icon

Nosenie rúška v škole - prváci

3. sep 2020

Vcera nam p. ucitelka povedala, že hoci to nie je povinne, trva na tom, aby deti mali rúško aj počas hodiny. Ja teda nie som nejaka uzkostliva matka a som aj za nosenie masiek - ale príde mi to ... no čo ja viem, už trochu prehnané. Prváčence? Vcera sa tam tie deti potili, doslova kropaje pod tym ruskom, v triede teplo. Po 2 hodinách som ja ako dospela mala co robit, detto ostatni rodičia. Jedna mamina tam bola tehotna, musela sa ist von nadýchať čerstvého vzduchu lebo sa jej motala hlava. Potom ked sme okolo obeda vyšli pred skolu tak po školskom dvore behali staršie deti a tie okrikovali učiteľky, že si maju dat ruska. Aj vonku? 😢😢😢😢

hettinka
Autor odpoveď zmazal
beronsche
3. sep 2020

@zuzuliennka1 celkovo su ruska len jedna velka buzeracia... A tie pokuty za to, to uz je celkom nonsens..
Mimochodom zachytili ste policajnu viceprezidentku oznamujucu pokuty za nenosenie ruska, pricom to jej bolo pod nosom? nice...
Ono drvivej vacsine naroda unika fakt, ze na to, aby to fungovalo, sa musia nosit spravne! Nic take, ze do restiky s ruskom, potom za stolom dole - jem, pijem, pocas toho kecam, vsetko bez ruska, odchadzam, tak si ho supnem spat..
Niekto sa tu na koni obhanal paralelou s chirurgom na sale - ze akoze to ma zmysel, ze aj lekari to nosia. Ale to, ze lekari to pocas celeho pobytu na sale dole nesmu dat, inak je to zbytocne, to uz pozornosti uniklo...
Som zvedava na tu paniku pocas chripkove obdobia.. to tu budu hadam lyncovat chudakov s nadchou a pod.
Ja sa ale necudujem, ze ludia sa boja. Informovanie o covide je cele ladene tak, ze kto nema tentenciu trochu konstruktivne uvazovat, musi byt v takom strese, ze az...
@lenuliatko84 nie, cely svet ich rozhodne nenosi.. 😉

lenuliatko84
3. sep 2020

@beronsche len ti múdri

lenuliatko84
3. sep 2020

@hettinka jej moja zlata ,dlho si nehejtovala

hettinka
Autor odpoveď zmazal
lenuliatko84
3. sep 2020

@hettinka len v cr maku kolko nakazenych,na ich mieste by som nosila rusko asi aj na zachod😂

jankapepe
3. sep 2020

@beronsche 🙂 pýtam sa preto lebo je slovenským ,,športom,, nič nepovedať a len za chrbtom nadávať.....

hettinka
Autor odpoveď zmazal
lanvinka
Odpoveď bola odstránená
lanvinka
Odpoveď bola odstránená
lanvinka
Odpoveď bola odstránená
majulino
3. sep 2020

@mondolina aj u nas to bola vyse dvojhodinova tortura. Uvitanie na dvore, stretnutie v triede, kde sa kazde dieta predstavovalo, ukazovalo co vie (citat, pisat, pocitat) potom im ucitelka davala darceky na uvitanie, nakoniec knihy. Tu sa to skoncilo pre deti a zacalo pre rodicov, pokyny, obedy druzina, vyhlasenia, prehlasenie...

hettinka
Autor odpoveď zmazal
majulino
3. sep 2020

@lanvinka aj ja som toto dnes povedala v skole ale o kociku. Nesiem prvacku do skoly, samozrejme aj vsetky veci na vytvarnu, telesnu, 2x hyg. Vrecusko, lebo aj do druziny treba. No mam 3 tyzdnoveho syna, na dverach ma stopli, ze iba ja mozem a kocik nie (manzel v praci od 6:00, starsi syn musel inym vchodom hoci na tej istej chodbe sa stretnu vsetci ziaci, a aj on niesol to iste co dcera). Hovorim im, ze kde preboha mam dat syna, ze ho nemozem sameho nechat. Tak.vraj na chodbe. Som sa opytala riaditela ci to mysli vazne, ci si mysli, ze coronu prenasa kocik 🤦🤦🤦🤦

lucka_ke
3. sep 2020

tu je odpoveď právnika keby niekoho zaujímalo

lanvinka
Odpoveď bola odstránená
ukulela
3. sep 2020

jaj, dpc :( jasne, ziadna korona nie je, vsetci si vymyslaju, aby neviem so - sme sa zadusili vlastnym puchom z neumytych zubov????
1. ak mal niekto covid so slabym priebehom, neznamena to, ze je tak vzdy. ale jasne na tych jiskach umierali a umieraju asi len komparzisti ....
2. plesen a vlhko atd, co sa drzi v ruskach? kurde, ved preto su bud jednorazove, ze ich po pouziti vysmaris, alebo tie latkove mas po navlhnuti vymenit. iba korunovany debil sedi 10 hodin v jednom rusku a potom ho doma jebne na policu a zajtra si ho da znova. tak deckam usijem tri na den a vecer vyperiem a prezehlim.
3. ako fakt, ruska su skodlive, ani lekari ich nenosia atd .... jasneeeee..... ze sa ty nebudes parit 30 min v autobuse v rusku? ale ked ti neurochirurg bude 8 hodin operovat nador na mozgu, asi by si nechcela, aby nemal na hube rusko a na rukach rukavice, ze? tam uz je to opodstatneme,???
4. nam nepomoze nic, to chce skratka celospolocensku kulturnu zmenu. ze mozu v singapure atd nosit bezne ruska (roky pred covidom) a nic im nie je, tak to asi ma vyznam ... ale nam to zasahuje do sukromia, cti, slobody a nici nam to zivotne stastie, ubera rozum, sleduju nas cez ruska nanocipmi a zarabana nich soros a zidojasteri. ked vam pod ruskami smrdi z huby, umyte si zuby, napite sa. ked mate rusko zahumusene, vyhodte ho, vymente ho. a ked budete citat o dalsom cloveku, cu umrel na covid, vedzte, ze sa de facto zadusil, lebo nevladzal dychat - ale nosit rusko je urcite ovela ovela ovela horsi pocit. OK.

sticker
mondolina
3. sep 2020

@ukulela
Nevysvetlíš.... nechápu, že aspoň nejaké obmedzenia musia byť, aby to cez nás neprešlo raketovou rýchlosťou.
Proste nevysvetlíš.

beronsche
3. sep 2020

@ukulela nahneval ta niekto, ci to bezne reagujes v takom tone?
Nikde tu nik predsa nespomenul, ze korona neexistuje.. Nikto tu ani nepopiera, ze ludia zomreli.. ano, slaba imunita, vysoky vek, pridruzene choroby, alebo hoci len vysoke stresove zatazenie a pod. a moze to dopadnut fatalne..
Ale pride mi to, akoby sme uz ignorovali dalsie fakty.. podla momentalnych oficialnych dat az 96% nakazenych zvlada covid v domacom prostredi.. Kedze na mnozstvo pripadov sa prislo len testovanim, je otazkou, kolko aktivnych ale BEZpriznakovych ochoreni vlastne mame.. odhaduje sa, ze o dost viac. Co teda znamena, ze potreba hospitalizacie je o dost nizsia ako 4% pripadov! Kiezby to tak bolo ajpri inych ochoreniach, ktore mozu skoncit fatalne!
Rovnako, ak na to ides rovnakou logikou, ani smrtnost nie je vysoka.. rozumiem, ze je to len statistika a je ine, ak sa to niekoho tyka osobne.. Avsak neviem, skor sa obavam dalsich , nepriamych nasledkov korony - napr. Mame v rodine onkologicke ochorenie, kdebola potrebna operacia odlozena, lebo su posunute terminy- kvoli korone..
Ruska musis nosit stale a spravne, inak je to predsa zbytocne.. ziadne take, ze si stale s tou istou skupinou ludi a raz ich mate, raz nie - ako v skole.. ale v restike, ako som uz pisala vyssie.. Cize tvoj priklad s neurochirurgom je uplne uplne odveci..
Chcela by som vidiet, co by si vravela po 8hod smene na linke, pri vyse 30 stupnoch v rusku (realne poznam cloveka, co to takto ma), najma ked cez prestavku by si bola este blizsie ku kolegom a to uz bez ruska, lebo s ruskom sa dost blbo da najest, ze? Uvedomujes si tu absurdnost tohto opatrenia?

hettinka
Autor odpoveď zmazal
beronsche
3. sep 2020

@mondolina suhlasim, niektore veci proste nevysvetlis.. najma ak niekto hlce informaciebez toho, aby sa nad nimi zamyslel..

mondolina
3. sep 2020

@beronsche
Tak hlavne, že sa zamýšlaš Ty...každý máme svoj uhol pohľadu, svoje okolnosti, svoje životné podmienky.

zuzanapjat
3. sep 2020

@ukulela pri operaciach je sterilne prostredie a chirurg ma ruško preto, aby ti neinfikoval otvorenu ranu bakteriami, ktore sposobia jej zapalenie, alebo to, že sa rana nebude hojiť. Virus, ktory napada dychacie cesty je absolutne neškodny v otvorenej rane. To je ako keby si zjedla, alebo vdychla bakteriu tetanu... dostaneš tetanus? No nedostaneš. Ten sa potrebuje dostat do otvorenej rany bez prisunu kyslika. Na to aby rúška mala zmysel sa nesmie dať dole ani počas jedla. V Singapure si rúška nasadzovali ľudia keď boli chorí ... nenosili sa tam pred koronou bežne, ani povinne. Tak naozaj nechapem prečo si Singapur vobec spomenula :D

katulienkax
3. sep 2020

fuuj tie gumene rukavice na rukach sa mi strasne hnusia a mat to cely den to je akurad dobre na ekzem. inac aj tak tymi rukami ochytaju kadeco neviem aky to ma zmysel, napr ked ide na zachod umyje si tie rukavice na rukach ? 🙂

ukulela
3. sep 2020

@zuzanapjat je mi jasné, prečo si doktor nasadzuje rusko. A nemení to nič na tom, že on to zvládne 8 hodín v rusku a dakto tu pení 15mi cestou v buse, že umiera predávkovania co2.. A aby rusko malo zmysel, treba ho vymieňať, nedotýkať sa ho a pod. A Singapur je príklad krajiny, kde ľudia vidia a vedia, že ruská majú zmysel. U nás nie je zvykom, že si chory človek nasadí rusko. Chodíme a soplime a kasleme kade tade po kadekom.... Ale jasne, ruska proti covidu nemajú zmysel. Ani vo Wuchane ich nenosili, veď na čo ....

ukulela
3. sep 2020

@beronsche nestojim za pásom, ale v rusku napr musim hodinu v kuse nahlas rozprávať, a akokoľvek sa to nezdá, je to náročné. A áno, hnevajú ma ľudia, ktorí nosia rusko pod nosom, lepia sa v rade v obchode, hoci majú miesta dosť atď. Ja mám rusko preto, že ak som náhodou bezpriznakova, ochránim tak okolie. A viem ho používať. A áno sú horšie diagnózy, ľudia tu často spomínajú rakovinu. Ale tu nechytis v buse, keď niekto kychne. U nás v kancli napr ruska povinné, počas mimoriadky aj povinný odstup a v kuchynke mohli cez prestávku jesť Max dvaja s odstupom. A ľudia to dodržiavali. Spochybňujú sa tu Ruska, lebo CO2 - a ten doktor, keď operuje má pod rúškom kyslík???
Zabudli sme, čo bolo vo Wuchane, v Taliansku, v španielsku ... My sme sa tomu vyhli aj vďaka drakonickym opatreniam a aj ruskam. Pezinok nám nestačil .... Fakt potrebujeme fatalnejsie príklady, aby sme pochopili, že sa treba správať zodpovedne?
... Už len off topic, vyššie sa tu spomínajú gumené rukavice, že fuj.. no tak, ako si ich zakaždým vymení gyndos, tak hádam aj učiteľka vie, kedy to má význam.

zuzuliennka1
3. sep 2020

@beronsche tak! plus chirurg na sale je v sterilnom prostredi a nez na tu salu ide, dezinfikuje si ruky po lakte, jednorazovy odev, rusko a vsetko potom do odpadu.... to porovnanie s lekarmi je totalne na smiech....

ukulela
3. sep 2020

@zuzuliennka1 opakujem, to porovnanie s lekármi je preto, lebo niekto tu nezvláda 15 min v buse v rusku a splieta, že sa dusi CO2 a v rusku sa mu držia plesne a ako to škodí. Že to za tie roky nedošlo tým chirurgom, čo ako blbi v tých ruskach trávia násobne viac času? A čo s tým má sterilné prostredie? Chirurg nechráni ruskom seba, ale pacienta, aby mu do rany niečo "nenaplul". Kto chce, chápe. Howg a peace.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
beronsche
4. sep 2020

@ukulela pozri tu nejde o to, kto vydrzi a kto nevydrzi 30 min, hod, 48 hod ... v rusku.. Tu ide o to, ze toto nariadenie nedava zmysel! Lebo ked to rusko chvilu mam a chvilu NEmam a som stale s tymi istymi ludmi, tak je to zbytocne! Keby si to ten tebou spominany chirurg (stale si myslim, ze totalne odveci paralela) dal dole pocas operacie, tak by to malo aky zmysel?
No a teraz prichadzame k tomu, ze v urcitych situaciach nie je mozne mat to rusko nasadene nonstop. napr. skola. Lebo deti musia pit a jest. Zamestnanie. Lebo zamestnanci tiez musia pit a jest.. atd.

Napr, vam to v praci zabezpecili. Fajn. Ale nie kazdy zamestnavatel ma na to moznosti.. Ja napr. sedim v openspace office, ruska povinne, hoci mame velke pracovne stoly oddelene nizkym paravanom, cize nesedime nalepeni na seba. ALe jest uz musime vedla seba, lebo je tu len kantina a tam nie je priestor, aby sme od seba sedeli 2m.. Posuvat prestavku donekonecna nemozes, mame na to privela zamestnancov..
Prip. co by si robila na mieste mojho znameho, co som spominala skor? Uz tak pracuju v stazenych podmienkach (teplo, fyz.namahava praca narocna na pozornost), s ruskom 8hod 5x do tyzdna.. je to na nevydrzanie.. . Na prestavku musia ist spolu, linka bud stoji alebo ide... a tam sedia blizko seba - priestorove obmedzenia.. Co by si im odporucila? dava ti to v tomto pripade zmysel?