Od akého veku by ste nechali dieťa ráno same doma?
Ahojte. Od akeho veku by ste nechali samé dieťa ráno doma s tým, že sa ma zobudiť, obliecť nachystané oblečenie, umyť, vziať desiatu a ísť do školy? S tým,ze ho viete z práce nakontaktovat a išlo by len o par dní di mesiaca... Viem,ze je to individuálne a zalezi od mnozstva faktorov, aj od samotného dieťaťa aj od toho ako je vedené, súrodenci atď atď atď... Zaujímajú ma skúsenosti ak ste to zažili. Zákon to u nás nijako neupravuje, i keď sú rozne odporúčania od psychológov. Ďakujem
Staršieho toho skoro 9rocneho môžem nechať doma aj samého aj 4hodiny viem že keď je sám je ok porobiť si úlohy zapne tablet alebo telku ale keď je doma aj so sestrou skoro 6 ročnou to ich samých nechať nemôžem lebo oni sú stále v sebe pred necelým rokom behali hovorím behajte 20krat nič bucnete sa potom som išla von na dvor že nakrmim sliepky nestihla som garáž otvoriť a už chlapec beží plač neskutocny že Sabinka sa buchla a krváca prídem dnu rev všade krv čelo rozbité koberec stena od krvi nedalo sa zastaviť takže rýchlo volať taxi a chirurgia a 6stichov
ono každé dieťa je iné. niektoré proste na to nemá sa o seba postarať takto a iné ak sa k tomu vedie, tak je zvyknuté a vie, počkať samé. horšie je ak sú dvaja, tak už hrozia skôr nejaké tie úrazy
Ja sama som mala 9 rokov keď nás mamina nechávala samé ráno doma s mojou 6,5 ročnou sestrou. Neboli vtedy mobilné telefóny a musela som naviac dohliadnuť na mladšiu sestru. Ja som svoju dcéru začala nechávať doma keď mala 8,5 roka, budila som ju cez mobil, kontrolovala či všetko ráno stíha a odišla do školy. Podotýkam, že aj ja aj moja dcéra sme boli veľmi zodpovedné a naozaj nikdy nenastal žiadny problém za celé roky.
syn 7r prvák, dcéra 11r šiestačka- sa musia ráno vystrojit sami do školy. Chodia autobusom,cez hlavnú cestu k zastávke, potom zas pri škole aj keď je to dedina nikdy nevieš - dcéra ma vždy prezvoní, ja si potom iba skontrolujem príchod do školy na edupage.
Dcéra začala chodiť do školy sama od tretej triedy, len chodila do družiny poobede kvôli krúžkom tak domov sme ju potom bravali keď sme chodili pre syna do MŠ.
Bála som sa ako to dajú,ale v pohode sú dni keď sa synovi nechce tak dcéra zavolá a ja mu dohovorim.
@angelinja áno, bývame v okresnom meste, sú to potraviny, do ktorých chodíme aj spolu, pozná ich a ísť na nákup bol jej nápad a ja som zhodnotila, že by to mala zvládnuť. Je taká ukecaná, že poštárka má problém nás odísť, lebo našej sa ústa nezavrú 🙈 pozná adresu, kde býva, vie, že keby sa stratila, stačí povedať niekomu svoju adresu a poprosiť o pomoc. Jedine, že by ju niekto chcel uniesť...
@gertrudaosem prínos je ten ze mam prácu ktorá ma baví, som v nej dobra a vela zarobím. To znamená ze si môžem zobrať aj viac dni voľna ako priemerný človek. Aj keď je to niečo za niečo, tak su dní kedy prídem aj o 20.30 domov a sú dni keď som doma stále.
Mam pubertacku, ma tu svoju pol hodinku kedy príde poštebotat ako bolo v škole ale ináč je aj tak dlho na krúžkoch, vonku, učí sa alebo je zalezena v izbe.
Nevidím žiadny zmysel v tom aby som bola každý deň poobede doma, načo. Ani nevidím dôvod starať sa o také veľké dieťa, je vedená k samostatnosti odmalička.
Ja obdivujem ako nechaju rodicia same deti 6,7 rocne..ja by som si netrufla..a to dcera chodi do skoly pre nadane deti, v juni mala 6 a je velmi samostatna..skor by som sa bala, ze sa jej moze nieco stat a neporadi si..nema mobil
@lacibo a co by si robila, keby nemas kvoli praci na vyber? Keby musis odchadzat pred otvorenim skoly a nemas nikoho, kto by ti dieta odviedol? Vzala by si ho pred branu a nechala ho polhodinu pre zatvorenou branou? Kazdy sa musi nejako zariadit. Jasne, ze ked mozes dieta vziat do skoly, je to super, no nie vzdy sa to da. A my sme boli ovela samostatnejsi, nikto nas tak neofukoval. Neboj sa, vacsina deti zvladne viac, ako si my rodicia myslime 😉
Každý rodič to má inak a myslím, že nie je ani jedna možnosť tá jediná spravna pre vsetkych. So záujmom som si precitala diskusiu a teda ja to mam trochu inak ako väčšina - synovia (9,7) rano ešte sami neodchádzali do skoly. V podstate nemuseli alebo som si to vždy vedela zariadit, aby nemuseli. Rano ich vozíme alebo chodím s nimi peso, oni do skoly a ja pokračujem do prace. Desiatu, ranajky atd im chystam stále ja a nie, nie sú tutkovia, čo si nevedia natrieť chlieb, k tomu sú vedení od mala. Len nám tento systém rano vyhovuje. starsi syn ma 9 rokov a sám sa pred casom začal zaujímať o to, že si bude niekedy robievat desiatu sam - som s tým úplne ok, občas ho zobudím skôr, zvláda to super, nie je to však na povinnej báze. Menší je prvak, trosku flegmos, zatiaľ je uňho celkom výkon, že rano vstane, oblečie sa a urobí potrebne procedúry 😂 cize na prvý pohľad môžu vyzerať ako nesamostatne deti, ktorým matka ofukuje zadok. Starsi vsak zo školy vyzdvihuje denne mladšieho, idu za mnou do prace cez centrum mesta alebo sa stretávame na polceste a ideme domov. Párkrát išli uz aj sami domov - viem, že spolu to zvládnu, ale zatiaľ vydržali max 2 hodky a už mi pisali, kedy pridem, že im je smutno atd. Ak sú sami doma, keď si nieco potrebujem vybaviť, je to tak na hodku-hodku a pol, viac nie. Starsi by zvladol byt doma sám aj dlhsie, on je veľmi zodpovedný. Sám chodil zo školy domov už ako prvak, keď som bola po operácii a nemohla som ho cakavat. mensieho by som ale ešte samého nenechala ísť vobec - popravde uňho nemam ešte úplne istotu, že by mu nenapadla nejaka somarina 🙈 doma maju však urcite povinnosti, ktoré si musia urobiť automaticky sami, či rano, či po príchode zo školy a ja ich neopakujem ako papagáj. Takze postupne sa dopracujú aj k samostatnosti v “bytí sám doma” rano pred školou, ale na to majú zatiaľ čas 🙂 môžu mat, iné by bolo, keby sme nemali na vyber 🙂
Moj ma 11, je maximalny popleta, nevnima nic, bohuzial situacia zapricinila to, ze musel zacat chodit sam busom ako 10 r, vie ist aj peso, ale je to 20 min a dve hlavne cesty - tahy- a nie vzdy idu semafory. Takze pol roka som kvalitne trpla ci dosiel v poriadku. Samozrejme nezaobislo sa to bez priprav. Teda, pripravila som mu ranajky a desiatu PRIAMO DO TASKY, a na vchodove dvere napisala zoznam s odrazkami- prezuvky, kluce, listok, zamknut, obtiahla som to farebnymi zvyraznovackami. A dal to. Proste ked nie je moznost, musia to zvladnut aj mladsi, aj zabudlivci, ako je moj.

Môj 7-ročný toho ešte nie je schopný, 9-ročný úplne v pohode. Sú medzi nimi veľmi veľké rozdiely, čo sa zodpovednosti týka. Ten starší chodil od 1. ročníka sám na krúžok v rámci sídliska, mohol zostať sám doma hodinku-dve. Teraz je štvrták a pokiaľ nejdeme ráno autom, chodí do školy sám na bicykli (cez hlavnú cestu, kde je semafor) asi 8 min. cesty. Nemá telefón, poobede ide sám na krúžky, niekedy príde domov sám, niekedy idem poňho, podľa toho, ako sa ráno dohodneme. Ak sa niečo počas dňa zmení, viem, s kým je a môžem zavolať niekomu v jeho okruhu. Môj druhák však v tomto nemá moju dôveru ešte. Neobzrie sa na ceste, hocikde sa pozabudne, nedá vedieť, ak by sa niečo zmenilo... Takže on môže ísť iba s bratom alebo so mnou a nemyslím si, že sa to tak skoro zmení. Proste každé dieťa je iné, každé to aj inak zvláda. Myslím, že ty sama vycítiš, kedy je tvoje dieťa schopné zvládnuť také čosi. A hlavne - v dnešnej dobe mobilov a volacích hodiniek to máme my rodičia riadne uľahčené.