Nevhodné poznámky od triednej na syna
Dobrý deň,
prosím o radu, ako postupovať v prípade zahanbujúcich poznámok na dieťa zo strany učiteľa. Pre vysvetlenie uvediem konkrétny príklad. Syn je v 4.ročníku, patrí k deťom/ľuďom, ktorí pri pohybe/cvičení na tvári viac sčervenajú a nevie to ovplyvniť. Ide o poznámky jeho triednej pani učiteľky, ktorá mu po hodine telesnej výchovy na ďalšej hodine opakovane adresuje prívlastok "si červený ako paprika". Samozrejme synovi to vadí, cíti sa zahanbený, nie je rád stredobodom pozornosti a už vôbec nie, keď je to akurát v tom negatívnom zmysle. Po tejto poznámke triednej ho rovnakým prívlastkom oslovujú aj spolužiaci.
Neviem, ako to s triednou učiteľkou riešiť. Žiaľ nemáme s riešením vecí ohľadom syna dobrú skúsenosť, akékoľvek "pripomienky" berie osobne, uráža sa, alebo opakovane aj po dohodnutí, že určitú vec bude riešiť so synom medzi štyrmi očami, dopadne to tak, že ho postaví pred tabuľu a rieši to pred celou triedou, aj keď sa jedná len o neho. A práve preto váham ako na to triednu upozorniť, aby sa to neobrátilo ešte viac proti synovi.
Nechcem syna prehnane chrániť pred bežnými životnými situáciami, ktoré by ho mohli posilniť a mal by sa s nimi vysporiadať sám, ale toto mi príde práve ako tá vec, ktorá jeho sebavedomie znižuje a vzhľadom na autoritu nemá možnosť brániť sa.
Pri rozhovore som synovi povedala, nech pani triednej odpovie, že "on za to nemôže", na čo sa ma opýtal, či to nebude drzé. Neodváži sa oponovať, aby sa tá nepríjemná situácia ešte viac nepreťahovala, no cíti sa zahanbený.
Ďakujem za akúkoľvek radu, či pripomienky.
@marca12 jezis kedysi nás učitelia sticovali dostali sme po rukách teraz jedno prirovnanie a rodičia sú zúfalí🤦♀️
Dnešné deti sú extrémne precitlivené a je to presne kvoli takýmto rodičom, veď nie sú z cukru musia sa naucit, že v živote ich ešte môže hocičo stretnúť a musia sa sami naucit v tom chodiť lebo sa zblaznia.
@lilula173 Keď čítam takéto príspevky je mi smutno. Chúďa dieťa sa naučí že je normálne nechať sa šikanovat a znášať to s úsmevom na tvári.
Riešila si to s riaditeľkou len slovne? Napíš jej oficiálnu žiadosť o nápravu kde popíšes všetky situácie a daj si potvrdiť prevzatie. Ak sa to nezlepší tak za zriaďovateľom a školskou inšpekciou (ale tí sú pomalý a nemajú kapacitu riešiť všetky prípady).
@asia83 Prepáč ale táto diskusia je o očividnej opakovanej šikane nie o prehnane citlivom dieťati čo sa rozplače keď vidí zvädnutý kvet.
Že by trafená hus zagagala a si z tých exemplárov ktoré si na slabších riešia svoje komplexy?
Pri čítaní tvojho príspevku som si spomenula na starý nechutný vtip:
Aký je rozdiel medzi pedagógom a pedofilom?
Pedofil má deti rád.
@jjanulienka podla tvojej reakcie usudzujem, ze netusis, Ako sa z dietata vychovava zdravo sebavedomy a zodpovedny clovek.. Lebo hlupymi poznamkami, kt. si dovolis z pozicie moci, to rozhodne nie je.
Toto nie je o tom, ze pedagog prehodil nevhodnu poznamku, Ani o prehnane ochranarskej matke, toto je o zbytocnom a opakovanom subjektivnom zhodnoteni fyzickeho vzhladu dietata, ktore mu nie je prijemne. Cize hlupe a nepedagogicke spravanie.
Plus ucitelka neschopna komunikovat. Fakt nestastna kombinacia..
Tak vseobecne si myslim, ze Ludia, ktori podcenuju, prehliadaju ci dokonca schvaluju nevhodne spravanie k detom, hoci by si nikdy nic take nedovolili k dospelym, su bud ti, co to zazili a teraz sa snazia to racionalizovat (ochranna reakcia mozgu), alebo to sice nikdy nezazili a teda neveria, ze to moze byt skodlive, ale to znamena, ze im cosi chyba z pohladu empatie..
Ak hocijaka poznamka vyvola v druhom zly pocit a dotycny, co ju povedal (aj ked povodne v dobrom, netusiac o neistotach toho druheho), je upozorneny, ze to nebolo vhodne, no i tak to bude opakovat, tak je to uz sikana.
Lebo dotycny uz vie, co tym sposobuje (povedali mu to). A moze si to obhajovat kolko chce, uz je to len cisty nerespekt k druhemu a zneuzivanie moznosti, ze ma v rukach (i ked len malu, ale predsa) moc nad niekym. Moc ublizit.
A ked toto robi ucitelka, je to o to horsie.
U nas ucitelka na prvom stupni bola uz starsia a najskor to nemyslela zle, len chcela podsuvat deckam tych lepsich ako vzor, dosiahla vsak iba to, ze sa jej v triede vyprofilovali oblubenci a ti druhi. Ti druhi mali zrejme vidiet “odmenu” (ze sa stanu tiez oblubenymi), ale dopadlo to inak. Oblubenci si do tych, co boli ucitelkou najviac kritizovani, potom dovolovali, vymyslali im posmesne prezyvky, atd. Nikdy to nepresiahlo extra hranice (ziadne vylucovanie z kolektivu, ignoracia, odstrkovanie, ziadne nicenie veci, branie veci, fyzicke napadanie, len obcasne posmesky a versovacky na ich adresu), ale par deti tym do slz dohnali.
Az ku koncu druheho stupna si postupne pod vplyvom uz inej triednej ucitelky a jej ineho vedenia triedneho kolektivu uvedomovali, ako sa vtedy chovali a niektori sa za to potom tym detom sukromne ospravedlnili, ze ich to mrzi.
@jjanulienka Ano sticovali,ale nebolo to v poriadku. Mnoho deti,ktore boli vystavene takemuto spravaniu aj trpeli kvoli tomu. Trvam na tom,ze nie je v poriadku,aby si ucitelka riesila svoje komplexy na ziakoch.
Moj muz sa s dcerou hraval este ako so skolkarkou taku slonu prekaracku "Ty si...". Cielom bolo vymysliet nieco co najsmiesnejsie, a zaroven akoby trochu urazlive pre druheho. Pr. Ty si stary ususeny sliz! A ty si vreckovka zahodená v mláke! A takto si kontrovali. A vacsinou sa na tom dobre zasmiali, lebo vymysliet nieco smiesne a protivne zaroven je tazke 🙂
Hraval sa to preto, prave aby jej vybudoval odolnost voci urazkam ci uz od spoluziakov alebo aj hlupych dospelych. Akoby postoj k tomu, ze pokial vies, kto si, ziadne slova ta nemozu zranit. Ani pravdive slova. Aj kuzlo Riddikulus v Harry Potterovi je vlastne toto - predstav si svoj najvacsi strach a zaroven ho zmen na cosi smiesne.
Ucil ju to preto, ze sme boli obaja vychovani az v prehnane slusnych rodinach, kde sa vobec nepouzivali nadavky. Nikdy a nijake. Oni mali v triede vela deti - domovakov, ktori bohuzial pouzivali hrube nadavky a on sa uz len vyslysanim tej nadavky ako slusny chlapec citil zaskoceny, znevazeny.
Presne ako tvoj chlapec - mal by mat v sebe viac sebavedomia, a prijat aj to ze sa cervena a slusne asertivne na to zareagovat. Nauc ho obranit sa. Neries ucku, ries svojho chlapca, aby bol sebavedomy - nie v zmysle drzy, arogantny, ale v zmysle, aby si bol vedomy svojich slabych aj silnych stranok. Ak sa nad pravdou bude trapit, nie je to dobre. Musi si jej byt vedomi a prijat ju. Co na tom, ze je cerveny? Vela ludi je...
Nech nabuduce ucke povie nieco take:
Pani ucitelka, prosim vas, nemohol by som byt radsej cerveny ako dres Manchester United? Lebo to futbalove muzstvo mam velmi rad.
Pani ucitelka, prosim vas, nemohol by som byť radšej červený ako nablýskané Ferrari? Dosť viac by to vystihovalo, ako sa teraz citim.
Vymyslite si este ami nieco cervene, co je pozitivne chapane, co by kazdy chcel...
Alebo sa aspon doma hrajte tuto hru, nech si to vie sam sebe v duchu povedat, ked zas pani ucka bude v rausi, alebo odvrknut to spoluziakom 🙂
A vlastne si tak moze tych, co sa teraz pridaju k ucke a zosmiesnuju ho ziskat, lebo bude vtipny, ale nie drzy.
@jjanulienka ja mám tiež tento problém, mám 36 a doteraz ma to vie zraniť, keď to niekto okomentuje.
Dobrý večer, veľmi pekne ste opísali váš problém, vôbec si nemyslím, že ste veľmi precitlivelá na syna a že syn by bol kvetinka ktorú ofukujete a prehnane chránite. Dosť ma prekvapujú reakcie žien, ktoré bagatelizujú a mávnu nad tým rukou, zosmiešňujú emócie dieťaťa. Veľká chyba! Je správne ak dieťa vie pomenovať svoje pocity, emócie, keď prejavuje k vám dôveru. Ruku úprimne na srdce, väčšina z nás sa stretla v živote so (sprostou, bagatelizujúcou, ponižujúcou, urážajucou) poznámkou... Napr. nejaký hulvát, obmedzenec, ktorému je to veľmi hahaha smiešne povie dievčaťu, akú má veľkú riť... Výsledok? Zásah do emočného prežívania, pocitov sebahodnoty, pocit poníženia, anorexia, bulímia, ortorexia, problémy vo vzťahu k mužom, atď... V prípade vášho syna (aj v psychológii sa odporúča) rozprávať v argumentácii o SEBE ❤️, nie poukazovať na opačnú stranu (vy ste bez taktu, taká a onaká) Napr. Ja sa cítim pri tom trápne, mne je z toho nepríjemne, ja sa necítim dobre keď riešite moju farbu pokožky z telesnej námahy... Pani učiteľka dodal by som, že je normálne, ak je človek po fyzickej námahe spotený, sme rôzni žiaci, niekto sa potí, niekto má okuliare, iný krivé nohy, predkus... Noa? Každý z nás má svoje kvality a môžme byť v živote veľmi šikovní bez ohľadu na svoj vzhľad. Uistite ho, že je v poriadku ako sa cíti, že nieje správne aby ho niekto posudzoval a zosmiešňoval kvôli červenaniu, že za ním stojíte a nemusí sa báť byť asertívny. Z vášho príspevku je cítiť že syn sa stavia do únikovej pozície, do pozície poslušného dieťaťa (dieťa kt. je ticho a neoponuje je dobré dieťa- vzorec správania) Osobne, je mi z toho smutno. Potom je človek celý život ticho, v práci, vztahoch, na úrade... Bolo by veľmi múdre od pani učiteľky, ak by si priznala svoj netaktný prístup voči vášmu synovi. Ak by mala trošku sebareflexie, môže túto situáciu dokonca povýšiť na svoj benefit, zlepšiť komunikáciu v kolektíve, súdržnosť, toleranciu a dôveru. Pripraviť si prednášku o medziľudských a sociálnych vzťahoch, slušnosti... Držím palce a ľudia, prosím vás, buďte k sebe láskaví....
Dakujem vam vsetkym. Prepacte, ze som nereagovala na vase komentare, mala som viac povinnosti, pozorne som ale teraz kazdy precitala. Vela z vas mi ponuklo moznosti riesenia tejto situacie, niektore zase poukazali na inakost v zmyslani, beriem aj to, urcite mate svoje dovody, ked takto reagujete.
Stalo sa to teraz v pondelok, porozpravala som sa este dnes so synom, vcera pred spanim, by to uz bolo narocne, je rozumny, nie je z toho zosypany, aj ked to urcite nevnima pozitivne, hlavne tym o koho ide. Skusi pri najblizsej situacii zareagovat, ak nie alebo sa to bude opakovat budem riesit ja.
Dakujem, ze ste si nasli cas a energiu reagovat, aj ked to boli len "velavravne ikonky" 🙂.
Ucitelku nezmenis, darmo jej budes dohovarat, len to zhorsis a zasadne si nanho este viac. Syn je stvrtak, cize tuto ucitelku ma uz posledny rok. Nech tie posledne mesiace s nou berie ako trening asertivity a nauci sa jej utoky elegantne vracat. To sa mu v zivote zide. Nabuduce, ked mu nieco take povie, nech jej s kludom gentlemana odpovie napr. kazdy sme nejaky...
Áno, každý sme nejaký - ale tím pomýlením treba ukázať správny smer. Čo som ja zažila od 1. tr. ZŠ... až chorobne chudá, ručičky - paličky, nožičky - len kolenné kĺby trčali. A k tomu krátka suknička... no nevysmievaj sa. Ale kosti silné, samý sval. Bicykel, korčule, čo najvyšší strom, čo najhlbšia jama, s kamarátmi. Ale strašné, strašné komplexy. A v škole to začalo. Ale len od detí. Kostra, kostlivec, suchá doska, palička, vypaseny' pavúk - aj 20x za sebou. A potom v družine to isté. Na 2. st. sa to zmenilo až v 7. triede. Ale to už som hrala basket, volej, atletiku a hl. karate. A moje sebavedomie pomaly rástlo. Už si nikto nedovolil a kto skúsil, ocitol sa elegantne na zemi. Ale raz sme na občianskej čítali svoje správy z predošlého dňa. A ja som povedala, že nás mestský, prvoligový FK prehral so Spartou Praha 4 : 1. Učiteľ - fanúšik, chlap ako medveď, bol tromi skokmi pri mne a takú mi vrazil, že som vyvrátila spolužiačku aj so stoličkou. Pomaly som vstala a odkráčala z triedy rovno za triednou, ktorá bola zároveň zástupkyňou riaditeľa. Zavolala si ho do kabinetu a mňa poslala vybehať sa na dvor. Neviem, čo mu povedala, ale na druhý deň sa pred triedou ospravedlnil a podal mi ruku. Pôsobil úprimne. Moji rodičia o tom nevedeli desaťročia, aj keď môj otec za ten klub hrával. Prezývky pokračovali aj na SŠ, ale udusila som to už v počiatku. Nuž ale ja som mala "tréning" od siedmich rokov. Mama riešila s učiteľmi len moje pestva'. Sorry za dlhý príbeh, ale to je prvýkrát, čo to zverejňujem. A ešte niečo: som ročník 1958 a dodnes neznášam výrazy ako suchý rožok, suchý chlieb...
@zuzitka1004 aj ja to tak mam od dectva. na telesnej som bola ako jedina neskutocne cervena v tvari a tiez mi hovorili "si cervena ako rajcina"(paradajka). Od puberty som si kvoli tomu davala denne make-up a dlhe roky som sa s tym trapila. Kvoli korone a noseniu rusok som prestala nosit make-up a az traz po tolkych rokoch som s tym ok. Aj ked teraz v lete som bola v zahrade (bolo horko a ja cervena ako semafor) a sused (60r) sa ma spytal preco som taka cervena 😒 ..
Opäť raz žasnem nad komentármi... Toto má byť fakt v poriadku?! Mama aj syn su precitlivení??! Akože HALOOO, prečo mám pocit že v podstatne nikomu nič nevadí, veď to je normálne a len matka riesi hluposti..wau... Áno,mne by to tiež vadilo, keby opakovane komentuje výzor môjho syna, hlavne keď za to nemôže a je to dočasný stav ktorý nemôže ovplyvniť... Prepáčte, mala som tiež chalanov v triede, ktorí boli červení a nikdy naozaj nikdy sa im nikto neposmieval, ani to nikto nekomentoval od nás z deti a nie ešte učiteľ... Unho je to len červený ako paprika a u ďalšieho to môže byť tučný ako prasa? To bude tiež ok? Prečo má človek, najmä učiteľ potrebu prirovnávať niečo k niekomu? Je to od učiteľky neprofesionálne a práve ona by mala byt ta, ktorá žiakom vysvetlí, že aj toto sa deje po telesnej a nie byť tá komentujúca.. toto by som čakala tak od spolužiakov maximálne, nie dospelého človeka.. je to zapeklita situácia, keďže učiteľka je zjavne ťažká povaha, ale súhlasím s tým že treba syna trochu obrniť, starú učiteľku už asi nezmeníte.. držím palce .. toto by sa v dnešnej modernej dobe už vôbec nemalo diať, komentovať výzor.. pod úroveň 🙄
ja sa tiez rychlo scervenam v tvari , a zazila som to aj od uciteliek na zakladnej a dokonca aj na strednej :D ucitelka normalne na mna ukazala prstom a pred celou triedou : aha aka je cervena!! :D teraz sa na tom smejem , viem sa uz branit, beriem to s humorom ,ale vtedy mi to nebolo prijemne a neprislo mi to vhodne, takze ta uplne chapem.
Posli za starou muža ,nech jej to náležite vysvetli.Aby nejaká krava sikanovala dieťa a následne sa stalo terčom posmechu od spolužiakov?Neboj sa jej ,keď si nanho zasadne, riešte to cez riaditeľa. My mame napr. na škole program na prevenciu a riešenie šikany, je zapojená aj psychologička, decká s ňou majú v triede kde je problém pravidelne sedenia. Ono ak sa to nepodchyti v zárodku, je to čím ďalej ťažšie úspešne vyriešiť,už sú tam psychické traumy , vyclenovanie z kolektívu....
Normálne by som išla za ňou a poprosila ju aby podobne poznámky synovi nehovorila že sa cíti nepríjemné. Tiež som takto bola za učiteľkou. Normálne to zobrala v pohode a viac nehovorila nič také ..
Tiez si myslím že by nemala mu zdôrazňovať aby sa chudák ešte aj hanbil ...mala by ho poslať umyť studenou vodou a neriešiť . ..
Ale poznám to tiež máme takúto fakt že ona si hovorí skúsená rokmi pedagogická a prežívame peklo, je to učiteľka s okuliarmi nacsnurke a vztýčeným prstom hriziaca aj na rodičku , no čo si dovoľuje k deťom urážať zhadzovať že si najhorší a ešte som nemala tak zlého žiaka ( správanie bežné detské oči sa na 1 je šikovný ) a ty mi zničis život ty si mi ziakom trestom a syn mava deprsie večer z toho ...nepomohli sme si so psychologickou ani riaditeľkou lebo oni si su jej prácou spokojní a len rodičia sú precitliveli... najhoršie na tom že deti zahanbuje zhadzuje a dáva drepovatv za každý prestupok jasenia cez prestávky ešte je len koniec septembra a niektoré deti už majú aj 200 drepov lebo každý trest je nových 20dreoov . Takže aj takéto sú pedagogický ktoré si hrdo bijú do pŕs že oni a nikto viac a komu sa nepáči môže zmeniť školu. Nemusim ani hovoriť že svoju neschopnost nastaviť disciplínu rieši aj 2 poznámkami za správanie ...
Nestiham citat diskusiu. Normalne sa objednaj na konzultaciu k triednej a popros ju, ze doma riesite problem. Ze si iste vsimla, ze syn ma takyto problem...a ze rozumies, ze ide iba o prirovnanie, ale on je na to citlivy. A popros ju, aby to nepoužívala...
@sidicek tiež máme takú a ťažko s takou, to je boj s veterným mlynom, rodičia čo s ňou bojovali si zasadla na deti a ukázala ešte viac dokonca tak že rodič rodičovi písal urobte si so synom poriadky aj učiteľka hovorila že je taký taký hentaky ....
Mali sme pri staršom aj dobrú učiteľky fakt pedagóg na správnom mieste no tato zúfalé ....komunikácia zlá len poznámky dáva za každé blbosť , vychováva deti cez rodičov a už ju viacerí neriešia nereagujú nech si píše čo chce čo rodič môže x domu alebo z práce riešiť že dcéra, syn sa šiel cez hodinu napit a šup poznamka urážky ...

@asia83 dufam, ze nie si ucitelka...
To, ze o detskej psychike a pedagogike vela nevies, je asi kazdemu na zaklade tvojho prispevku jasne..