icon

Pažravosť 9 ročného syna

tisa82
18. mar 2013

Ahojte maminy. Chcela by som sa s Vami podeliť o môj problém. Ide o môjho 9 ročného syna, momentálne navštevuje 4. ročník základnej školy, je veľmi živý, nosí samé jednotky, hráva futbal ..... proste skoro ideálne dieťa.
Problém máme v pažravosti .... ja mám pocit, že keby mohol tak zje aj mňa 🙂 . Neustále vypytuje sladkosti, každý deň mu dávam na desiatu do školy sladkosť, vypýta si aj poobede ... tak mu dám.... lenže akonáhle sa položí niečo na stôl tak je to preč,,,, ja si nemôžem dovoliť mať cukríky v miske, otvoriť si pred ním čokoládu alebo čokoľvek. Keď mu aj dám niečo do misky chrumky alebo hocičo tak to zošrotuje za 1 minútu. Skoro s ničím sa nepodelí a keď si ja niečo dám,,, tak proste očami mi to je. Keď náhodou mu niečo kúpim ... dobrotu na ráno (slaninový rožok napr.) tak je schopný vstať aj o 6, len aby ho mohol dostať. O všetkom má neskutočný prehľad nič čo sa týka jedla mu neujde ... hneď vie aký jogurt zmizol z chladničky .... možno sa teraz pousmejete, že chcela by som mať taký problém 🙂 , ale bojím sa čo bude do budúcnosti .... nechcem aby každý na neho ukazoval aký je nenažratý .... čo by ste mi poradili ????ďakujem

Strana
z2
katy1979
18. mar 2013

ja mam 33 a spravam sa tak isto 😀 ide na neho puberta a zachvilu zozerie aj teba. Nie je nenazrany len stale hladny a mlsny.

sissy27
18. mar 2013

@tisa82 a čo ostatné jedlá? obedy, večere? jedáva normálne alebo pomenej, lebo je prepchatý maškrtami? ja by som zvýšila porcie normálneho jedla, polievka, hlavné jedlo, večeru teda tiež normálne varenú a sladkosti a chrumky jednoducho nekupovať... so zeleninou a ovocím ste ako na tom?

fra
18. mar 2013

😀 prepač že sa smejem, ale mam doma dvoch- už trochu starších- puberťakov ... tí zjedia všetko čo nezje ich, liter mlieka a 5 rožkov je bežná norma a za dve hodiny su schopní jesť znovu ... chlapci rastú a su hladní, s tym nič nenarobíš- jedine čo možeš urobiť je ponukať mu zdravú stravu- veľa zeleniny, ovocia, celozrnne potraviny z ktorych je človek sýtejší v kombinacii s vačšim množstvom bielkovín ... možno take veci ako cukriky alebo čokolady načas celkom prestať kupovať aj pre zvyšok rodiny- koniec koncov je v tom aj tak zbytočne veľa chemie a cukru a žiadna vyživa... sladkosti su droga, čim človek viac zje, tym viac ich chce ... skus sa skor zamerať na med, sušené ovocie a podobne, to je sladké a pritom to nie je napchaté chemikaliami... a čo je najpodstatnejšie, naštuduj si nejake veci o glykemickom indexe, aby si mu dokazala ponukať hodnotne potraviny, z ktorych ma človek dlhy pocit sytosti a nie sladkosti, ktoré sa rychlo "vypalia" a telo chce stale viac a viac... tento link to veľmi dobre vysvetľuje, preštuduj si ho... to že je to o chudnuti nech ta nemyli, platí to pre každeho
http://www.chudnutie-ako.sk/glykemicky-index-po...

@tisa82

sirinka
18. mar 2013

@tisa82 otazka je, ci ma nadvahu... Pokial nie, jeho organizmus to proste potrebuje, bude cochvula prechadzat prudkymi hormonalnymi zmenami, bude rychlo rast.... Ja ako dieta by som zjedla aj zelezne kuchynske stolicky obcas a chuda som bola ako palica..
Jedine, co by si mohla, je vhodnym sposobom ho upozrnivat na nejake slusne stolovanie, pokial mas pocit, ze to nedokaze ovladat. Ale on je este vcelku maly, takze postupne 😉

sisaha
18. mar 2013

@tisa82 pokial nema problem s nadvahou, tak by som to neriesila, ide do puberty a o chvilu zacnes varit v 10L hrncoch a mozes si byt ista, ze na druhy den neostane.
Mozno by som trochu korigovala co zje..miesto slaninoveho rozku celozrnny so sunkou, alebo syrom..

fra
18. mar 2013

citujem odtiaľ:
" Je rozdiel, či zjete 1000 kJ energie vo forme torty, alebo vo forme ovsených vločiek. A ten rozdiel je nielen veľký, ale je vo vašom záujme regulovať si to. Ak totiž zjete tortu, takmer okamžite sa cukor znej dostáva do krvi. Veľmi rýchlo sa vyplaví inzulín. Cukor z torty sa "zmení" na tuk a rýchly výkyv glykémie spôsobí následný hlad. A tak zhruba hodinku po vypití malinovky dostanete ukrutnú, možno až neovládateľnú chuť na niečo dobré. Nie však preto, že by váš organizmus potreboval doplniť energiu! Len preto, že ste si to navodili konzumáciou nerozumnej potraviny."

tisa82
autor
18. mar 2013

@fra ďakujem určite si to prečítam. U nás nie je problém len so sladkosťami, ale so všetkým. Skúsim to pozrieť, možno keď nastavím správnu kombináciu jedla, tak sa to zmierni.

lila77
18. mar 2013

bud rada a dopraj mu vela mamiciek ma opacny problem bud rada ze papa

tisa82
autor
18. mar 2013

@sirinka Nadváhu nemá, to by som nedopustila, práveže je samý sval, žiadny tuk 🙂 . Presne o tom mi ide, ja ho ľúbim takého aký je, nevadí mi, že je taký (iba chvíľkami) Napr. ráno odchádzal do školy v prírode, nachystala som mu dosť jedla aj na cestu aj na celý pobyt a on ráno mi povedal, že musí ísť ešte pri školu niečo zobrať ... tak išiel popredku... a on išiel do večierky .... proste mu nebolo dosť, to, čo som mu nabalila, tak mi to prišlo ľúto, aký je nenásytný.

sirinka
18. mar 2013

@tisa82 nie je nenasytny, ma taky metabolizmus....a raz ti aj tak povie, ze cele detstvo mal pocit, ze je hladny, ja som tiez casto mala pocit, ze mi dala mama len polovicnu veceru 😝 a pritom nam nakladala ako chlapom....

vadimka
18. mar 2013

@tisa82

nema nahodou parazity? aj to moze byt, ze citi stale hlad..treba to dat skontrolovat...moj ma 10 a tiez som si vsimla, ze je hladny ovela castejsie...u babky na prazdninach sa nevedel "dozrat"reznov...

alka221
18. mar 2013

nie je dolezite,ze pyta casto jest, ak ma velky vydaj energie, je dolezite,ako to dava najavo 😉 poznam ludi, ktori ked pridu na navstevu,tak vsetko co je na stole do minuty doslova vyzeru.. ale ja mam k tomu vzdy pripomienky.. 😀 a vela ludi sa nato pozera kriticky,ze je to proste pazravy clovek 😉 skus si s nim pohovorit..

micifuzik
19. mar 2013

aspoň vidím, že nie som sama, môj má len 8 rokov, je presne takýto a k tomu má aj nadváhu. aj ocinko má 120 kg, tak neviem, či za to môže aj genetika. trápi ma to, ale neviem s tým bojovať, lebo potom mi vykrikuje, že mu nedám jesť. dcéra má zase 6 rokov, chudá je ako trieska, tá zje pol rohlíka a je prepchatá. 😨

babulka1978
19. mar 2013

@tisa82 Ahojcek 🙂 a ma nadvahu? Lebo pises, ze sportuje......ja som v jeho veku zavodne plavala....a vsetko, co nebolo doma prilepene kanagonom som zjedla 🙂 jednoducho mi nejak chybala energia..........za vreckove som si kupovala hroznovy cukor v PNS stanku, z coho sa brutalne pribera, a ja som nepribrala ani gram......pokial to vybeha, tak je to podla mna v pohode.......jednoducho si to jeho telo pyta.......

tisa82
autor
19. mar 2013

@babulka1978 Nie nadváhu nemá, hráva futbal od škôlky. Mne by ani tak nevadilo, že veľa zje, len sa bojím do budúcnosti, každý si to na ňom hneď všimne, aj spolužiaci si z neho robia srandu, že chodí stále do večierky 🙂 . Bojím sa skôr o spoločenský problém a keď ho nebudem mať pod dohľadom, že priberie ak z toho nevyrastie. Nechcem, aby ho všetci brali ako nenásytného pažravca. Taký je v podstate aj môj svokor, neustále mi hovorí o tom ako sa prejedol a mne je z toho zle, už len z tých rečí ☹ . A on si to vôbec neuvedomuje, že to nie je na chválu skôr na hanbu.

babulka1978
19. mar 2013

@tisa82 ja si myslim, ze je to vekom, a tym sportom........ide mu puberta, este k tomu futbal....ma strasny vydaj energie......a co mu vlastne davas na ranajky, desiatu, obed, veceru?

tisa82
autor
19. mar 2013

@babulka1978
Raňajky ... jogurt väčšino smotanový (raňajkuje ešte so zalepenými očami 🙂 ) Keď vie, že je v chladničke nejaký iný jogurt (ktorý často nemáva)... privstane si.
desiata: cereálny rožok, sladkosť
obed: klasický školský
Olovrant: väčšinou cereálie, pred tréningom dostáva vždy musli tyčinku, ovocie
večera: puding, krupica, chlebík, ... čo je doma 🙂

Ako maškrtu má rád aj tvaroh s ovsenými vločkami a s medom a hrozienkami.

Proste zje všetko a ja sa mu snažím dávať zdravú stravu.

vadimka
19. mar 2013

@tisa82

nevidim tam ziadnu zeleninu 😒 a tu treba nielen pre vitaminy, ale aby sa naplnilo brusko...dalej na veceru puding, kasu, je podla mna pre sportovca nevhodne..vela rychlych sacharidov vyvolava hlad....je problem dat mu teplu veceru? hydinove masko napr.? chlapec potrebuje kvalitne bielkoviny....

bubelko
19. mar 2013

@tisa82 ked tak pozeram, co tvoj 9-rocny zje, tak moj 6-rocny je takmer rovnako.
ranajky - jogurt s cornflakmi/chlieb s niecim, k tomu stava s vodou
desiata - jablko/mrkva plus cerealne krekre
obed - (dnes zapekana cestovina s brokolicou)
olovrant - podobne ako na desiatu, plus nejaka sladkost
vecera - jogrut, chlieb, krupica - skratka co dom dal
takze mne osobne to nepride na 9-rocneho, ktory sportuje, vela 😕 a viem, aj z rodiny, kde mali chalanov, tak kym nam so sestrou a s rodicmi stacilo jedno kura na obed a este bolo aj na veceru, tak u bratrancov zjedli len chlapci jedno kura 😉 a musim povedat, ze ani jeden z nich netrpi "pazravostou" 😉

babulka1978
19. mar 2013

@tisa82 ja viem, ze sa ho snazis zdravo stravovat, ale aj tak sa mi zda cisty jogurt na ranajky dost malo....aspon rozok k tomu.......ja som mavala kakao a rozok s maslom...a tiez som ranajkovala so zalepenymi ocami.....uz v 13 som chodila niekedy aj na ranne treningy........na desiatu cerealny rozok s???? ten chalan rastie......urcite by som mu k tomu rozku dala syr, maslo, a urcite ovocie.......a asi nic sladke 🙂 musli tycinku som si davala pred treningom aj ja....a aj po 🙂 on vydava velke mnozstvo energie, mozno si to to telo naozaj pyta.....a na veceru, ked chces nieco zdrave, tak nejake kura, biele maso........potrebuje bielkoviny....z toho mu ide energia......

jana121212
19. mar 2013

@tisa82 skus mu davat viac bielkovin, ak neratam skolsky obed kde mozno bolo nejake maso, tak tam ma same sacharidy. aj kvoli tomu moze byt stale hladny. ale co sa tyka mnozstva jedla, tak to mi nepride take hrozne, ide do puberty, vtedy niektori moji spoluziaci zjedli na ranajky aj 5 rozkov a uz sa nevedeli dockat desiaty. vacsinou to boli tiez sportovci a chceli hlavne maso. smiat sme sa im nesmiali, len sme nechapali ako je mozne, ze z toho nepriberaju a ze tolko toho zjedia

zuzka444
19. mar 2013

babulky moje nemajte strach chlapcom.treba.viacej papanice ako dievcatam podaktorym :D...a hlavne ked sportuju a tak ...to sa.zda ale oni.vydaju hodne energie a potrebuju ju doplnit..aj mojej tety syn tiez ma 10 rokov a papa od rana do vecera a porcie ako pre dospeleho.chlapa..ale pritom.chodi na futbal tenis a este aj ked pride domov ide zhanat po.vonku.a tiez lubi.chipsy kolu.sladke ale zato.si da sa aj dva rezne so zemiakmi a o pol.hodinu zase nieco hlada co by spapal...bezproblemov zje celu pizzu :D..ale fakt to su chalani jednoducho a potrebuju to...samozrejme ked je u niekoho nadvaha tak to neni normalne ale ako pises ked je samy sval tak to len spaluje rychlo 🙂 a rychlo potrebuje aj doplnit 🙂.samozrejme ak.zakomponujes do jedalnicka zeleninku daku vlakninu.vitaminy to mu neuskodi.a si myslim ze treba zvysit porcie jedla 🙂.

vadimka
19. mar 2013

jedalnicek 8 rocnej dcery, ktora aktivne sportuje, kazdy den moderna gymnastika

ranajky/ su slabe, vacsinou len vypije cajik, zahryzne 2x do rozka s medom

desiata/ chlebik, alebo rozok, vnutri tvrdy syr, paprika...do desiatnika cherry paradajky....sladke vacsinou bebe keksy, brumik....

obed/ skoska jedalen

olovrant/ zasa rozok ci chlebik ako na desiatu, prip.pomazanka....casto jej nakrajm aj jablcka, pomaranc,kiwi na kocky....

vecera/ z treningu pride vyhladovana a tak tepla vecera, vcera napr. pecena krkovicka, zemiaky, zeleninka

druha vecera/ casto je to este jogurt alebo pribinacik, kolacik, jablcko......proste moja mala je hladna vecer...neobmedzujem ju, lebo to spali a je stihla..samy sval..

tisa82
autor
19. mar 2013

To jedlo mu dávam a vyberám ja, keby som to nechala na ňom on zje na raňajky aj tri rožky, nie vždy dostáva cereálny rožok, proste aký je taký mu dám. Čo sa týka večere niekedy má aj to čo som varila na obed, keďže varievam aj doma. Skúsim mu pridať viac bielkovín. Teraz ma napadlo, že možno je skôr problém vo mne ako v ňom, ja to asi veľmi riešim a trápim sa tým. Ono je asi ťažké ma pochopiť, fakt sa bojím čo bude do budúcna. Niekedy chce večer pozerať televízor (dovolím iba cez víkend), ale on už hneď niečo pýta (tak mu zvyknem spraviť pukance), lenže on ich zje za 5 minút ešte ani titulky neskončia, proste ten pohľad na neho aký je nekontrolovateľný....

babulka1978
19. mar 2013

@tisa82 my sme si od pukancov odvykli...a aj nasa mala uz na taketo veci ani nepozrie....nakrajame si pomaranc, jablcko, mrkvu, banan a papame to.....nezjes toho tak vela ako pukancov a este ti to aj prospeje 🙂 a tvojmu malemu podla mna tiez 🙂 Nie je tazke ta pochopit....ja som tu na MK minule riesila moju malu....ma dva roky.....na poslednej poradni v jednom roku mala 11 kil.....a teraz ma 14.....tri kila za rok sa mi zdalo strasne malo....ale je zdrava, ona to proste vsetko vybeha, a to ma jedalnicek fakt dost pestry 🙂

vadimka
19. mar 2013

@tisa82

no pohlad na cloveka, ktory sa ide zadusit jedlom nie je prilis vabivy..mame bratranca, ktory je ako kobylka a mas pravdu, zle sa na to pozera...ono ked to vidi doma=otec, svokor...tak je to pre neho prirodzene...skus sa s nim porozpravat...alebo ho natocit na kameru,mobil ako to vyzera..mozno sa ho to dotkne a zacne jest pomalsie...

sirinka
19. mar 2013

@tisa82 no ked citam, co papa..., na ranajky by som zvolila nieco bohatsie, jeden jogurt pre 9 rocneho sportovca je malicko. Kvalitny chlebik, sunka, vajicka a zelenina ho zasytia omnoho lepsie a spravne nastartuju metabolizmus. Pokial ma telo od rana nizky prisun energie, nastavi sa na setriaci rezim a pyta si omnoho viac jedla, lebo ma potrebu robit si zasobu.
Desiata rozok plus urcite jedna davka ovocia a sladkost ci maskrta moze byt k tomu.
Olovrant je cas, kedy moje baby jedavaju jogurty ci tvarohy a zase ovocie. Kupovane cerealie su sama prazdna energia, skus radsej urobit doma musli, zozen si kvalitne vlocky, do toho ovocie, med, kusky kvalitnej cokolady, receptov je na internete dost a z iesaj mu to s jogurtom
Na veceru co pises to som ja mala ako dieta druhu neskoru veceru 😝 a strasne malo skutocnej energie, radsej skus urobit nieco teple lahke, cestovinve salaty, slane nakypy..
Osobne si myslim, ze ked zmenite troskujedalny listok, tak uvidis zmenu aj u syna.

sirinka
19. mar 2013

@tisa82 vecer k telke som si vzdy kupovala chipsy... A potom som si povedala dost, urobim misu salatu, ladovy salat, cherry paradajky, mrkva, sampiony, mozarela, alebo sunka, alebo kuracie masko ogrilovane, ochutim olivovym olejom, jablkovym octom a cesnakom... A to si davame pri telke... 😉 zaberie to trosicku viac casu na pripravu oproti pukancom...

sirinka
19. mar 2013

@tisa82 a treba si dat pozor na to, aby sa mu teraz nenastartovalo zle travenie a metabolizmus, ked jeho organizmus bude mat neustaly pocit hladu ci deficitu, plus nevhodne potraviny a geneticke predispozicie, bude sa snazit vytvarat si stalu zasobu a potom prave v dospelosti moze s tym mat velke problemy....

tisa82
autor
19. mar 2013

@sirinka Vyskúšam zmeniť tie raňajky, má rád aj nátierky, takže to nebude problém .... jogurtom začína deň už od kedy išiel do školy. Jogurt som zvolila preto .... lebo sa mi zdalo, že má doobeda veľa jedla. Vlastne o 7:30 jogurt, hneď zošrotuje desiatu ako príde do školy, dá si sladkosť a okolo 12 hodiny ide na obed. Ale ako hovorím skúsim to zmeniť. Ja o zdravej strave neviem nič, mala by som prehodnotiť aj svoj jedálníček 🙂 . Od rána mám v sebe len kávu a už mi ide na chuť druhá 🙂 🙂 🙂 .

Strana
z2