Otázky ohľadom zápisu a odkladu školskej dochádzky

lilitela
29. mar 2017

Zápis do ZŠ je pred dverami a zatiaľ to vyzerá tak, že budeme mať odklad. Keďže sa ale deti vyvíjajú rýchlo a skokom, možno o polroka bude iná situácia, a dieťa bude schopné do ZŠ nastúpiť. Ako postupovať? Mali ste niekto takúto situáciu? Idete na zápis, podávate žiadosť o odklad? Tej musí byť vyhovené? Ak sa v auguste ukáže, že dieťa môže nastúpiť, sťahuje sa tá žiadosť, či sa podáva opäť nejaká na prijatie? A musí byť aj toto podložené napr. psychol. posudkom?
A čo opačná situácia? Dieťa je pripravené na ZŠ, zapísané a v auguste sa udeje nejaká rodinná tragédia - podáva sa dodatočne cez prázdniny žiadosť o odklad?
A čo zmena školy? Musím podať zápis do spádovej? Či môžem inde? Kde majú/nemajú povinnosť mi prijať dieťa? Ak by som chcela pre dieťa, aby absolvovalo nultý ročník na inej než spádovej škole (lebo u nás nie je), kde sa podáva zápis, kde žiadosť o odklad a kde o prijatie do nulťáku?
Ak nám vyhovejú v žiadosti o odklad, dokladám niečo v škôlke o tom, že ostáva predškolák (ak by nevyšiel ten nulťák)? Musím aj tam podávať nejaké žiadosti? Viem, že toto sa všetko môžem dozvedieť v škôlke/škole - mám v pláne sa informovať, ale zaujíma ma to z praxe iných mamičiek, nech nie som zaskočená učiteľkami nejakou informáciou (napríklad typu "to sa nedá", ak sa to predsa len dá).
Tak dajte Vaše skúsenosti.
Díky moc.

belllinka
29. mar 2017

V auguste sa už nič meniť nedá, buď odklad je alebo nie. Logicky, ako by si to chcela riešiť, keď je v triede plný stav detí, či už v škole alebo v škôlke a ty prídeš v auguste s tým, že tam chceš dať dieťa??
Momentálne je veľmi moderné nechávať dieťa o rok dlhšie v škôlke (bez odporučenia psychologičky) lebo je to jednoduchšie pre rodiča. Potom sa nečudujme, že sú preplnené škôlky, čo k tomu určite tiež prispieva.

janci05
29. mar 2017

@lilitela My ideme na druhý týždeň druhý krát na zápis lebo sme mali odklad. Minulý rok na zápise síce prešiel, ale ja som hneď učiteľke povedala, že budem riešiť odklad, lebo som na synovi videla, že je taký hravý a nemá dobre rozvinutú jemnú motoriku. Ona si to poznačila. Potom som sa objednala k dets. psychologičke a tá to aj potvrdila, že je ešte nesústredený a tá ruka nie je rozhýbaná. Dala mi potvrdenie a to som ešte išla dať potvrdiť detskou. lekárkou. Potom som to zaniesla riaditeľke do školy, že teda máme potvrdený odklad. Za pár dní mi prišlo rozhodnutie zo školy. S týmto potvrdením so išla za riaditeľko Materskej školy, že ešte rok ostávame.

Čo sa týka zmeny školy, tak by dieťa malo íst do svojho obvodu, ak chceš mimo, tak musíš požiadať riaditeľstvo školy či ti vyhovie, alebo nie.

lorela
29. mar 2017

@belllinka S týmto mám opačné skúsenosti - v našej škôlke - v našej triede nechceli mamičky ani len počuť, že ich dieťa by malo ešte rok zostať v škôlke. Našli si preto súkromné psychologičky, ktoré im odporučenie so zaškolením dali.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronika33
31. mar 2017

@lilitela u nás v meste sa stalo, že dieťa z 1. triedy cca začiatkom októbra presunuli naspäť do škôlky, pretože do školy ešte nebol zrelý a nezvládal ju. Ak chceš dieťa na inú školu dostať ako je vaša spádová, tak môžeš ísť na zápis tam a hneď na mieste v tej inej škole sa spolu k zápisu prikladala aj žiadosť o prijatie do tejto školy. Nemusia ti ale vyhovieť, ak majú napríklad plný stav, tak sú povinní prijať detí zo svojej spádovej oblasti, potom väčšinou prijímajú súrodencov detí, ktoré už do danej školy chodia a nie sú zo spádovej oblasti školy a až potom ak majú voľné miesta, tak môžu prijať aj iné deti.

lilitela
autor
2. apr 2017

@veronika33 Fiha, to som nepocula este. Dik

sorciera24
2. apr 2017

@lilitela nas syn je julovy, velmi sme riesili ne/odklad....fakt, sme sa nevedeli rozhodnut....dali sme ho dokonca 2krat pretestovat......vela ludi vravelo, ze je letny, nech dame odklad, nech si predlzi detstvo a potom bude najlepsi z treidy.....najprv sme chceli, potom nie, vsetky pretestovania vysli ok, ze je zrely a v skolke by sa nudil, to, ze je temperamentyn, tak to ej aj teraz o 2 roky neskor.....ja len k tvojej situacii......nakolko sme sa fakt dlho rozhodovali....vybavili sme mu odklad.....logopedka nam potvrdenie dala (nevedel este vravier R) a psychologicka z CPPP nam povedala, ze nam papier da, aj ekd jej vysiel zrely,a le ze ekd ccheme....cize do skoly sme pri zapise poziadali o odklad, aj ekd tiez zapis v pohode zvladol a teda v ansej skole v pohode povedali, ze sa mozeme rozhodnut aj v auguste.....radsej neskoro a spravne ako nanic......takze boli ochotni.....
ale skolka potrebuje vyjadrenie do konca aprila (lebo deti je vela, ci ma alebo enma drzat miesto)....cize vlastne nie kvoli skole, ale kvoli skolke sme sa rozhodovali do maja......nakoneic sme ho do skoly dali a vobec nelutujem, skolu zvlada vyborne, nenudi sa......v skolke by ho to tahalo spat........takto sa aspon snazi.....
a ano, dieta spravi za polroka v tomto veku velky pokrok.....

lilitela
autor
3. apr 2017

@sorciera24 Super diky. Do skolky ju urcite nedame, takze tam sa im viem s istotou vyjadrit. Ak, tak pojde radsej do pripravneho rocnika, aby sa naucila trochu pracovnej discipliny.

saurian
3. apr 2017

@lilitela treba preverit, ale mne, resp. starsiemu ked robili posudenie skolskej zrelosti v CSPP, tak povedali ze o odklade je mozne rozhodnut do polky augusta. takze siel normalne na zapis, povedala som ze je mozne ze bude mat odklad, a potom koncom jula som pisala ziadost o odklad sk.dochadzky.
a tiez mi povedali, ale blizsie som sa tomu nevenovala, ze dieta je mozne este zo skoly poslat naspat do skolky, alebo preradit do tzv predpripravky - tj nulteho rocnika.

erika12345
16. apr 2019

@lilitela ahoj, viem, že je to staršia diskusia, ale tiež riešim odklad a chcem pre dcérku prípravný ročník. Chodili ste do toho prípravného? Ako to hodnotia spätne?

lilitela
autor
16. apr 2019

@erika12345 Ano chodila do pripravneho. Bolo to dobre, pozvolna sa pripravovali na beznu skolsku prevadzku. Skolu zvlada teraz vcelku dobre. Stale by sa radsej hrala a tak, ale ucitelka je spokojna, ze pekne pracuje a pod. Jedina nevyhoda bolo to dovazanie, kedze nie kazda skola pripravku otvara, ale aj to sa dalo zvladnut. Samozrejme aj tam boli take musky, zo strany ucitelov a pod, ale kde nie su? Takze sme sa rozhodli dobre a kebyze sa mam rozhodnut znova, tak rovnako.

erika12345
16. apr 2019

@lilitela ďakujem, že si napísala. Tiež som zvedavá, aké to bude. A prosím ťa, spomínaš si, ako si vtedy riešila papiere? Totiž mne v ZŠ povedali, že keď bude mať spravené vyšetrenia, mám im priniesť papiere a oni mi ju vyradia, potom zájdem do špeciálnej školy, tam mi ju zapíšu a papier o rozhodnutí donesiem do ZŠ. Aj ty si to tak mala? Lebo zas v špeciálnej škole mi povedali, že papiere mám priniesť najskôr im a oni mi dajú rozhodnutie pre ZŠ. Tak neviem ako to má vlastné byť správne. Pamätáš si ešte ako to bolo u vás?

lilitela
autor
16. apr 2019

@erika12345 Presne si to uz nepamatam, tusim sme sli na zapis do beznej skoly, lebo je to povinne a sme hned ziadali o odklad. Tusim potom sme sli do skoly s pripravkou, a ti mali aj psychologicku, ktora spravila nejake vysetrenie o zrelosti, na zaklade coho vystavila nejake odporucenie o odklade, asi sme potom oficialne poziadali o prijatie do pripravky, dostali potvrdenie a to sme tusim dolozili do beznej skoly. Bolo to tak nejak na poslednu chvilu vsetko, posledne junove dni, tiez to bolo take chaosne. Ono na tom az tak nezalezi. Mne sa javi, ze jedine co je podstatne, je mat tu ziadost o odklad podlozenu "odbornym" vyjadrenim (psycholog, lekar a pod.), inak ostatne veci su uz formalitka a byrokracia medzi instituciami, ty tusim nie si povinna mat dieta ani v pripravke, ani v skolke, kludne moze byt s tebou doma, a co sama sebe vystavis potvrdenie 🙂 pre skolu?

erika12345
16. apr 2019

@lilitela veď jasné, to je len byrokracia, len nahnevalo by ma, keby kvôli papierom prípravka nevyšla, že by sme to nestihli. A čo sa týka ZŠ, tiež som bola na zápise, oni ju prijali, aj keď som povedala, že chcem odklad, vraj to tak musia, príde mi rozhodnutie, že je prijatá a ja potom musim doložiť papier a oni jej na základe toho dajú odklad. Ďakujem za info, su zlatá.