Od ktorej triedy je na ZŠ povinný druhý jazyk?
Prosím viete mi niekto poradiť, dať info ohľadne druhého cudzieho jazyka na druhom stupni zš. Od ktorej triedy je povinny? Začali sme druhý stupeň a už sme dostali aj angličtinu a nemčinu. Ďakujem za každé info.
@cervenadiana ak máte diagnózu, treba ísť znova do CPPPaP a požiadať o nový posudok. Dajú odporučenie, aby druhý jazyk nebol klasifikovaný. Ale prvý si určite nechajte, lebo by ste mali problém dostať sa na strednú, aj na SOU.
@demetria podľa nového školského zákona, ktorý platí od 1.9., je 2. jazyk už povinný, a angličtina už nemusí byť prvým jazykom, ako to bolo doteraz, ale musí byť povinne aspoň druhým.
Druhy cudzi jazyk uz nastastie povinny nie je, ti co v juni koncili ZŠ ho este povinny mali. Druhy jazyk sa teraz uci od siedmej triedy, kto nechce, vyberie si nieco ine, u nas matematické cvicenia
@lilke zaujímavé že syn ju pred 2rokmi mal, dcéra minulého roku nie
V záujme vášho dieťaťa nech sa učí tolko jazykov kolko len môže,v dospelosti pri dalšom štúdiu,hľadaní práce,cestovaní to len a len ocení,že ho rodičia "nútili" do jazykov.Syn 13. r. má AJ,nemčinu v škole + španielčinu v jazykovke.Nemusí drviť dejepis,geografiu či iné menej dôležité predmety,ale jazyky nech vie,našťastie to aj sám chápe a vidí na starších sestrách ako je to dôležité.
dcéra mala už v 7 tr. povinné 2 cudzie jazyky...volili si na konci 6 tr.
Syn mal AJ od prvej triedy, dalsi jazyk od siedmej, vybral si rustinu, este bola moznost nemcina a francuzstina
@hettinka pred týždnom som došla z ruska,každý ťa tam osloví anglicky,v hoteli,v reštike...ale ocenia,ak po rusky vieš,ked sme sa my rozhodovali ohladom jazykov pre deti,tak ruština je vraj jazyk obchodníkov,no,neviem...švagriná žije v rusku a vraví,že učiť sa po čínsky,oni zaberú velku časť ruska /nie vojnou a nie oficiálne,ale spojenec putin im veľa v rusku dovolí/a o chvíľu budú v europe....prefíkaný národ,nezastaví sa pred ničím,len to robí inteligentnejšie ako moslimovia....tak žeby čínština?
@hettinka ja som nechala vyber na synovi, ale v podstate si myslim, ze to takto bude najlepsie.... ja som sa ucila kombinaciu NJ prvy jazyk a AJ druhy, ale dost sa zle uci tato kombinacia naraz... ked sa bude chciet ucit iny jazyk, neskor sa moze, ale pre potreby ZS mi pridu tieto dva jazyky fajn, nebude sa mu to pliest a rustina je vraj lahka 😉
@cervenadiana u nás tak majú jazykové triedy.
@cervenadiana na jazykovej škole majú od 1r. AJ a od 5r. im pribudnú jazyky buď z Nemčiny, Francúzštiny alebo z Ruštiny.
@nelca84 ja mám vyštudované AJ a Nj, mne sa zo nikdy nemýlilo.
A ruštinu som mala povinne na Zs a ešte aj na gymnáziu a odvtedy som RJ nikdy viac nepoužila. Viem ešte stále citat azbuku, cosi rozumiem, viem pár slov povedať.
Pritom sj dosť cestujem. Vraj sa dá využiť na dovolenke v Bulharsku, no neviem. V Albánsku som s RJ nepochodila vôbec.
Nieze by si sa tesila
@cervenadiana dcéra ma od druhej triedy 2 jazyky a to nemčinu a angl.
@hettinka ruština je dosť žiadaná čo pozerám na profesii veľa firiem obchoduje s Rusmi, doprava, špedícia to isté.Kamarat pracuje v audítorskej firme a mal na výber ísť do Španielska či Ruska na 2roky s rodinou vybral si Rusko.Mna ruština veľmi bavila je ľahká podobná s našim jazykom
@eliska13 preň na je každý jazyk krásny a je dobre ho vedieť. Kamkoľvek idem, učím sa aspoň pár slov v danom jazyku. No ide o to, že ruštinu som si povedala, že je v našom prípade menej dôležitá pre deti ako nemcina. Predsa len, skôr sa bežne človek dostane do Rakúska, ako do Ruska. Ale nebyvam na východe, to by som zasa možno rozmýšľala inak.
Dcéra mala fázy, keď nemčinu nemala rada, teraz prišla z Malty, kde so našla nemeckých kamarátov a dosť sa začala tým zaoberať. Sama sa prihlásila na kurz a chce z toho maturovať. A stačilo tak malo - prísť na zo, že v Nemecku sú pekní chlapci a výborná technická univerzita, kam chce ist časom študovať.
Mám 6 taka a má iba angličtinu.V 7 ročníku je voliteľný aj druhý jazyk, ale nemusí byť o tom sa dopredu dohodnú rodiča aspoň tak mi to hovorila známa.
@cervenadiana cudzí jazyk je na ZŠ povinný od 3. ročníka. Väčšina škôl však ponúka jazyk od prvého ročníka. Ak si žiaci na prvom stupni nevyberú angličtinu, od 7. ročníka by ju mali mať povinnú ako druhý cudzí jazyk. Ak si žiaci na prvom stupni vyberú anj, druhý jazyk povinný nie je, s tým, že škola by mala dať v 6./7. ročníku na výber či chcú žiaci druhý cudzí jazyk alebo posilnenie iných predmetov napr. mat., dej., bio....
Asi je to indi podľa školy, AJ obe decká od 1.rocnika, druhý cudzí dcéra od 7.ročnika a syn je siestak, ešte nemá, takže tiež od 7. bude mať.
@hettinka podľa mna s tou ruštinou volia ľahšiu cestu. Aby sa dieta nemuselo ucit. napr. nemčinu. Alebo niektorí uveria tomu, ako sa rozpráva, že bude dôležitá a žiadaná, čo sa hovorí už celé roky, ale zatiaľ je realita taká, že s ruštinou dieru do sveta neurobíš.

Záleží od školy