icon

Otvorenie škôl

lolobriadok
23. nov 2020

Ahojte maminky.Ako vnímate to že chcú otvoriť 30.11.školy?Áno viem že niektoré sú za ale deti pred nástupom testovať a každý druhý týždeň opakovať test? 🙄🙄Nepríde mi to dobré veď to môže dieťaťu ublížiť.A za dva týždne budú znova doma.

yanina1983
23. nov 2020

Deti do školy patria... Ja budem za to bojovať a máme povinnú školskú dochádzku.. Testy určite nedám ani jednému

missdiva
23. nov 2020

@lolobriadok bezdovodne pravidelne minimalne 10cm hlboko strkat do nosa palicku rozhodne nie je zdrave (chcem vidiet jedineho dr.,ktory povie opak).

Bola by som za otvorenie skol bez testovania keby sa to riesilo skor. No momentalne im vyjdu do zimnych prazdnin v skole uz iba 3 tyzdne a to sa mi zda zbytocne...

matabb73
23. nov 2020

@missdiva zbytočný nie je ani jeden týždeň, keď sa učia. Nie to ešte tri. Za tie tri týždne sa naučia kopec učiva s úplne inou kvalitou, ako keď sa učia z domu.

ivanka12311
23. nov 2020

Bože ja neviem čo riešiš buď rada že ich konečne otvoria🤦!ja ja mám doma predškolačku a som vďačná za každý deň a aj za to že im škôlku nezavreli

missdiva
23. nov 2020

@matabb73 podla mna zalezi od urovne skoly, u nas sa teda MEGA ucia z domu a maju toho strasne vela.

patka06
23. nov 2020

@missdiva určite to zbytočné nie je ...každý deň v škole je užitočný, hlavne po tak dlhom čase doma, treba využiť každú príležitosť. Počítajme aj s tým, že po novom roku, pôjdu čísla pozitívnych hore po vianočných a silvestrovských stretnutiach a presunoch ľudí, navyše január a február sú vrchol chrípkového obdobia ...tam to vidím so školami čierne nie teraz

anastazia93
23. nov 2020

Ja síce nemam školopovinné dieťa, len maličké, a momentálne som na rizikovom 2tehotenstve ale mám manžela učiteľa.
Aj z jeho pohľadu by som povedala že by bolo fajn keby boli v škole (takto pracuje raz tolko ako keď chodí do školy) ale pozerám sa na to aj trochu "sebecký". Teda z druhej strany. Už sme si raz prešli karantenou, on bol pozitivny, odsťahoval sa ja vďaka Bohu negatívna. Práve kvôli tomu že chodil do školy sme sa s rodinou nestretávali (opäť vďaka Bohu, lebo neviem ako by to dopadlo) Naozaj by som si v tomto stave ešte s malym deckom nechcela zase tým istým prejst. Z môjho hľadiska by som preto bola rada keby boli doma.
A keď už, tak som ozaj za testovanie. Verím že toľko diskomfortu tie deti a rodičia zvladnu. Mnohí učiteľa sú už starsi a rizikovi, alebo potom sú aj mladi, ale také pripady ako my. A aj učitelia majú svoje rodiny, a keď nastupia do školy, tak po nasej skúsenosti pre istotu celé vianočné prazdniny radšej k starým rodičom, resp k nasim rodičom nepôjdeme, hoci by sme neviem ako šli.
Preto mi aj z pohladu vianočných sviatkov príde logicke nech už nejdú do vianoc do školy, rodiny (žiaľ naša nie) sa budú stretávať a kade tade sa to roznesie.

meluela
23. nov 2020

@mirage
@patka06
Ibaze niektore ucitelky a nie je ich vobec malo si myslia ze ucit=skusat a najvacsiu cast vyucovania venuju prave tomu. Ale vsak to je vlastne lahsie len stresovat niekoho pri tabuli/pisomke nez nieco zo seba aj davat.
A pritom ucit sa da aj bez skusania a znamok a deti potom nie su pokazene znamkami. no ale to uz je na inu debatu, v nasom skolstve momentalne nerealnu, snad raz ... zatial bude tento stresteny system poskodzovat deti ktore su akokolvek ine a kazit potencial tym ktore to sice zvladaju, ale zoberie im to radost z poznavania.

babalenka
23. nov 2020

Ja som za aby šli do školy.Aj keď sa učia akoby boli v škole ( ma to svoje vyhody syn nachladol a kaslal tak sa učil vyslovene z postele ) učitelia vedeli že je chorý tak ho ani dáko neskúšali ,ale musel sa ohlásiť ,že je prítomný ináč by mal vymeskane tri týždne takto nemal ani hodinu.To je jediná výhoda ináč budem rada keď budú v škole.

janinah
23. nov 2020

Ako človek z covid budovy napíšem.ze radšej hlúpe deti.ale zdravé.tych pár dní do vianoc to už nezachráni.ledva sa učenie rozbehne a sú prázdniny.Vidim príliš veľa nešťastia a veľké riziko.este ani zďaleka nie sme za vodou.co sa korony.tyka.a keďže som stretla aj pozitívnych ľudí.ktori veselo nakazu roznášali a cez karanténu chodili medzi ľudí.tak už vôbec neverím v daku zodpovednosť.

hettinka
24. nov 2020

@janinah každý to vidí zo svojho uhla pohladu.
Ja vidím, že nám žiaci začínajú úplne polavovat, na testoch podvádzajú, a ak nie, známky sú jedna katastrofa.
Ja som teraz dala test taký ľahší, že veď sme to brali distancne a známky 3,4,5. Lepšie neboli.
A to mame online hodiny, trápim sa s nimi.

A decka doma nesedia, chodia kade tade, po brigádach, návštevach, na vianočné punce. To rovno mozu sedieť v lavici v nejakom rozumnom polodistancnom režime.

yanina1983
24. nov 2020

@janinah krásna práca a zaslúži uznanie... Ako každá iná vlastne. Ale prosím vás, neberte to, že chcem mať s vami konflikt v každej téme ale ste kompletná? Hlúpe deti? Viete o tom, že to že budú nevzdelane je to najmenej? Viete o tom, že sú bez povinností, priateľov, pohybu a pocitu zodpovednosti? Čím su menej ako kostol alebo obchod?? Prečo dieťa do školy nemôže ale rodič do práce áno? Radšej mali všetko zavrieť natvrdo na pár týždňov ale ako mohlo koho napadnúť, že nechajme deti doma tie nás spasia??? A teraz sa ich polovica Slovenská boji, lebo to oni sú tí roznašači? 🙈

kika52621
24. nov 2020

súhlasím s tebou... ja pracujem...... denne prídem do kontaktu s minimálne 80 cudzími ľudmi ja už môžem ked deti nemôžu?? môj malý chodí do škôlky a som rada, že škôlky nezavreli lebo mať 5 ročné dieťa tri mesiace doma zavreté čistá katastrofa ...... deti potrebujú režim, kamarátov, povinnosti, pani učiteľky .....nikto netvrdí, že choroba tu nie je ale takto sa nedá žiť 5 rokov.....radšej mali všetko zavrieť na pár týždňov chorý by sa dali do poriadku tí čo už mali vírus v sebe by ho ďalej neprenášali.
@hettinka

hettinka
24. nov 2020

@kika52621 aj keď všetko zatvoria, mladi sa stretavaju ďalej. A viac, ako keď sú škole. Už sú doma dlho, nuda robí svoje.

kika52621
24. nov 2020

@hettinka jasné, že sa stretávajú lebo sú doma dlho a chýba im spoločnost kamošov

mirage
24. nov 2020

@hettinka vela stredoskolakov chodi do prace. Skonci online vyuka a sups do roboty. Ucit sa neucia nic.

kaja01
24. nov 2020

@mirage Tak moja dcéra 4. ročník SŠ, vyučovanie od 8-14, 4-7 hodín denne, k tomu dva krát 2 hodiny do týždňa jazykovú školu. Poobede si musí pripraviť úlohy a projekty na ďalší deň, niekedy ešte večer okolo 10 sedí nad knihami. Takže nemám pocit, že by sa neučila.

hettinka
24. nov 2020

@mirage ano presne tak. Ide to dolu vodou cele. A pokial neexistuje kontrola a spolupráca zo strany rodičov, že tým decka zatrhnú labzovanie a brigády, cele uzatvorenie škôl je absolútne zbytočne.
Rodičia stredoškolákov už tak neriešia, sú v robote a poobede prídu neskoro. Nevedia, čo ich decka robia. Ešte im dajú na starosť rano aj mladších súrodencov a potom to tak vyzerá. Česť výnimkám.

hettinka
24. nov 2020

@kaja01 moj syn sa tiez uči nikam nechodi. Ale ma dozor, manžel je na PN a držíme ho doma. Staršia na VS sa učí od rana do vecera, ale tam to už je o inom.

eluveitie31
24. nov 2020

@hettinka Veru, je to a ešte len bude katastrofa, ktorá sa už nebude dať napraviť nikdy.

mirage
24. nov 2020

@kaja01 v poriadku. Synovi spoluziaci maju normalne pracu od 2 do 10. A je ich dost. Polovica triedy.

hettinka
24. nov 2020

@mirage a ty by si to synovi ako matka dovolila, aby teraz v takomto rozsahu teraz brigádoval?

Lebo ja nie (je pravda, že nie sme na to finančne odkázaní a sú možno rodiny, kde to tak je, to nechcem hodnotiť). Dcere, kým bola na SŠ som žiadne brigádovanie cez školský rok počas týždňa nedovolila, lebo viem, že by to isto šlo na úkor školy. Cez víkend, ak si našla niečo menšie, prosím...

Naozaj to vnímam ako velký problém, lebo sú žiaci, čo už majú školu popri práci a nie prácu popri škole. DU neodovzdané, lebo oni mali brigádu... aj teraz, ked vlastne maju sedieť doma na riti (ked už mam škaredo povedať).

kaja01
24. nov 2020

@mirage Ale to je o rodičoch. Aj moja dcéra chodievala brigádovať, ale cez víkend, nie cez týždeň, cez týždeň má školu, poobede sa pripravuje do školy na ďalší deň a je jedno či chodí do školy, alebo nechodí lebo je dištančné vzdelávanie.

Potom, ale nemôžme hovoriť, že deti sa neučia lebo sú zatvorené školy, ale to je o tom, že rodičia deťom dovolia sa neučiť, ale chodiť po brigádach a flákať sa.

mirage
24. nov 2020

@kaja01
@hettinka
Skonstatovala som fakt, nikde nenaznacujem, ze s tym suhlasim. Je to o rodinnom zazemi, co je kde tolerovane.
Zalezi od skoly, sikovnosti deti, mnozstva uciva, ktore ucitelia vyzaduju, atd, atd.

kaja01
24. nov 2020

Ako sa nákaza šíri v triedach:
Nejsou-li zavedena žádná opatření, tedy nikdo nemá roušku a nevětrá se, může se od nakaženého učitele rozšířit nákaza až na 10 žáků.
Mají-li všichni ve třídě nasazené roušky, ale ve třídě se nevětrá, může se od nakaženého učitele rozšířit nákaza na čtyři žáky.
Při opatření, kdy se po každé vyučovací hodině vyvětrá a všichni mají nasazené roušky, hrozí přenos nákazy od učitele maximálně dvěma žákům.

Podle něj ovšem nestačí pouze otevřít okna "na ventilačku". Virus z místnosti vyžene jedině pořádný průvan. "Je mnohem účinnější jednou za nějakou dobu, řekněme za půl hodiny nebo hodinu, otevřít naplno dveře a všechna okna. Vzduch se zcela vymění a na to stačí zhruba těch pět minut nebo přestávka," vypočítává Ždímal. I vrcholně nakažlivé dítě ze sebe v případě, že má roušku, za 45 minut nestihne vydat dostatečné množství viru, aby nakazilo své spolužáky.

V případě, že je nakaženým učitel, je situace o něco horší. Tím, že de facto soustavně a nahlas mluví, ze sebe vydává viru podstatně víc. Pokud jsou ovšem zachována všechna opatření, tedy roušky a větrání o přestávkách, tak v nejhorší situaci, kdy je vrcholně nakažlivý, by za celý vyučovací den strávený s 24 dětmi nakazil pouhé dva žáky. To je pětkrát méně než bez dodržení jakýchkoli opatření a dvakrát méně než v případě, kdy sice mají všichni roušky, ale nevětrá se.

hettinka
24. nov 2020

@kaja01 vírus sa v triede šíri, oni nonstop rúška nemajú, lebo jedia, pijú, cez prestávku to dávajú dolu. Nedodržiavajú odstupy, velaktrát sa natlačia na seba, akonáhle učiteľ vytiahne päty z triedy.
Tiež si neviem predstaviť vetranie, jednak z hlasika bezpečnosti, velké okná mať otvorené nesmieme a tiež v zimnom období je to nereálne otvárať okná dokorán.

Takže jediná možnosť je mať v škole len zdravých žiakov, teda pretestovaných pri nástupe do škôl (tam bez pardonu) a neposielať deti ani so "soplíkom" do školy. Tiež v prípade podozrenia v rodine by žiak v škole byť nemal. A mali by naozaj minimalizovať pohyb - zo školy rovno domov a izolácia v maximálnej miere. A toto všetko je skutočne o zodpovednosti rodičov.
Čo môže urobiť škola je zvýšiť dozory, hygienu, dezinfikovať, upraviť rozvrhy, znížiť moblitu v rámci budovy.
A čo sa týka systému, z mojho pohladu by bolo fajn polo-dištančné vzdelávanie, teda kombinovať časťc vzdelávania z domu so vzdelávaním v škole (trebárs v pomere 50:50)

nevenka
24. nov 2020

No a na prvom stupni, prvacikovia, ti su uplne "poslusni a disciplinovani" pri noseni rusok, vsak...🙈...ale prvy stupen chodi do skoly. Zazili sme situaciu, ze o pozitivite spoluziaka sme sa dozvedeli po 9 dnoch od posledneho kontaktu a teda sme boli v karantene 1 den! Ostatne dni veselo deti chodili do skoly. Uplna parada, ako sa stiha trasovat, dohladavat a testovat a izolovat. Podla mna, testovanie ma vyznam. Lebo staci jeden bezpriznakovy v jednej tiede a mame znova katastrofu. A dalsie zatvaranie. Do jedalne chodia vsetky prve triedy spolu, teda cca 60 deti + vychovavatelky. A jedia samozrejme bez rusok. A nejedia potichu, tie deti sa rozpravaju, kricia a tak. Takze robit si nejake krasne predstavy, ako sa vyvetra a virus vyleti vonku, och...🤔🙈...Ked sa otvoria dalsie triedy, v jedalnach to zas bude narvaaaano...neda sa predsa obedovat od rana na etapy, aby sa vsetci mohli oddelene najest...napriklad...Keby tu bolo to testovanie zo slin, to by uz bolo o inom, myslim, ze to by nikomu uz nemalo vadit.

hettinka
24. nov 2020

@nevenka vieš, lenže to vas mali kontaktovať okamžite rodičia daného žiaka, prípadne triednu a ona vás a nečakať na konanie RUVZ. Zas a znova, je to o rodičoch, za toto škola nemôže niesť zodpovednosť.
Tiež, pokial sa dá, zrušila by som ako rodič jedáleň a družinu, ak vieš, ako to tam prebieha ... ak by do jedálne a družiny chodili len deti pracujúcich rodičov, ktoré tam skutočne byť musia, školy by to odľahčilo. Lenže veľakrát je mamička doma na materskej a decko nechá v družine do záverečnej.

A inak máš pravdu, článok ako vyšitý, od človeka, ktorý evidentne v živote neodučil ani hodinu a školu videl naposledy v 18 a odvtedy len zvonka.

kaja01
24. nov 2020

@hettinka to bol članok s nariadeniami ako maju postupovat školy v ČR, boli tam aj vyjadrenia riaditelov škol ako informovali rodičov aby deti poriadne obliekli pripadne im do školy pribalili deky. Tak za mňa radšej doma dištančne ako v škole pod dekou.

hettinka
24. nov 2020

@kaja01 jasne, nedostanú covid ale nachladnu a zápal pľúc, prievan do uši