Nosenie rúška v škole - prváci
Vcera nam p. ucitelka povedala, že hoci to nie je povinne, trva na tom, aby deti mali rúško aj počas hodiny. Ja teda nie som nejaka uzkostliva matka a som aj za nosenie masiek - ale príde mi to ... no čo ja viem, už trochu prehnané. Prváčence? Vcera sa tam tie deti potili, doslova kropaje pod tym ruskom, v triede teplo. Po 2 hodinách som ja ako dospela mala co robit, detto ostatni rodičia. Jedna mamina tam bola tehotna, musela sa ist von nadýchať čerstvého vzduchu lebo sa jej motala hlava. Potom ked sme okolo obeda vyšli pred skolu tak po školskom dvore behali staršie deti a tie okrikovali učiteľky, že si maju dat ruska. Aj vonku? 😢😢😢😢
@vulka ja sa vazne zamyslam nad tym, aky stupen ochrany zabezpecuje stit...
Viem, ze zo zaciatku boli vsade clanky, ako spravne nosit respirator, aby ochranil - ze chlap musi byt oholeny na hladko a pod.. A ze rusko je na nic... Potom zrazu , ze rusko chrani ostatnych, lebo zachyti nejaku cast virusu (% zachytenych virusov sa dost vyrazne lisi aj v nazoroch odbornikov, napr. WHO najprv tvrdilo, ze ruska nijako nepomoze, potom zmenili nazor, ale odbornu studiu som nanasla ziadnu..).. Ale rusko tiez musi priliehat k tvari..
A tak teraz v suvislosti s tym vsetkym rozmyslam, ako je na tom ten stit, ktory rozhodne k tvari neprilieha.. Priklanam sa skor k tomu, ze je to len psychologicka barlicka..
Co sa tyka ucitelky z prispevku, zrejme ma obrovsky strach (ci opodstatneny, ci nie, to uz neposudzujem), ze ju dieta nakazi.. S nou bude tazka rec... Kazdopadne by som to skusila ..
Chapem pani učiteľku, je uz v takom vyššom veku, cca do 60 rokov. Toto mal ale riesit riaditeľ alebo zriaďovateľ
By ma zaujimalo, co za ruska pouzivaju tie, co v nich nevedia dychat.
@leuchtturm z PVC... ci aku cakas odpoved? jednoducho kazdy je iny a ze ty si s ruskom ok, to neznamena, ze to rovnako zvlada kazdy.
@beronsche tak ked nosis neviem kolko vrstvove husto tkane ruska, tak sa nediv, ze cez to nemozes dychat.
@lindusss2016 áno, mne sa to tiež napaci. Ja mám deti na druhom stupni a tam je to povinné. Takže dajak to už neriešime. Aj keď tomu zmysel nevidím.
@leuchtturm ja s tym problem nemam, ale verim, ze niekto ma.. tot vsjo... 😉
@hettinka ja mam tiez take 🙂 Ale ktovie, ci to vobec ma mysel.. Ale to sa uz opakujem...
Je vobec niekde specifikovane, ake to vlastne maju byt ruska, aby to malo zmysel.. Lebo to zalezi aj od pouziteho materialu, poctu vrstiev, sposobu tkania pri latkovych... teoreticky si mozem usit ruska zo zaclony s velkymi okami a nariadenie splnam..
Ja by som šla okamžite za riaditeľkou. Nemôže trvať na tom keď je jasne dane že prváci nie. Vy ako rodičia ste blbi ze ste ju neprehlasovali
@lenuliatko84 nebude.to iba 2 tyzdne
Trvá.....a koľko rodičov na ňu zhuklo hneď ako túto hlúposť vyslovila? Koľko rodičov v daný moment povedalo rázne nie!?
Ano má to každá škola inak, rúška na prvom stupni sú odporúčané ale nie povinné...ale ak na to trvá daná škola, dieťa to rúško musí mať.....aj učiteľky sa chcú chrániť, hlavne ak sú rodičia tak zodpovední ako sú....napr.dovolenky v auguste v Chorvátsku
@ckatka riaditeľka môže trvať na nosení rúška aj na prvom stupni....sú odporúčané ale je to vyslovene na škole, včera to hovoril minister školstva.....aj učiteľky sa chcú chrániť, žiaľ veľa rodičov bolo tak zodpovedných že aj v auguste boli napr.v Chorvátsku.....v BA sa už jedna škôlka včera zatvoria, teda neviem či len daná trieda alebo celá škôlka....
U nas bolo privitanie vonku, vnutri ked isli prvaci okolo 9:30 dnu uz nik nebol, ani vonku.. vyssie rocniky odchadzali po prvej hodine domov do cca 9tej boli vsetci fuc. Dnu rodicia s prvakmi isli, ale neviem co robili.. podla toho co sme robili s prvackou my, ukazali skrinku, triedu a dostali papiere kvoli druzine a GDPR, detto instrukcie k obedom.. ono kamoska mi vravela, ze na porade sam riaditel mal dost po rozpravani v rusku... neexistuje aby sa s tym deti v prvom rocniku ucili, rozpravali.. cely den... a ako to bude robit vasa ucitelka, cely den... by som bola velmi zvedava 🙂
môžu odporúčať, ale nemôžu dieťa vylúčiť z vyučovania ak rúško nebude mať
@jankapepe ono v takej situacii je nie je lahke zareagovat pohotovo.. Mozno , ze niektori aj rozmyslali, ci sa cosi nezmenilo a su ruska povinne, dalsi maju problem verejne oponovat, atd... Ludia sme rozny.. 🙂
@hettinka presne tak. Pozor dovolenka v chorvatsku = extra nezodpovedna osoba a korona to vie a spocita ti. .. To len zart na odlahcenie, lebo ta absencia kritickeho uvazovania ma ubija..
@mondolina akonahle sa prebera nieco, s cim maju niektore uzivatelky inu skusenost, musi to byt podla nich troll a prispevok urceny na rozduchanie vasni.. Toto je specialitka kona..
@hettinka no zreje nie, keďže Chorvátsko je už zaradené celoeurópsky medzi rizikové krajiny....ale nie je to len o niekom kto bol či nebol v zahraničí....tých prípadov je už aj na Slovensku dosť...aj včera sa v BA zatvárala škôlka a je tam pravdepodobne nakazených 8detí a to kvôli jednému nezodpovednému rodičovi.....problém na Slovensku je, že polovica Slovákov na ochorenie ani neverí a druhá si myslí že ich sa to netýka.....ja som včera mala hádku v čakárni u lekára s pani čo tam na drzovku si dala dole rúško.....požiadala so ju aby si ho nasadila, lebo stála vedľa mojej mamy čo je na vozíku, vedla mňa bola pani čo je onkologická pacientka.....boli sme v čakárni u lekára a tá krava si tú rúšku nechcela nasadiť že či som ja policajt že ju kontrolujem že ona chorá nie je....no vznikla medzi nami hádka lebo ja po sebe tiež nenechám ziapať.....z ostatných ľudí jej nikto nepovedal ani ň.....pokiaľ medzi nami budú takýto ľudia tak rizikové skupiny sa budú musieť chrániť a teda k tou patrí aj nosenie rúšok v interiéroch.....mimochodom sú ja iné štáty kde majú v školách rúška, nielen Slovensko
@lenuliatko84 a co, po 2 tyzdnoch korona zmizne? 🤦🏼♀️ cele ruska v skolach su cista buzeracia
@zuzuliennka1 2 tyzdne preto,lebo niektory mohli byt na dovolenke este na koncu prazdnin predsa.ja som za ruska,zacali sme my a cely svet ich nosi len slovaci stale frflu na nieco

Dobrým riešením je štít. Odporúčali sme to našim astmatickým žiakom. Práve som jeden vybalila. Cena 6€. Dobre sa v tom dýcha a aj komunikácia je lepšia ako cez rúško.