icon

Platby v školách: Financovanie potrieb detí diskutujeme

21. nov 2024

Ahojte!

Prosím vás, ako to máte na základných školách vašich detí s kupovaním, prípadne financovaním hygienických a kancelárskych potrieb, prípadne nepredvídaných urgentných výdavkov triedy?

Okrem klasického „ZRPŠ“ počas celého šk. roka prichádzajú požiadavky, aby žiak kúpil do triedy rolku papierových utierok, balík kancelárskeho papiera, doniesol 5 € na toaletný papier, 20 € na nové svietidlá v triede...

Nemali by tieto záležitosti byť financované školou (príp. práve z toho poplatku do ZRPŠ) a nie rodičmi? Je to takto v poriadku? Už si pripadám divná, že sa nad tým pozastavujem, keď vidím, ako to ostatní rodičia berú ako samozrejmé 😕

Nejde o žiadnu súkromnú ani vychytenú školu, štandardná mestská ZŠ.

Strana
z2
zeldia
22. nov 2024

Je to štátna skola? Nefunkcne svetla nie su z dôvodu že škola nefunguje lebo je zle riadený štát? A koho retardi zvolia aby to bolo takto? Jasne politiku tu netreba ťahať, tak sa skladajte na svetla a plate dane ficovi na milenku.

mircalla
22. nov 2024

@liz_lemon Pretoze na tie veci sa skladaju ini rodicia. Som prekvapena, aky mas prehlad, co sa s tymi peniazmi deje, Ano, povinne to niie je, ale za mna je to trapne a byt inym rodicom sa mi to nepaci

tramtada31
22. nov 2024

@zeldia to nie je chybou Fica, ale starostu a uradu, ktorý je zriaďovateľom, ak sa bavime o zakladnej skole. Stredne skoly má zas v sprave samosprávny kraj.
A Ano, majú to riaditelky tazke. Ja som sa snažila pre CPPPaP vybaviť učebný material pre základne skoly a skolky(jedna vzdelávacia brožúra stala 1,35 eur, jej tvorba bola financovaná z projektu, takze to bol len naklad na dotlač 60 stranovéj brožúry) a ucebne pomocky slúžiace na boj proti šikane, čo by ich CPPPaP zadarmo preškolila. Nevieš, čo to bol za boj, že si to majú prefotiť (je tam copyright, nemozes len tak legalne kopírovať a distribuovať ucebne materialy), aj keď prefotenie (papier a toner) by vysli rovnako. Jednalo sa o sumu okolo 200 eur pre všetky inštitúcie v mestskej casti. Myslis, že to schvalili po tomto boji. Nie! Hlavne, že starosta má odmeny aj zamestnanci uradu.

lienka.7
22. nov 2024

@zeldia so svetlami v ZS nema nič Fico ani jeho milenka, tak tu neprskaj síru. Môžeš dotazovat vášho starostu ci primátora, keď mu schvália nieloko tisícovy plat a odmeny, kde sú peniaze na svetlá a aj iné veci.
Myslíš, že prečo teraz tak "bojuju" proti tomu ze Mimisterstvo školstva bude financovať skolky napriamo a nie cez obce a mesta? No lebo pán starosta si nebude môcť zo 100€ "uliat" pre seba a zvyšok co chyba dat platit tebe. Presne ako sa v debate na TA3 vykadril košický primátor, ze z čoho oni budu teraz kosiť! Keďže peniaze ktoré mali byť ma školky používali na kosenie, napr. A skolkam chýbali.To je podstata problému.

bosorkabb
22. nov 2024

@zeldia tu musím súhlasiť s
@lienka.7
Mestá a obce veľa krát používajú peniaze určené na školy a škôlky na iné veci ako je kosenie, osvetlenie, výzdoba a podobne. Nejde tam proste všetko čo štát pošle. Samosprávy to takto robia roky a ani sa tým veľmi netaja.

lienka.7
22. nov 2024

@bosorkabb ďakujem ti za koment. Je to zial tak, ako píšem.
Presne v duchu, no však keď ten rodic platí pomôcky, zošity, toaletak, tak môže zaplatit aj svetlá, lavice, stoly, koberce... vsak je to pre jeho deti. No som zvedavá, či si vy v praci kupujete počítač, papier, tlačiareň a pod.za vlastne. Vsak s tým robíte vy, prečo by to mal platiť zamestnavatel? Aj za elektrinu a kúrenie si tam platite?
Ja nemám problém prispieť na papier, ceruzky, fixky, vreckovky a ani na ten toaletak. Lebo viem, že sa toho minie veľa a v skolke a pracuju s tým. Ale nebudem do skolky kupovať postele, stoličky a pod. A počúvať stále ako nie sú peniaze. Ale na niekoľko tisicovy plat pána starostu a jeho spriaznených osôb, plytvanie na úrade, na to samozrejme peniaze majú.

mircalla
22. nov 2024

@bosorkabb Suhlasim

bosorkabb
22. nov 2024

@lienka.7 ja viem ako funguje samospráva. Dokonca som za to nech všetky MŠ, ZŠ, SŠ sú financované cez ministerstvo školstva priamo a nie cez samosprávy ktoré si z tých peňazí berú. Reformou by mali prejsť okrem samospráv aj VÚC celky.

libusak
22. nov 2024

Platime len ZRPS. O ostatne, nech sa stara zriadovatel

evansova
22. nov 2024

U nas niektoré ZS robia kazdorocne ples pre rodicov a zamestnancov. S vecerou, polnocnym obcerstvenim, tombolou. Plesy su ziskove (lebo vlastna kuchyna, obsluhuju ucni casnici, bufet vedu ucitelky) zisk sa používa na to, co ziaci potrebuju a kupuje sa aj napr. lyžiarska vystroj a pod, co tiež odbremeni rodicov.
Staci trocha snahy a trocha pomoci rodicov. Aj tak sa da...

riamia91
23. nov 2024

Hygienické nosíme na začiatku roka.
Tak isto nás žiadajú o kancelársky papier /dobrovoľne/.
Svietidlá nech si financuje škola. Ale už ma nič neprekvapí, už som sa stretla tu na MK aj s tým, že žiaci deviataci si mali vymaľovať triedu. Nie preto, že ju poškodili, ale preto že odchádzajú, tak aby mali ďalší žiaci pekne 🤷‍♀️.

senta_sofia
23. nov 2024

Zavisi, kolko ma skola “sponzorov”, co do triedy taketo veci prinesu a potom nepytaju. Bohuzial, skoly su zobraci. Vyuctovanie hospodarenia rodicovskej rady sa cita rodicom vzdy na zaciatku roka, mas pravo sa pytat, kam tie peniaze sli. Ak skola nebola uspesna pri projektoch, tak nema mat z coho moc peniaze bokom.

kristina2412
24. nov 2024

Platíme ZRPŠ, triedny fond a aj príspevok na hygienické potreby. Ja som vďačná triednej učiteľke, že peniaze vyzbiera a nakúpi všetko čo treba. Dcéra na škole dostáva naozaj kvalitné vzdelanie a preto rada prispejem na všetko čo bude škola potrebovať ...

Strana
z2