Odklad školskej dochádzky - nultý a prípravný ročník v Bratislave

drobuliatki
13. jan 2016

Ahojte. Viete mi prosim niekto poradit nejaky nulty rocnik pre dcerku. Bude mat odlozenu slolsku dochadzku a nechcem ju uz nechat v skolke do ktorej teraz chodi, rada by som ju dala do nejakeho pripravneho, nutleho rocnika, ak sa mi podari najst. Sme z Ruzinova, ale ak to bude dobra skola/skolka alebo nejake zariadenie som ochotna ju tam aj nosit. Dakujeem Vam velmi za kazdu radu 🙂

ivett1
13. jan 2016

@drobuliatki a neuvažujete, že ju dáte do nultého ročníka v základnej škole, do ktorej bude chodiť? ... alebo to nie je možné?...my sme tiež uvažovali nad nultým ročníkom-náš syn mal odklad šk. dochádzky (je augustový), ale nakoniec zostal v mš - z 21 detí tam zostalo 15 spolužiakov, tak nakoniec sme to neriešili a učiteľky boli tie isté, tak im prispôsobili denný program, aby sa nenudili🙂

tova
14. jan 2016

co preberaju deti teraz v pripravnom/nultom rocniku na sk?

drobuliatki
autor
14. jan 2016

@ivett1 práve ju nechcem nechať v skolke, majú veľmi prísnu učiteľku, kričí..hladam niečo iné aby aj mala už prepripravu....moja je tiež je augustova

babulina
14. jan 2016

@drobuliatki hladala som aj ja nulte/pripravne rocniky podla mojho zistenia v BA je na ZS Jelenia, ZS Mokrohajska, ZS Zehrianska, ZS Vlastenecke nam.
vsetky su ale specialne zakladne skoly, pripravny rocnik maju aj sukromne napr. Paneuropska zakladna skola

tin007
14. jan 2016

@drobuliatki Niektore sukromne ZS mavaju pripravne, resp. nulte rocniky - Harmonia v Dubravke, Montessori v Lamaci, spomenuta Paneuropska. V tychto skolach samozrejme platis. Potom su statne skoly, ktore maju pripravne alebo nulte rocniky. Pripravne rocniky su pre deti, ktore su nezrele na skolu a sucasne maju nejaky problem/diagnozu (logopedicky, s pozornostou, spravanim...), takymi su uz spomenute ZS (Jelenia, Vlastenecke nam, Zehrianska, Dolinskeho). Nulte rocniky su urcene pre deti zo socialne slabych rodin (musis mat potvrdenie), v BA som nasla len 2-3 skoly a ani neviem, ci stale tie rocniky otvaraju (Biskupicka, Riazanska a v Lamaci). Treba pohladat, vyhodou je to, ze zapis do ZS sa posunul na april a nie je koncom januara/zac. februara.

drobuliatki
autor
14. jan 2016

@babulina dakujem za info. ano aj ja som natrafila na zs jeleniu, to by sme mali najblizie; len neviem aka je tam ta trieda ci je to trieda pre bezne deti alebo s nejakou poruchou; moja ma intelekt ok, iba je proste do skoly este nezrela, a je aj dost placha, rada by som bola aby bola v ok kolektive, paneuropsku som pozerala tiez, dost draha....nechce sa mi verit ze tu neni nejaky medzistupen pre taketo deti, este som nasla v ruzinove ale to je fakt na druhom konci mesta, no neviem si to predstavit kazdy den...

tin007
14. jan 2016

@drobuliatki ZS Jelenia berie deti s logopedickymi problemami (miernejsieho charakteru, tie ktore ho maju vaznejsi, chodia zvycajne na Vl. namestie), nestaci mat dieta "len" nezrele (aj to musi mat potvrdene psychologom), musi mat aj diagnozu od logopeda.

drobuliatki
autor
14. jan 2016

@tin007 dakujem za info. vy ste riesila podobnu situaciu s dietatom?

tin007
14. jan 2016

@drobuliatki Ano, syn je na Jelenej v pripravnom rocniku, ma dysfaziu.

drobuliatki
autor
15. jan 2016

@tin007 kedze mate osobnu skusenost, mohla by ste prosim napisat ako asi prebieha ich den v pripravnom rocniku, maju tam hodiny ako v skole, maju v triede aj bezne deti? dakujem

akvi
15. jan 2016

@drobuliatki ako tu uz dievcata pisali, tak ak nemate ziadnu diagnozu, alebo nie ste socialne odkazana rodina, tak do nulteho ani pripravneho rocnika na statnej ZS ti dieta nevezmu.. Jedine do sukromnej..

drobuliatki
autor
15. jan 2016

@akvi dakujem za info. tiez ste chceli ist do pripravneho rocnika?

akvi
15. jan 2016

@drobuliatki nie, ale kedze vrtam trochu do skolstva, tak viem tie pravidla pre prijimanie do tychto rocnikov. 😉

tin007
15. jan 2016

@drobuliatki Neviem ako je to na inych skolach, ale tam, kde chodi syn to maju tak, ze pocas pripravneho rocnika preberaju ucivo 1 rocnika ale pomalsim tempom (prvu polovicu za rok a druhu polovicu prvackeho uciva v 1. rocniku) a nemaju cudzi jazyk, etiku/nabozenstvu a prirodovedu. Oni maju SlJ, MAT, TV, VyV, HUV a ILI. Miesto tychto predmetov maju (kedze ide o deti s logopedickymi problemami) ILI - intenzivna logopedicka intervencia. V triede je ich max 10 (aktualne 9), uci ich spec. pedagog a skola ma este vlastnych logopedov, ktori si individualne beru deti 1x do tyzdna a face to face cvicia presne to, co dieta najviac potrebuje. ILI na hodine je take, ze su rozdeleni na dve skupiny a s kazdou skupinkou robi bud ucitelka alebo logopedicka. Inak funguju uplne normalne, maju kruzky, druzinu... V dalcich rocnikoch uz maju zmiesane triedy v tom zmysle, ze okrem deti s log. problemami su tam bezne deti, resp. deti s nadpriemernym intelektom. Ale v pripravke su len nezrele deti a s logo problemami.

drobuliatki
autor
15. jan 2016

@tin007 ďakujem za info, porozmýšľame ake máme možnosti

diocka
21. jan 2016

@akvi @drobuliatki moj syn chodi tiez do nutleho / pripravneho rocnika na zehriansku do petrzalky. Podmienkou na prijatie je papier z Centra poradensko - psychologickych sluzieb ze dietatu bola odporuceny odklad skolkej dochadzky. ziadnu inu "diagnozu" nemusi mat.

do skoly chodi skolsky autobus - dieta rodic na zastavke odovzda ucitelke ktora uz je v autobuse alebo rodic privedie dieta do rannej skolskej druziny. organizacia dna je tam ako v skole - rano zaciatok o 9:30 , nasleduju 4 vyucovacie hodiny (predmety maju Rozvoj grafomotoriky, rozvoj komunkacie, matematika, prirodoveda/ logicke veci, hudobna vytvarna telesna). o 12tej koncia, obed a potom dieta moze ist do druziny. V triede maju v zadnej casti aj hraci kutik kde sa dieta moze hrat bud pocas prestavky alebo na zaciatku skolkseho roka aj pocas hodiny ak sa uz nevedel sustredit. v triede je tak cca 6 ziakov, ucitelka ma naozaj cas a priestor sa venovat dostatocne kazdemu dietatu v tomco to konkretne dieta potrebuje. su znamkovani vcelickami a pod, maju ziacku knizku, obcas domacu ulohu.
pisat a citat sa neucia, matematiku pocitanie/ odcitanie do 5.

tento skolsky rok maju 3 nulte rocniky. po jeho absolvovani dieta nastupuje do 1. rocnika na normalnej ZS.
Pre nas to bola ta najlepsia moznost ako mohol syn stravit ten rok pred nastupom do 1. rocnika. Jemu sa tam velmi paci, pani ucitelky su velmi mile a uz teraz viem ze nam tato skola bude VELMI CHYBAT.

akvi
21. jan 2016

@diocka tym padom ta skola porusuje zakon.. Alebo je sikovna a vie si papiere urobit tak, aby dobre bolo... 🙂 Lebo toto nie je vymysel tu na MK, proste zakon je postaveny tak, ze musi byt bud diagnoza, alebo socialne podmienky..

diocka
21. jan 2016

@akvi vsak ale ked ma dieta papier ze od psychologa z CPPS ze je odporucany odklad skolskej dochadzky a zaskolenie v nultom rocniku tak to sa uz da povazovat za papier nie?

akvi
21. jan 2016

@diocka ano, aj nie...odklad moze byt doporuceny z XY dovodov.. A oni uz vedia, co tam napisat, aby to bolo na papieri ok..

drobuliatki
autor
21. jan 2016

@diocka dakujem pekne za info. a tato zs na zehrianskej je bezna statna skola, alebo specialna zs, pripadne nejaka sukromna skola? a ten autobus zbiera deti na ktorych zastavkach? plati sa tam nejake skolne? dakujem vopred

diocka
21. jan 2016

@drobuliatki je to statna specialna statna skola, skolksy autobus chodi po zastavkach v petrzalke, je zadarmo. specialna je preto lebo rocniky 1.-9. su urcene pre deti s mentalnym postihom. Nulty rocnik je pre deti bez mentalneho postihu, musia mat normalny intelekt.
tieto nulte rocniky su v takej oddelenej casti skoly.
skolne sa tam neplati, iba nejake zrps na pol roka cca 10 eur, za druzinu sa plati 10 eur na mesiac plus ked chces tak obedy pre dieta.

ariel77
19. mar 2017

Ahoj, aj ja hladam nulty rocnik. Urcite nedajte svoje deti na Paneuropsku sukromnu zakladnu skolu, je to katastrofa. To nie je skola, to je obycajny stacionar. Nic tam nenaucia a este dietatu aj psychicky ublizia. Moju dceru tam triedna v nultom rocniku a psychologicka tak terorizovali, ze sa od strachu poakala a potom si nas zavolaii do skoly, ze sme im vraj zamlcali, ze sa pokakava, co je cista loz. Doma sa dcera ani nepokakava ani nepocikava. Vobec ani v noci. Tvrdili, ze my klameme. V skole sa to protom od septembra do marca stalo 2 razy, presnejsie raz v januari, a to tredna ucitelka priznala, ze moju dceru odignorovala, ked sa hlasila, lebo riesila ine dieta, a raz tento tyzden, naco dceru vylucili zo skoly. Od septembra do decembra sa to nestalo ani raz. keby sa pravidelne pocikavala ci pokakavala, za pol roka by sa to predsa muselo stat v skole viac raz. z pristupu ucitelky a psychologicky sme pobureni a urazeni. Ked som im oznamila, ze tomzverejnim, psychologicka sa mi vyhrazala, ze ma zazaluje. Takito ludia tam maju vzdelavat deti. Zriadovatelka skoly a statutarna zastupkyna sa to snazila ututlat, ze ju daju do inej triedy, a slubila mi, ze ak to nezverejnim, vybavi mi miesto na inej skole v nultom rocniku. Lenze to sa neda, ja nechcem, aby moje dieta chodilo do skoly so strachom, a ked uvidi na chodbe dotycnu psychologicku, tak sa mi vrha do narucia, maminka, nedaj ma. Urcite tam nedajte svoje dieta. To nie je skola, to je teror. Nech je nas pripad varovanim pre dalsich rodicov.
Este v ten den, co dceru vylucili, som zacala hladat inu skolu a v prvej, ktoru som oslovila, som sa dozvedela, ze ved ku nam uz od aprila nastupuje jedno dieta z nulteho rocnika na Paneuropskej. Nevedeli sme o tom, mysleli sme si, ze iba nase dieta tam ma problem, ale zrejme je takych pripadov viac.

michala_ha
30. mar 2017

@ariel77 to znie dost hrozostrasne,vdaka z upozornenie. A kam ste nakoniec presunuli dcerku?

michala_ha
30. mar 2017

@diocka a bolo tazke sa do tej skoly dostat ked je tam tak malo deti v skole? Nas syn ma logopedicke problemy, chodime dlhe roky k logopedicke a sme aj z petrzalky tak ze ake su nase sance

ariel77
30. mar 2017

to: michala
zatial dcera nechodi nikam do skoly, je doma.
Nie je vobec tazke dostat sa do Paneuropskej skoly, vezmu kazdeho, ale neodporucam to. Ublizuju detom.

diocka
30. mar 2017

@michala_ha vobec nie. Maju praveze malo deti, lebo skoro nik o nich nevie. V synovej triede bol chlapec s vyraznejsim logo problemom a jemu sa p. Ucitelka zvlast venovala.

diocka
30. mar 2017

Pridavam nasu skusenost s nultym rocnikom na zehrianskej - v sk.roku 2015/2016. Mozno to niekomu pomoze pri rozhodovani. Kopirujem zo spravy ktoru som pisala jednej mamicke:

syn chodil do nulteho rocnika na zehriansku, chodil k triede p. ucitelky Matulovej. Velmi zlata a mila p. ucitelka. venovala sa detom. ale aj ostatne p. ucitelky sa mi zdali dobre.
v tride je tak 6-8 ziakov, ucvitelka sa im naozaj ma cas individualne venovat. rano zacinali skolu o pol deviatej, mali 4 vyucovacie hodiny, potom obed a druzina. kazda trieda mala aj svoju jhraciu cast a potom cast klde sa ucili. na zaciatlku sa viac hrali a postupne sa ten cas pocas roka preklapal tak ze uz sa venovali vyucovaniu. ako predmety mali Rozvoj grafomotoriky, Zaklady matematiky, rozvoj komunikacnych schopnosti, telesnu vytvarnu a hudobnu. zo skoly chodievali aj kazdy mesiac na nejake vystavy, vylety alebo mali sportovy den.

syn uz chodi do 1 rocnika do inej skoly a velmi nam ten nultak pomohol. v skolke by sa nudil a urcite by mu nedala to co ten nulty, sucasna ucitelka ho vychvalila ze je pripraveny, je uz vlastne zvyknuty na skolksy rezim, aj sa naucil pekne sustredit cele doobedie.
ja odporucam tento nultak pre kazde dieta pred 1. triedou.

diocka
30. mar 2017

Pokracujem v predoslej sprave:
super je aj to ze do skoly chodi rano skolsky autobus , je zadarmo, v buse je uz ucitelka a ta dozrie aby dieta v pohode doslo do skoly. takze sme rano nasadili syna do busu a vybavene 🙂))

syn chodil do tej skoly rad, dokonca aj teraz som este s jeho p. ucitelkou v kontakte a minule sme sa boli v skole znova pozriet, pretoze syn si to chcel pripomenut.
pri rozlucke so skolou plakal, aj mne bolo luto ze uz je koniec.

tym, ze je tych deti v triede malo, tak ta ucitelka ma cas sa im venovat a s kazdym si vytvori pekny vztah.

diocka
30. mar 2017

Este posledna info:

co sa tyka slovenciny a vlastivedy - na tom predmete rozvoj Komunikacnych schopnosti tak tam im ucitelka citala riozpravky, ucili sa basnicky, mali tam ulohy na pamat a pozornost.
ta p. ucitelka to vedie velmi dobre - cely tyzden maju temu 1 ropzravku - a na teme tej rozpravky maju potom vyucovanie vsetkych predmetov - cize matematiku mali priklady ktore suviseli s tou rozpravkou, basnicky a hadanky mali suvisiace s tou rozpravkou, pesnicky k teme rozpravky a aaj vytvarna bola k tej rozpravke. mne sa ten system velmi pacil.
telesnu mavali vo velkej telocvicni alebo vonku mali nejaku sportovu aktivitu.
vela s nimi chodili aj na vylety - do galerie, na slavin, nejake vystavy, bibiana.

Skola je statna, nic sa neplati, aj ten triedny fond je uplne minimum. V skolskej jedalni sa vedia prisposobit aj dietam - bezmliecnej/ bezlepkovej.