icon

Od ktorej triedy je na ZŠ povinný druhý jazyk?

cervenadiana
6. sep 2019

Prosím viete mi niekto poradiť, dať info ohľadne druhého cudzieho jazyka na druhom stupni zš. Od ktorej triedy je povinny? Začali sme druhý stupeň a už sme dostali aj angličtinu a nemčinu. Ďakujem za každé info.

simca06022011
6. sep 2019

Záleží od školy

eliska13
6. sep 2019

@mrnoska3 krúžky v škole myslíš?či po....tak treba rátať s tým, že bude toho viac a viac.mne zas vadí, že majú aj občiansku, etiku, technické a dokopy tak nič nerobia, alebo idú na dvor.

lilke
6. sep 2019

@cervenadiana ak máte diagnózu, treba ísť znova do CPPPaP a požiadať o nový posudok. Dajú odporučenie, aby druhý jazyk nebol klasifikovaný. Ale prvý si určite nechajte, lebo by ste mali problém dostať sa na strednú, aj na SOU.
@demetria podľa nového školského zákona, ktorý platí od 1.9., je 2. jazyk už povinný, a angličtina už nemusí byť prvým jazykom, ako to bolo doteraz, ale musí byť povinne aspoň druhým.

barla5
6. sep 2019

Druhy cudzi jazyk uz nastastie povinny nie je, ti co v juni koncili ZŠ ho este povinny mali. Druhy jazyk sa teraz uci od siedmej triedy, kto nechce, vyberie si nieco ine, u nas matematické cvicenia

demetria
6. sep 2019

@lilke
Tak to je pekne naprd. Syn sa za rok v jazykovke naucil viac, ako spoluziaci za dva roky v skole. Ta matika sa mi zdala ovela prinosnejsia. Na strednej zase pojdu s druhym jazykom od zaciatku. Nevidim v tom zmysel.

ivana11155
6. sep 2019

@lilke zaujímavé že syn ju pred 2rokmi mal, dcéra minulého roku nie

mrnoska3
6. sep 2019

@eliska13 no to hej niektore predmety su take oddychove a o nicom.Hej kruzky po skole myslim

mrnoska3
6. sep 2019

@barla5 a nam povedali ze je povinny a nic na vyber nedali tak neviem

janinah
6. sep 2019

V záujme vášho dieťaťa nech sa učí tolko jazykov kolko len môže,v dospelosti pri dalšom štúdiu,hľadaní práce,cestovaní to len a len ocení,že ho rodičia "nútili" do jazykov.Syn 13. r. má AJ,nemčinu v škole + španielčinu v jazykovke.Nemusí drviť dejepis,geografiu či iné menej dôležité predmety,ale jazyky nech vie,našťastie to aj sám chápe a vidí na starších sestrách ako je to dôležité.

deti95060810
6. sep 2019

dcéra mala už v 7 tr. povinné 2 cudzie jazyky...volili si na konci 6 tr.

nelca84
6. sep 2019

Syn mal AJ od prvej triedy, dalsi jazyk od siedmej, vybral si rustinu, este bola moznost nemcina a francuzstina

hettinka
7. sep 2019

@nelca84 stále premýšľam, čo motivuje deti a rodičov dat si v dnešnej dobe ruštinu. Teda ak nebývajú na východe a nechodia na nákupy na Ukrajinu.

@janinah uplny súhlas, jazyky sú veľmi dôležité, dnes sa bez toho človek nepohne. A ešte trvám na matematike, aby sa ju riadne učili.

janinah
7. sep 2019

@hettinka pred týždnom som došla z ruska,každý ťa tam osloví anglicky,v hoteli,v reštike...ale ocenia,ak po rusky vieš,ked sme sa my rozhodovali ohladom jazykov pre deti,tak ruština je vraj jazyk obchodníkov,no,neviem...švagriná žije v rusku a vraví,že učiť sa po čínsky,oni zaberú velku časť ruska /nie vojnou a nie oficiálne,ale spojenec putin im veľa v rusku dovolí/a o chvíľu budú v europe....prefíkaný národ,nezastaví sa pred ničím,len to robí inteligentnejšie ako moslimovia....tak žeby čínština?

nelca84
7. sep 2019

@hettinka ja som nechala vyber na synovi, ale v podstate si myslim, ze to takto bude najlepsie.... ja som sa ucila kombinaciu NJ prvy jazyk a AJ druhy, ale dost sa zle uci tato kombinacia naraz... ked sa bude chciet ucit iny jazyk, neskor sa moze, ale pre potreby ZS mi pridu tieto dva jazyky fajn, nebude sa mu to pliest a rustina je vraj lahka 😉

zuzanamatko
7. sep 2019

@cervenadiana u nás tak majú jazykové triedy.

livia341
7. sep 2019

@cervenadiana na jazykovej škole majú od 1r. AJ a od 5r. im pribudnú jazyky buď z Nemčiny, Francúzštiny alebo z Ruštiny.

hettinka
7. sep 2019

@nelca84 ja mám vyštudované AJ a Nj, mne sa zo nikdy nemýlilo.
A ruštinu som mala povinne na Zs a ešte aj na gymnáziu a odvtedy som RJ nikdy viac nepoužila. Viem ešte stále citat azbuku, cosi rozumiem, viem pár slov povedať.
Pritom sj dosť cestujem. Vraj sa dá využiť na dovolenke v Bulharsku, no neviem. V Albánsku som s RJ nepochodila vôbec.

pallacinka29
7. sep 2019

Nieze by si sa tesila

sofia1
7. sep 2019

@cervenadiana dcéra ma od druhej triedy 2 jazyky a to nemčinu a angl.

eliska13
7. sep 2019

@hettinka ruština je dosť žiadaná čo pozerám na profesii veľa firiem obchoduje s Rusmi, doprava, špedícia to isté.Kamarat pracuje v audítorskej firme a mal na výber ísť do Španielska či Ruska na 2roky s rodinou vybral si Rusko.Mna ruština veľmi bavila je ľahká podobná s našim jazykom

eliska13
7. sep 2019

@mrnoska3 my nemáme tiež iné na vyber, ale ja som rada.Kruzky po škole no na to má u nás triedny názor, že ho nezaujíma, že čo majú deti po škole, lebo dosta často sa vyhovárajú, že sa nestihli naučiť a on razí teóriu, že deti sú prekruzkovane

hettinka
7. sep 2019

@eliska13 preň na je každý jazyk krásny a je dobre ho vedieť. Kamkoľvek idem, učím sa aspoň pár slov v danom jazyku. No ide o to, že ruštinu som si povedala, že je v našom prípade menej dôležitá pre deti ako nemcina. Predsa len, skôr sa bežne človek dostane do Rakúska, ako do Ruska. Ale nebyvam na východe, to by som zasa možno rozmýšľala inak.

Dcéra mala fázy, keď nemčinu nemala rada, teraz prišla z Malty, kde so našla nemeckých kamarátov a dosť sa začala tým zaoberať. Sama sa prihlásila na kurz a chce z toho maturovať. A stačilo tak malo - prísť na zo, že v Nemecku sú pekní chlapci a výborná technická univerzita, kam chce ist časom študovať.

mimcak
7. sep 2019

Mám 6 taka a má iba angličtinu.V 7 ročníku je voliteľný aj druhý jazyk, ale nemusí byť o tom sa dopredu dohodnú rodiča aspoň tak mi to hovorila známa.

nelca84
7. sep 2019

@hettinka samozrejme, pocitam s tym, ze neskor sa bude ucit aj iny jazyk, mozno nemcina, mozno spanielcina, uvidime podla moznosti strednej skoly, ale zatial je prioria anglictina a ta rustina len taka bokovecka na ZS

eliska13
7. sep 2019

@hettinka tak jazykový kurz splnil účel😉určite má nemčina lepší cveng ako ruština aj ju viac použije.Ale som rada, že sa aj na ruštinu nezabuda

eva233
7. sep 2019

@cervenadiana cudzí jazyk je na ZŠ povinný od 3. ročníka. Väčšina škôl však ponúka jazyk od prvého ročníka. Ak si žiaci na prvom stupni nevyberú angličtinu, od 7. ročníka by ju mali mať povinnú ako druhý cudzí jazyk. Ak si žiaci na prvom stupni vyberú anj, druhý jazyk povinný nie je, s tým, že škola by mala dať v 6./7. ročníku na výber či chcú žiaci druhý cudzí jazyk alebo posilnenie iných predmetov napr. mat., dej., bio....

anett9
7. sep 2019

Asi je to indi podľa školy, AJ obe decká od 1.rocnika, druhý cudzí dcéra od 7.ročnika a syn je siestak, ešte nemá, takže tiež od 7. bude mať.

anett9
7. sep 2019

@eva233 asi tiež kde ako, naša mala na výber bud druhý cudzí alebo čitateľskú gramotnosť. Čo sme nevedeli k čomu by jej to bolo, takže dala prednosť ruštine

eva233
7. sep 2019

@anett9 takto by to malo byť podľa zákona od tohto školského roka, predmety, ktoré môžu byť posilnené si samozrejme určuje škola. Čitateľská gramotnosť je niečo ako práca s textom a väčšinou slúži na prípravu na testovanie v 9. rocniku

namornicka
7. sep 2019

@hettinka podľa mna s tou ruštinou volia ľahšiu cestu. Aby sa dieta nemuselo ucit. napr. nemčinu. Alebo niektorí uveria tomu, ako sa rozpráva, že bude dôležitá a žiadaná, čo sa hovorí už celé roky, ale zatiaľ je realita taká, že s ruštinou dieru do sveta neurobíš.