Peniaze za známky
Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.
Tu neexistuje jednoznačná odpoveď, všetko závisí od daného dieťaťa, rodičovského presvedčenia a tiež možnosti v danej domácnosti. Co sa týka motivácie, tak motivácii je toľko koľko je ludi... Na každého platí niečo iné a ak pre niekoho peniaze nie sú motiváciou to neznamená, že pre iného nemôžu byť. Takže otázka je podľa mňa skôr zameraná na prieskum, podľa ktorého to mame každá nejak inak - po svojom. Rozhodnúť sa musíš individuálne podľa vašich možnosti a celkového nastavenia vo vašom živote a samozrejme podľa povahy dieťaťa.
@danielahamar nemám inak pocit že ma to nejako zle poznačilo 🤔 boli sme motivovaní 😀
Mne to príde hrozne materiálne založené. Učiť by sa mala pre seba. Ak nechce nemusí. Bude z nej upratovačka alebo predavačka v obchode. Takto to doma podávam ja. Zatiaľ mam tretiacku, nielenže je jednotkarka, ale nerobí skoro žiadne chyby.
Mne sa napríklad takýto spôsob vreckového veľmi páči. Aj ja to chcem praktizovať, keď naše deti budú mať na vreckové vek. Ja som raz tu na MK čítala, že to jedna mamička robila takto podobne, nepamätám už aká bola suma za akú známku, ale viem že za 1 a 2 dávala nejakú sumu, za 3 nedala nič a za 4 a 5 niečo brala, vždy to počítala celý mesiac a na začiatku nového mesiaca dostalo dieťa peniaze za celý predchádzajúci mesiac naraz, tým bolo odmenené za to, že sa dobre učí a zároveň sa učilo finančnej gramotnosti, lebo peniaze si muselo rozpočítať na celý mesiac a ak si peniaze na začiatku mesiaca minulo, do konca nedostalo žiadne vreckové. Je to podľa mňa super nápad, dve muchy jednou ranou, ako sa hovorí. Naučí sa hospodáriť s peniazmi a je motivované učiť sa.
@jeanne14 ja ich odkladám a potom vždy vrátim, ale v tu chvíľu to proste funguje😁
@joe33 ja tiez davam. Teraz momentalne tym spláca tablet co rozbil v lete. Beriem to tak, ze Ano ucia sa pre seba ale na druhej strane ak im to ide, preco by za to nemali dostat odmenu. Nevidim na tom nic zle. Na druhej strane, ak sa nechcu doma ucit, tak idu makat do zahrady a zbierajú hovna po psoch. Musia si uvedomit aj inu stranku veci, preco sa musia ucit. Ze to ucenie nie je len pre nich ale vdaka tomu, mozu nieco dosiahnuť.
@simsalabim haha, toto mi pripomenulo keď sme mali za úlohu napísať pozvánku na plavbu loďou. Ja som napísala "luxusná plavba loďou" a učiteľka mi znížila známku, lebo sa jej zdalo slovo "luxusné" moc snobské. Ževraj to sa nehodí 😑😂
@dominikamacakova no tak to dúfam že takéto veci riešiť nebudem musieť. Za takéto hlúposti znižovať známku o stupeň je choré.
@joe33 mam 2 deti , maly je siedmak a mala stvrtacka, syn skolu neriesi vobec,mohol by byt jednotkar,ale on je spokojny aj s dvojkami, znamky vobec neriesi, nie su pre neho dolezite, mozno je to aj mojou zasluhou,lebo od malicka som ho ucila,ze nie je dolezita znamka, ale to,ci ucivu rozumie a veci vie pouzit v praxi, lebo znamka je vacsinou subjektivny nazor ucitelky moj mal v siestej triede 2 na konci roka z vytvarnej,pokazila mu priemer na vysvedceni,lebo jej sa nepacili jeho kresby,dcera je stvrtacka je jeho pravy opak,skolu zboznuje,chodila by tam aj cez vikendy, nepotrebuje sa ani ucit, este nikdy nemala ziadnu dvojku pocas 3,5 roka v ziackej knizke, je najlepsia v triede,chodi na vsetky sutaze,reprezentuje skolu skoro vo vsetkych predmetoch,robi sama od seba projekty, znamok ma tolko,ze uz ju ucitelka ani neznamkuje,len pise pochvaly,za den donesie aj 6 jednotiek,cize pri nej by som zbankrotovala,keby davam peniaze, potom neviem,co by som davala za vyhru v skolskom kole,v okresnom,krajskom,ona by nevedela,co s peniazmi kedze vsetky odklada, co dostane na narodeniny,meniny od babiek
@joe33 motivacia ma byt vnutorna, a nie vonkajsia. A porovnavat pracu a skolu vo vztahu k peniazom je trosku mimo, nie? Asi neviete dieta inak pochvalit, ako peniazmi. Vazit si peniaze sa predsa nenauci za znamky, a mimochodon, nie vzdy to vie ovplyvnit. Takto dostane signal, ze je hodnotny. Dietatom iba s dobrymi znamkami?
Staršie dve naše dievčatá (školáčky) ostávajú vreckové 10 eur na mesiac. Za známky nedávame nič. To aby som im za chvíľu platila aj za to, že niečo upracú, výberu umývačku, potriedia bielizeň, atď. Za mňa nie, robia to pre seba. Skrachovala by som, sú čisté jednotkarky 😀
@joe33 peniaze za znamky nedavam a ani nebudem. Mam tri deti, dve z toho uz na strednej skole. Kazde malo ine ucitelky s inym sposobom znamkovania - to co u niektorej bolo za 1, bolo u dalsej na trojku. Pripadne jedna davala malu pisomku na kazdej hodine, druhej stacili dve velke pisomky za polrok. A na prvom stupni ZS mala prostredna jednu dobu taku montessori tirednu ucitelku, co davala znamky hadam aj za to, ze sa na na ziaci pekne usmiali - dcera nosila z kazdej hodiny aj 3 -4 jednotky, denny rekord bol tusim 12, pri takejto by som velmi rychlo skrachovala.
@joe33 nie nedavam. Neuci sa zle,ale podla mna to nue je vhodne. A platit za pracu v domacnosti uz vobec nie. Dieta sa musi naucit,ze treba aj poriadok doma robut,nie len sediet na riti a mama nech ho obskakuje. Keby mam davat dietatu peniaze za to,ze vyprace umyvacku,tak som zbankrotovala. Tiez ten riad zaspinilo aj dieta a treba ho viest. Podla mna nie su peniaze vobec motivacne a toboz nie za znamky. Ak dostane nejaku korunku,vysvetlime mu,ze treba si odlozit a nie hned utekat do obchodu a kupit prvu blbost,ktoru si zmysli aj ked su to jeho peniaze.
Kolegyna dava synovi za 1tku 20centov, za 2ku 10centov. Ja s tym vsak nesuhlasim,ale Vasa/jej vec.
@joe33 ja zatial nedavam ,je druhacka,a zatial ma same 1tky, sem tam dvojka.ale ak zacne lajdacit vo vyssich rocnikoch, budem tíez euricka a vreckove davat "za odmenu" za dobre znamky. Hadam nebudem 4karke davat peniaze na chujoviny.
A presne ako vravis aj do prace chodime a tesime sa z vyplaty. Ja som za 🤟 ja peniaze zboznujem,a aj moje deti 😄
Myslím, ze pri finančnej odmene berieš dieťaťu zápal do učenia, vzdelávať sa, lebo chce, dozvedieť sa viac. Zo vzdelania si urobil obchod, akosi mi tam absentuje túžba v angl. sa tomu hovorí ´flow´- keď človek nevníma veci okolo seba, ale je “zažraný” do danej činnosti. Dcéru učíš štýlom - naučím sa, budem mat aspoň €.
@katkami123 nieje moc slušné súdiť druhé deti aké sú. Učí sa preto lebo chce. Teraz cez prázdniny by sa stále učila každý deň. Že dostane odo mňa peniaze/vreckové je moja odmena pre ňu za to ako sa snaží lebo to na nej vidím. A viem že pochvala nie vždy stačí.
@katkami123 a? Ved svk skolstvo je o drblom bifleni a prax vyuzitie 0... tak si aspon odmaka co musi,a zarobi..
V zahranici(napr.švajc,nemecko) funguju skoly tak ze 2dni sa ucia a 3dni prax,a MAJU DETI ZAPLATENE peniaze ,cize parada topka. Kadernicka, elektrikar sa 2dni uci,a 3dni maka v kaderku, na stavbe a pod.a maju vela vela zaplatene. A nie 5eur od matky za 5 jednotiek.
Ale to by tento 100 rokov za opicami stat a ludia v nom museli zajst trosku von do sveta sa poobzerat
za znamky odmeny nedavam... ale hlavne preto ze mam dve deti... jeden sa nemusi ucit a ma same jednotky druhy so mnou maka kazdy den aby mal dvojky,,, Takze by sa to tazko aj hodnotilo...
A taktiez tym ze kazda ucitelka ma iny sposob znamkovania tak by to nebolo fer - napriklad starsi ma 12 znamok z angliny a mladsi len 3 lebo ich tolko neznamkuju tak dalsi nepomer.
Ja som dostal peniaze za koncorocne znamky ked som bol na strednej.
Potesilo ma to a aj nie - 1. neucil som sa pre znamky 2. z niecoho co som nevedel a nesnazil sa dostal dobru a na co som drel dostal zlu - teda ohodnotenie neodpovedalo drine 3. inak som sa nemal ako dostat k peniazom takze som to prijal...
@joe33
Z môjho pohladu si z učenia urobil obchod. Motivovať sa dá rôznymi spôsobmi, niekedy je slovná pochvala omnoho viac PRE DIEŤA (nebavim sa o pubertakoch) ako finančná. Pripadne stanovenie si spoločného cieľa - pôjdeme do aquaparku atď. za dobre vysvedčenie, teda som skôr za zážitky a spoločný strávený čas. ale to je môj pohľad. Keď ho niečo nebaví, snažím sa to poňať zaujímavou formou, inak, sú rôzne didaktické metódy vzdelávania, aby si našlo k tomu cestu, nie každý učiteľ vie podať veci zaujímavo.
Inak ty sám tu súdiš zeny, ktoré s tvojim návrhom nesúhlasia “ Viacej napísať ku tomu nemôžem keďže by sa mohli niektoré mamičky uraziť . 😁“
Ja tvoje dieťa nesúdim, súdim tvoj štýl motivácie s ktorým nesúhlasím. Ale je to tvoje dieťa, snažíš sa ho vychovať najlepšie ako vieš.
@dadka_bb
Žila som v zahraničí, v rôznych krajinách predtým než som išla na vš, ďakujem za ozrejmenie stredoškolákov, ale aj tu sú financne odmeňovaní, aspoň co vie na hotelových akadémiách. Môj prístup k učeniu je, ze rada nasavam informácie, takze nepokladám nič za “nudne nepotrebné informácie” kedže si všetko snažím prepájať a hľadať medzi tým súvislosti a skladať si to do skladačky - mám analytické myslenie. Zatiaľ len ľutujem ako toho ešte stále malo viem a koľko sa ešte musím dovzdelávať. Inak, to biflivanie je všade, opýtaj sa ľudí, ktorí boli mi inak e na Erazme, alebo študujú na zahraničných VŠ, často krát je toho ešte podstatne viac ako tu. My skôr mame problém v tom, ze tu je prebytok VŠ a titul má už každý debil.
(este by som dodal ze znamky, schopnost a snaha ucenia sa a vysledky spolu velmi malo suvisia, ja som mal napriklad zo Slovenciny 4 na konci roku - myslim ze nie jeden krat - svet sa nezrutil. Ucil som sa to, venoval tomu hromady casu a doteraz nerozumiem ako funguju veci ani zo zakladnej skoly - tie pady, sklonovania a jedine co rozoznam je tak podstatne a pridavne meno. Dalsie suvislosti mi uplne unikaju a neviem ako sa maju pisat vety, preco a co znamenaju rozne slova. Na vyske to boli uplne ine znamky ked som studoval technicke veci co ma zaujimali, bavili a rozumel som im)
Ano davala som aj davam a tie co sa pytali, ze co potom na strednej, tak tak isto
1 - 1€, 2 - nic, 3 - -1€, 4 - -2€, 5 - -5€
A ja v tom nevidim nic zle, ano uci sa pre seba, nie pre peniaze, ale je to aj motivacia aby si nasporila na veci ktore chce, chcela ust do kina, tak musela nasetrit, ked minula na kozmetiku, vedela ze do kina nejde... atd
Ked chcela notebook, na polovicu si musela nasetrit...
Mala tak od prveho rocnika az po celu strednu, kde uz aj brigadovala a brigaduje aj teraz jed chodi ja vysku
Nic zle na tom nie je
U mladsej to robime rovnako, tesi sa ze si nasetri peniazky a ked pojdeme niekde na divolenku, moze si z nich nieco kupit ak bude chciet
@joe33 Ahoj, dávame deťom vreckové mesačne 2€ (6 a 8r). A snažíme sa ich motivovať, že ak sa budú snažiť v školských povinnostiach, tak dostanú viac. Pomáha to, keď sa im fakt nechce. Snažia sa a tešia sa. Spolu si šetria na lego alebo minú na niečo iné, ak sa im niečo zapáči. Za mňa to je dobrý nápad na to, aby sa zoznámili s peniazmi a naučili sa trochu hodnote vecí.
@dadka_bb
Inak 1500-2000 frankov je na Švajčiarske pomery veeeľmi málo. To ako tu, keď z hotelovky dostanú za prax 300€. Ale chápem, keď som mala 19 rokov a prvý veľký wau efekt zo zahraničia, kde som žila, tiež som verila, že susedova tráva je zelenšia.
@hiro
V tomto prípade je rozumnejšie investovať radšej do doučovania. Mnohi psychológovia tvrdia, ze za najobľúbenejšími predmetmi, ktoré mame v skutočnosti stoja obľúbení učitelia, ktorí robia hodiny zaujímavými. Nezáživný učiteľ = nezáživný predmet, aj keď možno za iných okolností by ťa bavil.

@dominikamacakova zväčša žiaľ áno. Ale sú aj nie úplne zlé školy. Dcéra bola prvé 4 roky domaškoláčka, viac menej na unschoolingu, od piateho ročníka išla do školy. Teraz je siedmačka a chodí tam stále rada, patrí k najlepším v triede. Je to menšia dedinská škola, v triede ich je 10, doslova rodinný prístup. Aj mňa prekvapila, nikdy som si nemyslela, že budeme s "normálnou" školou takto spokojní.