icon

Peniaze za známky

joe33
1. jan 2023

Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.

joe33
autor
2. jan 2023

@katkami123 no v tomto s tebou nesúhlasím. U nás sú aj taký ktorý dostávajú 3 a 4. A sú to prváci. Niektorý môžu byť proti tomu že takto by sa známkovat prváci nemali. No za mňa je to správne.

bimbambim
2. jan 2023

@joe33 do práce chodiť musím ,lebo účty sa samé nezaplatia ani tie odmeny za známky by nebolo kebyže sedím doma 🤪.A nie nedávam deťom za známky peniaze.Dam vtedy keď si vypýtajú ,že potrebujú .Učia sa v prvom rade pre seba ja mám jedinú podmienku,aby prešli do ďalšieho ročníka.A nech dbajú na známky podľa toho na akú strednú školu chcú ísť.Jasne do školy sa im.nechce chodiť na to im poviem nech sa vymeníme .Ja pôjdem do školy a oni do práce a budú má živiť.Tak výberu si školu.

simsalabim
2. jan 2023

@joe33 ak ma prvacik este pred pol rokom 3 ci 4, je to z mojho pohladu zlyhanie ucitela 🤷‍♀️

kiki234
2. jan 2023

Podla mna je super. Kazdy rodic dava nejake pravidelne vreckove. Takto vie za co ich ma, a nie tu paci sa. Uz teraz sa uci vlastne hospodarit. Ja som to nemala, nemala som ani vreckove. Ale pamatam si spoluziacku na strednej ta to ako jedina mala. Za 1 mala 10€, za 2 5€ za 3 nic a za 4 - 10€ a za 5 - 20€. Po zavedeni tohto systemu sa z 3karky stala 2karka. Takze co som videla malo to zmysel. Mozno si niekto povie ze to bolo vela ale nejako vela znamok sme nemali a bola v pluse mesacne od 50-100€. Podla mna dobry napad, tie peniaze by tak ci tak dostala aspon vie preco. Co sa tyka mojho nazoru na domacnost a vreckove. Veci by mali byt podelene a vsetko extra navyse by som tiez ohodnotila financne. Nikto v praci tiez neostava nadcas zadarmo, aspon dufam

joe33
autor
2. jan 2023

@simsalabim no môže aj učiteľa alebo aj rodiča. Ale to nechcem súdiť. Nie vždy sa dá prispôsobiť každému dieťaťu rovnako. Ak tu niekto so mnou nesúhlasí nech si to teda vyskúša sám na vlastnej koži.
Ale aby som aj obhájil rodičov nemusí to byť hneď 100% chyba rodiča len tam môže byť niečo v rodine čo ku tomu vedie. Alebo aj v samotnej škole.

mamusa123456789
2. jan 2023

@joe33 ešte sme sa nad tým nejako nezamyslali, zatiaľ len práčka, ale keď dostane veľa vceliciek tak ju tatinko zoberie napríklad cez víkend do kina alebo ideme niekam na koláčik...mne napríklad rodicia nedávali peniaze, tvrdili ze sa učím pre seba, ale dedko nám vždy dal za vysvedčenie aspoň 10e, vraj za to ze sme sa celého polroka snažili najviac ako to išlo a nikdy to vysvedčenie nechcel ani vidiet 😀... A je to tvoje dieťa, takže verím ze robíš preňho to co si myslíš ze je najlepšie a určite to vreckové nezmeníš aj keď ti tu milión žien povie ze je blbost

joe33
autor
2. jan 2023

@mamusa123456789 to máš pravdu že to nezmením. Ale je ozaj zaujímavé pre mňa a pre ostatné mamičky že kto si čo myslí. Poprípade možno budúcim mamičkám to dá pohľad na to či to má pozitívny dopad alebo nie. V tomto prípade za mňa určite áno. Keďže niekoľko mamičiek tu napísalo že presne podobné to mala v detstve a sú za to radi a že im to pomohlo .

mamusa123456789
2. jan 2023

@joe33 možno začnem aj ja uvažovať o nejakej odmene za vcielky

katkami123
2. jan 2023

@simsalabim
Nemusí to byt zlyhanie učiteľa, niekedy majú problém aj rodicia pochopiť, ze ich dieťa potrebuje špeciálnu skolu, dajú ho na klasickú ZŠ a potom sa čudujú ak ma ako prvák take známky a nezvláda úplne základy. Pripadne kašlú na dieťa a vôbec sa s ním neučia do školy, dieťa ani nemá doma podmienky na učenie. Vždy je to v takýchto nízkych ročníkoch (1-5) v prvom rade zlyhanie rodiča, nie učiteľa. Len dnes je trend očakávať, ze dieťa mi budú vychovávať a rozvíjať všetky možné inštitúcie, len ja ako rodič iba zapnem telku alebo fb, vyložím si nohy a nič nemusím. Ono je veľmi vidieť na tých deťoch, ktorým sa rodicia venujú a ktorým nie. U nás sa všetci učili na 1 v 1. ročníku, iba jeden chlapec mal problémy, ale ten diel po prvom polroku do špeciálnej školy.

mimka2019
2. jan 2023

@kikushaa koľko je úmene vreckové? len čisto zo zvedavosti...koľko dávate na týždeň/mesiac? ďakujem za odpoveď

michbel
2. jan 2023

@katkami123 aky zvlastny komentar 🙈 A co inkluzia? A co empatia, cudzinci, chudobni, ako oni dieta naucia slovencinu doma?
Som matka, cudzinka, mam dvoch skolakov a doma sa furt s nimi nieco ucim. Ale NIKDY NIKDY obsah zo skoly!
Kto tie deti nauci byt dobrym clovekom? Kto ich nauci cudzie jaziky (verejna skola urcite nie), kto ich nauci lyzovat, korculovat, plavat, bicyklovat, kto ich nauci sebavedomie, empatiu, kto ich nauci viac o temach o ktore maju zaujem, napriklad vesmir, priroda - o co ma velky zaujem moj starsi syn alebo archeologia, paleontologia a matematika (vysoka uroven) - o co ma zaujem moj mladsi syn?
Prave kvoli tomu vasemu mysleniu sa skoly na SK nikam neposunu 😥 Lebo je vela ludi ako ste vy…

katkami123
2. jan 2023

@michbel
Je mi ľúto, ze ste vôbec nepochopila môj komentár, nevadí. Píšem v ňom o tom, co aj vy, len inými slovami. Inzkluzia je dobrá, ale pokým je v prvom rade dobrá aj pre to dieťa. Niekedy rodicia chcú a nezaujíma ich, ze to dieťa v bežnej ZŠ trpí.

kikushaa
2. jan 2023

@mimka2019 tyzdenne 4€ ma 8 cize za kazdy rok 0.5

katkami123
Autor odpoveď zmazal
jumama
2. jan 2023

@joe33 Motivacia pre cokolvek moze byt vnutorna a vonkajsia. Vonkajsia su znamky, porovnavanie, sutazenie, platenie za znamky. Nikde v tom nie je obsiahnute "chcem vediet". Je v tom iba "chcem mat" alebo "chcem byt prvy". Casto to v dospelosti nevedie k stastiu. Iba k vecnemu sutazeniu so sebou samym.

To vnutorne chcenie v nasom skolstve deti strasne lahucko stratia. Mozno prvy stupen este ako tak, alebo presnejsie prva, druha trieda, ale potom je casto skola totalna nuda - to ako sa ucia a co sa ucia, je na 50-60% premarneny cas. Este stale sa vela memoruje, ucebnice su na kazdy rok podobne, chaoticke, velmi prevelmi zalezi na ucitelovi, ako sa snazi, ake ine prvky do vyuky prinasa...

Ak chces deti povzbudit, dat im do zivota cosi uzitocne, rozmyslaj nad kvalitnou skolou uz od druheho stupna. A nad podporou dietata v tom, co ho bavi. Nechci, aby bolo dokonale vo vsetkom. Nech 90% bavi rozvijaniu, co ho bavi,, nie 90% nad niecim, co ho nebavi, len aby za to doostalo od taticka peniaze. Tak presne pride o prirodzenu motivaciu ist si za tym, co chce, co ho bavi. Lebo pojde za penizami od taticka.

denka81
2. jan 2023

@joe33 ja som raz tak dávala 1 + 1€, 2 už - 2€...
,ale zrušili sme to, skrachovala by som 😁 je čistá jednotkárka (klop klop klop)
Keď sa bude dobre učiť, aj v budúcnosti bude dobre zarábať

vroni
2. jan 2023

Ja davam vreckove. Mne davali nasi tusim dva roky peniaze za znamky a potom to zrusili, mala som pridrahe znamky 🤣🤣🤣 Moje deti chodia do skoly, ktora ma znamky az od siestej triedy. A potom strasne zlozite, 20 stupnov, nasobenych koeficientom narocnosti, to by som potrebovala cely bankovy system na vyratanie motivacneho vreckoveho. Takze maju fixnu sadzbu a hotovo.

blontimka
2. jan 2023

@sante81 a ty chodíš do roboty kvôli dobrému pocitu? Každý potrebuje motiváciu

mimka2019
2. jan 2023

@kikushaa Ďakujem za odpoveď.

luckynat
2. jan 2023

@joe33 ty inak musis byt riadny pripad…tu vypisujes jak davas prvacke peniaze za znamky, v inej diskusii zas vyplakavas ze nemas na byt a cakas na obecny, v dalsej zas sondujes svoje sance u zien, ked mas na krku dve decka…nechces sa zastavit uz? Kazdy den 2-3 diskusie…podla mna troll jak vysity

joe33
autor
3. jan 2023

@luckynat musi byť hneď niekto troll za to že chce len komunikovať. Možno zistiť čo si kto myslí. A urobiť si názor na druhého že vyplakavam keď nevieš úplnú pravdu potom že sondujem na ženy keď som jasne povedal že tu nikoho nehľadám je pod tvoju úroveň. Takže veľmi pekne ďakujem že si sa vyjadrila a trochu ukázala svoju tvár. 😉 Plus ešte prepáč pokiaľ ti prekážajú moje diskusie nikto ti nekáže ich čítať.

joe33
autor
3. jan 2023

@luckynat alebo sú tu na modrom koníkovi také pravidlá ktoré zakazujú vytvárať viacero diskusií? Ktoré na počudovanie môžu pomôcť iným. Čo sa týka tejto to je jasné, čo sa týka bytu podľa mňa tiež keďže málo ľudí asi vie ako to funguje a to tvoje pomenovanie sondovanie žien je ukážka toho že nie všetci chlapi sú hnusobi.😊

lenkaminka
3. jan 2023

Podľa mna za známky odmena je totálna hovadina. Ja svojim deťom nedávam ani vreckové ani nijaké peňažné odmeny. Proste im peniažky dávame keď mame veľa drobných a deti si odložia. Alebo svokra dáva deťom štartovať papiere a potom im dá peniažky, ze pracovali. Dcéra si z nich platí do školy nejaké akcie. Keď mali ost do kina 4€. Alebo nejaké divadielko 2€. Keď chcela kúpiť darček kamarátke tiež zo svojho. A tak ich učíme.

15katka11
3. jan 2023

@joe33 Aj my dávame za známky presne tak ako vy.. a dcéra si šetrí na lezecký tábor..zvyšok jej doplatíme. Nemám pocit že by to na ňu malo zlý vplyv, naopak vidí že peniaze nepadajú z neba.

lenkaminka
3. jan 2023

@15katka11 toto je dobrá motivácia. Je o tom nejaká forma výzkumu. Treba správne motivovať, formulovat čo je vyledok motivácie. Keď niekto dá peniaze iba za známky,že tá motivácia má byt aby sa dieťa dobre učilo nakoniec bude mat zlý vplyv na učenie a snahu sa učiť.
Motivácia formou za “známky -peniažky- vylet” kde tie peniažky aj využije je úžasná motivácia.
Dieťa sa rovno uci, ze sa musí snažiť, aby malo dobrú známku za co má viac peniazkov a zaroven aj to ze ich minie na niečo po com túži. A ze to stojí peniaze a veľa snahy.

Veľmi pekná inšpirácia aj pre mna❤️

lenkaminka
3. jan 2023

@15katka11 my sme takto mali CIEĽ nová školská taška. Peniažky co si “zarobila” za nejaké povinnosti navyše potom využila na tašku. Takze aby som to správne formulovala. Musí byt nejaký Cieľ.

dievecka
3. jan 2023

Keby mne rodičia dávali za každú 1 euro, tak by som mala na konci školského roka 100€. Neviem, na čo by som ich využila🤗...

angeliska
3. jan 2023

@lenkaminka presne, aj my sme tak mali, aj notebook ked chcela, tak si polovicu musela nasetrit

joe33
autor
3. jan 2023

Keď sa vám podarí rozpútať zaujímavú konverzáciu dostane sa aj na FB. A tam je to čítanie teda riadne zaujímavé. Reakcie rovnaké ako aj tu. Odmietanie hádanie sa a aj rodičia ktorý ti podporujú a robia to. Tým chcem povedať že aj keď sa vám zdá že niektoré rozhodnutie je zlé nájdu sa niektorý rodičia ktorý to majú rovnaké.
Odkaz ak by si to chcel niekto prečítať 🤪😅😅

https://www.facebook.com/150306475005527/posts/...

pallacinka29
3. jan 2023

@joe33 ja som ako dieta dostavala a nemalo to na mna ziadny negativny vplyv, vedela som, ze sa ucim pre seba, toto som mala ako vreckove. Nic zle na tom nebolo.