Od akého veku by ste nechali dieťa ráno same doma?
Ahojte. Od akeho veku by ste nechali samé dieťa ráno doma s tým, že sa ma zobudiť, obliecť nachystané oblečenie, umyť, vziať desiatu a ísť do školy? S tým,ze ho viete z práce nakontaktovat a išlo by len o par dní di mesiaca... Viem,ze je to individuálne a zalezi od mnozstva faktorov, aj od samotného dieťaťa aj od toho ako je vedené, súrodenci atď atď atď... Zaujímajú ma skúsenosti ak ste to zažili. Zákon to u nás nijako neupravuje, i keď sú rozne odporúčania od psychológov. Ďakujem
No tak to sám sa zobudiť je z toho podľa mňa najťažšie, ten zvyšok kľudne 6 ročnému dieťaťu. Ale to zobudenie, obávam sa, že by moja 8 ročná načas nevstala. Ona tak dobre spí...
Môj o chvíľu 9ricny by možno na 3tiu hodinu došiel pojem o čase žiadny ráno dokiaľ sa rozkyve naje keď sa oblieka na 25 minút si sedí na posteli pozerá do blba
Ja som nechala staršieho samého keď mal desať . Nás nechávali aj skôr keď sme boli malý a keď si spomeniem čo sme doma vyvádzali má mrakoty obchadzaju
Môj bol takto samostatný v 8 rokoch.. Vtedy v pohode vydržal aj poobede sam, keď došiel zo školy a ja som sa zdržala v meste na nákupoch a pod. Teraz ma 11. A je celý šťastný, keď môže celý deň ostať sám doma, a posiela nás s mužom si urobiť svoj program
Ahoj,odpoveď je: od takého veku,kedy dieťa nebude z rána osamote vystresované, postará sa o seba,vychystá, zamkne byt a bezpečne prejde z domu do školy. U niekoho možno v 9.rokoch, u niekoho ani v 11.rokoch nie. Určite musí byť dieťa na situáciu pripravované postupne. Všetkého naraz je naozaj veľa. Držím palce 🍀
Nasa najstarsia si oblecenie aj desiatu chystat zacala sama uz v 1. polroku 1. triedy, do skoly sme ju vodili do konca prveho stupna. Mala som jednoducho aj rada tu spolocnu chvilku pocas rannej cesty (do skoly som ju vodila cestou na moj autobus, ked som sla do prace).
Stredna si desiatu chystala sama hned od zaciatku 1. triedy, sama to tak automaticky zacala, vidiac, ze aj sestricka si desiatu chysta sama. A do skoly chodi sama od 2. triedy.
Skolu maju ale blizko domu, nejdu cez ziadnu velku cestu.
Ked som bola dieta ja, chodila som sama od 1. triedy a to som musela este aj autobusom z dediny cestovat. Ale inak sa nedalo, moja mama zacinala v praci v meste 7,00... Desiatu mi chystala - ak si dobre spominam - minimalne pocas celej zakladnej skoly.
Je to skutocne velmi individualne - ide o to, kedy sa aj Ty aj dieta citite OK pri rozhodnuti, kedy je na to ten spravny cas.
Môj chodí teraz od 3triedy sam keď mám rannú bývam hneď pri skole, volám mu ci nezaspal a všetko ok
Môj starší syn mal 11,5 roka, keď sme začali tak fungovať, desiata nachystaná v taške, zobudený, umytý, oblečený, len odísť mal už sám z domu, lebo keď som odchádzala ja, bol by v škole strašne skoro, dochádza autobusom do susedného mesta, čiže nezabudnúť včas odísť peši aby stihol autobus (cca 10 minút na zastávku), pozhasínasť svetlo, zamknúť a poobede je doma cca 2 hodiny kým prídem z práce (ak nemá krúžok)
Ja som na materskej takže doma ale viem že keby bolo treba tak sa dcérka 7r sama vychysta aj sama. Do školy chodí sama hneď od druhého školského dňa. Samostatnosti ju vediem od malička tak isto aj malého 1,5r veľa krát sa stáva že ho dám spať a zabehnem do obchodu alebo po dcéru do školy, totiž to tu u nás musia prevziať deti rodičia pri bráne, stalo sa že sa zobudil a nebola som doma. Ale už vie že sa má ísť hrať a maminka príde za chvíľu. On už aj teraz vo veľa veciach je samostatný a presne ide o to ako si kto naučí.
Ešte dodám ide aj o vzájomnú dôveru dieťa a rodiča a tým aj dieťa sa učí zodpovednosti podľa mňa je to veľké plus aj do budúcnosti dieťaťa.
Moj od 1.rocnika tak musel kvoli praci nas rodicov. V juli mal 6, v septembri nastupil. A zvladol to super!
Ja som dcéru tak začala nechávať až teraz v 5.ročníku .
Ráno sa nachysta , dobalí a ide na zastávku , škola je p 3 dediny ďalej . A poobede príde o 13:45 a ja chodím domov o 15:30 .
A celu cestu ako ide na zastávku telefonujem s ňou . Hlavne teraz cez zimu , keď je tma ráno 🤷🏼♀️ Tiež som iného východiska nemala .
Moja bude mať 10 rokov a bude to musiet raz za mesiac absolvovať sama. V podstate aj teraz ju len zobudím a vie ze do 7 musí stihnút sa obliecť, ucesat, zuby umyť, postlat, potom Raňajky, spratat. Dat desiatu do tašky a 7.20 sa obuvat.... 7.28 m'a autobus ak zmeška ide peso... Takze síce som doma ale nenapominam, né upozorňujem.... A raz keď mi bolo zle mi prišla dat len ahoj do postele alebo keď je partner po neskorej sichte a príde domov po polnoci tak spi a ona sa vy chystá sama, takže myslím ze to zvladne aj úplne sama
@pribinak Tak to si mi z ust zobrala, suhlasim s tebou na 100%. Ja ako dieta (moja mama samozivitelka) som musela ako 6 rocna ist sama do skoly, sama sa vychystat a este ist aj na autobus (autobusom chodilo vela deti zo sidliska) a zvladla som… Dnes moja takmer 9 rocna dcera je do skoly vozena mnou/muzom. Ja som na materskej a predtym a aj po materskej mozem chodit do prace aj na 9.00, takze ju kludne mozem vozit ja… Kazda rodina to ma nastavene, tak ako jej to ich moznosti dovolia a tomu sa automaticky prisposobia aj deti. Ja ako dieta som brala automaticky, ze chodim do skoly sama a moja dcera ma automaticky nastavene, ze ju do skoly vozia rodicia. Deti sa prisposobia vsetkemu 🙂
@lujza123 aký je prínos v tom, že ste dlho v práci a vaše dieťa je samé?
@kittykat22 však chce vedieť ako to majú iní...
Som jedina, ktorej napada skor otazka: "kedy je dieta natolko zodpovedne a uvedomele, ze nenecha zapnuty nejaky spotrebic?" 🤔 V otazke kedy nechat na to dieta same, skor hned rozmyslam, kedy je to bezpecne a nevyhori byt...
dcéra začala sama chodiť takto v 3.ročníku. Nechcela chodiť ráno do družiny, tak sa musela vychystať sama. Dovtedy sme ju vozili, mali sme cestu okolo a o 6,45 bývala v družine. Ale ráno som ju mobilom budila, aby nezaspala, cca 15 min. po budíku. Lebo stalo sa párkrát že si ľahla a zaspala. A potom keď prišli do školy, poslala správu že je všetko OK.
@aceris ani pri dospelom nemáš istotu. Mne sa stalo, ráno som žehlila, rýchlo rýchlo jednu blúzku, prídem domov a žehlička v elektrine. Studený pot ma oblial. Odvtedy žiadne ranné žehlenie.
Ja mám 7 ročnú druhacku a tá by sa zblaznila sama od strachu. Možno tak v 4 - 5 ročníku by to už zvládla. Ja som raz išla sama domov zo školy keď som bola prváčka a rozbila som si hlavu. Mali sme v dedine len prvý stupeň ZŠ a buď sme išli viaceré deti spolu, alebo ma starká odprevadzala aj chodila čakať a to nebolo toľko áut ako je teraz
No školu mame blizko takze uz po 1tyzdni chodil sám ale ja som ho videla z okna. V 2 triede ked bol tak bol aj kovid na vrchole a nechcela som ho nechat v druzine kedze tam sedeli s ruskami a ja som bola doma tak choril aj on ale vtedy som ho naucila odomikat a aby mi zavolal ked pride domov ..kedze mal vacsinou 4h ja som byvala bud vonku s malou alebo niekde v meste prisiel domov zavolal a zvladok byt aj dlhsie sam dokonca bol za to rad vtedy sa naucil si rychlo spravit ulohy az sa moze hrat teraz nastupil do 4rocnika teda ma 9r od septembra som nastupilq do prace a kedze do skolky q prace chodim skor on chodi do skoly uz sam nachystam mu svacinu zobudim ho a odchadzam on uz sa umyje oblecie nachysta a odchadza s tym ze zamyka byt...ale poznam starsie deti ktore neostavaju doma same ale aj mladsie kamoskina mala byva pod skolou od 1 rocnika ju budila telefonom a uz chodila sama....
@kvetinka75 ved prave. Ja vecne ked odchadzam kontrolujem plyn asi 5x. A raz sa mi stalo, ze som ryzovar nechala v elektrine. Sice on sa vypne a nehreje uz, ale to bol taky stres, ze som utekala z roboty naspat to vypnut...
Deti su podla mna zbrklejsie ako dospely...
@aceris aky spotrebic mas na mysli?
Moja sa chysta sama od 8 rokov ,caj jej rano ja zalejem ked idem z domu, neperie,nezehli ani susicku nezapina. Sem-tam necha zapnuty televizor. Ked si aj nieco prihrieva v mikrovlnke tak mikrovlnka sama cinkne ked doohrieva a vypne sa.tak ma nic nenapada co by mohlo byt take nebezpecne....
Moja chodí sama od tretej triedy autobusom do školy....3 km..... vystúpi a ide ešte peši do školy,nejde cez cestu.....domov už cez hlavnú cestu....a sama sa vystrája teraz od polovice piateho ročníka,teraz je siestacka
Nasi 7 a 8 rocni chodili do skoly sami, autobusom do druhej dediny. Ale zastavku mame kusok od domu a bus stoji priamo pred skolou. S chystanim nebol ziadny problem. Raz si dcera zabudla okuliare, ale to uz bola vacsia.
@aceris ale zase aký spotrebič by ráno mali malé deti používať? Max. si tak môžu TV zapnúť a nechať zapnutý, čaj, kakao sa im dá dopredu pripraviť. Vodu snáď vypnú keď sa umyjú. Skôr by som sa bála toho, aby zamkli a nenechali kľúče vo dverách zvonka.
Vsimam si ukrajinske mamicky, ktore su same s detmi v cudzej zemi. Ja svoju pvacku vozim do ZS, ony robia vo fabrikach os skoreho rana a od deti ocakavaju, ze same pojdu autobusom do ZS a autobusom naspet. Ocajmkavaju od deti ovrla viac nez slovenake mamy a ich deti to davaju s prehladom
@modra_kolobezka nech si robia ako chcu Ukrajinci...ja robím čo uznam za správne prísť o veci v dome alebo nech buchne dom alebo sa dieťaťu niečo stane kto bude zodpovedný predsa rodič...nemôžem nechať samého 9 ročného a ešte mu dať na starosť mladšiu 6 ročnú sestru s ktorou by si ráno neporadil..
V UK musí ísť z dieťaťom niekto do 13 rokov do školy prípadne školský bus

A to sa pytas pre srandu kralikov? Pretoze toto je taka otazka na ktoru dostanes tak 200 roznych odpovedi a kazda z nich bude realny scenar 🤷🏻♀️