icon

Odklad nástupu do školy pre výslovnosť? Vaše skúsenosti a rady

7. feb 2025

Caute baby. Co by ste prosim robili na mojom mieste? Dcera by mala v septembri nastupit do skoly. Mali teraz depistaz v skolke. Vedela vsetko, nic jej nerobi problem, ucitelky sa vyjadrili ze po rozumovej stranke ma na to aby sla do skoly. S cim je ale problem tak rec. Pismena ako c, s, z, č, š, ž v jej podani zneju takmer rovnako, R este tiez nevie.. na logopediu samozrejme chodime,ked sa snazi tak v kratsich slovach a aj po jednom ich vyslovi pekne.. len sa to este neprenieslo do kazdodennej reci. Doma trenujeme, opravi sa uz niekedy aj sama.. ale problem je ten ze v skolke povedali ze je mozne aj zvazit odkad, aby sa jej deti neposmievali atd. Ale zas sa bojim ze by sa mohla v skolke rok nudit kedze uz vsetko ovlada co ma (okrem ineho popri starsom bratovi sa uz naucila aj scitavat do 10, atd atd) vy by ste take dieta dali do skoly ci by ste dali odklad? Dakujem za nazory.

vladi4444
7. feb 2025

Ahoj, ja som robila posúdenia školskej zrelosti. Pri zlej výslovnosti , dyslalii nejde len o to, že by sa jej deti posmievali, ale aj o osvojovanie písma. Z príspevku neviem, či ide len čisto o výslovnosť jednotlivých hlások, alebo ma aj znížené sluchove vnimanie a sluchové rozlišovanie, fonematicke uvedomovanie. Ruka v ruke s dysláliou sú častokrát spojené ťažkosti s jemnou motoriku, grafomotorikou. Tieto veci prispievajú k vzniku porúch učenia, dysortografii, dysgrafii na podklade jazykového deficitu. Nehovorím, že je to prípad tvojej dcéry, len vysvetľujem prečo niekedy odklad odporúčame, lebo z toho môžu vzniknúť problémy, ktorým sa dalo predísť. Len aby ste pochopili, čo všetko sa môže (ale nemusí!) Za zlou vyslovnostou ukrývať. Odporúčam ešte navštíviť nejaké CPP v okolí, kde ti poradia, na dcérku sa pozrú dôkladnejšie a odporúčia, čo ďalej. (Či treba napr zlepšiť sluchové vnimanie, motoriku - čo veľmi pomôže v zlepšení výslovnosti). Držím palce 🙂

sims122
7. feb 2025

Dcerka všetko ostatné dobre, len logopédia nebola okej. Psychologička napísala, že môže ísť do školy, len treba dotiahnuť logopediu. Zle vyslovovala š, č, ž a sem tam zle povedala L. R nevedela vôbec. Išla do školy v septembri, už vie všetko okrem R,ale už aj to začalo teraz nabiehat. V škole nemala žiadny problém. Ak to vie už aj vysloviť, tak to pôjde dobre. Ja som len stále dookola upozorňovala, keď zle vyslovila. Možno sa nenazdas a v septembri bude hovorit dobre. Ved to je ešte pol roka. A R sa dotiahne aj potom.

autor
7. feb 2025

@vladi4444 tvdia ze foneticke uvedomovanie je ok.. ja rozumiem ze to nie je len o vyslovnosti.. ale aj ked sa jej spytam ake pismenko je na konci/zaciatku slova, povie mi spravne.. aj ked sa jedna o tie pismena co vyslovit nevie.. grafomotorika aj jemna motorika je v poriadku, nikdy s tym problemy neboli, ani ucitelka nikdy nic nespominala.. vzdy len to ze chce rychlo rychlo nieco povedat tak "kasle" na spravne vyslovovanie

vladi4444
7. feb 2025

Ak je to tak, len navštevovať logopéda a doma makať na výslovnosti podľa pokynov a dať do školy. 🙂

kacena4
7. feb 2025

ahojko necitala som komentare ale som specialny pedagog takze mam skusenosti s detmi s narusenou recou, za mna jednoznacne odklad. predstav si chuda dieta v skole ked sa budu ucit sikavky a ona ich nebude vediet nie len vyslovit ale ani ich nepocuje a nebude ich teda ani vediet pisat napr. v diktate. to je bezna prax ze deti s narusenou recou maju casto prave preto dys poruchy a ak je moznost nechat dieta dlhsie v skolke popr. dat ho do pripravky treba to vyuzit. aj moja dcera ma narusenu rec a kvoli nej mala odklad hoci na vyssie iq, prve dva roky bolo ucenie des a to som odbornik takze viem ako s nou pracovat. drzim palceky pri rozhodovani

h2
7. feb 2025

Chýba mi informácia, v ktorom mesiaci je dcérka narodená.

mooonika1975
7. feb 2025

R nemusí vedieť, ale sykavky je väčší problém a teraz keď vypadávajú zúbky, bude dosť problém to cvičiť, ja len dúfam, že toto riešite už dlho s logopedickou, nielen posledný rok, treba najneskôr od 4.rokov

mooonika1975
7. feb 2025

@kacena4 prosím oprav si sykavky , ☺️

autor
7. feb 2025

@kacena4 april

@mooonika1975 pisala som cca rok nakolko polroka predtym uz bola na cakacke..

kris_tin257
7. feb 2025

Syn má 5 rokov, v septembri bude mať 6, podľa diagnostiky je nadpriemer aj podľa výchovnej terapeutky a ukázali to aj výsledky zo stacionaru, ale kvôli reči musí mať odklad... Rovnako nevie S,Š,Z,Ž,C,Č, R síce vie ale kostrbato a nepoužíva ho na 100%. Riešime denne stacionari logopediu aj liečebnú pedagogiku, všetci hovoria že nikdy inde problém nie je zaraďujú ho k predskolakom ale nemôže ísť ešte do školy táto možnosť ani nepadla v úvahu

vladi4444
7. feb 2025

@kris_tin257 ale to je predčasné zaškolenie, čiže v tomto prípade tomu rozumiem. Septembrové deti odporúčame zaškoliť len v prípade, keď je naozaj všetko v poriadku. Ale to dobehne, nebojte. Ja mám dcéru s rázštepom a tam len vznikajú riadne ťažkosti s rečou.

mooonika1975
7. feb 2025

Nooo, strašne neskoro toto riešite . Ale tak čo už

autor
7. feb 2025

@h2 ten april mal byt tebe 🙂

h2
7. feb 2025

Vďaka. No, apríl je dosť skoro. Ak by bola júl, august, alebo aspoň jún, tak ešte by som uvažovala o odklade. Ale takto asi nie. Aby zase nebola o toľko staršia od spolužiakov. Ešte má čas, naučí sa. Hoci aj počas prvého ročníka v škole. Zatiaľ čo ak jej dáš odklad, tak už bude staršia od spolužiakov navždy. Takto možno už v prvom - druhom ročníku bude po probléme.

autor
7. feb 2025

@h2 ona sa totiz strasne tesi do skoly, ako si bude robit ulohy. rada sa uci, preto sa bojim ci odklad nebude krok spat

lucia147852
7. feb 2025

Dala by som do školy. Dcera ma takú spolužiačku. Na prvej vianočnej besiedke som jej nerozumela ani slovo. Tento rok ma vianočnej besiedke úplne iné dieťa. Naučila sa. A veľa doma trénujte výslovnosť.

h2
7. feb 2025

Keď sa teší, tak ju určite daj. Môj syn je augustový, išiel do školy, ako čerstvo 6 ročný, nevedel dobre R a úplne v pohode všetko zvládol, dokonca nad očakávanie.

qwert87
7. feb 2025

@anickafer deťom môžu sykavky robiť problém pri diktátoch, učiteľka nadiktuje Zuzana a žiak napíše Susana. Syn je prvák a má takého spolužiaka v triede, v diktátoch sa trápi. So synom tiež chodím na logo, mal oneskorený vývin reči. Nevie čisto R, ale ako sa ho tento týždeň učili, tak ho pekne pri čítaní vyslovuje, tak už to treba zautomatizovať. Myslím že aj to pravidelné čítanie pomôže. Syn je augustový, mal čerstvo 6 rokov zatiaľ mu problém škola nerobí. @h2

beata_k
Autor odpoveď zmazal
h2
7. feb 2025

@beata_k Ešte má do začiatku školy viac, než pol roka, to je kopa času. Ak je ináč šikovná a do školy sa teší, ja by som aprílovej odklad nedávala. Časom bude nešťastná, že je najstaršia z triedy.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
7. feb 2025

Dat dieta do skoly, lebo sa tesi je ten najvacsi nezmysel. 90% deti ani len netusi, co ich realne caka, ze tie povinnosti su na dennej baze, ze je nutne v 45 minutovych intervaloch sa sustredit a byt pritomny nielen fyzicky, ale aj mentalne. poznam take deti, co od 4 rokov basnili o skole, o ulohach a v novembri ako skolaci uz nechceli chodit do skoly, chceli sa vratit do skolky. Moja dcera mala na vianoce 3 roky a sikavky na logo som zacala riedit teraz. riesit u predskolaka je to sakra neskoro. a nie, nedavala by som dieta do skoly.aj keby bolo narodene 1.januara, je fuk, kedy je narodene. moze tam byt dieta narodene 29.8. a bude rozpravat krasne a cisto. dieta bude mat problemy s diktatmi, budu sa mu ostatne deti smiat. plus vynechavat vyucko kvoli logo je ine, ako pocas skolky. skola, kam chodila mpja starsia dcera na ZS bazirovala a baziruje na tom, ze dieya ma ako skolak rozpravat tak, ako sa rozpravat ma, je priestor na to, aby sa to ucilo 3-4 roky pocas skolky.

h2
7. feb 2025

@beata_k Ja som teraz nemala na mysli len situáciu v prvom ročníku, ale počas celej školskej dochádzky. Lebo ak dá raz odklad, tak jej dcérka už bude až do konca v nižšej triede, než by mala podľa veku byť. A tie nedostatky, čo teraz má, môže pokojne dobehnúť v priebehu prvého ročníka a bude v pohode.

matkahelka
7. feb 2025

@h2 hlupost. deti toto absolutne neriesia, kto je starsi a kto mladsi. vlastne hej, riesia, v 8.a 9.rocniku, ked sa vysoke dievcata smeju z nizkych chlapcov vramci puberty samozrejme. ano, pisem vlastnu skusenost. u mojej dcery bol vekovy rozdiel medzi detmi takmer na den 2 roky v jednej triede a za 9.rokov ZS to nikto neriesil. oni vo vacsine si ani nepamatali, kto ma kedy narodeniny.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
h2
7. feb 2025

@matkahelka Môj syn sa do školy tešil, tak som ho do nej dala. Mal všetky predpoklady, až na to R a na to, že sa narodil v auguste a celkovo postavou bol vždy menší na svoj vek (problémy v tehotenstve a pri pôrode). Je najmladší z celej triedy, dlho bol aj najnižší a najchudší a uvedomoval si to. Kvôli logopédii sme nevynechali jedinú hodinu zo školy, všetky termíny sme mali popoludní. Diktáty píše najlepšie zo všetkých chlapcov v triede (o dievčatách nemám informácie), za prvý a druhý ročník bol ohodnotený, ako najlepší žiak (potom bol kovid a nehodnotilo sa) a teraz pred pár dňami mi prišlo na Edupage, že postúpil do okresného kola pytagoriády, jediný z triedy. Vďaka Bohu, že som nedala na reči, že mu mám dať odklad, lebo je augustový a maličký a nejaký o rok starší spolužiak mu rozbije hubu.

h2
7. feb 2025

@beata_k Deťom možno je šuma fuk, kedy sa kto narodil. Ale keď je niekto kvôli tomu, že je výrazne mladší, či starší o dosť menší, či väčší, tak to im jedno nie je. A neviem, prečo by som preháňala. Moja sestra je narodená 2. októbra, v čase, kedy sa odklady nedávali a dosť ťažko niesla v puberte, že je najstaršia z triedy. Bola vyspelá na svoj vek a spolužiačky boli pre ňu príliš detské.

beata_k
7. feb 2025

@h2 ok

autor
7. feb 2025

Dcera niektore pismena pozna.. a tieto co sa ucime vyslovovat aj vie rozpoznat ked ich vidi. A ked sa jej spytam napriklad v slove mačka co pocuje. Povie mi pekne ze tam je č. V slove šunka rozpozna š.. ona si uvedomuje ze sa jedna o rozdielne pismena a aj z pocutia vie co kam patri.. (pisem ako madar ale snad chapete 😅 )

h2
7. feb 2025

Chápeme a nevidím dôvod, aby niekto nerozpoznal písmená, keď ich počuje správne, len preto, že ich možno aj kvôli zubom nedokáže správne vysloviť.