Nie je neskoro dať 7,5-ročného syna do prvej triedy?
Dobry deň, hladám tu hlavne názor iných mamičiek, ktoré s tym mali možno skúsenoti, ze ako sa rozhodli… Ide o to, ze syn mal v marci 6 rokov vsetko slo v pohode, od septembra bol teda predskolak… videli sme na nom, ze uz ho ta skolka moc nebaví a ze sa uz zaujima skor o pisanie pismen, naucil sa podpisal, pozna celu abecedu, vie pisat vsetky tlacene pismena, pocitat priklady + - do 10 strasne ho bavi anglictina, co sme podporili aj v skolke a dali sme ho na kruzok,postupne vsak zacali s pani ucitelkami navtevovat ZŠ v okoli a jemu sa tam strasne zapacilo.. proste uz vie, ze par mesiac bude este v skole a potom pojde do skoly…. povedal mi, ze on uz chodi dlho do skolky a chce uz ist do skoly…momentalne sa blizi zapis do ZŠ so teraz sme boli v tom ze do prvej triedy pojde, lenze prisli testy skolskej zrelosti a tam odporucili odklad…dovody boli take ze s nimi nemal zaujem robit tie ulohy, co od neho chceli, ze je velmi hanblivy, bojazlivý a nesmelý… Ked som sa pytala na nazor ucitelky v MS povedala, ze on nieje hlupy, ze by 1 rocnik zvladol ale je nesmely ze ho treba stale akoby podstcit…Ja si syna poznam nastupil do skolky ako 2,5 rocny s tym nech sa trosku osmely, no vidim to tak ze ano pomohla mu ta skolka jasne ale stale je bojazlivy a tichsi, myslim je to skor introvert, chodi uz 4 rok do skolky a furt je bojazlivy a citlivy, popravde nemyslim si ze za ten jeden sa to zmeni, skor je o jeho povahe…boli sme na predskolkom vysetrení u nasej doktorky a ona ja vyjadrila, ze ma ist do prveho rocnika, ze ho pozna od malicka a ze proste taka citlivka a ze sa skor otuka v skole ako zase v skolke s mladsimi detmi…teraz mam vlsne dilemu ci ho dat do tej prvej triedy, alebo pockať este ten jeden rok, co je dost dlha doba na jeho vek ….bojim sa aby mu ten jeden rok v skolke viac neuskodil ako pomohol kedze on sa zaujima uz o skolu a nie skolku a taktiez neviem ako sa potom adaptuje ako 7,5 rocny v prvej triede so 6 rocnymi, kedze od sa zaujima o nove veci. myslim, ze za ten rok sa vela nauci, ci sa proste potom nebude nudit v skole a nebude ho to bavit lebo to bude uz ovladat a ostatne deti sa to mozno budu len ucit… proste nechcem mu ublizit a potrebujem pocut nazor aj inych ludi dakujem za kazdu odpoved
Podľa toho čo píšeš, mi pripadá úplne zrelý a nesmelý a hanblivý bude aj o rok, možno aj celý život. Je to povaha a to sa asi veľmi nemení. Určite by som ho dala do školy.
Moja dcéra je síce živé a hlučné dieťa, ale v škole pred učiteľkami je hanblivá a nesmelá. Ale zase pred deťmi nie, je priateľská. Aj vseobecne pred cudzími dospelými sa hanbí, ale pre toto by som jej odklad určite nedávala.
Kľudne ho mozes dať do školy. Pokiaľ už všetko vie, škôlka je pre neho strata času.
Len akurát bude treba potom s pani učiteľkou v škole konzultovať jeho povahu, aby si nemyslela , že je lenivý a podobne.
Ja som veľa konzultovala s učiteľkou, pretože niektoré veci si učiteľka vysvetľovala inak. Dcéra ja javí, že sa jej nechce a "že má na háku", pritom má len menšie sebavedomie a aj pomalšie tempo a potrebuje viac času.
Držím palce.🙂
@kassandra25 Píšeš, že Tvoj syn je extrovert, "šašo riadny", možno si neuvedomuješ, že pre učiteľov je omnoho ťažšie pracovať so žiakom, ktorý je extrovert, všetky emócie dáva najavo, niektorí vykrikujú, neobsedia na mieste - toto je nezrelosť. Ale keď sa dieťa hanbí prehovoriť, pred autoritami stratí reč, neznamená, že nie je inteligentné. Len možno potrebuje istotu, aby jeho odpovede boli bezchybné. V triede plnej spolužiakov bude určite smelší. Oveľa lepšie sa mi pracuje s tichšími detičkami. Stačí jeden "extrovert" a rozhodí mi celý kolektív. Musí sa naučiť ovládať, a na to potrebuje dozrieť.
@123vera123 ja si myslim, ze do Septembra je este velmi dlha doba...deti sa vyvijaju velmi rychlo a co plati teraz nemusi pri nastupe do skoly
Môj syn pôjde ako skoro 8 ročný do školy. Odklad mu určite pomohol .. stále to nie je TOP ale prvu triedu minulý rok by určite nedal. Treba sa na to pozrieť objektívne nie ako matka ale z vlastnej skúsenosti viem že psychologicky radi preháňajú a hľadajú diagnózy kde nie sú. Syn mal trošku problém s rečou a spravili z neho autistu. Po vyšetreniach samozrejme túto diagnózu nemá
My sme robili test zrelosti v 2mestach aby som si bola uplne ista.
Odklad som dala a nelutujem. Uz sa vie sustredit, osmelil sa. Kamaratov ma tiez.
Nebola som s toho nadsena, ale cas ukazal, ze psychologicka aj pedagogicky mali pravdu.
Treba vasmu malemu aj povedat, ze sa tam nebude hrat, ale LEN ucit niekolko hodin.
Ak nevydrzi ani hodinu pri ohodnoteni zrelosti, predstavte si ho po 5-6hodinach.
@123vera123 neboj sa toho....ak sa zaujíma o školu zvládne ju....sociálne veci čo sa spolužiakov týka budeš riešiť či v 6.5 alebo 7.5 roku.neverim že sa mu povaha zmení za rok...ale to vôbec nevadí.mozno bude najlepší z ročníka a možno bude primeer a možno ho bude treba trochu tlačiť(tak ako som to ja musela s mojím 3 roky a dnes je 4tak a už len občas príde že potrebuje niečo vysvetliť). Daj ho do skoly. Čo sa učiva týka sa podľa man trápiť nebudete ostatné pomôže keď sa budete veľa rozprávať.
@123vera123 ja ti napisem z pohladu dietata 🙂ja som bola sikovna ale odporucili mi odklad kvoli tomu ze som nesmela, hanbliva. Mama ma nakoniec do skoly dala lebo tvrdila ze proste mam taku povahu a odklad to nevyriesi - a mala pravdu. V skole som mala same 1 a vsetko bolo v poriadku. A nesmela, hanbliva, citliva a introvertna som cely zivot🙂
@sunnytt sunnytt presne u nas. Prva dcera uz 1.5 rocna vety , 2 rocna vedela R , naucila sa nahodou ked som si robila srandu ze nas ako deti ucili Tdpaslík (ako trpaslík) a 100x zopakovala za par dní tdpaslík a zrazu sa jej R podarilo 🤣 3rocna uz naspamat rozpravku rapotala co sme kazdy vecer citali.rozpravala ako maly dospelak...
A syn,??? Nou koment. Ten už si ide 2 roky len ňamňam,mama,tata,papa,baba.aj aj aj. 🤣🤣🤣
@123vera123 Ano, bolo by to neskoro. Mas sikovneho, no hanbliveho syna, urcite by som nedavala odklad. Demotivovalo by ho to. Nech ide riadne do skoly. Ako matka si najlepsie poznas syna. Navyse pediatricka aj ucitelky z MS si tiez myslia, ze ma ist dalej, co su dost relevantne nazory, lebo ho poznaju dlho. Test sk. zrelosti trva kratko a co je nutne si uvedomit - robia ho sice skusene, ale neskutocne vytazene a vycerpane psychologicky, pretoze ich je zial zalostne malo. Takze ano, moze sa stat, ze niekoho aj zle zdiagnostikuju.. ked dieta prave nema naladu spolupracovat, alebo mu nesadnu tety psychologicky (moja dcerka je odvazny extrovert, saso a pri niektorych ludoch zamrzne), co neznamena, ze na to dieta nema. Hovorime o 1. kontakte s cudzim clovekom, ktory od dietata hned pozaduje nejake ulohy. Toto v skole v 1. r. nie je. Jedna pani ucitelka, na ktoru si deti postupne zvyknu.
Ak ta to velmi, velmi trapi, vyskusaj inu psychologicku, aby si mala aj 2. nazor. Ale nemyslim, ze je to potrebne, podla toho, co si pisala. Bude to jeho povahou. Ja som bola chytre, no velmi bojazlive a hanblive dieta.. a najviac mi pomohlo, ked ma mama vystrcila von z mojej ochrannej ulity 😊 Synovi nepomoze, ak zostane v MS s mensimi detmi. Potrebuje interakcie s rovesnikmi a starsimi detmi.
Arogantne az agresivne komentare ignoruj 😉 Asi si dotycna potrebuje nieco dokazovat. Obdivujem ta, ako pokojne si na nu reagovala 😊.
@123vera123 úplne zbytočne učíte deti písať a čítať v škôlke. Zamerajte sa skôr na samoobslužné činnosti, aby dieťa vedelo pracovať v kolektíve a prijímať autoritu učiteľky. 6 alebo 8 rokov nie je rozhodujúci, dôležitá je mentálna vyspelosť dieťaťa a nie nadpriemerné očakávania rodiča.
@123vera123 neuveriteľné 😱
@123vera123 Ahoj, môjmu synovi som dala odklad, nemal žiadne zdravotné problémy, žiadne diagnózy, testy školskej zrelosti super, jediné, že ťažšie si niekoho pripustil k telu, ťažšie sa včleňoval do kolektívu. Do MŠ chodil na dedine, jednotriedka, úplne bez problémov, v#etko super, v predškolskom ročníku sme zmenili MŠ, šiel do mesta. Tam začal problém so začlenením do kolektívu, samotár a mamičkár. Dala som mu odklad do školy, ja sama, na základe mojich pocitov. Do školy šiel o rok, pri nástupe mal 7 rokov 3 mesiace. Teraz ide mať 14, nikdy som odklad neoľutovala, nič nestratil, pomohol mu ten odklad a v kolektíve nemá so spolužiakmi žiadny problém, ani on sám nemá problém s tým, že patrí k najstarším v triede 😉👌
@amelie2017 presne… obrovske deti v skolke a v 1. triede
@123vera123 jednoznacne do školy. V skolke je uz moc dlho, uz by mu ten rok nedal nic nove. V skole sa otuka, ziska novych kamosov, bude dobre. To ze sa nezapajal v skole.. mozno to boli zrovna take ulohy, ktore ho nebavili, predsa len nove ucitelky, mozno nemal zrovna svoj den. Nas bol na zapise tiez taky tichy, pred skolou sa mu usta nezavreli a tam to slo z neho ako z chlpatej deky. Aj nas bol taky, citlivy, bojazlivy, proste mamin cecok niekedy, prvy tyzden sme s nim mohli chodit az po triedu. Teraz by uz chcel aj sam chodit zo aj do skoly 😁
A čo je na tom strašne, môj syn mal 7 rokov a 8 mesiacov keď šiel do prvej triedy.Mal odklad.A už bol vyspelý a aj to bolo vidno medzi tými 6 ročnými detulmi, ktoré si pomaly nevedeli zaviazať šnúrky na topánkach a dobre sa tam ešte na hodinách nehrali.Vravela mi učiteľka.Ze niektoré by ešte spokojne mohli pobudnúť v škôlke.Ale co z toho keď rodičia tlačia.A uči sa sám od prvého ročníka,ani neviem ako vychodil základnú školu
@jana_zr dakujem aj tvoj nazor…ja som az moc pokojny clovek, tzn. ze ma len tak hocičo nevytoci( inak asi to syn zdedil po mne 😉)…. cakala som rozne odpovede, takze niesom nijak prekvapená… na svete su vseliaky ludia a ja to respektujem… ja som tu napisala slusne a slusne aj odpovedam, kazdý sa sprava a pise tak ako uzna za vhodné …
A teraz mám dcéru, nechodí v škôlke do predškolskej až na rok ale na 100 %percent jej dám odklad.Staci, nič jej neujde, keď pôjde 7 ročná
@123vera123 moj syn je tiez nrodeny na jar a dali sme ho o rok neskor.cize 2roky bol predskolak.je velmi sikovny..predlzili sme mu detstvo.nic nestratil aj tak predlzuju vek do dochodku strasne vysoko.este sa dost v zivote narobi.
@123vera123 a je ich tam viac odkladovych deti.ked je ta moznost ,preco to nevyuzit.
ano, pokial je ten odklad opodstatnený a videla by som na synovi, ze ho skoly nezaujima a ze proste je este hravý tak mu ten odklad dam… lenze on je opak…uz teraz ho skolka nebavi a chce sa ucit nove veci… ja som ho abecedu neucila ani pocitat priklady, prislo to same od seba on sa to naucil sam a zacal sa o to zaujimat .. naucil sa podpisat a uz chcel vediet ide slova, odpisovat kadejake nazvy co kde videl a tak to postupne slo…ja som ho do nicoho netlacila… nemusi byt v prvom rocniku najlepsí, nikto to od neho neziada… ked budu dake problemy napr. diktaty alebo citanie… vsak sme na to my rodicia aby sme to s nim doma cvicili, ja nepotrebujem to, ze uz ako prvak
ma nebude potrebovat ani len pri tych ulohach … vsak som tu na to, aby som mu pomohlaa… kazdy sme boli dietmi a kazdy sme mali medzery mne doteraz nejde matika a co teraz, zijem… pozeram sa to realne…ze on sa potrebuje skor osmelit a pochybujem, ze to v skolke tak bude
@kvietocek87 preboha… a Ty si to brala ako super, ked skoro 8 rocny valibuk (lebo je sakra rozdiel 6 rocne a 8 rocne dieta), ze bol vyspely??? mal skoro o 2 roky viac, mal sa ucit vybrane slova a nie ciarky ceruzkou pisat…. v x pripadoch su odklady, lebo rodicia su lenivi, tam pod nalepkou akoze “predlzime detstvo”
@kassandra25 jake nervy si chytila, ako pubertiacka :D ..mi to pride, ze si sama pred sebou obranujes ze je ok mat 8 rocneho prvaka lebo ti to odporucili ved nema ani jednu dvojku :D a ked niekto o verdikte cudzich osob pochybhmuje, cos i si ty nedovolila, tak hned NO NO NO...a porovnavat dive dieta a introverta, fakt?
Edit: ale ked si tam citam tvoju reakciu, asi dost casto posobim rovnako, ako taka nasierka bez zapalnej snurky :D
@123vera123 naša p.riaditelka nás ako rodičov pred tými testami upozornila ze ich mame brať s veľkou rezervou. Že oni ako učiteľky trávia s deťmi každý deň, vedia co dokážu a nie p.psychologicka na zaklade jednej hodinky a jedného testu. Ja by som do školy teda dala, neviem ako ďalej pôjde, ci pojdu aj do prvej triedy ako kolektív zo škôlky, ale mozno horšie ak zas bude mať nivych spolužiakov a zas si zvykať.
Moj syn je prvák a ma spolužiačku, ktorá vraj ešte v skole nepovedala ani slovo, to znamená ze ani nečíta ako ostatné deti a chodí normálne do školy.
@pallacinka29 presne… bude skoro o 2 roky starší a bude sa nudit pri tym mensich prvacikoch … a to prave nechcem, radsej nech sa v prvej triede uci a prisposobuje skole a novym veciam …ked bude mat osem ho podla mna uz budu zaujimat ine veci tak ako si napisala
@123vera123 kde je najlepsie skolstvo na svete?kto vyhrava matematicke a ine vedomosti na svete?skandinavia.....a do skoly nastupuju najskor ako 7 rocni.,skor nezoberu.
@123vera123 Ale ten odklad len odporúčaju či??
Ak odporúčaju tak je na vas ako rodičoch sa rozhodnúť.
@ajn beriem, ale ja nebyvam v škandinavii ani nikde inde… ja byvam na slovensku… tu sa chodi do skoly v 6 a ja to asi tazko zmenim, je to zakon… ale mne o to nejde… ja riesim, ci mu ten jeden rok v skolke pomoze alebo ublizi… kedze vedomosti ma, zaujima sa … len je tam jeho povaha a to ze je nesmely a hamblivy to je vsetko
@rebeca40 ano, bolo to len odporucanie… rozhodnutie je len na rodicoch
@123vera123 nie je to celkom tak,ze rozhodnutie je len na rodicoch. Ak to dobre chapem,na zapise ste este neboli. Ak sa i na zapise bude javit ako sice sikovny, no socialne a emocne nezrely a este to mate i z poradne odporucane, tak vam ho do prveho rocnika nevezmu.

@123vera123 moj syn ovladal v skolke vsetko tak ako vas,ale odmietal ist do skoly ( 26.august) psychologicka sa cudovala,ze ho nechceme dat,ze je sikovny. Nastupil ako 7 rocny a som rada,ze sme ho tak dali. U nas funguje v skole taka medzi trieda......su v nej deti,ktore uz ,, nepatrili,, do skolky,ale este by nezvladli skolu. Mozno by aj vasmu synovi pomohlo take nieco.