Osemročné gymnázium. Áno či nie??
Rozmýšľam nad tým, či má zmysel dať dieťa na osemročné gymnázium. Trend je osemročky obmedziť, kvóta je 5% v SR celoplošne. Šance sú teda nižšie... Je pre dieťa vhodná takáto selekcia v tak nízkom veku? Sú na to rôzne názory, zaujíma ma Váš názor, či sa o prijatie budete uchádzať, ako sa budete pripravovať...
Ake mate skúsenosti s osemročnými gymnáziami? Malo to zmysel?
K diskusii sem dávam tieto články:
https://www.dobrenoviny.sk/c/172135/maximalne-5...
Môj syn je štvrták, učí sa veľmi dobre a na gymnázium určite nepôjde.Nevidim zmysel v tejto škole.Radsej nech vyštuduje nejaký odbor a keď sa mu bude dariť nech ide na vysokú školu.Ked nebude mať záujem ďalej študovať tak pôjde pracovať.Toto si s gymplom dovoliť nemôžeš...
@hettinka no, ale toto vsetko len podporuje to, co som pisala ja a sice, ze teraz je to slabsie, ako to bolo za cias, ked som ja hodila na gymnazium. Samozrejme, aj vtedy boli lepsie a horsie skoly, ale napr. gymnazii bolo ovela menej a v case, ked som ja isla na VS, tak aj VS bolo menej, az potom zrazu vznikli v kazdej dedine a navyse, v tom case boli vsade prijimacky a to teraz uz takto nefunguje. A je otazne, ci je sanca vratit to aspon na povodny stav.
@hettinka a teda tlak na znamky ja povazujem za chory. Hoci teda som starsia ako Ty, moji rodicia uz vtedy ziaden tlak na nas nevyvijali, zidne tresty, ked nahodou bola horsia znamka v ziackej, tak mama zistovala, co nevieme a doucila nas, presne takto to funguje aj u nas, jednoducho znamky ma az tak netrapia, riesim vedomosti.
@hettinka a teda ucim vyse 20 rokov a vidim ten prepad v priamom prenose. Ono, ked clovek uci stale, tak si mozno ani neuvedomuje, ako ta uroven prvakov klesa (na VS), ked som sa vsak vratila po materskej, tak som bola v soku-to bol pocit, ako ked zrazu spadnes po krk do blata. Obzvlast tie zaciatky semestra su neuveritelne.
Suhlasim aj s fokuskou aj s arcticcodom. Som odchovanec 8r gymka este z cias ked to za nieco stalo a ucitelia znamky brali ako svoju vizitku. Vyhodou bola priprava na VS. Moja matikarka nas v maturitno ucila ucivo z 1.r VS za co sme jej na stretavke vsetci boli nesmierne vdacni- minulo nas prvorocnikove sito! Druha vec je, ze ozaj dieta zabije detstvo. Ja som sa viac musela ucit v prime-kvarte nez kvinte-oktave. Detstvo v prdeli.
Ale skusila by som. Bud sa chyti a ucenie ho bude bavit alebo ho to nebude bavit a pojde na remeselne zameranu SS. Prestupit sa da hocikedy 😉
@marrilyn nechodili sme náhodou na rovnakú školu? 😂😂 ja som bola ta druha trieda novootvoreneho osemročného gympla...A súhlasím s tým, že učitelia to ešte úplne nevedeli...ako sa chovať k tým "malým" a často od nás chceli veci ako od veľkých..
Na druhej strane ja neľutujem.Stihala som ako decko aj hudobnú a tanečnú, aj kamarátov. Doma som sa prakticky neucila, úlohy rýchlo cez prestávku a čau... Perfektne ma ten gympel pripravil na ťažkú VŠ technického smeru, popri nej som si spravila ešte ekonomiku a pedagogiku, nabrala kopec praxe...v 27 rokoch som mala PhD...
Dnes mam 34 rokov, som v tretej práci a každá je lepšia ako ta predošlá (ale už aj ta prvá bola fajn). Zarabam nadpriemerne, cestujem, a keď poviem, že z rodinných dôvodov chcem pracovať len 4 dni v týždni...tak mi vychádzaju v ústrety...
Moje spolužiačky zo ZŠ co ostali na ZŠ...šli do jednej na nejaké ucnovky...povydavali sa, mali hneď deti...pracovne návyky žiadne...zostali v tej dedine a trápia sa chlapmi co len do krčmy a na futbal...A výhľad na rozumnú prácu...žiaden.
Čiže ženy...treba sa zamyslieť, čo pre vaše deti chcete.
Mojich rodičov ohovárali, že dali deti na školy...ale.tie deti sú dnes všetky úspešné a spokojné.
Keby sme chceli robiť nejaké remeslo...stále môžme, ak by sme chceli, to sa naučíme ak máme na to talent alebo k tomu vzťah.Ale bohužiaľ ten remeselník ťažko intelektuálnu prácu a navyše s potrebou cudzích jazykov, pripadne doktora alebo čo...ťažko dokáže....
@hettinka to si mala teda krute, ak bol koli 2 na teba vyvijany takyto tlak, ja nikoho takého nepoznam, ani na ZS, na gympli uz vôbec nie. a bezne to nebolo vôbec. taktiez nie je pravda, ze na gympel sa dostali len jendotkari. trojkari asi nie, ale dvojkari uplne v pohode, jednotkari isli bez prijimaciek, dvojkari ich robili, aj ked moj muz mal aj 3 a prijimacky v pohode spravil. vystudoval VS bez problemov, v case, ked boli dve na celom Slovensku tohto zamerania a natresk nessutocny- Husakove deti... a takýchto spoluziakov mal on aj ja- sama som toho dôkazom- vela...
"moj"gympel mal cveng, patril k najlepsim, nie najlepsi, same jednotky cele 4 roky nemal asi nikto, a aj dvpjkari aj trojkari sa v poslednom rocniku sustredili na maturity a prijimacky a prijati boli, okrem fakt slabych, ktori ani nesli na VS, bolo ich snad do 3 z nasej treidy.
@retiazka to je celkom mýtus, najnizsiu nezamestnaost mali absolventi gymnazia, ak su v evidencii up, su tam kratko, ale vlada a zamestnávatelia to radi takto prezentuju, kedze chybaju otroci do montovni...
@ckatka som o rok mladsia, tak rovnaka skola to isto nebola 😆
skor to svedci o tom, ze sa tie 8-rocne gymple otvarali uplne bez rozmyslu. ano, je pravda, ze som VS spravila vdaka gymplu lavou zadnou a hlavne co sa matiky tyka, som z gymplovych vedomosti tazila na vyske. ale som toho nazoru, ze na toto vsetko postaci aj klasicky 4 rocny gympel. ked islo decko do 5. rocnika, tazko bolo vtedy povedat, ako sa chyti a ako mu to pojde a zial, ti co sa po 2-3 rokoch ukazali ako slabsi, sa zbytocne natrapili, na VS nesli a po skonceni gymnazia mali akurat tak maturitu a nevedeli nic. podla mojho nazoru je gymnazium pre studentov, ktori uz tak trochu vedia, co chcu a to v tom veku, ked sa nastupuje na osemrocny gympel, vie asi malokto.
@hettinka ja som si ináč, keď som chodila na ZŠ všimla (nemusí to byť pravidlo), že za dvojky vyvádzali najmä rodičia, ktorí sami nemali poriadne vysokoškolské vzdelanie, čiže práve tí, čo najlepším príkladom v tomto smere neboli. Neviem, či si tým kompenzovali svoje nenaplnené ambície, ťažko povedať. Moji rodičia mi dvojky v pohode tolerovali, všetci súrodenci máme výšku, rodičia tiež, proste keď je to vzdelanie v "kultúre/štandarde" rodiny tak je vysoká pravdepodobnosť, že si ju deti spravia. A keby aj nie, nezrúti sa svet.
@stvura hej, rok narodenia 🙂
u nas z osmicky- okolo 36 ziakov isla asi tretina na gympel, par nas islo bez prijimacok- to som este bola poctiva jednotkarka 🙂, vacsina robila prijimacky. presli vsetci.
ale mas pravdu, naval bol aj u nas na Hotelku aj Ekonomku. ale aj pedagogicku. 77 je silny rocnik.
ak sa dieťa rado učí a je šikovné a je tam predpoklad štúdia na "normálnej" VŠ (školy ako politologia, soc práca vylučujem) tak by som dala na 8-ročné gymnázium. Dcéra je teraz piatačka. Nemyslím si, že je tam tak veľa učenia, veď ani na tom normálnom 4-ročnom toho až tak nebolo... za mojich čias.
a tiež si myslím, že ak sa má dieťa rok doúčať na prijímačky na 8-ročné gymnáziu, tak by tam nemalo ani ísť... podľa mňa to nie je pre to dieťa správna voľba.
Ja poznám dosť detí čo chodili na doučovanie skoro rok, dostali sa a dobre sa im darí aj na tom gymnáziu. Boli to jednotkári na ZŠ, ale rodičia ich dali na doučko z akéhosi strachu pred konkurenciou, že tam budú ešte lepší.
z mojho okolia vsetky decka, ktore su na osemrocnych gymploch na doucko/pripravu chodili. vsetci mavaju na vysvedckach max 1 - 2 dvojky a chodia na kruzky. ako som uz pisala vyssie, ak si rodic mysli, ze dieta na to ma, treba to vyskusat. obzvlast, ak si rodic mysli, ze zs, na ktoru jeho dieta chodi, je slaba. vtedy je lepsie spolahnut sa podla mna na pripravu. v pripade sikovneho decka a dobrej zs je v pohode nechat to na nahodu. mne sa zda lepsie mat trojky z gympla, nez jednotky zo zlej zs. ale to je cisto moj nazor.
strata detstva... moji si zjavne svoje detstvo predstavuju tak, ze maju pokoj a mobil v ruke.
Ja keď som išla na gympel ( 4 ročný ) . rok 1989 tak som išla bez skúšok . Zo ZŠ so mnou išli jednotkári , dvojkári a aj dvojkári kombinovaní s občasnou trojkou .
Môžem povedať že z množstva jednotkárov na ZŠ sa stali aj trojkári na gympli a z dvojkárov na ZŠ troj a viac. Málokto sa udržal v pásme vyznamenania.
Taktiež si pamätám pomerne veľké rozdiely v matematike medzi nami jednotkármi , teda tí čo mali jednotku z matematiky na ZŠ. Mňa učila matematikárka na ZŠ , kde sa každá každučká jedna hodina začínala vstupnou pätminutovkou na vzorce alebo jeden príklad a to z hociktorého učiva daného ročníka čo a prebralo . Matikárka bola drsoň teda , neznášali sme ju ale musím povedat že na gympli sme z matematiky exelovali .
@hettinka čo sa týka jazyka , konkrétne angličtiny , tak my sme sa sťahovali z jedného mesta do druhého , syn išiel práve do 5 ročníka na ZŠ , angličtina stále samé jednotky , len nepáčilo sami na tej škole viac vecí , tak som ho preložila po pol roku na inú základku a tam to začalo ... 3,3,4,4,4 a tak , zhrozená čo sa deje , išla som za učiteľom a ten mi povedal že nevie kto ich učil ale že nič nevie. Vybavila som mu p. angličtinárku ktorá sa s ním dvakrát do týždňa začala učiť , konverzovat a vyplňovali mnohé listy, na konci roka mal dvojku a potom už to išlo na jednotky z angliny . Po ukončení ZŠ išiel na stavebnú priemyslovku a tam syn naďalej chodil na face to face , pretože angličtina bola tam slabá a okrem iného mal aj konflikty s angličtinárkou , bohužiaľ ju párkrát opravil , nebudem to ďalej rozvádzať , skončili sme dvakrát na preskúšaní komisiou , lebo syn sa neuspokojil s dvojkou , komisia mu to vždy opravila na jednotku . Maturoval z ťažšieho gymnaziálneho variantu , ktorý dal s prehľadom za jedna a to ako písomnú časť - test , aj text ktorý písal na gymnázium s ostatnými gymnazistami a aj ústnu časť, kde boli prizvané ako skúšajuce učiteľky AJ z gymnázia. Zmaturoval by som povedala že tak kontroverzne 1,1,1,4 , na VŠ je, ale v tej angličtene pokračuje ďalej s tým že si chce urobit štátnicu + plus uvažuje o ruštine , kde komunikuje veľmi slušne.
Ak by pokračoval na pôvodne základnej škole a potom na strednej so slabou angličtinou , dnes by asi nebol tam kde bol .
@kofa77 ja to píšem z vlastnej skúsenosti,keďže mnoho mojich známych s gymplom nešli na výšku a mali problém sa zamestnať a nakoniec skončili v odbore(za pásom) čo sa im nepáčilo,lebo však mali "gymnázium". Dnešná doba je úplne chorá.Vsetci rodičia chcú mať študovane deti a reálne o pár rokov nebude mať kto piecť chlieb, vymetať komín, vymurovat priečku...Môj syn jednotkar má sen stať sa špičkovým kuchárom 😉Keď ho to bude baviť,tak prečo nie, kuchárov je málo...
neexistuje ziadny rozdiel medzi absolventom osemročného a štvorročného gymnasia.
@retiazka myslim, ze gympel a vyska versus “za pasom” su dva extremy. Medzitym mas dost povolani - napr. asistentka alebo u chlapov technik co obsluhuje stroje cez pocitac a podobne. Clovek s gymplom predsa rozum ma, urobi si aspon skolenia ci nadstavbu, jazyky vie. Za pas idu take vyslovene jednobunkovce z ucnovky.
@hettinka no, ja som rocnik 71, ja som teda na ZS mala same, takze som isla bez prijimaciek a v nasej triede (matematicka) sme sa zisli prave takyto so samymi zo ZS, ale v ostatnych triedach to tak nebolo, v podstate aj moji spoluziaci zo ZS, ktori chodili na ten isty gympel ale do inych tried, tak na ZS same nemali, dokonca tam boli taki, co mali na ZS len pvd. Takze ani vtedy to nebolo take, ze sa na gympel dostat nedalo, ale zrejme bol tvrdsi vyber ako teraz, ked je gymnazii ako maku.

@hettinka este k tej Gvoze. Za mojich cias studenti z Gvozy ziskavali super umiestnenia na mat. olympiade na celostatnom (este ceskoslovenskom) kole. Teraz som sa schvalne mrkla na minuly rok (a nielen minuly) na vysledky celostatneho kola, ziadna gvoza, vacsinou BA, Kosice a BB. To tiez skor sedi s tymi mojimi skusenostami.