icon

Peniaze za známky

joe33
1. jan 2023

Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.

viestta
1. jan 2023

@joe33 a ešte si aj urazlivy. Nikto ta neodsúdil, len sme ti napísali svoj nazor. Však to si chcel. Ci?
Nepozdáva sa nám tvoje riešenie. Nič viac nič menej za tým nehľadaj.

20erika07
1. jan 2023

@joe33 nase deti ( 15r a 9r.) nikdy nedostavali peniaze za známky, vediem ich odmala k tomu, že sa učia preto aby mali vedomosti a aby neskôr vo svojom živote vedeli tie vedomosti úspešne využiť. Dostávajú peniaze, ani nie vreckové, lebo to nie je pravidelne, ale vacsinou čo dostanú, ostáva v pokladnickach, nemaju moc potrebu utracat peniaze akurat syn si za celu dobu kupil dokopy 5 veci. Ja v jeho veku som dostavala stipendium na skole 800sk a mohla som si nechat z toho 50sk. Ostatne mame. Keby som sa este lepsie ucila,mohla som mat 1200sk, teda mama. Bolo mi luto, ze z tych penazi nemam skoro nic, ale neucila som sa kvoli peniazom, ale preto aby som školu neskoncila s hanbou a zlymi znamkami ,vtedy som tak zmyslala...

dskjhfdlkdjhl
1. jan 2023

@joe33 No, tak potom preco pises o odsudeni? ved nikto Ta za nic neodsudil, len s Tebou nesuhlasi asi vacsina. Takze si to ujasni, skor ako budes pisat😉

galganka
1. jan 2023

...teraz som zo zvedavosti mrkla. Máš prváčku. Koľko ti to takto bude fungovať? Rok, dva? Pri prvej trojke, štvorke čo sa stane? Mala som spolužiačku, ktorej rodičia trvali na dobrých známkach. Nedávali za ne peniaze, ale zlé neakceptovali. V deviatej triede sa pri trojke z písomky psychicky zložila. Aj pri každom neúspechu. Keď som o nej počula naposlsdy, sama vravela, aké to bolo zlé a ze aj po rokoch to rieši s odborníkmi, lebo Každý jeden neúspech ju zloží... to ako príklad...

joe33
autor
1. jan 2023

@dskjhfdlkdjhl no dobre priznávam, to slovo odsúdia som mohol lepšie premyslieť. No za to sa ospravedlňujem moja chyba.

galganka
1. jan 2023

...a teraz som objavila aj vetu o vracaní pri zlej známke? 😳

joe33
autor
1. jan 2023

@galganka za zlú známku ju iba pokarham a spolu hľadáme kde bola chýba , čo urobila zle a ako tým chybám predísť. Verte mi či nie je to síce iba pár mesiacov a boli aj horšie známky a trápila ju každá jedna. Ale vždy sme si pozreli čo urobila zle keď robila znova niečo podobné dala si už na to pozor. Vreckové v známkach je odo mňa odmena za dobré učenie, za to ako sa snaží. Viem že tu nesúhlasíte so mnou. Kľudne sa môžem s viacerými mamičkami o Tom rozprávať, s tým problém nemám

joe33
autor
1. jan 2023

@galganka áno je to pravda, ale predtým než ale začala dostávať vreckové za známky som jej to vysvetlil. A zopakujem jej to každý mesiac keď dostane vreckové.

galganka
1. jan 2023

@joe33 to nie je vreckové, čo robíš. 🤷‍♀️ ty ju odmeňuješ za dobre vykonanú vec, ktorú by robila tak či tak. A keď sa jej nepodarí, tak ju vyhrešíš a možno vezmeš predošlú odmenu...

dadis
1. jan 2023

@joe33 A preco ju za zlu znamku karhas??? Prvacku??

missviolet
1. jan 2023

zvaz to. na moj prispevok si nereagoval, ale napisala som ti to z pohladu toho dietata. Doteraz mam problem zvladat tlak a stres - s vekom to dieta vnima len viac. To, co teraz nevyzera ako problem, sa nim casom ani nebudes vediet ako moze stat. ak malej na znamkach zalezalo aj samej od seba - tak o to viac si, prosim, precitaj moj predchadzajuci prispevok. Mne vzdy velmi zalezalo na znamkach, keby mam este dalsi pridaný externy tlak, v istom veku to uz nezvladnem.

viestta
1. jan 2023

@joe33 ako sa chceš s viacerými mamičkami o tom porozprávať, keď neberieš ich argumenty a ich názor berieš ako útok na svoju osobu?
A máš šťastie, že tvoja dcéra je šikovná, keby si mal problémové dieťa, čo jednoducho ani pri najlepšej snahe dobrú známku nedostane co by si robil? Co budeš robiť, keď sa časom ukáže, že nemá bunky na sloh alebo matematiku, teda dobre známky nebudú? Dobrý sloh nenapíše aj keď si bude dávať pozor. Všetky príklady v písomke nevypocita aj keď sa bude snažiť, lebo to jednoducho nebude stíhať. Co bude ak donesie trojku z telesnej, lebo neskočila dosť ďaleko? Ako to potom budeš riešiť?

joe33
autor
1. jan 2023

Nejdem nijako sa obhajovať ani nič. Na margo trošku zmiernenia toho všetkého že sa snažím trochu odľahčiť im situáciu ktorá je už dosť pre ne psychicky náročná. Rozvedený otec samoživiteľ, a do toho mi robí problémy ex. Modlím sa len aby to nemalo reakciu na jej učenie čo môže. A možno pre niekoho nepochopiteľné ale týmto trochu ich privádzam na iné myšlienky.
Nejde tu o to žeby som neprijal vaše stanoviská, vaše reakcie. Ale tak snažím sa reagovať na každého. A tiež každý sme iný, každý máme inú povahu. Čo na jedno zaberá na iného nemusí. Vidím to aj vo svojom okolí. Hrá v tomto rolu strašne veľa okolností .

Ale veľmi vám ďakujem za vaše reakcie a za mnoho ďalších ktoré dostanem 😉

galganka
1. jan 2023

Peniazmi za známky sa privádza dieťa na iné myšlienky?

simca06022011
1. jan 2023

Nedávam a to z dôvodu, že dieťa sa učí za seba a pre seba. Nevidím dôvod za to platiť. Ak si dcéra chce prilepšiť k vreckového môže nejakú extra prácu spraviť doma. Donesie ti o 2-3 roky denne niekoľko známok, budeš zrazu meniť zabehnutý systém a motivácia bude fuč🙂 ale teda je to na každom. Ja nie som za podplácania

slavomira236
1. jan 2023

@joe33 rob ak už asi za vhodné ja dávam môj sa tomu teší hoci len 0,50centov dostane a známok majú málo takže veľa nedostane ...

diavant
Autor odpoveď zmazal
joe33
autor
1. jan 2023

Momentálne majú mesačne do tých 20 známok za mesiac. Známky píše ako sumár tých čo dostanú za týždeň a tie zapíše do žiackej knižky na edupage.

kaktusik007
1. jan 2023

@joe33 a za jednotku z vytvarnej dostane rovnako ako za polrocnu pisomku zo slovenciny??? trosku nepomer. Akoze skusala som to takto - kazdy predmet mal inu vahu, za 2 nedostali nic ale ani nic nevracali a za 3 a horsie davali peniaze oni mne.... No bolo to financne neudrzatelne. Takze sme na vreckovom ktore davam kazdu nedelu v hotovosti a neriesim.
Ako ja musim pracovat, oni sa musia ucit. Ja dostavam peniaze za pracu, oni za ucenie. A co s nimi si robia - neriesim.

joe33
autor
1. jan 2023

@galganka viem že to znie divne. Ale každý máme čo sa týka rozvodu iné okolnosti. Takže to nečakám že to niekto pochopí. Takže v poriadku 😉

slavomira236
1. jan 2023

@joe33 môja 3tiak cez 20 známok za celý pollrok

joe33
autor
1. jan 2023

@slavomira236 tak do tretej triedy ešte ďaleko čiže to by mi nejako nevadilo 😁

viestta
1. jan 2023

@joe33 ja ti dám ešte jednu radu. Pracku nekarhaj za horšiu známku. Keď už nič iné, stačí povedať V poriadku, nabudúce si dáš pozor a bude lepšia známka. U prvaka je karhanie demotivujuce, obzvlášť za veci, ktoré sú pre ňu každý deň nové a iné. A pozitívna motivácia je viac ako peniaze. Aj pri horších vysledkoch zaberá viac ako trest vo forme "nulový bonus"

joe33
autor
1. jan 2023

@viestta karhanie je samozrejme na úrovni prváka ako píšeš. Že to nieje ze hneď po nej pokricim.
Ja môžem byť len rád že mám takú šikovnú dcéru.

simsalabim
1. jan 2023

@diavant fiha, toto sa mi zda velmi nespravodlivy system. Za 1 dost 1€ a za 4 vratit 4€… Hlavne ak dietatu velmi nejde ucenie a to aj napriek snahe.

viestta
1. jan 2023

@joe33 nemusíš hneď kričať aby to karhanie bolo kontraproduktivne

lavinis
1. jan 2023

V pohode, do práce chodíme tiež kvôli platu.

joe33
autor
1. jan 2023

@simsalabim učenie jej zatiaľ ide veľmi dobre a chce sa učiť. Zatiaľ sme sa nedostali ku horším známkam. Ale ako som už písal najskôr budem hľadať čo sa stalo prečo dostala zlú známku. Ale ak by sa to opakovalo už by sme pristúpili aj na to riešenie za 4,5 vrátiť peniaze. Ale koľko to ešte neviem. Lebo ešte ku tomu nedošlo.

mikadooo
1. jan 2023

@joe33 nedávam peniaze za známky. Má "iba" vreckové. Známky nech si nosí aké chce, učí sa pre seba, nie pre mňa.

dadis
1. jan 2023

@lavinis Nie vsetci