Obvinenie syna z násilia v škole: Rady a skúsenosti
Syn bol včera obvinení v správe od pani učiteľky, že škrtil iného spolužiaka, výpovede sa líšia.
Nemôžem ani spať, tak píšem sem, z čista jasna mi prišla včera správa na edupage, večer o siedmej, že môj syn škrtil v pondelok spolužiaka a dnes mu iný žiak dal facku, tomu istému žiakovi, a že to už riešil aj otec žiaka, že písal pani učiteľke a máme im dohovoriť.
Zavolala som si syna, jednoducho sme sa ho pýtali až kým spať nešiel, s manželom, aj plakal, stále tvrdí, že nič neurobil, že áno niekto pani učiteľke povedal, že niečo spravil, ale že to je klamstvo. Stále mi to nejde do hlavy, hlavne preto, že nik ma neinformoval počas dňa, nedostal syn poznámku, ak to naozaj urobil, prečo ju nedostal?
Syn je druhák, nikdy nedostal totiž poznámku, pokarhanie už vôbec nie, stále sa pýtam na správanie syna, či je rodičovské, alebo keď sa niečo v škole rieši, nikdy si syna nebránim. Je pravda, že posledné týždne spomína konkrétneho bitkára v triede, že sa s ním začal kamarátiť náš syn. Mám podozrenie, že to na syna hodil, resp že v tom má prsty a konkrétne ten bitkár šikanuje toho chlapčeka už dlhšie.
Slušne som napísala aj otcovi žiaka, preposlal len to čo poslalsprávu,,
skus pozvat toho sikanovaneho chlapca k vam domov, ci na kolac do mesta, nech si obnovia vztahy a prerusia sa vztahy so zlym bitkarom.
Ja mam dvoch synov.
Ten prvy mal uz v skolke takeho zurvalca, aj sa bil a mal huste reci, ako jeho otec vezme sekeru a rozrube im hlavu a podobne. 😲 Bol najmladsi z troch surodencov, dvaja starsi bezproblemove dobre deti a tento najmladsi rozmaznany taky nespratny.
Isiel s nim aj do skoly a mojeho syna, tiez dobraka ale ovplyvnitelneho tahal k sebe, nahovaral ho aby sa s nikym nekamaratil len s nim. Bolo take ze mal zo zvyku ked sa islo v dvojstupe kopnut dieta pred sebou medzi nohy. Raz kopol mojho a ked ten sa obratil ze mu vrati pastou, tak sa uhol a moj syn udrel nechtiac dievcatko a dostal za to //pravom/poznamku. Boli aj dalsie veci, nechcem rozpisovat - slovne urazky ponizovanie atd.
samozrejme ten bitkar si nasiel na sikanovanie jedneho takeho mlandraveho ale mudreho chlapceka a ked ten chlapcek zorganizoval oslavu narodenin a porozdaval pozvanky, nahovoril vsetkych, aby na tu oslavu neprisli.
Ja som synovi povedala, ze my pojdeme, a bol nas syn jediny host na oslave. S tymi rodicmi sme sa skamaratili, pozvali k nam domov, chlapci sa skamaratili, este vzali do partie dalsie podobne typy. Vytvorila sa pekna partia, doteraz sa stretavaju a to su uz stredoskolaci, aj s tymi rodicmi sme doteraz kamarati.
a ten nasilnik ostal izolovany, chlapci si porobili skupinky a jeho nechceli.
Ono aj ucitelka by mala raznejsie riesit tu atmosferu v skole, ked sa tam rozmohlo to bitkarcenie chlapcov ako bezna vec.
nehovorit si , ze vsak to je normalne, chlapci su taki, nech si to vyriesia medzi sebou...a potom sa dockame, ze nejake dieta skoci zo strechy 😢
@vevesh ja som uz 50 + a ziadna nova moda,
moji spoluziaci na zakladke mali "zabavu" navzajom sa dusit do bezvedomia.
casto bolo so suhlasom obete, ze si lahol na zem a dalsi ho zalahli a stlacili mu hrudnik, ze kolko vydrzi, par x niekto omdlel, raz prisla ucitelka a nasla dieta v bezvedomi pred tabulou. 😲 Tiez sme boli pekne kvietky.
Začala by som asi tým, že by som oslovila všetkých pedagogických zamestnancov, ktorí pracujú s mojim synom a dotazovala by som sa, či sa nejako zmenilo jeho správanie sa, či sa mu zhoršilo sústredenie na hodinách, či zmenil správanie sa k učiteľom alebo ku spolužiakom. Na základe ich odpovedí sa vieš tiež dostať trochu do obrazu.
Trvala by som na stretnutí, všetkých zúčastnených strán. Aby sa veci uviedli na správnu mieru. A ak aj je v školskom kolektíve žiak, ktorý je “bitkár” alebo má nevhodné správanie sa v kolektíve navrhla by som triednemu/nej či by nezvážil/a, že by do triedy prišiel školský psychológ a viedol s deťmi debatu na tému šikany, vylučovania z kolektívu, agresívneho správania.
U nás sa to riešilo takto. Ja som podstúpila takéto kroky. Nakoniec sa môj syn v jednej nepríjemnej situácii ocitol úplne nevinne. Ale ja ako rodič som sa zamerala na svoje dieťa, oslovila som naozaj všetkých pedagógov aj suplujúcich aj vychovávateľov. Nejdem písať, že triedny učiteľ ocenil a dal do povedomia to, ako jeden z rodičov sa postavil k možnému problému svojho dieťaťa, že takto si predstavuje spoluprácu škola žiak rodič. Ja som trvala aj na tom aby som mohla prehovoriť na triednej schôdzke. Nestrkala som hlavu do piesku.
A samozrejme by mali nasledovať SJ veľmi vážne debaty so synom primerane vedené veku. Ako si aj výberom kamarátov v živote môže uškodiť. Hlavne, keď je súčinný pri nejakých činoch, aj keď len ako tichý pozorovateľ. Treba mu jasne definovať, čo je neprípustné a za hranicou, a že dospeláci za tieto činy končia vo väzbe.
tiez si myslim ze tvoj je lahko manipulovatelny a zneuzitelny a ten bitkar to vyuziva ale o to viac proste musis ty zasiahnut a riesit to razantne aj voci svojmu
a teda osobne by som netolerovala taku atmosferu v triede kde sa navzajom biju a skrtia a riesila to
@negymama tak toto islo nejako mimo mna🫣🫣🫣🫣 u nas sa len klasika pilo a fajcilo🤷♀️🤷♀️🤷♀️ale viem, ze dnes skusaju sacky, ruky, prekazky v hrdle a ine blbosti (lebo v puberte ide aj o sexualnu vzrusivost) plus opicenie po starsich pubertiakoch- sme to riesili na poslednych rodickach😬😬😬
@vevesh to mi hovor, mam skusenost s mladsim synom, v tretej triede mi ucitelka hovorila ze chlapci sa valaju po sebe, drzia sa, niekedy je v tom nasilie, niekedy sa pri tom rehocu. aj moj syn bol v tom, vacsinou v polohe naspodku ...
Jedneho dna mi pisala jedna mamicka z triedy, ze jej syn chodi so strasnymi modrinami od stipancov , ze ho stipe moj syn.
Tak som na syna doma pritlacila, co sa deje, co ma za hlupe napady, len ta k niekomu prist a stipat do modriny.
Tak syn mi hovori, ze uz sa ta "sranda" obcas zvhrne a ze tento chalan ho velmi casto zvali na zem a dusi, podotykam moj syn drobny 140 cm! mal ako 12 rocny! vsetci chlapci aj dievcata boli v triede od neho vyssi a tazsi. Este je tazky astmatik. Hovori mi..mami co mam robit, on ma dusi na zemi, nemozem dychat, nevladzem ho zhodit , tak som ho stipal.
Tak som to mamicke vysvetlila, ze jej syn je povedal B, ale nie A.. ze co by ona robila, dusiac sa na zemi s atmatickym zachvatom a keby ju niekto drzal a nechcel pustit "zo srandy". Odvtedy sa neozvala a klud...nebolo uz ziadne dusenie ani stipanie od mojho.
autorka je dobre ze to chces riesit za cerstva, cim skor sa vycistia vztahy v triede, tym lepsie.
Ja by som menila skolu, hned.
daj prosim vediet, co si zistila a ako sa to vyvija. drzim palce.
no cely cas pri citani som uvazovala, co je to za skolu, lebo teda neviem o tom, ze by to v okolitych skolach takto fungovalo. mame ich tu par a vo vsetkych okrem jednej sa taketo veci riesia hned v zarodku a pomerne razantne. jedna je taka, ze viem, ze sa tam chalani chodia bit na wcko a moc sa to neriesi. uvazovala by som perspektivne aj nad zmenou skoly, lebo toto nie je podla mna "normalne".
Jeeminenky, urcite ze to kazdu rozumnu maminku trapi, ked sa taketo veci deju niekde, kde ona nema dosah a nebola tam ani ako svedok. Co viem od dcery, tak zial taketo excesy sa deju cez prestavky, ked v triede nie je ziadny dozor, len na chodbe (asi keby sa sli uplne pozabijat). Pozri, pani ucitelka ti napisala len ze sa mas s nim porozpravat, tak to ste urobili, mozno vravel pravdu a mozno nie o tej svojej nevine , kazdopadne si asi cosi uvedomil, vysvetlite mu aj to, ze kamaratit sa s bitkarom nie je dobre, lebo bude brany aj on ako ten zly... zial, vedia tieto typy zmanipulovat spoluziaka, aby drzal ruky a on ho zatial bil, ale skola je nielen vzdelavacia inatitucia, ale aj VYCHOVNA. V spolocnej spolupraci ty a pani ucitelka urcite zjednate napravu a ona si tie deti pozna a vie, kto je tam vacsi agresor a vie aj to, ze tvoj syn nebol doteraz problemovy. Netrap sa
mam este taku skusenost zo skolstva, ze ked bol nejaky problem v pdoobnej vychytenej skole, tak sa mozno este viac ako inde zametal pod koberec, aby neutrpelo meno skoly. neslo vtedy o sikanu, ale o nieco ine, ale teda robilo sa vsetko pre to, aby sa to neriesilo a nerozmazavalo a hlavne nedostalo von, lebo potrebuju nalakat studentov a toto by mohlo niektorych odradit.
Treba si chlapca posadiť a vy ako rodičia mu razantne vysvetliť čo je správne a čo je nesprávne.
Ak sa zúčastňuje šikany, aj keď nieje hlavný aktér, tiež je na tej nesprávnej strane. Príde mi ako ovečka ktorá sa boji vlka.. pri vlkovi zosilnie a stane sa z nich svokra..
a urcite to ries, ako si pisala, s ucitelkou, s inymi rodicmi... viem, ze v dnesnej dobe mame toho kazda vela a clovek si povie, ze "furt daco", ale toto je dolezite a vidiet z tvojich prispevkov, ze to nechces nechat len tak.
to je 2.roc.ZS ci SS? mas svedkov, co to videli?

Ano, je to nova moda to skrtenie🙄deti nevedia, co od rozkose a chudaci ucitelia nemaju paky okrem poznamky....ja by som pockala teda, co povedia dievky v skole a podla toho sa zariadila, ako sa "moje dieta" spravalo a riesila to potom s nim....