zrkadlia. 🙂 Určite potrebuješ pauzu a kam odchádzaš, aké povolanie?
@lion777 praveze ti poviem, ze ti, ktori su pokojni, nemaju v sebe agresivitu, spravaju sa pekne, tak skor tí odchadzaju, zostane skor taký ucitel, ktorý je sam drsny a taketo podmienky su pre neho ok. Nadavaju ziaci jemu a on nadava im. Preto pisem cely cas, mame ucitelov, akych si zasluzime. Ja som vydrzala dlho, bol to moj zivot. Ale moj organizmus sa uz brani, vypadavaju mi vlasy, zhorsil sa mi zdravotny stav, jednoducho tie podmienky fakt nie su ok: hluk, zakerní ziaci, naozaj, toto som predtym nezazila, ale uz mali ziaci su tak prespekulovani a zakerni ako dospelaci. Ale su aj velmi dobre deti stale, ale je ich fakt malo, ovela viac problemovych.
Pouzivanim technologii prisli deti o svoju detsku nevinnost a toto je neodskriepitelny fakt. Maju povedomie a informacie dospelaka.
Ale len informacie a nevedia s nimi dostatocne pracovat a nevedia spracovat to vsetko, k comu sa na internete dostanu.
Prepáč ale ty píšeš, že si mala na starosti svoje dve deti a nie hľadať žuvačky. Ale tie učiteľky mali na starosti koľko detí... 20? Vieš že nemohla jedna učiteľka ostať s jedným dieťaťom a druhá ísť s ostatnými deťmi? Pretože je jasne dané, koľko detí na jednu učiteľku. Keby to bolo opačne a máš v tej triede dieťa, robila by si problémy, keby tvoje dieťa zrazilo, že kde bola druhá učiteľka a prečo kvôli blbym žuvačkám ostala s jednou žiačkou na ihrisku. Ďalšia vec v škole už nie sú deti také malé, aby nechápali, že keď sa povie ideme naspäť do školy, tak sa proste ide. Tie učiteľky vždy keď vezmú deti von zo školy riskujú basu... Ani by si neverila, čo sú všetko deti schopné vymyslieť. Jediné a čím súhlasím je, že učiteľka mohla prísť za žiačkou a vysvetliť jej, že ju to mrzí, ale nie je čas tam žuvačky hľadať, že možno ostali v triede a ak ich v triede nenájde, môže skúsiť po vyučovaní ísť pohľadať.
@zuzana76 tak držím palce v novej práci.
@lion777 ja som sa praveze spravala k detom vzdy pekne, moja vizia bola, ze ved ked sa budem pekne spravat a davat im pekny priklad, tak aj z grobiana musim urobit slusneho cloveka. A nie, to pekne spravanie ich este viac provokovalo a viac si dovolovali a boli este smelsi v robeni zla. Uplne opacny efekt, aky som ocakavala. Takze tym padom sa moje iluzie rozplynuli a tym padom koncim. Nemozem davat z mojho dobra tym, ktorí nim plytvaju. Ale mala som aj vybornych ziakov, dobre laskave deti, vydaril sa nam posledny vylet, tych si ponesiem vo svojom srdci.
Uz sa tu za tie 3 dni diskusie asi napisalo vsetko, mne sa veru tiez niekedy nepaci ten sposob komunikacie. Teraz je jedno, ci islo o zuvacky alebo o co. Ked som pred skolou pocula, ako druzinarky revu po detoch (a to bolo len 13.00, tak boli s tymi detmi nanajvys hodinu a isto neboli unavene a vacsina deti sa pokojne hrala), tak sa mi to ozaj nepacilo a ozvali sa vo mne neprijemne spomienky na vlastny pobyt v druzine. Je to vecna dilema, ze rozpravajme sa s detmi slusne, aby nemali traumy a poznali svoju hodnotu, ale nie az tak v rukavickach, aby neboli z nich snehove vločky a nerúcali sa pri prvej facke od života alebo grazlovi, ktory im vynada. Aj tak si myslim, ze deti su ako planty jahod, nemozeme ich hned vystavit snehu a mrazu. Preto musime vyberat skolu tak, aby tam bola komunikacia pokial mozno na urovni. Ako, sama mam 4 deti, tiez niekedy mi ujde aj skaredsie slovo a nemam svoj den, ide o to, co prevlada.
@lion777 ja som sa praveze spravala k detom vzdy pekne, moja vizia bola, ze ved ked sa budem pekne spravat a davat im pekny priklad, tak aj z grobiana musim urobit slusneho cloveka. A nie, to pekne spravanie ich este viac provokovalo a viac si dovolovali a boli este smelsi v robeni zla. Uplne opacny efekt, aky som ocakavala. Takze tym padom sa moje iluzie rozplynuli a tym padom koncim. Nemozem davat z mojho dobra tym, ktorí nim plytvaju. Ale mala som aj vybornych ziakov, dobre laskave deti, vydaril sa nam posledny vylet, tych si ponesiem vo svojom srdci.
@zuzana76 zmena ti prospeje.
Podľa mňa to nebolo nevhodne komunikovanie. Predsa učiteľka nezodpovedá za to, čo nepatrí do školy a rodič to dieťaťu dovolí. Nech by to bol aj mobilný telefón. Pokiaľ nepatrí do školy a dieťaťu sa tam stratí, je to problém dieťaťa/rodica, nie učiteľky. Snáď nebude učiteľka s napr 25detmi hľadať jednému dieťaťu vec, ktorú vlastne ani nemalo mať u seba. Vôbec nie žuvačky na ihrisku 😳 mohla tomu dieťaťu ta žuvačka zabehnut, dieťa by sa začalo dusiť. Nechápem rodičov, ktorí majú stále potrebu niečo navyše dávať deťom do školy.
@lion777 učila si niekedy? Vieš koľko rôznych deti sa stretne v jednej triede? Deti nezrkadlia teba, to by som musela byť aký rozčlenený človek 😂 proste niekedy sú to naozaj čerešničky na torte. Keď som išla na materskú, veľmi to bolo žiakom ľúto. Mali má veľmi radi. A to som bola učiteľka, ktorá sa rada s deťmi zasmiala, ale keď som povedala pracujeme, tak sa pracovalo. Vonku som s deckami kľudne hrala futbal, naháňačky, schovky... ale keď som povedala ide sa, išlo sa. A keď bol v triede chlapec, ktorý iba prskal, chytil spolužiačku za vlasy a šmaril ju o stenu, vkročila si do triedy a dal na teba všetky vybrané slová a sexistické poznámky aké poznal, fakt nezrkaldil mňa 😂😂 lenže ja som nastavila zrkadlo jemu a začala s ním komunikovať ako s hulvátom, keď sa so mnou bavil ako s rovesníkom, oplatila som mu to.... Do dvoch mesiacov na mojich hodinách bezproblémový chlapec. A pritom keby ma počula riaditeľka ako s ním komunikujem, dovolím si povedať, že by ma mohla vyraziť kľudne. A naozaj na niektorých žiakov zaberalo iba ukázať, že ani ty s nimi nebudeš zaobchádzať v rukavičkách.
Toto všetko nie je problém dnesnej doby. V tejto sa akurát v oveľa väčšej miere riešia následky a prejavujú nastavenie, výchova, spôsoby komunikácie, ktoré sa prenášajú z predchádzajúcich generácii.
Je naivne si mysliet, že pokial sa zmenia vonkajšie podmienky, že sa to nejakym zázrakom zmení k lepšiemu. Akože, keď niekto zarobí o 500-1000€ viac, zrazu už bude vedieť ako efektívne a konstruktivne riešiť konflikty s jednotlivcom a v skupine? Ak bude mat na starosti hoc i 10 deti, tak už vždy všetky dodržia pravidla a urobia všetko a hneď čo sa od nich žiada? A ak nie, v tej chvíli už bude vedieť primerane nastaviť hranice, komunikovať s rešpektom? Bude vedieť vyjadriť konštruktívnu kritiku, dať spätnú väzbu, vyjadrit hodnotné ocenenie? Všetko mu to už samo naskočí, ako by mal za sebou školenia, naštudovanu adekvatnu literatúru, kurzy, hodiny práce na sebe a praktizivania v praxi?
Čakaním na ine vonkajšie okolnosti sa nikdy nič nezmení. Niekde sa začať musí. A každý by mal od seba. Potrebne je iba naozaj chciet.

@tiika toto je super. Napríklad učiteľka mojej dcéry mi na rodičovskom povedala, ako sa jej páči, že dcéra si vždy stojí za svojim a nejde s davom. Že si vie vždy obhájiť svoj názor.
Takže aj nie je učiteľ ako učiteľ a som rada, že vychovávať dcéru tak, aby nestala ako puk, ale vedela sa ozvať.
@aurora33 to ma teší, že máš z dcérky radost, určite sa jej zdravé nastavenie ešte mnohokrát zúročí 😊
Ja ani nevnímam nejaký rozdiel (každé dieťa je iné, tak neviem posúdiť čo je cim spôsobené), no veľmi lahko sa vieme dohodnúť a riešiť rôzne situácie, ktoré byvaju pre rodičov náročné