Obed v škole
Cuketa a šampióny na paradajkách s tarhoňou - tak bolo písané.
Takéto suché cestoviny a podobne jedlá jedia naše deti v škole, lebo dotácia a šetrenie na našich deťoch. Nie sme schopný si zaplatiť riadne výživné obedy deti?

Kuchárky šetria. Ide víkend... nebudu predsa variť ešte aj doma.
Skoro úplne všade takto šetria na deťoch a berú domov. Dnes mali byť ma všetkých školách cestoviny s orechmi.... obrovská časť mali s makom. ..... lenže orechy im prišli.
Deti dostanú len polovicu rožka a takto ušetria niekoľko rožkov.
Nevyjadrujem sa už na tú tému... lebo jedálne lístky sú ukážkové. Všetko by bolo super, keby...
Nie všade to tak funguje. Sú aj naozaj školy kde deťom doprajú a dbajú na všetko ako má byť.
@luxus10 takto vyzerala podávaná porcia, dokumentujú aj to ako sa plytvá jedlom...
@ascedant pediatria chcú zmenu normy v školských jedalnach, lenže myslím ze to bude aj tak prd platné, ked tie deti to majú z domu, tak zelenina sa vyhodí a doma si dajú klasické nezdravé jedlo, ako ich rodiča. Skôr apelovať na rodičov ohľadom zdravej stravy. A dávať do povedomia ľudí ako strava ovplyvňuje ich zdravie. Lebo keď vidím ako niektorí jedia a potom sa sťažujú aké lieky musia brať na cholesterol, tlak a iné a ako sa trápia, tak asi veľa o tom nepočuli alebo nechcú
Som u itelkou, stravujem sa v školskej jedálni a poviem vám u nás varia super dnes napríklad kapustnica, chlieb, parené buchty s lekvárom posypka maková, nápoj a dve slivky áno aj oni musia dodržiavať normy takže niekedy je granadír, rizoto atď. .. ale to je tak jeden obed cez týždeň ostatné sú väčšinou mäso a čo má prekvapilo ak je dotácia je viac jogurtov k obedu či nejakých centrálnych tyčiniek alebo ovocia to je tak cca 3-4krat do týždňa 🙂
@simona20201309 Nepoznám školu, kde sa toto deje.
@ascedant a akože co teraz? Pretože deti nedojedia nedáme im do rizota mäso, zeleninu, a pod...?
Ich je prd po tom co deti zjedia a co nezjedia. Teraz moje dieťa má dostať čistý chlieb bez uhorky (lebo na lístku pise chlieb s uhorkou) len preto, lebo tvoj Ďuro tú uhorku nezje?
Kuchárky majú navariť také jedlo, aké je na jedálnom lístku a za aké rodič plati a majú vydať na tanier to, čo vydať majú. A hoc 3deti z 20 všetko zjedia, tak to tak ma byt.
@zuzanockamt tak ja teda poznám a mam album so 70 fotkami kde som si fotila co všetko dokázali naše kuchárky.... našťastie tam už nepracujem, ale kolegyňa fotí dodnes. Ukázala som ich riaditeľke a ta s nimi len ,,hodila reč "...
Pozri , problém začína v prvom rade doma u rodičov, keď dieťa nebude mať doma návyky normálne sa stravovať, jesť zeleninu, ovocie, mäso, normálnu stravu, a doma ho rodičia budú krmiť somarinami, tak to isté nebude hltať ani v školskej jedálni.
@simona20201309 všetko by bolo super keď by? Keď by bol dostatok personálu , nájsť kuchárku do školskej jedálne je takmer nemožné ,keď by bol zaplatený, keď by normy boli lepšie, a v neposlednom rade keď by finančne pásma boli iné. Neviem aké sú momentálne.Dvadsať rokov som robila vedúcu ŠJ .
Nasi maju v skole fajn obedy, aj dostatocne porcie, kazdy den k obedu ovocie alebo jogurt. Striedaju sa masite, zeleninove, sladke jedla, ryby. Mam momentalne dvojicky v prvej triede - jeden zje takmer vsetko, chvali polievky, hlavne jedlo (vacsinou, ale najde sa niekolko jedal,ktore mu nechutia). Druhy tvrdi, ze polievka bola hnusna, hlavne jedlo sem-tam dobre, vacsinou nechutne, salat hrozny -pritom obaja doma jedia zdravo, ovocie, zeleninu, fast food alebo pizzu len obcas. A skor verim tomu jednemu, ktoremu v skole chuti, lebo ten druhy je vyslovene nejedak a aj doma sa pri jedle tvari, akoby som ho chcela otravit.
Toto je naozaj bieda, čo je na tom prvom obrázku. Ale v každej jedálni je to iné. Aj u nás mali strašne slabé jedlá. Raz priniesli v obedári, keď sme sa ponáhľali k zubárovi a v rizote bola doslova jedna kocka mäsa.
Známa videla vedúcu jedálne nakladať kopu zaváraných fliaš do auta pred jedálňou, normálne pristavila auto.
Videli ste niekedy video Fero Joke, kuchárka v školskej jedálni, ako ide domov kuchárka. Myslíte si, že si to vymyslel? Muž mal v detstve susedu, ktorá robila kuchárku v škole a to sa ešte dobre varilo a každý deň vliekla na bicykli plné tašky, tak sa zasmial na tom videu od Fera.
@chrumka333 Toľkoto ani v práci nedostaneme, keď si objednám. Tak klobúk dole, ak ozaj toľkoto im dajú. Aj keď pochybujem že toľko dieťa zje.
@hortenziaj Ja teda veľa nejem a veru nikdy nejem údené, fastfoody, mám histaminovu intoleranciu, čiže dosť veľa vecí nemôžem jesť a veru cholesterol mám stále vyšší ako je norma. Tak veru neviem z čoho.
Jezis, ja ked citam, ake maju nátierky, tak nechapem. Kalerabova natierka s kakaom? To co za kombo? 🙈
Tak taketo jedlo som za 2 roky chodenia mojho syna na obedy v skole nezaznamenala. Akurat som prebehla jedalnicek na buduci tyzden a maju tam bezne jedla:
Masove rizoto so zeleninou, zapekane morcacie so syrom, kakaovy zavin, hovadzi stroganov, rybie krokety.
A dnes mali napr sampononove fasirky s masom, vcera segedin- uplne bezne jedla.
@simona20201309 toto vies aj dokazat ?
@anetka34 co som čítala v knihe paleodieta, tak cholesterol sa zvýši aj pri veľa sladkom, hlavne fruktóza. Môžem ti odfotit kde to písali ako presne cukor spôsobuje zvýšený cholesterol. Napr svokra tiež nič neje také, žiadne somariny, ale strašne veľa sladkého (domáce pečene kolace každý deň , lekvár co zavara sama poje) a cholesterol ma riadne vysoky. Plus asi v tých koláčoch je aj dosf masla.
@hortenziaj Môže to byť, ale ja ani veľmi sladké nemám rada, ani mastné, údeniny.. Ale možno by som mala ešte vyšší cholesterol, takto mám "iba" zvýšený. Len sa vždy čudujem, aký musia mať potom ľudia, ktorí fakt jedia mastné jedlá.
@anetkaadamko ono je to smutné, neviem aký majú plat, počula som že hrozne nízky a asi aj skrátené úväzky majú. Ale ani by ma nenapadlo to robiť na úkor detí.

@h2 Možno tvoj syn áno, ale čo mám susedu čo robí kuchárku v škole, tak vidí ako vyhadzujú jedlo, a aké množstvá , keď sú tam kusy zeleniny