Platenie pracovných zošitov
Chcem otvoriť diskusiu o plateni pracovných zošitov na matematiku a slovenský jazyk. Moja dcéra chodí do 4triedy a chcu aby som zaplatila 9eur za matematiku a slovenský jazyk.
Chcela by som sa pridať do diskusie, nejde tu o hádanie sa alebo o niečo podobné....ale každý má právo vyjadriť svoj názor..... Tak v prvom rade som aj ja učiteľka..... 😉 tešiť sa či plakať??? Tak všelijako je to s nami......
Veľmi pekne to napísala @zuzulina11 a veľmi trefne.....je to aj môj názor na školstvo.....a vlastne viaceré ste reagovali presne tak, ako by som reagovala ja...... Tak v dnešnej dobe už učiteľ nemá hodnotu slová....doma rodičia znevažujú našu prácu a preto sa aj deti na nás tak pozerajú ☹ ☹ ☹ ale to je o výchove, teda aký rodič, také dieťa
@eeffka pýtala si sa, načo sú deťom pracovné zošity (1-3r.).......tak niečo k tomu....a načo sú deťom učebnice, ktoré niesú vôbec smerodajné....majp byť len ako pomôcka, podľa novej reformy sú napísané na prd, nedajú sa použiť a učitelia zväčša využívajú tie staré....tak na čo štát tlačí nové a nové učebnice a radšej neprepláca tie pracovné zošity? To sme sa pýtali aj my, učiteľky v našej škole....ale proste je to raz tak, akú vládu sme si zvolili, tak máme...... 🙄 nenadávajme na učiteľov, lebo oni majú tiež nariadené zhora, čo majú deťom nadiktovať, aby doniesli, zaplatili a pod.
Zvykla som si na to, že na učiteľov sa nadáva, či už oprávnene alebo nie. S/ ale učitelia, ktorí zdrhnú z práce skoro, ale sú aj takí, ktorí sú tam dlho a takmer každý deň. Ale plat je ten istý......a ja nehovorím, či je malý alebo dostatočný, to je rôzne, ale veľmi rada by som dopriala každému aby si vyskúšal učenie....len tak na týždeň a verím, že polovica by asi pochopila, že učiteľstvo je veľmi náročná a dôležitá práca a treba si ju vážiť....keď som ja pred niekoľkými rokmi prišla domov s tým, že učka si na mňa zasadla a preto mi robí zlé, tak som od mamy ešte aj dostala, že prečo takto hovorím a vymýšľam si.....teraz dôjde domov dieťa a povie doma niečo o učke a rodičia jasné, že veria jemu, neoveria si pravdivosť a už je tu problém.......
minulý rok sme riešili žiaka, ktorému rodičia neskutočne verili a nedopustili, že by bol niečoho zlého schopní.....v riaditeľni reval ako o dušu, že on nič zle neurobil, kľačal a reval....a hneď ako vyšiel z dverí, už o5 ublížoval.....ale rodičia verili jemu, jasnačka....až do dňa, kedy sme mali jednu ekšn a v škole sa kamerovalo a jasnačka, že aj jeho činy a pustili ich rodičom.....aj tak vraveli, že to ho niekto nahovoril.....vyšiel zo základky a teraz riešia polepšovne.....tak je to s dnešnou mládežou
@eeffka učila som 😉
áno, dalo by sa učiť ako píšeš, ak by boli deti rovnaké. No mať v triede 25 a viac žiakov a každé je na inej úrovni je trošku problém. Skús predpisovať toľkým žiakom čo majú robiť. Vieš si to predstaviť? Koľko krát bola sestra do polnoci hore a vypisovala tým čo nemajú pracovné zošity, koľkokrát písala do slovíčka 25(učí prvý stupeň a hlavne prvákom je treba všetko písať) krát informáciu pre rodičov, lebo na škole nebol atrament do tlačiarne??? Viem, že sa to ľahko píše a ešte ľahšie hovorí, no až také jednoduché to nieje.
Poplatky v PO družina 8€, strava 21€, pracovné zošity 14€, pracovný na angličtinu 14,50€, pomôcky do družiny 10€, ZRPŠ či ako sa teraz volá bude tiež asi 10€ (uvidíme po rodičku). Škola v prírode okolo 100€ (platíme teraz polku a pred nástupom druhú), krúžky čo navštevujeme sú 20€ +11,50€ (tu je aj sústredenie okolo 60€). Plus čo sa ešte počas roka ukáže. Každý mesiac okolo 70-80€ ide na poplatky, september je okolo 100-150€. No a čo je to pre naše dieťa. Ak je treba a vidím výsledok neľutujem.
To, že ste zošity zaplatili a nemáte ich je zvláštne (nám sa to zatiaľ nestalo, mám štvrtáčku), tiež nám učiteľka posielala mail (aj dieťaťu a rodičom) čo máme zakúpiť už počas prázdnin.
@zuzitko74
http://www.domacaskola.progis.sk/
http://najmama.aktuality.sk/clanok/228280/rodic...
http://reflex.markiza.sk/ archív,tam je aj maminka,ktorá vyučuje svoje dve detičky doma a spomína aj celu tu problematiku na Slovensku 🙂
@eeffka aby si mala trosku predstavu naco si robi ucitel pripravy ked maju deti pracovne zosity.....
priprava nie je len to ze si pripravim ine materialy ako mam v skole k dispozicii,je to aj o tom pripravit sa na hodinu hoc by som ucila na hodine len z ucebnice a PZ..je to o tom ze si musis v hlave ulozit presne co urobis za tych 45 minut s detmi....nie je to len ze aha dobre preictame si clanok urobime cvicenie 1-3 a zazvoni- asi takto si to rodicia predstavuju....ta priprava je o tom akym sposobom akou metodou urobis ten clanok, alebo dane cvicenie, plus samozrejme ine aktivity na hodine ktorymi deti zaujmes....deti velmi rychlo zistia ked nie je ucitel na hodinu pripraveny a to potom je humbuk a ucitel riesi disciplinu a nie ucivo..
vies rodicia len vyzaduju aby sa ich deti v skole naucili, aby vedeli, aby mali zaujimave hodiny, aby chodili deti zo skoly nadsene, poniektori si myslia ze ich aj vychovame (ano zacula som v buse vetu "ako vas to v tej skole vychovali.." )...no a myslia si ze ucitel to v pohode zmakne od 8-13.30
priprava na 1 vyucovaciu hodinu trva priemerne pol hodiny, niekedy ja hodinu...skus si to zratat ked kazdy den ucim 5-6 hodin a v inej triede (ine ucivo, ine knihy)....akskoncim o pol druhej tak dalsich 4-5 hodin este pracujem doma....
tak ja len tolko....mozno pani ucitelka bola uz o pol druhej doma, ale nevies co doma do vecera robila...
a ako tu uz odznelo, konzultacie sa dohaduju vopred (neraz som cakala na rodica ktory mal prist o strvtej)....cez prestavky je to o nicom, vtedy riesis ziakov, zapisovacky a ine papierovacky v ramci skoly.... ano v skole nielen ucime ale vybavujeme aj ine veci - byrokracia je aj v skolstve
@barcelona94901 Diki za linky, neskôr pozriem, prekvapila si ma.
@martinella1 bohužiaľ žiaka akého opisuješ som zažila tiež,od prvej triedy a len si ho posuvali,neriešili,pretože to bol syn pani učiteľky ,jediný kto mu čo,to povedal,bola pani družinárka,ktorá mu nedovolila tlcť ostatné deti .. 😠
@zuzitko74 mna to tiež prekvapilo,hlavne tie okolité krajiny ,v čom všetkom to maju jednoduchšie a tie výsledky žiakov ,neni som si istá,ale myslím,že od 15%-do 30% čo je slušné číslo
A neviem presne, kto tu písal, že žiaci mali vypracovať úlohu - teda vygúgliť.....7 roční......tak ešte k tomu.....aj mne sa to prieči, ale už v 1. ročníku sa učí Informatika, už škôlkári vedia používať internet, ťukať do klávesnice.....a kto za to môže? Učiteľka???? Nie.....to rodič. Neklamme sa, dobre vieme, že v dnešnej dobe je domácnosť bez PC ako bez chladničky. Detí vedia na PC lepšie ako dospelí. Tak prečo by nemali urobiť domácu za pomoci PC....a rodič predsa nemá detí na okrasu, ale má im aj pomôcť. A o5 je to aj vládou, ktorá do vzdel.programu dala ako povinnú prierez.tému aj ovládanie a používanie internetu - Multimediálna výchova.....
@jarka160 ja neviem
ja mám štvrtákov a PZ z matematiky dostávajú grátis. u nás je to tak. ale k slovenčine si kupovali-a taktiež k čítanke, vlastivede,prírodovede.
dnes je to bohužiaľ tak
školstvo už dávno nie je bezplatné 😒
bezplatným bolo, keď za socíku sa otvoril obrovský sklad na školách a dostávali sme od ceruzky, gumy, pera, pravítka, zošitov,...... všetko do ruky zadarmo
darmo sa tu bude štát oháňať, že školstvo je bezplatné 😅
teda-asi je to myslené, že rodič neplatí priamo učiteľovi za každú hodinu 😅
dúfam,že až tam to nedopracujeme 😝
@zuzulina11 Taká eeffka zrejme ani netuší, že v deň, keď máš dozor, sa poriadne ani nemáš kedy ísť vyčurať.
@zuzitko74 a to ešte nehovorím, keď máš svoje dni, dozor, treba ti čúrať a hneď po prestávke máš telesnú a treba sa ti prezliecť....
@kikaneu ja len tolko..ucila som ANJ na strednej a musim povedat, ze naozaj je potrebne, aby si decka kupovali vlastne ucebnice. Tieto ucebnice sa casto modernizuju a aktualizuju a ja tak mozem deckam poskytnut kvalitnejsi material a oni si do toho mozu pisat, co potrebuju, je to ich a ti, co pridu po nich nie su odkazani na pocmarane ucebnice a vypracovane cvicenia. Skola nema na to, aby kazde 2-3 roky kupovala nove ucebnice. Nehadam sa, len vysvetlujem. Ano, bohuzial, tie ucebnice su drahe...ale ich nakupovanie ma svoje opodstatnenie.
@martinella1 v našej škole od druhého ročníka informatika
@zuzitko74 tak tak...ale no na druhej strane aj vo firme ked bolo vela roboty tak nebolo kedy 😀 ....mna minule manzel upozornil ze co tak kricis...no ja reku sa ti to povie ale v tom hluku v skole clovek uz aj bezne rozprava nahlas, lebo uz normalne ze profesionalna deformacia....ten hluk je naozaj niekedy o drzku
@zuzulina11 Na to poznám super vtip....že príde chlapík do pekla a stretne tam svojho obľúbeného učiteľa. Hovorí mu : ,,Pán učiteľ, a čo vy tu, v pekle." Učiteľ sa zarazene poobzerá okolo seba a hovorí : ,,A ja som si myslel, že je to veľká prestávka."
@martinella1 o guugleni som pisala ja 🙂 mne napr nejde o PC, ten mala zvlada od 4r ale co ma robit rodina co nema PC, aj take su, co nema tlaciaren, my sme mali aj toner nahodou, ale 7r este nezvlada graficku upravu pred tlacou, rozmiestnenie na papieri, dorobenie popisiek , co tak stary dobry sposob: si vystrihni z casopisu, nalep na papier a napis rukou vedla daco... dufam ze je vsetkym jasne kto vypracovaval projekt. Jeden vikend som takymito projektami (a zisli 3 naraz)stravila 4hodiny, stara koza zbehla s PCdlom
@mackoxxx zlepsovak uciteliek z nasej skoly pre prvakov co nevedia pisat, poznamky a oznamy im pisu tretiaci 😀 , i tak sa da, beriem vynasli sa
@zuzulina11 konzultacie vopred.... zeny vy si fakt myslite ze mne da ucitelka mobil?( nie neda mi, ona nerozdava mobily rodicom, koniec citatu, ako nech si ho strci dakam, ja jej nemienim vyvolavat z pleziru) a kde sa s nou mam dohodnut? emaily nepouzivaju, riaditel ju nahanat po skole nebude doobedu... Ci verite alebo nie stale existuju "ucitelske dinosaury" a verte tomu ze nemaju 99+ ale odhadom okolo 45rokov
@eeffka neviem, ako to robia na iných školách, ale my deťom poskytujeme možnosť si takúto prácu urobiť v škole, či už v družine, alebo po vyučovaní, cez prestávku....kedykoľvek, vždy je učiteľ, ktorý má službu k dispozícií a pomáha žiakom......aj my máme na škole žiakov, čo nemajú PC, alebo majú a nemajú tlačiareň....na to sme tu predsa my, učitelia....ale nie, že všetci urobia a jeden dvaja prídu, že my nemáme počítač, mama povedala, že si to máte spraviť sama.....aj to sa stáva.....a poznám takých rodičov, čo nemajú na detí čas, lebo im je dôležitejšie výjsť von s kamarátmi, zapáliť si, či robiť čokoľvek, len nie a nie sa venovať deťom.....
a inak, my automatický v prvý deň dávame rodičom papierik, na ktorom je tel.číslo, mail.adresa učiteľky, aby sme sa vedeli spojiť....ja som s rodičmi komunikovala denno denne, aj cez víkend a nerobilo mi to problém....práve naopak, som sa tešila, že majú záujem.....
@eeffka neda mobil? Mne decka volali este aj domov pocas volna s osobnymi problemami. A ked som si predstavila,ze mam ist na sekretariat,ked chcem kontaktovat rodica,tak som zdvihla svoj telefon a volala na svoje naklady.Ale priznam sa,ze aj mne sa pri niektorych kolegyniach rozum zastavoval.
@eeffka Ak sa nedá zavolať, napíš do slovníčka, že sa potrebuješ stretnúť a porozprávať.
Inak, dinosaury existujú v každom povolaní, to je o ľuďoch a myslím, že žiadna seriózna pani učiteľka ti tu dinosaura obhajovať nebude, akurát sa im právom nepáči, že ich s nimi hádžeš do jedného vreca.
@eeffka toto je fakt ,veľmi individuálne
,naša učiteľka ,aj ked chýbame v škole,možem jej zavolať,ona ma prezvoní,ak má voľno,nadiktuje mi učivo,ulohy,..ráno ma neodbije,že má prestávku,ona sama ma zastaví hocikedy ..síce zabuda,treba jej pripomínať niečo,ale to je pochopiteľné ,pri ich povinnostiach ,,ja to beriem,..ona ale chápe aj rodičov,nehádže ich do jedného vreca a v tomto my máme šťastie
ale je fakt,že su učitelia,kde rodičia takýto prístup nepoznaju a možu o nom iba snívať,ako píšeš,to prežíva aj moja známa,ona nemože absolutne nič,ešte aj domáce ulohy si žiaci musia medzi sebou riešiť,zhánať,vyvolávať si,otras,ak je dieťa choré,maju rodičia navyše starosti,pretože im učiteľ nič nevysvetlí,odbije ich ,nemá učiteľ ráno čas,neskor ho už v škole neni,telefon žiadny..a rodič behaj ,ak nechceš mať dieťa so zlým prospechom ,bohužiaľ áno,aj taká je realita
a to vidíš ale aj na rodičku..všade oznamy ,máš to v slovníčku..no koľko rodičov tam príde?u nás 6 -8 aj to stále tí istí a vlastne takí,čo nemusia ani chodiť...jasné,su rodičia,čo maju viac detí a nestíhaju naraz obehať rodičká,no aj pracovnu dobu maju taku,že sa im nedá..ale koľko ich je..a koľko je takých čo na to dlabu?
niekomu ale skutočne stačí iba sponzorské,to je to smutné na dnešnej dobe,nielen v školstve
@jarka160
U nas sa platila druzina na 1/2 roka 70eur. Obedy len na mesiac a ostatne poplatky okolo triedy cca 70 eur na rok. A to hned chcela. No uz sme na drubm stupni tak mam o druzinu menej,poplatky okolo triedy eate neviem ake budu...ale snad menej . Nejako vydrz bude lepsie. Kazda skola ma svoje maniere ohladne platenia. 😉
@eeffka
k tel.číslu na mobil
kedysi som dávala aj ja do žiackej moje číslo...ale...starší žiaci si ho vypýtali od súrodencov/kamarátov a potom to zneužívali
takže ja už NIE
je to môj súkromný mobil, ktorý si platím ja
ak dostanem služobný, nech sa páči 🙂
môj syn do školy nesmie mobil nosiť vôbec
ak čokoľvek chcem- mám predsa číslo na školu, vždy niekto zdvihne a zavolá ho
tebe nechcú učiteľku zavolať? sťažuj sa. ak nepochodíš u riaditeľa- škola má zriaďovateľa 😉
triedna môjmu synovi je moja kamoška. no a mne NIKDY mobil nezdvihne cez víkend (dokonca ani v týždni), takže som sa naučila všetko ísť riešiť osobne,alebo volaním na pevnú linku školy. povedala mi o tom krásnu vec: Víkend mám pre svojho muža a svoje deti 🙂 a má pravdu
ja fakt neviem, čo už od tých učiteľov podaktorí očakávate
keď som chodila ja do školy, mobily neboli, ale zaujímavé, že rodič, ktorý chcel so školou komunikovať, komunikoval. ako je to možné? 😅 bez mobilu dnes už ani na wc nejde niekto 😝
ďalej - konzultácie
na našej škole máme každá 1 deň v týždni konzultačný
za celé roky fungovania neprišiel nik 😅 ani po ozname,že ak im nevyhovuje deň a čas, stačí, aby mi napísali, kedy môžu a ja počkám. a nikto nič 😅 tak ja teraz fakt neviem 😝
na mojej prvej škole, kde som učila, som ja ručne písala prvákom všetky oznamy
staršie učiteľky dôchodkyne mi povedali,že ony to dávali písať starším žiakom. takže tento zvyk je zrejme dosť starý.
dnes to napíšem na PC, povystrihujem, prilepím. super
ale zas vysmievať sa na nejaký zlepšovák učiteliek...nech sa páči, skús denne písať aspoň 1 odkaz 25x 😅 😝
apropo
úlohy sme zapisovali denne na net školy+čo si majú priniesť do školy+oznamovali sme písomky+ si to ešte písali do slovníčkov, ktoré som ja denne kontrolovala-či správne zapísali 😅
výsledok? znova len tí istí bez úloh a nepripravení 😝
takže kopec času a úsilia vyšlo navnivoč 😒
prac. čas:
ako kde
niekde môžu uč. odísť,ak doučia, niekde sa dodržiava prac. čas do 15,30h - na pracovisku
v zborovni, kde sedí 16 ľudí, vyklopkávajú deti a je tam ruch a frmol, po odučených hodinách, nech sa páči, plná elánu a sily pokračuj ďalej v duševnej práci 😅 ale tak podľa niektorých sa dá, veď učiteľ celé doobedie len sedel na zadku a rozkazoval deťom 😝
učebnice:
u nás konkrétne tá dlho spomínaná učebnica ANJ je hradená školou, platia si len 8 eur PZ
tak isto Nemecký jazyk
triedny fond:
min. rok som vyberala po 5 eur prvý a posledný raz v živote, je to len oštara, ďalšia evidencia výdavkov...ale ešte mi niečo ostalo na tento rok 😀 🙂
zošity:
u nás na jar dostávajú všetky deti ponuku kúpy k ďalšiemu šk. roku, kde sú vypísané zošity - základná sada, ktorá vyjde na cca 7eur + tam majú rozpis aj ostatných pomôcok (pravítka, tuše, farby, perá, plastelíny...), rodičia si môžu objednať,ako chcú
my to vyzbierame, aj peniaze a objednáme od jednej firmy, s ktorou takto spolupracujeme niekoľko rokov
deťom zač. júna príde každému zvlášť v igelitke s jeho menom jeho objednávka + darček a majú vystarané na ďalší rok
ALE- zase je to len práca učiteľa navyše. takže plus pre školu
ZRPŠ a ostatné poplatky sa líšia od školy, v každej inak
ale to,že učiteľka si vyzbierala 25eur na učebnicu a PZ- neviem, kto písal a rodič ju ani nevidí- no chyba rodiča
ja by som to určite vidieť chcela, predsa to platím a mám právo vidieť, z čoho je moje dieťa učené
chyba rodičov, že majú len veľké reči mimo školu
a na záver:
aj ja ako učiteľ musím svojim deťom vzdelanie platiť
a aj všetky poplatky
bohužiaľ, nemáme zľavy, ako kedysi-kto pracoval na ČSAD, tak sa on vozil zadarmo a pomaly aj celá jeho rodina 😝
co sa tyka kontaktu na ucitela ; aj ked teda mam pocit ze toto je uz dost mimo temy; si myslim ze je to naozaj na baze dobrovolnosti a suhlasim s nazorom ze vsetko je o komunikacii ucitela a rodicov - ked rodicia len vymrncavaju na anonymnej stranke a na rodicovskom skutek utek tak sa nemozu cudovat ze veci funguju, ci skor nefunguju ako nefunguju...
my mame teda prve rodicko buduci tyzden a rodicov mozno az prehnane aktivnych😉 ( pozname sa s vaecsinou zo skolky ) - ale radsej takychto ako tichych ako vsicky ktori potom za chrbtom nadavaju... u nas sa aj pohadame, pokecame ale v konecnom dosledku sa dohodneme na veciach s cim suhlasi vaecsina - a potom sa do toho nekeca...
ten kontakt u nas napr. je, ale ten sa pouziva skor na ohlasenie necakanej nepritomnosti dietata v skole ako nejaky kanal na riesenie problemov - nato su osobne stretnutia s ucitelom...
co sa tyka nezdvihania/ zdvihania... no, tam je otazne ako dany clovek berie svoju pracu - moj muz zdvihne napr. klientovi telefon kedykolvek, na dovolenku mobil neberie - vtedy ho presmeruje do firmy ale nedovoli si nechat nezdvihnuty telefon... taktiez napr. moja pediatricka sa mi nestalo zeby mi nezavolala naspaet alebo neodpisala na sms - kedykolvek - ja ten kontakt nezneuzivam, nevyvolavam kvoli somarinam, len ked je nieco vazne, takze ona to tak aj berie - a ja jej vdaka tomu plne doverujem...
myslim ale ze ucitelka si moze takyto vztah vybudovat s rodicom aj bez mobilu, a rodic nema byt len nejaky pasivny obkecavac vzdelavania svojho dietata, ma sa natom podielat aktivne, zaujimat sa etc. ....
pri otazke tykajucej sa skoly sa hned rozvinie debata o skolstve a uciteloch. Ja len tolko, kto tu pracu nikdy nerobil, nevie, o com to je a som si ista, ze vacsina z takych ma milne predstavy. A nemal by tym padom mudrovat. Koniec.

@zuzitko74 je to možné,ale tie prísne podmienky málokto splní a neplatí to už pre vyššie stupne,myslím,že iba 1-4 zš 😉