icon

Osemročné gymnázium. Áno či nie??

didi35
7. okt 2019

Rozmýšľam nad tým, či má zmysel dať dieťa na osemročné gymnázium. Trend je osemročky obmedziť, kvóta je 5% v SR celoplošne. Šance sú teda nižšie... Je pre dieťa vhodná takáto selekcia v tak nízkom veku? Sú na to rôzne názory, zaujíma ma Váš názor, či sa o prijatie budete uchádzať, ako sa budete pripravovať...

Ake mate skúsenosti s osemročnými gymnáziami? Malo to zmysel?

K diskusii sem dávam tieto články:
https://www.dobrenoviny.sk/c/172135/maximalne-5...

https://www.postoj.sk/29962/preco-su-v-skutocno...

https://m.topky.sk/cl/100535/1688303/Petrak--Os...

arcticcode
8. okt 2019

@dskjhfdlkdjhl Ono je to takto. Ti, co vedeli kodit, sa to naucili vo volnom case a nie v skole. Ak niekto chce robit IT, nech ide na vysku do ceska. Bez srandy. Z ceskych skol vychadzaju profesionali, co aj nieco vedia.

saluda
8. okt 2019

@didi35 rozmyslame aj my nad najstarším, vlastne on chce ísť už od 3.ročníka, tak čakáme, čo to urobí o rok. Brániť mu nebudem, ale som takého názoru, nech vyskúša, ale bez specinej prípravy na prijimacky. Buď na to má a bude tam v pohode, alebo si aj prijímač ký vydriluje a potom bude musieť tvrdí makať ďalej. Ja mám normálny gympel a stačí mi spolu s vsQ

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2019

@arcticcode som si ista, ze nepoznas vsetkych slovenskych a ani vsetkych ceskych absolventov, takze toto mi skor pripada taka jesitna kritika. Nemienim to viac rozoberat, napisem len tolko, nie vsetky VS su rovnocenne, ani na Slovensku, ani v Cesku-vsade najdes lepsie, aj horsie.

meluela
8. okt 2019

@didi35 nie a to pisem ako jedna z prvych absolventiek osemrociek. Jednak to bol strasny sok a stres po zakladke zrazu brutalne naroky zo strany ucitelov ktori dovtedy ucili o 4r starsie deti (to sa uz asi zmenilo). Tiez nie je pre vyvoj deti optimalne byt vo velmi silnej konkurencii aj ked si ambiciozny rodicia myslia opak (to je podlozene vyskumami). Hlavny dovod je ze teraz tam idu hlavne deti premotivovanych rodicov -- fakt to rozoberaju uz v prvej triede zakladky len aby sa tam to ich dietko dostalo, decka sa ucia len preto aby urobili prijimacky, je do toho zamotana korupcia a uz mam alergiu na tieto typy bratilavskych rodicov ich ich spratkov. Z globalneho pohladu by som to zrusila a spravila co najviac inkluzivny vydelavaci system, ako napr. to Finsko ktore napriek tomu ze dava co najvacsie sance vsetkym detom dosahuje najlepsie vysledky. Je tiez skvele, ze v krajine so vzdelavacim systemom ktory nereprodukuje nerovnosti spolocnost ostava poprepajana a nedeli sa od malicka na deti zbohatlikov a vysokovzdelanych a tie ostatne. Btw. z nasej "particky geniov" nikto nic preborne nerobi ... bezne korporatne joby aj ti to vyhravali olympiady. Ja som az na vyske mala pocit ze mozem konecne volne dychat a slobodne sa vzdelavat. Osemrocne su hovadina a v dnesnej dobe este vacsia.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2019

@meluela nemyslim si, ze 8-rocne gymnazia su hovadina, to, ze sa to vdaka premotivovnym rodicom pokazilo, za to gymnazia nemozu. Ved si precitaj temy na MK a zistis, ze premotivovani rodicia robia sarapatu aj na ZS, aj inych SS.
Ale ako som uz pisala, nie je to pre kazdeho a samozrejme, nie kazde 8-rocne gymnazium je dobre, tak isto ako aj to 4-rocne.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2019

@meluela k tej nerovnosti v spolocnosti-ludia nie su rovnaki, tak je naivne si mysliet, ze skola to dorovna. Ale jasne, presne tuto retoriku (o zlych nerovnostiach) ma aj Lubyova, niekto s nou mozno suhlasi, ja teda isto nie.

didi35
autor
8. okt 2019

@meluela Keby to zrušili, som pokojná. Problém je, že stále existuju a teda je riziko, že špička z triedy odíde na osemrocky a zostane len priemer, podpriemer, nemá to tam kto ťahať. To sa stalo dcére známej. Samá jednotkárka, ale na doučko nechodila, prijímačky nespravila. Z triedy odišlo 9 deti, zostala v “spustnutej” triede, bolo to celé zleeee. Rodičia jej od polroka v 6. ročníku vybavili inú ZŠ, teraz je spokojná.

maminuska
8. okt 2019

@dskjhfdlkdjhl tak zas na druhej strane v mnohom s
@meluela súhlasím , ale teda s inklúziou nie. Predovšetkým súhlasím s tým , že na počet 8 ročných gymnázii s množstvom žiakov máme prekvapivo málo geniálnych ľudí . Taktiež súhlasím že počet rodičov ktorí sú neskutočne premotivovaní dramaticky rastie a vo svojom mierne nadanom dieťati vidia pomaly Alberta. Mať dieťa na 8 ročnom gymnáziu je u mnohých spoločenským statusom a mať dieťa iba na ZŠ, tak to je fakt "problém".

Jedna z mojich dcér bola na obyčajných prijímačkach na ZŠ , výtvarný obor a ja som nechápala že mnohé deti chodili na prípravu aby sa vôbec tam dostali . Normálne sa učili kresliť ruku , alebo vázu a tak . My sme tomuto nevenovali žiadnu pozornosť, buď má talent alebo nie .

stvura
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
8. okt 2019

@maminuska ale ved presne s tymto suhlasim aj ja-problem su premotivovani rodicia a nie 8-rocne gymnazia. Sama vidim, ako rodicia v triede mladsej dcery (je piatacka) doslova blbnu a blbli uz na konci 4. rocnika-kvoli vysvedceniu.

alusha
8. okt 2019

syn zacal chodit do primy a zatial je velmi spokojny... este sa neda nic extra hodnotit, kedze presiel len mesiac... ale rozumie si so spoluziakmi, casto chodia na rozne exkurzie, neuci sa viac ako sa ucil doteraz... on mal ale skolu, ktora bola len po piaty rocnik ZS, takze sa rozhodol ist sem a nelutuje... prijimacky je jednoduchsie pre deti robit v piatej ako v deviatej, lebo este nepocituju stres a prestupit po 4 rokoch moze na akukolvek inu skolu, keby nahodou chcel a nemusi uz robit prijimacky...

opica
8. okt 2019

@didi35 zas ale ta segregacia bude aj na gympli. Moj syn uz teraz v piatej triede ma asi len dalsich 3 spoluziakov,co sa dobe ucia. Zvysok je,bohuzial, priemer a dost aj podpriemer. Aj preto sa strasne nudi. On si spravi matiku za 5 minut a polovice triedy to trva celu hodinu. ale aj na gympli som mala spoluziakov trojkatov/stvorkarov a to som chodila na 4-rocny. Ale presne pre tu slabu uroven spoluziakov a teda aj ucitelov,ktori na nich samozrejme musia brat ohlad, chcem,aby siel na gympel

lulamx
8. okt 2019

@didi35 ty poznas svojho syna najlepsie. takze by si sa mala vediet rozhodnut, ci na to ma. plus zobrat do uvahy jeho nazor. ale zas ma 10 - 11 rokov, cize s mierou 🙂 na priprave tiez nevidim nic zle, urcite to dietatu neublizi.
za mojho starsieho, ktory robil tento rok prijimacky ako osmak, mozem povedat, ze lutoval, ze nesiel na osemrocny gympel. a ja s nim. puberta v plnom prude, vsetko mozne v hlave, len nie ucenie. predsa je toho vo vyssich rocnikoch na prijimackach viac a aj jemu prislo, ze by sa mal pripravovat, len sa mu nechcelo. musela som ho nahanat, co sa zas nechcelo mne. ale zjavne som premotivovana, lebo som sa premohla a dohliadala na pripravu.
a co sa tyka odlivu sikovnych zo zs, skor by sa zs mali snazit poskytnut tym deckam podnety, aby zostali. a nie, ze obmedzime osemrocne gymple a budeme dufat, ze nam to tych par deti, co by odislo, potiahne. no nepotiahne. to skor budu stagnovat.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2019

@lulamx presne si to vystihla, ZS by sa mali snazit, aby tam tie deti chceli ostat. Lenze ovela jednoduchsie je zrusit 8-rocne gymnazia, ako sa postarat o napravu. A takto sa gymnazia zrusia a zlepsenie nebude, ale vsetci si budeme rovni. Boze, co mi to tak asi pripomina. Mozno mladym ludom nic, ale mne vela.🙊

basska_b
8. okt 2019

@didi35 Záleží asi od školy, ale ja som osobne chodila na 8ročne a neľutujem. Ušetrila som rok, patrila som k tým šikovnejsim a celkovo som mala milión času na hudobnú, plávanie, kamarátky, knihy... určite dam aj svoje deti. Stratili nás, že budú samé písomky a neviem čo a vôbec to tak nebolo. Aj tam neboli rôzni sídliskovi grazli, slušne deti, ale to som mala asi šťastie na triedu...

renab
8. okt 2019

@didi35 problem je v tom, ze s pomocou doucovania sa na 8 rocne gymnazia dostanu pomaly aj trojkari. A potom sa tam vdaka tomu trapia. Ja som to u mojich deti az tak moc neriesila. Iba pri najmladsom - potreboval par hodin doucovania SJ, nakolko sa im striedali ucitelky a nic z tohto predmetu nevedel. Naozaj stacilo par hodin. Ak na to dieta ma a skola nic nezanedbala /ako to bolo v pripade najmladsieho syna/, tak sa tam dostane aj bez doucovania a potom nie je ziadne celodenne vysedavanie pri knihach. Trapia sa iba deti, ktore tam nemaju co robit - to je moj nazor.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2019

@renab presne, moja dcera asi ako jedina z ich triedy ziadne doucko pred prijimackami neabsolvovala a sice neurobila prijimacky na plny pocet, par bodov stratila, ale odkedy tam nastupila, tak nema najmensi problem, a hned na prvom rodicku v prime ju tam triedna spominala ako najlepsiu, co sme teda boli prekvapeni, ze tak rychlo sa tam prejavila. Ale ona ma velku vyhodu v tom, ze jej uplne prirodzene idu aj jazyky, aj matika.

renab
8. okt 2019

@dskjhfdlkdjhl najmladsi je teraz kvintan a prvy raz som ho videla otvorit knihu tento rok. Doteraz ako knihy dostal, tak ich aj odovzdal. Netvrdim, ze mal same jednotky, ako starsi dvaja, ktori boli vyslovene studijne typy, ale tie tri dvojky bez ucenia su aj tak dobry vysledok.

dskjhfdlkdjhl
8. okt 2019

@renab no, a presne pre taketo deti je to 8-rocne gymnazium idealne. Dcera sa teda uci minimalne, ma same, ale ma aj vela zaujmov, takze rozhodne to nie je take, ze by nemala normalny zivot pubertaka😉 Len je fakt, ze takychto deti nie je vela a teda stacilo by aj menej gymnazii.

evkamotka
8. okt 2019

Podla mna je to nakoniec jedno. Ci ides na 8roc +vs, alebo leharko s 1 skoncis zs a ides na 4roc gym+vs, nakoniec sa vsetci stretnu tam isto.
Ja by som syna dala iba ak by veeeeelmi chcel on sam od seba+zvazeni logistiky, ak by bolo treba dalej dochadzat a pod, pricom zakladku by sme mali pod oknami

hettinka
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
9. okt 2019

@hettinka neviem, ale co sa tyka matematiky, tak ja som chodila do mat.triedy, takze rozhodne o nejakom bifleni nie je ani rec a celkovo (s vynimkou jazykov, tam dufam, ze je teraz uroven vyssia, aj ked v slovencine to musi byt bieda, aspon podla toho, co vidim v pisomkach) aj v ostatnych predmetoch, ja nemam vobec dojem, ze by teraz bol vacsi problem mat same jednotky. Maturovala som v 1990, takze zrejme skor ako Ty, my sme napr. v 4. roccniku zemepis nemali, takze si uz isto isla podla nejakych inych osnov. Ale dnesni maturanti z matematiky nevedia ani nahodou tolko, co sme vedeli my. Takze o tej dnesnej urovni by som velmi pochybovala. Samozrejme, zalezi od skoly, ja som chodila na velmi dobre gymnazium, dnes by som vsak (aj keby sme ho mali v dosahu) dceru nan neposlala. A ked uz porovnavas svoje statnice a dnesnu maturitu, tak za mna-to, co som ja vedela v 8. rocniku ZS, to casto dnesni maturanti nevedia. Hoci len taka trapna uprava algebraickych vyrazov, pre nas v tom case uplna samozrejmost, dnes katastrofa. V jazykoch je to ine, to verim. Ale tam to konci.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2019

@hettinka akoze neboli pisomne maturity? Pisala som SJ, Rj, aj matematiku. Akurat fyziku som mala len ustnu. Ano, neboli tie didakticke testy, ale aj tak si nemyslim, ze to bolo vtedy lahsie.

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2019

@hettinka A v jednom smere sme to mali asi jednoduchsie-neboli mobily, tak sme nemali ruky o mobil prirastene a potom sme aj logicky viac mohli stihnut. A este sme sa museli spoliehat viac na svoju hlavu, nie ako dnes vsetko prripomenie mobil, takze sme boli lepsie vytrenovani.

kofa77
9. okt 2019

ja som maturovala v 95 a pisomna bola iba slovencina, nejaku uvahu, na nejaku prudko filozoficku temu som si vybrala. v podstate bachorky.
uroven vtedy a teraz- nejak neviem porovnat, svoju zakaldku si nepamatam, akurát teda na isto viem, ze to co sa syn uci v jazykoch-chodi na jazykovu zs a je piatak, to sme sa my neucili ani na gympli. ved preto aj nic neviem 🙂.
velke mnozstvo z hodiny na hodinu.
na gympli ssme s aucit museli tak nejak normalne, ale zeby nic a same jednotky-ani nahoaodu, pre mna priorita jendotky neboli, ja som mala aj trojky na vysvedcku a aj 4 bola veru, puberta, a prijimacky z 2000 ludi som spravila v prvej 10. jednotky na strednej su pre mna zbytocnost, ale zaujimava vec, v mojom okoli isli ciste jednotkarky za ucitelky, boli to zodpovedne dievcata, ktore mali stale velmi peknu upravu zositov a vzdy sa do vsetkeho zapajali, sutaze a tak...🙂

hettinka
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
9. okt 2019

@hettinka vidis, my sme maturovali tak, ako som pisala vyssie. A z matematiky sme prebrali tiez hodne, ja som na VS mala v prvom rocniku v podstate volno. A na niektorych matematickych predmetoch aj vo vyssich rocnikoch. Z tohto mi vychadza tolko, ze velmi rychlo po revolucii sa to sprasilo a aktualne to este stale (okrem jazykov) vychadza horsie ako za mojich cias. A mame studentov aj z Gvozy, z mat. tried a nejako nie sme z nich nadseni.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
hettinka
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
9. okt 2019

@hettinka no, v kazdom pripade si nemyslim, ze by moje jednotky boli v porovnani s dnesnymi lahsie ziskane, naozaj v tom case, ked som studovala ja, nebol taky bordel v skolstve ako teraz. Jedine, co sa isto zlepsilo, su jazyky, zvysok a konkretne matematika isto nie.