Pažravosť 9 ročného syna
Ahojte maminy. Chcela by som sa s Vami podeliť o môj problém. Ide o môjho 9 ročného syna, momentálne navštevuje 4. ročník základnej školy, je veľmi živý, nosí samé jednotky, hráva futbal ..... proste skoro ideálne dieťa.
Problém máme v pažravosti .... ja mám pocit, že keby mohol tak zje aj mňa 🙂 . Neustále vypytuje sladkosti, každý deň mu dávam na desiatu do školy sladkosť, vypýta si aj poobede ... tak mu dám.... lenže akonáhle sa položí niečo na stôl tak je to preč,,,, ja si nemôžem dovoliť mať cukríky v miske, otvoriť si pred ním čokoládu alebo čokoľvek. Keď mu aj dám niečo do misky chrumky alebo hocičo tak to zošrotuje za 1 minútu. Skoro s ničím sa nepodelí a keď si ja niečo dám,,, tak proste očami mi to je. Keď náhodou mu niečo kúpim ... dobrotu na ráno (slaninový rožok napr.) tak je schopný vstať aj o 6, len aby ho mohol dostať. O všetkom má neskutočný prehľad nič čo sa týka jedla mu neujde ... hneď vie aký jogurt zmizol z chladničky .... možno sa teraz pousmejete, že chcela by som mať taký problém 🙂 , ale bojím sa čo bude do budúcnosti .... nechcem aby každý na neho ukazoval aký je nenažratý .... čo by ste mi poradili ????ďakujem
@tisa82 ahoj, no na môj vkus dieťaťu, ktorý je vo vývine a ešte i športuje na raňajky jeden jogurt a na na siatu jeden rohlík je nepostačujúci. A obedy v škole ? Už si videla veľkosť porcií ? Asi nie. Moja dcéra, ktorá vyzerá ako snímok RTG v čase keď chodila v škole na obedy, a potom cca o 14.30 h prišla domov nasledoval druhý obed. A puding na večeru ? To je skôr dezert. Jedlo plné cukru bez výživovej hodnoty. Cereálna tyčinka ? To isté, cukor, cukor, cukor.
@tisa82 ja mam synovca ktory ked mal 10 rokov zjedol 6 spisskych parkov a 5 bielych rozkov na ranajky a nebudem pokracovat ako to bolo cely den vydedukujes z toho ze jedol za troch ...(dnes je z neho dospely muz a chuti mu tiez ale uz nie tak ako predtym ) chcem tym len povedat ze postupne sa to upravilo je taktiez aktivny vela sa hybe beha potrebuje jedlo na energiu ... nikdy sme to zo sestrou neriesili (byvali sme vtedy spolu) pretoze nemal nadvahu nebol obezny a preto sme to brali ako ze vela je a nie ze je pazravy ..tak sa na to skus pozriet z tej stranky ...ze vela je a jednoducho mu chuti ... ja by som bola rada ze je zdravy a hotovo a kaslala na to co si bude kto mysliet jedneho dna .... ludom aj tak nevyhovies ked je vela je pazravy ked je malo akoto ze ti nic nieje musi byt chory ..takze asi tak ....nic neries cim viac budes riesit tym viac budes z toho zdeptana a mozno nemas ani byt z coho ...
@tisa82 co sa zdraveho stravivania tyka, myslim, ze prehanat netreba nic, ale je dobre vediet sa v tom orientovat, lebo tym skutocne moes svojmu synovi vyrazne pomoct, ked mu spravne nastavis jednalnicek.... Dlezite aby aj vela pil, hned rano k ranajkam by mal vypit aspon dva pohare vody... A postupne pocas celeho dna aspon liter a pol...
@rebeka7501 tie raňajky zvolím iné určite. Čo sa týka obedu v škole kuchárky ho už poznajú a dávajú mu väčšie porcie, lebo skoro vždy ide na duplu, niekedy dve dokonca už bol aj 3 krát 🙂 .... bola som mu raz pre obed a keď počuli, že je to pre neho, tak mi kuchárka povedala : dám vám viac, nech nemusíte pre neho variť druhý obed 🙂 🙂 🙂 , že to je ich papkáčik 😎 .Čo sa týka večera krupicu napr, varím bez cukru s ovocím, ale je pravda, že niekedy dostane chleba s nutelou a pohárom mlieka alebo dva pudingy .... budem to musieť celý zmeniť ... ďakujem.
@monikajaco .. to si vravím stále, ale veľakrát som už počula .... aký je pažravý .... to zabolí, aspoň mňa.
@tisa82 pozri si toto, mozno ti to trosku pomoze
http://www.hockeyslovakia.sk/userfiles/file/VYZ...
ja som v jeho veku zjedla ma posedenie 6 dolných kuracích noh..alebo pol pecňa chleba s maslom. Celá vianočka bola pre mňa chvíľková zabáva. A to si ešte pamätám že som mala rôzne chute napr uvarené udene rebra som jedla s čokoládou.takže v pohode.... Pokiaľ nevidís na ňom "chorobu" tak myslím že sa nemáš čoho obávať. Len ti napíšem to čo ostatné baby uprednostni ovocie čerstvé a veľa zeleniny pred sladkým alebo pred polotovarom.
@tisa82 neviem, či si zvykla sledovať program na TV Prima : Ste to, čo jete. Bolo tam veľmi veľa dobrých informácii, čo sa týka zloženia stravy, množstva stravy a pod. Možno v archíve by sa to dalo pozrieť. Veľa úspechov pri tvojom jedákovi. A aby som nezabudla, môj brat bol taký istý (teraz má 36 rokov), takže detstvo v socializme, menší výber potravín, no nikto ma nepresvedčí o tom, že boli určite zdravšie ako tie sr..ky, čo sa predávajú teraz. Skús na večeru strukoviny, na raňajky daj do jogurtu musli, ktoré si sama urobíš (ovsené vločky, hrozienka, nejaké oruby, sušené ovocie, horká čokoláda).
@tisa82 este ma napadlo, zvyknem robievat huste zeleninove polievky, bud pomixujem, s krupkami ci smotanou, alebo nepomixovane s haluskami a to decka zboznuju, alebo potom strukovinove a taka polievka dobre zasyti tiez a mozes navarit velky hrniec, uz aj malinky ti pomaly bude take veci papat, nebudes musiet ani extra vyvarat
@tisa82 v takom veku ma narok byt hladny ... nestihla som precitat vsetko, mozno ti uz radili, ale ten jedalnicek sa mi nezda byt uplne idealny ... na tvojom mieste by som sa zamerala na to, ze ked uz je vela, tak nech je prevazne zdrave veci. Ranajky urobit sytejsie, celkovo zaradit do jedalnicka viac bielkovin (chude mäso, tofu, sojove mäso, vajcia, strukoviny-napr. aj vo forme natierok, tvaroh, jogurty) a menej jednoduchych sacharidov (kase, pudingy, biele pecivo) a viac zlozitych (ovsene vlocky, naturalna ryza, naozaj celozrnne pecivo a chlieb). Tym sa viac zasyti ale aj dostane viac cennych latok vo vyzive. Treba dat aj pozor na to, ake cerealie dostava - ak su to cokoladove gulicky, cini-minies, presladene muesli tycinky a pod., tak to moze rovno lizat lizatko .. zameraj sa na tie, ktore maju co najmenej cukru a najviac sa podobaju obilninovym vlockam. No dufam ze som trosku poradila, ja mam zatial opacny problem, mam doma 2r nejedaka a musim byt kreativna aby som napriek tomu dostala co najviac zdravych veci 😉
@tisa82 tak to ti verim ....
Moj syn ma 7 rokov a zje viac jedla ako moj manzel. Moj muz je z toho tiez uz na prasky.... pozera ako puk.
Davam im obidvom rovnake porcie........moj syn za nicim nezaostava........
Tiez mam problem, ze je STAAAAAAAAAAALE hladny......
A pikoska na zaver: PRave minuly tyzden mi volala ucitelka zo skoly, ze syn dal nejakemu spoluziakovi ceruzku do kosa, lebo mu nechcel dat nieco z jeho obeda..... Oddvovodnil to tym, ze bol velmi hladny a mama mu nenabalila dostatok jedla!!
Tak mi pekne krasne pani ucitelka povedala, ze mu mam balit vacsi obed.........AKA HANBAAAAAAAA 😀 😎 🙂
No nebolo mi to do smiechu...................ale po precitani si tejto temy sa tu rehocem.... Vidim, ze ti chlapci nasi nemaju zaludky....ale nejake diery bez dna....kde to jedlo iba pada a pada a pada..... 😅
@tisa82 tiež si myslím, že tvoj syn má absolútne nevhodné zloženie jedálneho lístka. Prečítaj si niečo o glykemickom indexe, o vyváženom zdravom stravovaní. Podľa mňa tvoj syn jedáva málo potravín na objem a čo sa týka bielkovín je podviživený a to u neho môže vyvolávať vlčí hlad. Ráno by som jogurt zrušila, daj mu celozrnné pečivo alebo chlieb so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Do školy niečo podobné, trebárs rožok s nátierkou a znovu zeleninu. Ako sladkosť mu daj ten jogurt, ale ďalšiu sladkosť nepotrebuje. Obed veľmi neovplyvníš, ale dohodla by som sa s kuchárkami - na dupľu maximálne raz. Na olovrant tuniaka, syr, pečivo, zelenina, za tým napr. ovocie. A večera veľká misa zeleninového šalátu so syrom, šunkou, alebo kuracím mäsom s celozrnnou bagetou. Prečo pukance? Môže predsa chrúmať zeleninu pokrájanú na hranolky, namáčať si ju do nejakého dresingu. Nerob priveľa zmien naraz, postupne, aby nemal pocit, že ho tým, že mu niečo nedáš, tresceš. Ak má jogurt na raňajky roky, bude dosť ťažké to zmeniť, možno počas dovolenky, výletu. Nerieš nikdy pred ním jedlo, nerozprávajte sa ani s manželom o tom.
@mamavera Raňajky sme už zmenili, dostáva chlebík s nátierkou alebo syrom a šunkou. Na desiatu mu dávam rožok a ovocie, zje obed v škole, olovrant dostáva ovocie, večera klasická (čo ostalo z obedu alebo tvaroh vymiešaný s ovocím) druhá večera jogurt.
Synčekovi zmena nevadila, hneď to prijal, ale napr. dnes ráno tajne zjedol po raňajkách buchtu s tvarohom a horalku ☹ , uspávala som druhého syna, tak si na rýchlo vymyslel že vraj sa ma pýtal a ja som bola ticho, tak to bral, že si môže zobrať. Poobede ešte pýtal kokosový kmeň, prišla návšteva, tak som mu nechcela zakazovať no a na večer išiel k svokre .... ☹ ☹ ☹ Každá zmena je ťažká, on aj medzi tými jedlami stále niečo pýta
@tisa82 no ideš na to dobre, len na olovrant ovocie je málo a na večeru tvaroh vymiešaný s ovocím je tiež málo, chýbajú sacharidy,na olovrant aj bielkoviny, po tom by som bola hladná ako vlk aj ja. Verím,že postupne to bude lepšie a tá buchta a horalka nie je žiadna tragédia, ale u detí skôr normálka, aj keď by bolo lepšie, keby zjedol len jedno z tých dvoch vecí. Stále ale nespomínaš zeleninu, tej by mohol zjesť vedro denne, zaplnila by mu bruško. A čo sa týka toho kokosového kmeňa a horalky, pomaly smeruj k tomu, že to doma nebudeš mať.Začni trebárs tým, že sladkosť dostane len dva krát týždenne, myslím tým spomínanú hotalku a kokosový kmeň. Ale v strave nech má aj také jedlá, že palacinky, buchty, puding, len nie pričasto. Skús sa poradiť s nejakou odborníčkou na výživu, možno mu chýba nejaká zložka a takto to doháňa, ale najskôr to bude tým, čo ti aj baby písali - po sladkom jedle nastáva o chvíľu vlčí hlad, zase sladké, hlad a takýto kolotoč. Nech si dá radšej dva jogurty, banán. Ešte ma napadlo, čo pije? To je tiež veľmi dôležité, zruš všetky sladké nápoje, nie naraz samozrejme, postupne, ostane voda, ovocný čaj. Ale tých tekutín musí byť dostatok. Ak po týchto zmenách v strave nezaznamenáš po pár týždňoch zmenu v jeho správaní, aspoň čiastočnú, zájdi za lekárkou, nech mu urobí nejaké vyšetrenia, len pre tvoj kľud a možno by ani nebol od veci detský psychológ, lebo z niečoho to jeho správanie pramení. Neviem, či bol taký papkáč od malička, alebo kedy toto nastalo. Ale myslím,že keď naozaj dáš veľký pozor na zloženie jeho stravy, tak sa to znormalizuje. Možno keď tvoje riadky čítajú maminy, ktorým deti nechcú vziať do úst nič, tak ti ticho závidia....Ešte som ti chcela napísať, že možno tvoj syn postrehol u teba, že opovrhuješ svokrom pri jeho konštatovaní - ako sa prejedol. Skús na podobné svokrove výroky nereagovať, popros ho, ak sa dá, nech to pred deťmi nehovorí.
@tisa82 Mam manzela volejbalistu, od mala sportoval... a moje deti 5,5 a 1,5 este nesportuju, energie maju za 10 a mame to doma rovnako 😀 Kebyze malej 1,5r neuberiem, tak dokaze zjest polku dospelackej velkej porcie na obed... o sladkostiach ani nevravim!
Osvedcil sa mi pravidelny prisun jedla, to zn. kazde 2-2,5hod, vyvazena strava, pestra...
Ranajky su zaklad, starsia vymyslala, ale naucila sa. Nieco, co zasyti, nie jogurt... Napr. rohlik s maslom, sunka alebo s nutelou - zje aj 2, musli s mliekom (huste)... to ma okolo 7-pol 8, o pol 10 desiata, zje cely chlieb s niecim, k tomu pridam ovocie. Obed okolo 12-12.30, polievka + druhe jedlo, ak nedohliadnem (co v skole je asi problem), polievky neje a ked jej nesadne druhe jedlo, o 14 je hladna... Ked zje obed cely, do 15hod vydrzi. Olovrant napr. jogurt ale s piskotami, rovno kupujem 150g alebo tie velke polkilove a maju s mladsou napoly. o 17 hod pyta opat jest, tak to striedam, ak mali na olovrant puding, jogurt alebo krupicu alebo nieco male, dam chlieb, mam istotu, ze nasyti, ak mali chlebik, dam naopak jogurt. O 19 hod. starsia ma normalnu veceru, ak mame cerstve rohliky, zje aj 2, ak varene, zje normalne svoju porciu. K olovrantu vacsinou dostanu nejaky keksik, alebo o tej 17 - ked sme doma. Je energicka, vela vybeha, ak sa nenaje, je je zle... potrebuje cukry, ale snazim sa striedat... cokoladu by zjedla na posedenie --- a to iste je aj moj manzel, ked trenoval profes.2x denne, musel mat kekksik po kazdom treningu.
Pises, ze hrava futbal, je jasne, ze potrebuje viacej jest. Mozno by som to riesila vacsimi porciami na mensi tanier, nech ma pocit, ze vela zjedol 🙂 A taktiez dodrzujte pitny rezim 🙂
Ak velmi vymyslaju, nakrajam jablcka, dam mandarinku, kupujem velke balenia keksov a delim ich 😀
A este - sladke jedla a cestoviny ich zasytia tak na hodinku, pre nich to za "jedlo" ani nepovazujem, len za maskrtu..
u nás to isté. Niekedy sa na mňa pozrie tak, až mám dojem, že zje aj mňa. Sladkosti im kupuje tatino. Ja ich nekupujem. Ale moj je ,,pažravý" na všetko. Sladkosť je aj hroznový cukor, cerálna tyčinka. Na raňajky jogurt určite nestačí. Skús dať aj cereálie. Obložené pečivo- šunka, tvrdý syr, vajíčko, zelenina. Desiata može byť ten jogurt + cereálna tyčinka, ovocie. Olovrant- nátierka, zelenina. Večera určite sýta, ale ľahká.
Moj má 10,5 roka a zje neporovnateľne viac ako tvoj. 3-4 rožky na posedenie, 10 knedlíkov na obed. Má taký vrodený metabolizmus. Niekedy sa čudujem, kam to dáva.
Našla som túto stránku, možno ti to pomože
http://www.zdrava5.sk/files/pdf/Jedalnicek_pre_...
Ja mam 9rocnu dceru,a tiez zosrotuje vsetko co nerovno le, zi,naobeduje sa a za pol hodiny zje cokoladove gulivky s mliekom na to kolac za chvilu keksiky cukriky,rano ranajkuje na desiatu jej tobim 2chleby ktore zje v skile mava keksik potom ma obed v skole pride domou a srotuje pokial nejde spat.je to taka kiselina 😀 a pri tom je chuda ako vyzla 😀 no co ved rastu musia vela papat 🙂
@tisa82 tes sa ze mas takeho zlateho synceka,tes sa ze ma dobru chut do jedla,zlatunky 🙂 je to take mile 🙂 aj ja mam takeho synceka. 🙂
@tisa82 no ja si myslím že to nie je dobré a určite by som tie sladkosti obmedzila na jednu cez den maximum dve, do buducna to môže mat problem s obezitou a z toho je vela iných chorob musí sa naucit kontorlovat, viem ze sa to lahko píše ale fakt to nie je sranda keby nejak váne ochorie co by potom robil, mám 2 ročného syna a tiež mu nedovolím iba jednu sladkost za den alebo ked prídeme niekam na navstevu tak tam mu dovolím lebo tam by to bolo ozaj pre neho zle keby vidí ine deti jest, ja mu radsej nakrajam jablko, pomaranč,banan, alebo zeleninu, a je tak naučený od malička aurčite s atažšie vy svetluje dvojročnemu ze nemoze ako 9ročnému tomu s ato už určite vysvetlit dá treba s tým určite nieco robit a nie je dobre mat ani doma tolko zasob sladkosti a takých vecí a určite nedovolit ze si moze zobrat sam bez dovolenia my ked sme boli ako deti my sme si museli sladkost pýtat a mama nam ju delila na 3 casti lebo sme ani nemali nato peniaze aby sme mali kazdy den 3 keksy a bolo to aj dobré,a aj sme si to vážili v dnesnej dobe to robí aj táto doba všetkeho je vsade vela

@vadimka doma to našťastie nevidí, ja a ani manžel našťastie s tým problém nemáme. Svokor je taký, ale našťastie sa o malého moc nezaujíma takže ho neovplyvňuje 🙂 🙂 🙂 , ale s tým natočením to možno raz vyskúšam 😀 😀 😀