Nie som spokojná s triednou učiteľkou mojej dcéry
Ahojte, mam tazke srdce na triednu mojej dcery. Dnes som sa s nou skaredo pohadala. Dcera je piatacka, pani ucitelka je triedna aj piatakom a aj deviatakom, co uz je prva vec na povazenie. Ako moze mat pod sebou dve triedy? potom sa ani jednej dostatocne nevenuje. Stale im odpadavaju hodiny s nou, lebo nie je tam, bud je chora, alebo neviem kde je. ale stava sa to velmi casto, niekolkokrat do mesiaca mi dcera oznami, ze ucitelka nebola v skole. Ale k veci, dnes prisla dcera zo skolskeho vyletu, vystupili z autobusu a skupinka, na cele s pani ucitelkou isla cez cestu, nie vsak po priechode pre chodcov, ktory bol par metrov dalej, Bola to dost husta krizovatka, a auta kvoli nim museli zastavovat. Zakricala som na dceru, ze preco ide tadial. Ucitelka zacala rozhadzovat rukami, ze aky mam problem, tak som jej zvysenym hlasom povedala, ze aky to dava ziakom priklad, ked ide s nimi takto cez cestu. a ona namna, ze sak isla s nimi, nic sa nestalo. nakricala som na nu, ze sa budem stazovat, chytila dieta a isla prec. a ona zamnou, ze kludne, a dajte ju aj preradit do inej triedy, budem len rada.
Ano, reagovala som kusok prehnane, lebo uz ma stvu ucitelkyne vymysli, dcera sa na nu vela stazuje doma.
Zvazujem sa jej ospravedlnit, ale len preto, ze som kricala, za tym co som povedala si stojim. Mam sa na nu stazovat? (inak riaditel je jej partner, cize myslim ze zle z tej mojej staznosti aj tak nebude mat) Tiez sa bojim, ze si zasadne na moje dieta, dcera je taka labilnejsie, ofucala sa za to namna, a zamkla sa v izbe, a nechcem aby kvoli tomuto mala problem s chodenim do skoly :(
Ach jaj. Viete co je tazke? Niest zodpovednost za deti. Hojdaju sa na stolickach, nahanaju sa s kruzidlami, driapu sa po skriniach a skacu dole, preskakuju po laviciach, vyklanaju sa z okna, hadzu si stolicky a vzdy vymyslaju. Smejete sa? A budete sa aj ked sa chkapec strepe zo stolicky na hlavu? Ked si zlomi nohu pri skakani? Ked ho podtkne spoluziak a rozotne si obocie o lavicu? Toto je na kazdodennom poriadku. Stale riesit spory a konflikty a donekonecna vysvetlovat, aby sa vam nepozabijali.
Pritom musite strasne vela cez hodiny rozpravat (verte, ze by ste zachripli, keby si to skusite, chce to dlhodovy trening) a neustale stat a chodit, aby ste na vsetkych ziakov videli. Odpovedat im na milion nesuvisiacich otazok lebo rodicia im to nemaju kedy zodpovedat alebo nemaju zaujem. V kazdej triede je strasny kokteil ziakov s roznymi obmedzeniami. Je to uz takmer 50% v kazdej triede a musite pre nich specialne pripravovat testy. A dolezite je, pamatat si, ktori su to a co za diagnozu maju a ake odporucania im boli napisane. Pocas pracovnej doby vybavovat rodicov lebo este stale nechapu, ze na to su konzultacne hodiny a chodia si do skoly ako do holubnika, kedy clovek nema cas ani priestor sa s nim bavit. Je to neustaly vresk deti od rana az kym nejdete domov. Volne hodiny ucitelia takmer nemaju lebo zastupuju za chybajucich kolegov. Prestavky uz takmer nema, lebo musi odviest ziakov z ucebne do triedy, utekat si vymenit knihy do kabinetu a vziat dalsich do ucebne. A potom su tu dozory. Vtedy sa clovek ani na wc nedostane, tak radsej ani nepije. Opravovat pisomky cez prestavku, neznamena, ze opravi za tu prestavku celu triedu. Max. dve tri. Takze az taka ulava to nie je. Robi to ucitel doma. Co ste vcera (v piatok) vecer robili vy? Moja sestra opravovala pisomky.
Idem spat, viac sa mi nechce pisat. Ja len ze by som rada vedela, co je na tomto vsetkom take zavidenia hodne...
@petrofka sak tie prazdniny nie? To za tým uz nikto nevidi ,,tu charitu,, ako som uz spominala...čo som sa tam navlačila knih, hračiek, všetko čo potrebujem ,,navyše,, si kupujem za svoje - su to sice male sumy ale za cely rok sa to aj nazbiera, vozim svojim autom, volám zo svojho mobilu...v zivote cent za to neuvidim dokonca by som povedala, ze sa to berie ako samozrejmost. Kto z vás chodí do prace kde ešte aj papier si nosi svoj, perá, toner, materiály na pracu a ze či v tej fabrike nosi kable z domu aby mohla robit pre fabriku ? No tak my nosime čo mozeme, ešte aj od muza z roboty papiere vlačim...tých nikdy nie je dost. Aj toaleták si musim nosit, mydlo, uterak...
@jajka257 oplati sa :D
@jajka257 dneska je celebrita kde kto...stači urobit nejake ,,pikantne fotky,, ktore ,,náhodou uniknu,, do medii...pripadne niekoho ,,omylom zoberie,, kamera, ukaze sa v nejakom šteku, Farme...neviem kde a uz je ,,celevrita,,. Netreba ani školy ani nič, stačí vediet ako sa udržat na obraze a je to...ziadne školenia, kredity - samozrejme doprava, strava, pomocky ...platiš si všetko sám však ano ved sa chceme vzdelavat vo volnom čase ,,ta ne,,? Ach škoda reči..
@krejzinka11 zhodou okolnosti poznám tú pani učiteľku, ktorú spomínaš vo svojom úvodnom príspevku. Dobrých pár rokov dozadu učila aj mňa zemepis a telesnú, ja som ju mala veľmi rada, dokonca patrila medzi mojich najobľúbenejších učiteľov na ZŠ. Aj preto som prekvapená z jej reakcie, ja som ju takú nepoznala. Reagovala tak zrejme preto, lebo si na ňu nakričala pred žiakmi a nechcela stratiť autoritu v ich očiach. Alebo jej jednoducho rupli nervy, tak ako tebe. Stáva sa to, aj ona je len človek. Na tvojom mieste by som sa jej určite ospravedlnila, celý tento konflikt nestojí za to, aby si si ju rozhnevala. A v konečnom dôsledku by na to doplatila aj tak tvoja dcérka, čo určite nechceš.
Stačilo mi prečítať prvu stranu. Učiteľky sa sťažujú že majú málo volna. No do ponuku. Naozaj mi je vás ľúto.
@marlenka222 pises hluposti.....plat je tabulkovo rovnaky, ci ucis na ZS ci na SS......ak teda ams vzdelanie v kombinacii na 5.-12. roc. ....co ma kazdy, kto uci na strednej......plat je dany ministerstvom + jedine mas za vlastne kredity naviac a mozno enjake osobne (zavisi od konk. zamestanvatela)...plat je uplne rovnaky....anstupny palt ucitela je v 9tke...cize 650,50 v hrubom ci anstupi na ZS ci na SS....po adaptacnom je v 10tke...co cini 710 EUR v hrubom + uz sa tabulkovo priratavju roky praxe.....vid. tabulka, ze si nevymyslam: https://www.minedu.sk/data/att/10219.pdf
11 tka je uz rpe tych s 1ou atestaciou a 12tka s druhou.......12tky uzz maloktory zamestnavatel vobec povoluje, elbo na to nema a celkovo....ludi s 12tkou poznam malo.....a urcite nei hned.....
ucila som na strednej, momentalne ucim na ZS....momentalne mam vyssi palt ako by som bola na strednej (ale len voli osobnemu)...inak by to bolo to iste....
to ja len rpe upresnenie.....k tym tvojim cislam.......
@marlenka222 "To je ako mozne ked nastupny plat ucitela na zs je zhruba 560€ a na strednej cez 650€? Pritom ma menej hodin oducit."
učím celé roky na gymnáziu, ale mnohé veci, ktoré píšeš, nie sú pravda. Čo sa týka platu, na veľkej ZŠ a najmä na odborných školách môže mať učiteľ v pohode viac ako na gymnáziu, kvôli možnosti odmien a osobného ohodnotenia. Dnes už plat nezávisí až tak od typu školy, ako skôr od počtu žiakov. Čím je škola menšia, tým sú platy menšie, lebo na to škola nemá ... ja nemám žiadne osobné ohodnotenie, len tabuľkový plat, sme malá škola ... ak robím navyše, dostanem maximálne hodinu náhradného voľna, ktoré si vlastne nemám kedy vybrať, lebo by bolo treba zastupovať ... A pokiaľ viem, základný úväzok je 22 hodín či na ZŠ, alebo SŠ.
"Ze za zastup na strednrj davaju 10€ za hodinu si sa nedozvedela? Ja ano aj som bola svedkom podpisu takej zmluvy." ... že gratulujem, toto je naozaj nadštandard. Za supláž je náhradné voľno. Platené to je iba vtedy, ak niekto chýba dlhodobo a jeho úväzok sa po čase prerozdelí ... ak na to škola má. Ak nie, máš NV.
Ja robím nejakých 15 rokov v školstve, 800 nemám v čistom ani teraz, ani zďaleka ... napriek tomu sa nesťažujem, povolanie som si vybrala sama, dobrovoľne, baví ma to a vyhovuje mi pracovný čas od 7:30 do 15:30, môžem byť s deťmi. A aj ten benefit dlhšej dovolenky, zasa kvôli mojim deťom. Nebudem tu písať frázy o zachrípnutých hlasivkách, ani stohoch písomiek opravovaných po večeroch. Toto je totiž vec osobného manažmentu, ja doma neopravujem skoro nič, radšej robím cez voľnú hodinu, alebo posedím v robote po šichte a opravím tam. Niektoré kolegyne prekávičkujú prestávky a potom pracú domov plné tašky, to už je ale ich vec...
@hettinka presne, akurat, ze ZS ma skutocne uvazok 23 h.( aspon 2.stupen) a SS 22h.
@sorciera24 no ja ZŠ som učila len rok aj to čiastočný, takže je možné, že som sa zmýlila. Nie je 1 hodiny z toho úväzku náhodou triednicka hodina? Lebo ja mam reálne tiež 23 hodín - 22 bežných + 1 triednicka (ale za tú je príplatok, takže neva).
@hettinka nie...triednicka sa nikam nerata, spon, co viem ......u nas je triednicka nad ramec a povinna,a le neplati sa nic....
@sorciera24 za triednictvo je príplatok, takže to beriem tak, že je to za tú hodinu strávenú so žiakmi navyše. My ju máme povinnú 2x do mesiaca, ale zvyknem sa s nimi stretávať aj nad povinný rámec, ked treba.
@hettinka hej, to hej...len keby to bolo len za tu triednicku......ale kopa veci navyse (tu vidim rozdiel ZS a SS...na ZS toho treba riesit ovela viac - aspon z mojho pohaldu)
Na to, aké sú učiteľky super zaneprázdené, majú podivuhodne dosť času na to, aby prekvákali hodiny na koni.
@jajka257 spomínam niekde slovo "pracovný čas"? Sú tu litánie popísané o tom, ako si prácu nosíte domov a ako jej venujete svoj voľný čas, pričom si už možno pri PC vysedela dieru, čo tu už tri dni vypisuješ o náročnosti tvojej práce. O úrovni tvojich komentárov radšej pomlčím. Hlavne ten na adresu hercov...vidieť, že si skutočne "kultúrny" človek, takže ani sa vlastne nečudujem, že jediná forma trávenia tvojho voľného času, sú internetové fóra.
Moja svokra je ucitelka na ZŠ cely zivot, za rok ide do dochodku. A rozhodne od vycerpania na hubu nepada a nie je to zase take vycerpavajuce ako tu niektore slecinky zvelicuju. A to je velmi aktivna ucitelka, ma aj triednictvo a s deckami riesi vselijake projekty a chodi s nimi po roznych stazach. S rodicmi komunikuje cez mobil alebo maily a pisomky ma opravene za 20 minut, lebo po tych rokoch je to pre nu rutina. V podstate ma taky kludny zivot narozdiel odo mna co makam v sukromnej sfere a vela krat dostavam nesplnitelne ulohy od vedenia a vela krat sedim za kompom aj vecer alebo cez vikendy.
Ono ludia radi zvelicuju a strasne radi rozpravaju ako toho maju vela, hlavne ti co toho vela nemaju. Sam som poznal jednu statnu uradnicku co fakt nic nerobila a aj tak sa stale s oblubov stazovala ako toho mala dnes v robote vela 😀
@operaphantom aky predmet uci tvoja svokra?
@jajka257 Vyucuje dokonca dva predmety, slovencinu a vytvarnu vychovu. Ta vytvarna je taka jej srdcova zalezitost, ma skoncenu nejaku umelecku strednu skolu, potom az isla na pedagogicku VŠ. No umelca v sebe nezaprela 🙂
@jajka257 nechaj ich tak, to su ludia, čo sú sami so sebou nespokojní, tak majú potrebu navážať sa do iných. Navážanie sa do učiteľov, to už je taký slovenský národný šport. Ja už to absolútne neriešim, je mi to už aj smiešne. Aj včera som bola na takej oslave, kde sa zasa navážalo do mňa príbuzenstvo, absolútne si neuvedomovali, aké trápne a vonkoncom nevhodné to je. Ale ja nemám potrebu vychovávať každého, na to sú rodičia, aby vychovávali. A niektorým sa to darí tak menej ...
Ja si neviem predstaviť, že by sme tu na fóre riešili napríklad poštárky, alebo ženy pri páse, alebo ekonómky len preto, že "mám jednu známu", alebo "moja mama má jednu známu", čo také robí... veď ak tú prácu nerobím, nemôžem posudzovať a riešiť, aké benefity má, koľko zarobí a koľko sa pritom narobí. Zato o učiteľskom povolaní vedia všetci všetko najlepšie.
@hettinka ale ved tu predsa pise vela dam ktore ucitelstvo robili a robili aj ine prace🙂 myslim ze tvoj prispevok bol fajn - ja tiez ked som ucila tak pohoda ... a keby mozem tak ako matka by som sa rada k tomu vratila prave kvoli volnu a kratkemu pracovnemu casu - pracu ucitela som nikdy neznevazovala, je mi luto ze tolko malo u nas zarabaju ale zase argumentovat tu aka je to nenormalne narocna praca a kolko casu zaberie a len 45 dni volna - to je fakt mimo a akurat to provokuje zeny ktore nevedia kde skor lebo pred 6tou doma nie su a v noci mnohokrat robia dalej...
@dai prosim, aspon o tebe som si myslela , ze vies citat s porozumenim a nie bez rozmyslu....zltyslonik napisala, ze ucitelia maju 3 mesiace dovolenky, reakcia bola, ze je to len 45 dni. Nechapem, preco to vycitas ucitelom, pozri okolo seba , kolko povolani ma viac dovolenky, herci, umelci v divadlach, politici, vojaci z povolania atd. Ale vsetci ako supy len na ucitelov ukazujete. Ten volny cas je draho zaplateny, kolko krat som taka hotova, ze nevladzem ani doma nic urobit.....aj ine zeny mohli studovat a byt ucitelom. Ja nezavidim im, oni nemaju zavidiet mne.
@hettinka svata pravda, co hovoris. Vsetci vedia najlepsie ako a co treba robit....
@operaphantom hmmmm, nuz od dnes opravujem pisomky z matiky stylom, ak mas vysledok, plny pocet a ak nemas, dostanes nulu. Len prejst 22 velkych pisomiek, kde jedna ma 3-4 strany by mi zabralo viac ako 20 minut. Dakujem za navod na sposob opravy pisomiek. 😂
@jajka257 Nuz a tymto si co chcel povedat? Ale vies, to ze niekto to urobi nieco rychlejsie ako ty neznamena, ze to robi zle alebo to odflakne 🙂 Ja tiez urobim nejaku robotu napr. za 2 hodiny a iny kolega ju robi mozno 5 hodin ale to vobec neznamena, ze jeho robota bude automaticky lepsia, to je dost naivne rozmyslanie. Dokonca moja robota je vela krat lepsia ako jeho, ktoru robil dlhsie (uplne vazne). Skus zistit, kde potom moze byt problem alebo V KOM 🙂
@operaphantom tak umelecké predmety sú kapitola sama o sebe, tiež mám vystudovane, žiadne písomky, žiadne zložité hodnotenie, atď.... Zato taká brutálna kombinácia dva cudzie jazyky, matika a slovina a pod, to dá dosť zabrať niekedy len hodku hľadám on-line cvičenia na precvičenie gramatika, nejakých zručností a pod. Zostavovanie testov a pod, možno na ZŠ je to ok, na ss dosť náročné, umelecké predmety sú naozaj mimo

@zuzana76 ja dochadzam do BA a tu ucit nechcem, ucit sa oplati v mieste bydliska a nie dochadzat ..
ja učenie nevylučujem v nejakom období .. ale aktuálne isto nie .. dost tvrdo som robila na tom aby som sa dostala tam kde som teraz a to co aktuálne robím je pre mna zaujimave a ovplyvnuje vacsiu skupinu ludi ako ziakov jednej skoly. Vzdelávanie som uplne neopustila v rámci práce robím aj metodiky a skolím (aj ked je to minoritná súčasť prac. naplne)