Od akého veku ste dovolili dieťaťu vlastný mobil?
Od akého veku dieťaťa ste jej/jemu dovolili mať vlastný mobil?
@adkamladka myslím že mala tuším moja nejakých 10-12 rokov dostala svoj iPhone Se lebo som začala viac pracovať a chcela som ju mat trosku pod kontrolou ..v 14 sa nám to vymklo z rúk a fakt bola na mobile 24 hodín denne 😤teraz keď už bude mat 15 je to chvala bohu lepšie 🙏🏻..zrovna včera som dcérke kúpila hodinky watch Se lebo začala športovať tak uvidím aký budú mat na ňu účinok
Syn má v nedeľu narodeniny, 10 rokov, dostane svoj prvý mobil, ako dar. Ale je pravda, že už má dávnejšie tablet, kde má aj SIM kartu a môže z neho volať.
moja v 7 na vianoce haha ...ale ma tam len wifinu ziadnu kartu .. messanger-nie fb a pise si s babkou a sesternicou s tym ze vie zejej tokontrolujem ... a ked ideme na dlhsie cesty tak sa na nom hra- internet ma napojeny cezomna ...
ale byvame dleko od rodiny v obrovskom meste takze dlhe cestovanie je u nas pravidelnejsie
moja ma mobil od 7r.ale bez sim karty,iba na fotenie a obcas hra...teraz ide do 3.rocnika,tak dostala sim kartu cez prazdniny...uz bude viacej byvat sama,zacala chodit von uz sama tak som rada ze sme v kontakte....
@adkamladka chcela samozrejme od 8smych ale sme sa rozpravali ,ze naco.tak ze na hranie,vysvetlili sne jej ze mobil nie je v prvom rade na hranie ze to je na komunikaciu,takze nedostala mobil.samozrejme ze sme boli zli a kadejaky,prvy mobil dostala az v 10tich s tym ,ze musi vydrzat minimalne 2 roky inak ak hi strati rozbije bude bez mobilu.a hry len s nasim suhlasom a len urcity pocet 3-5.prvy rok s mobilom bol tazky bo samozrejme chcela gamblit ale mala len vyhradeny cas.potom ju to uz prestalo bavit a v podstate fakt zacaka mobil vyuzivat tak ze sms a volanie kde je co je zo skoky a tak
@adkamladka v 1. triede, keď to začalo byt potrebné, aby som sa im ja dovolala. Prvý mobil nemali stále (len na krúžok, alebo ak niekam šli sami na výlet) a bol to obyčajný tlacidlovy, vyslovene na volanie. Smartphone dostali oveľa neskôr.
Moj prvy plan bol, ze mobil dostane az ako piatak. Ibaze prisla korona a moje nazory sa zmenili.
Mobil dostal v 2. triede na Vianoce.
Moje dovody: nechodil poobede do druziny, ale sam domov hned po vyucku. Kym som prisla z prace, bola som ako na ihlach, ci je doma vsetko ok.
Do skoly ho nenosi, ma ho iba doma.
Moje baby dostali v lete v 12-tich, ked sa chystali na skolu mimo mesta a dochadzali autobusom
Cim neskor tym lepšie, ale v istom veku sa už tomu vyhnut neda. Ale ver že potom zacína boj, zo zavislactvom na nete. To ja pravidelne aspon raz za tzyden vrieskam že mobil poletí z okna von... Na pr. 2 dni dozadu celučicky den bola na mobile, nehla ani prstom, o 17.00 sa dvihla že ide vonku. Moja ma 15 ale nedokaže si odkontrolovať čas na nete. Ale pre mna by ani nebol problem traveny na nete, ak by čitala, vzdelalavala sa, naucila sa niečo nove... Ale furt dookola TIK TOK, messenger, instagram,uplne zabity čas. Internet dobrz sluha ale zlý pan... Od toho su tu už potom rodičia aby to ukočirovali.... ale je to boj...
Starší syn dostal mobil ako 9 ročný,aby mi mohol zavolať, že prišiel do školy ... Dcéra ho dostala ako 9ročná, kôli online vyučbe, keby není takáto situácia, dostala by ho ako 10ročná. S tým že samozrejme mam family link a tam vidím, čo obe deti robia , koľko času trávia na mobile a presne co pozerajú... Tiež keď niečo idú stiahnuť, príde mi mail, aby som skontrolovala aktivitu a obsah, pri dcére musím potvrdiť, či dovolím alebo nie..(je oveľa mladšia ako syn) .. Niektoré stránky s nevhodným obsahom majú zablokované, pre istotu.... 🙂
Prvý mobil som deťom isto nekupovala na to, aby sa hrali a bezcieľne surfovali na internete. Vlastne som jo nekupovala, dedili naše staré mobily. Prvý nový dostala staršia v 15 od starých rodičov. Syn mal zatiaľ vždy len nás starý 2-3 ročný.
Mobil je primárne na komunikáciu, do isteho veku len s nami. FB si dcéra zakladala v 13, syn má 14 a FB nemá. Messinger ano, píše si len s nami (keď je mimo domu), so spolužiakmi a spoluhráčmi. Donedávna som mu ho pravidelne kontrolovala.
Na online učenie má počítač, mobil je príliš maly a nefunguje na ňom všetko.
Ja mam male deti ale viem si predstavit...cca medzi 9 az 10 rokom mobil vlastny... s tym,ze chcem ale zaviest pravidlo,ze bud mobil ostane v boxe v urcitom case a vecer sa vypne wifi v urcitom case..to este domyslim..myslim,ze sa to nikomu nebude pacit...a budeme na tom s detmi rovnako. 🙂
Obe moje deti dostali mobil v prvej triede, smart phone. Najprv bez simky, postupne sa dokupili aj simkarty. Obaja maju nainstalovanu appku na meranie casu straveneho s mobilom a vedia, ze nemaju prekrocit hodinu. Zatial plus minus v pohode, hravaju nejake hry, pozeraju videa a volaju/pisu si s kamaratmi.
dlho sme sa tomu bránili, nebolo potrebné, aby mal mobil. v druhom ročníku sa nám však občas stali situácie, kedy by sa mu mobil vyslovene hodil. najskôr sme chceli volacie hodiny, ale zvážili sme to a na ôsme narodeniny dostal v máji mobil (po mne, nie nový). do školy ho zatiaľ nebral, ale keď bude potrebné, bude ho mať aj v škole. zatiaľ ho využíva doma, keď som ja v práci (muž je vtedy s nimi doma), zvykne mi syn napísať správu alebo poslať fotku, čo robia. Alebo si ho berie, keď idú k dedkovi. Máme na mobil zatiaľ pravidlo - je odložený, ak sme všetci doma a denne sa môže hrať polhodinku plus mínus. Je s tým ok, aj keď by najradšej bol na mobile aj dlhšie. Ale na to má ešte čas 🙂
moje deti mali prvé telefóny cca v 7 rokoch ... keďže sú športovci a často boli na súťažiach , sústredeniach , tréningoch ... tak bola nutnosť sa vedieť spojiť ... muselo to tak byť ... zo začiatku tam nemali žiadne soc. siete ... neskôr mali ale s tým že som všade mala heslá a vedela skontrolovať ... no kde sú tie časy 😀 ... teraz dve staršie 15.r a 18.r už majú všetko zaheslované ... ale myslím že už majú vek na svoje vlastné súkromie . najmladšia 9 r. tá používa telefón väčšinou v rámci treningov na ohlasenie sa , do školy ho nenosí ..na komunikáciu s kamoškami ked treba riešiť úlohy ... hry minimálne .
Budem sa to snažiť predĺžiť ako sa dá, čiže skôr ako 10 r.by som im určite nechcela dať. Hlavne keď vidím ako sú na tom deti závislé a rodičov, ako to považujú za nutnosť. Podľa mňa to nutnosť určite nie je, neviem či je potrebné deti vkuse kontrolovať, či v škole, na športe atď.
@adkamladka ma 11, ešte nemá. Sľúbili sme mu na 12te narodeniny.

Mňa to ešte len čaká o par rokov, ale už sa zamýšľam. Ale myslím si, ze to príde v momente, keď bude chodiť niekam sam. Čiže nebudeme ho vodiť do/zo školy a na krúžky ale bude chodiť sam.
Na začiatok asi skôr len tie smart hodinky z ktorých sa dá volať.