icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

lucy1311
25. apr 2016

@cervenaruza123 umucenie krista to bolo děsný film ... brrr ... sama som to doma pozerala a nevedela som prestat plakat, doslova sadizmus! a to som uz teda dieta davno nebola!

alaguema
25. apr 2016

@terezka1947 presne tak, mnohí to berú ako atrakciu, upokoja svoju morbídnu zvedavosť tým, že uvidia na vlastné oči detaily zo života ľudí v koncentračných táboroch. Nikto normálny nepotrebuje tie miesta navštíviť osobne, aby pochopil, aká hrozna je vojna a rasizmus. A dnes už pomaly človek má dojem, že v tej vojne trpeli iba židia. Vytvára sa dojem, akoby boli jedinými obeťami nacizmu. To, že slovanov zomrelo 28 miliónov, akosi nie je zaujímavé. Nikto o tom netočí filmy. Všetky filmy o SNP boli natočené za socíku, odvtedy nič. Vtedy to bol tiež extrém a propaganda. Dnes po tom pomaly ani pes neštekne, máme nových pánov. Radšej pozrieme príbeh českej herečky, ktorá mala aférku s nacistom. Naše deti sa majú vžívať do utrpenia židovského chlapca a pomaly ani nevedia, že ich pradedovia umierali vo vojne tiež.

sardinka335
25. apr 2016

@alaguema ja uz tiež neverim všetko rodičom čo napišu, povedia....10 krat prekrutene lebo sa ich to dotklo tak ,,lubia,, zveličovat a prehanat. Vzdy treba vypočut obe strany čo je samozrejme na takomto fore nemozne. Ja osobne nemam problém aby moje deti videli aj koncentrak ,nehovorim ako 10 ročne...ale taky 8-9 ročník prečo nie? Aj takato je naša historia,hitlerjugend verboval praveze deti, ....okrem toho ja mam zidovských predkov z Polska a u nas na škole sa s utrpenim stretavaju vo ,,cirkevnej,, forme napr. na velku noc vedia čo sa stalo, prečo - pribitie na kriz a vedia o tom, ze to bolo takto, v podstate kazdy rok sa k tomu vraciame len mozno inak to človek poda dietatu v 3 rokoch a inak v 10 tich asi ako v kazdej teme.

rutie
25. apr 2016

@cervenaruza123 Tak ja som tu knihu citala celu, nielen uryvky a je to mimoriadne vhodna kniha pre deti. Je tam mnoho podnetov na premyslanie, ktore nemaju nic spolocne s holokaustom ako takym. Priznal by som sa a stal by som si za svojim rozhodnutim aj ked by som tym mal sklamat otca, ktorého obdivujem a tuzim po jeho naklonosti, alebo by som bol ticho a vystavil kamarata trestu. Ako sa vyrovnat s tym, ze moji milovani rodicia konaju nespravne? Dokazal by som urobit spravnu vec aj ked by som sa tym vystavil hnevu cloveka, z ktorého mam strach (hoci mi od neho nehrozi nijake konkretne nebezpecenstvo?) Moze niekto, kto urobil nespravnu vec, byt nadalej dobrym clovekom a robit dobre veci? Chlapec v pruhovanom pyzame JE kvalitna literatura. Nie su tam nijake drasticke sceny. Ta kniha je taka, ze pre dieta, ktore chape, co je za tym, tak je mimoriadne silna a smutna. Pre dieta, ktore tomu este nerozumie, je to proste divna kniha, ktorej nerozumie...

sardinka335
25. apr 2016

aaaaale filmov je dost - dokumentov ale nie na Markize a Jojke a v našich kinách, ešte tak dvojka, jednotka niekedy niečo daju ale inak bieda....natgeo a viasat maju mrte dokumentov odporučam aj ,,neopěvovaný hrdinové,, kde som ,,spoznala,, take osobnosti az mi slzy vyšli, napr. pater Jerzy Popieluszko....velmi silný pribeh - https://sk.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Popiełuszko
Tie miesta su pamätníky a nejakou hlbšou myšlienkou a nie atrakcie - a takých je vo svete zial dost, Hirošima, dvojičky...atd...

@lucy1311 taka bola realita tej doby, hovori ti niečo Via Apia? Po porážke Spartakovho povstania bolo cca 6000 ludi ukrizovaných pozdlz tejto cesty .....
Takze tak to bolo.

simca06022011
25. apr 2016

@rutie uplne suhlasim... a v telke pozeraju aj horsie veci, o mnoho horsie... a ani ich to nenuti nijakym sposobom rozmyslat. Nezda sa mi ale vobec vhodne aby deti na LITERATURE, POZERALI filmy... totalne odveci, maju si cvicit predstavivost, pochopit text, najst hlbsi vyznam sami.. bez podkladania faktov cez obraz a este k tomu vo filmoch je vela veci inak ako v knihe (vynechane veci, opisy, uvahy a pod. ktore clovek na obraze nevnima). Hlavne taketo knihy posobiace na city, by sa mali citat, ine je ked sa snazia ozivit slovensku literaturu nejkaymi filmami z dedinskej sceny ale toto by si kazdy mal precitat sam ;)

stolvertka
25. apr 2016

Pozerat filmy a chodit na exkurzie (podotykam vselikde, nie do spominaneho tabora), je ten najmensi problem.Co poviete dietatu, ze preco nemoze ist do botanickej zahrady, do kniznice na noc s knihami(aj strasidelnymi), do kina na "povinne" predstavenie? Lebo vam nikto nebude prikazovat co ma alebo nema vase dieta vidiet, pocut, zazit. Co ak tam bude chciet ist.Bude to chciet vidiet a vediet o niecom viac, nez mu jeho rodic dovoli.Zakazete mu to?A zdovodnite to cim? Ze na taketo zazitky je este maly/a? Asi ste uz zabudli, ako bola vacsina (ak nie vsetky 🙂) z vas nasr..dene na svojich rodicov, ak vam nieco nedovolili, nepustili vas.A vas argument "lebo ved idu vsetci".
Uz som pisala, ze detom treba historiu, akukolvek, davkovat umerne veku.Ale zas na druhej strane, ak to budu same chciet, tak naco im branit v rozsirovani si vedomosti.

viera27
25. apr 2016

Ja len k tu (a nielen tu) viackrat omielanemu, preco je stale holokaust len o zidoch, ked zahynulo tolko dalsich skupin - vid slovania. No preto, ze zidia boli vyhladzovani.
Pre upresnenie. Ano, vo vojne prichadzali o zivot aj slovania. Chodte si pozriet pamatniky s menami obeti vojny, rozne priezviska vytesane na pamatnych tabuliach. A chodte si pozriet menne zoznamy do muzei holokaustu. Nie rozne, TIE ISTE priezviska na 6-7 husto popisanych A4. Zid ak nahodou prezil, neprisiel len o rodicov, deti, manzelov. Prisiel o komplet celu rodinu bohvie do kolkeho kolena, o vsetky tety, strykov, bratrancov bohvie z kolkej vetvy. To je ta prisernost, ktora sa udiala. Nielen cisla, vyznam tych mrtvych.
Ano, napr. Bielorusi prisli o 30-50% svojho obyvatelstva vojnou, hladom a naslednym presidlovanim. Ale zidia ako taki prisli o 99 zo 100! K velkosti ich tragedie sa moze porovnavat tak tragedia polska, kde ich narodu vyvrazdili komplet celu inteligenciu a porucali skoly (ci rusi, ci nemci a samozrejme aj za vydatnej pomoci nasej skvelej republiky). Alebo tragedia ukrajinska, kde este pred vojnou bol ich lud vrazdeny Stalinovymi hladomormi.

sardinka335
25. apr 2016

@simca06022011 ved to...mnohe decka hraju ,geteačko,, kde ,,vraždia,, ludi bez rozmyslu, šak mame ,,další,, zivot....ich emocionalita dostava pekne podnety. Denne na PC aj par hodin..ja nehovorim e kazde dieta paušalne, ale mala som v triede 2-3 deti vazne uz zavisle od mobilu - ako nahle sa im zoberu PC hry, hry na mobile....tak sa nevedia inak zabavit, často ani nechcu - proste mozeš ponukat inu činnost, ofučane nechcu lebo sa im zakazal mobil. Syn čo stale ,,zobroni,, ze prečo on nemoze hrat ,,geteačko,, ved spoluziak bezne hra...na toto ich kolko rodičov pripravuje? Na to zabijanie v PC hrách? Nikto....kazdy si povie ze ved je to hra, ano, ale s dopadom na detsku vyvijajucu sa emocionalitu atd...

stolvertka
25. apr 2016

Lenze to by rodicia museli s detmi chodit viac von na vylety, na pamatne miesta, do muzei.Zacat vo vlastnom meste, ukazat mu kde sa co dialo, kde su pochovani ti, ktori padli, preco je tam a tam taky pamatnik.
A nie ist s nimi do nakupneho centra, tam ho odlozit do detskeho kutika a sediet na kavicke.

sardinka335
25. apr 2016

@viera27 tzv. ,,pogromy,, boli davno pred vojnou, kde iste skupiny obyvatelstva boli perzekuovane a zial zabijane. To sa nedialo len cez vojnu. Ale samozrejme vzdy sa hladali ,,obetný barankovia,, a zidia boli vzdy ,,vdačný,,. Potom sa k tomu uz nabalovali rozne nevhodne skupiny - nesuhlasiaci s režimom, homosexuáli, romovia atd.

viera27
25. apr 2016

@sardinka335 jj,pogromy na neprisposobivych boli pred vojnou, pocas nej a este dllllho aj po nej. Hlavne ked sa nejaky neborak vratil z koncentraku a v jeho baraku na jeho posteli uz nastahovani susedia. To sa ti im akosi tazko vzdavalo "nadobudnuteho" ☹

rutie
25. apr 2016

@alaguema Hadam len vnimas zakladny rozdiel medzi tym, ze Zidia a Rómovia boli systematicky vyhladzovani priemyselnym a planovanym spôsobom len na zaklade absurdných rasovych kriterii a bola to najvacsia a najhrozostrasnejsia genocida v historii. To ze sa na holokaust Romov a napríklad genocidu Armenov zabuda je nespravne a treba na to upozornovat, ale nijako to neznizuje tu hrozu zidovskeho holokaustu. Riesi sa to tolko preto, lebo sa tak udialo aj v krajinach, kde boje neprebiehali, za prizerania "dobrych" ludi, ktori si tu dobu casto prichvaluju.

Slovania (hoci taky bol plan a boli dalsi na rade na vyhladenie, nastastie sa to tak uplne nestihlo) boli obetou bojov a vojny, tak ako to vojnach bolo a byva. Tomu co sa stalo pocas vojny Slovanom sa da vyhnut len tak, ze rastuce zlo vcas rozozname a zabranime mu zosilniet. Ak sa nam to nepodari, potom je to za cenu takých obrovskych obeti. O SNP bola po revolucii natocena seria vybornych dokumetov, prave pri prilezitosti vyrocia, len treba pozerat ine ako Markizu. Cesi si o protektorate filmy tocia, a nielen o holokauste - Lidice napríklad.

BTW, nasa skola ma skvely sposob, ako vyuzit energiu frflajucich rodicov. U nas to vyzera asi napr. takto: "Pan riaditel, nepaci sa mi, ze deti pozeraju filmy iba o holokauste. Mali by vediet viac aj o utrpeni Slovanov." Odpoved: "To je skvely napad pani XY, bude vyborne, ked nejaky vhodny fim film vyberiete, navrhnete okruhy otazok do diskusie, navrhnite pripadne osobu s ktorou by mohla byt k tomu beseda. My radi poskytneme priestor, podporu...). Musi to byt v súlade s hodnotami skoly (krestanskymi). Takto to bezi u nas... 🙂 🙂 🙂

alaguema
25. apr 2016

@sardinka335 tak neviem...nemám dôvod neveriť žene, ak sem napíše, že dieťa tému rieši, že sa jej to dotklo viac, než je vhodné. Bolo by iné, keby o tom debatovali. Iné je vidieť film, kde funguje silný vizuálny efekt, silný emocionálny efekt.

sardinka335
25. apr 2016

@rutie to je najlepší napad - ist spolu s rodičmi do diskusii, aktivit pre deti...my teraz chceme pozvat jedneho misionara, ktorý bol v Pakistane, inak otec od rodiny aby ukazal ako sa tam krestanom zije, že nie lahko nakolko 96% su moslimovia a krestania su menšina, ze krestanov ,,nepuštaju,, na rozhodujuce posty aby nemohli svoj zivot zlepšiť...Naša trieda ma aj adoptovaneho africkeho chlapca na dialku vola sa Martin, mame aj jeho fotku a pre deti to vela znamena, ze ,,oni,, mu mozu pomahat chodit do školy a tack vnimaju, ze to nie je samozrejmost,ale tak my sme cirkevna škola...

sardinka335
25. apr 2016

@alaguema ak jej dieťa temu rieši, tak prečo jej ona k tomu niečo nepovedala? To nikde neuvadza, ze teda sadli sme si spolu a rozpravali sa o tom, vratili sa k tomu a rozobrali to....nechala to tak, plynut...
To čo nas silne emocionalne zasiahne a potrebujeme spracovat to sa nam bezne moze premietať do snov. Ak to trva jednu dve noci tak to nie je nič hrozne. Ostatne čo povedala spoluziačka tej dcery beriem s rezervou a delím dvoma plus vynasobim..ze deti pojdu do plynových komor ked budeme volit KOtlebu. Deti navymyšlaju a prekrutia, pospajajau aj nespojitelne. Nehovorim, ze tam dospelý neurobili chybu ak je to tak ako piše ze z fleku pozerali na 1 hodine 2 filmi v ramci SJ....čo sa mi ani veriť nechce. Proste su tam pre mna nezrovnalosti a preto to tak nedramatizujem nakolko mam v školstve odrobene nejake roky a poznám ako to chodi. Človek povie A a vznikne z toho C na entu...
Ale opakujem ak to urobila učitelka, tak ze detom pustila na 1 hodine SJ 2 filmy o holokauste bez pripravy, tak urobila zle a pochybila.

alaguema
25. apr 2016

@rutie to bolo celkom zábavné s tou Markízou, nepozerám telku vôbec, dokumenty sledujeme na webe, ale mala som na mysli skôr filmy komerčnejšieho charakteru, ktoré sa dostanú k širokému okruhu divákov. Niečo na štýl filmov, ktoré sa tu spomínajú. Ak nevnímaš rozdiel v ponímaní tejto tematiky pred a po revolúcii, tak ho zrejme vnímať nechceš, lebo je taký markantný, že len slepý a hluchý ho nepostrehne. A k obetiam - mne osobne smrť a strata nepripadá znesiteľnejšia len preto, že to nebolo v rámci nejakej systematickej metódy. Je to stále smrť a pre príbuzných strata. V širšom kontexte áno - tá dotyčná rasa, etnikum sa môže právom cítiť ublížene, ak chce. Mne osobne to nevadí a dokážem to čiastočne pochopiť, ale ja osobne už som touto témou saturovaná. Uvítala by som, keby sa spomínali viac aj iné, ktoré tiež môžu mať edukatívny chrakter. Obete presídľovania národov sa počítajú na milióny...v podstate to tiež bolo systematické vyhladzovanie. A predsa sa tomu nevenuje pozornosť ani zďaleka taká, aká sa venuje holokaustu židov. Neviem, prečo nechceš priznať čo je úplne zjavné.

alaguema
25. apr 2016

@sardinka335 no, áno, asi jej iné neostáva, len hasiť, čo pedagóg posral. Ja svojim deckám v desiatich také filmy púšťať nemám v pláne, už aj bez toho si všímajú dianie okolo nás, vnímajú napätie, v aute mávam pustené rádio, počúvame správy, pozeráme primerané filmy, neizolujem ich od reality, ale nemienim na ne nakladať viac, než je nevyhnutné. A to majú z jednej strany židovské korene. Treba o tom vedieť fakty, informácie, ale to večné tlačenie na emócie nie a židia ako večné obete nie. Proste už stačilo. Treba pozrieť aj na druhú stranu, čo stvárajú dnes. Veľmi sa od nacistov nelíšia. O tom sa ale oficiálne iba mlčí.

sardinka335
25. apr 2016

@alaguema no to suhlasim - dnes sa deju tiez rozne zverstvá a nespravodlivost a na to treba poukazovat, samozrejme detským očiam nie je všetko vhodne - kazdy si pozna to svoje dieta, čo je jeho ,,strop,, čo sa tyka informacii a ,,poznania,,. To je individuálne a zavisi to od mnohých faktorov.

rutie
25. apr 2016

@alaguema Ak som sa ta dotkla s tou Markízou, tak sorry, beriem spat. Pred revolúciou s a filmy o vojne tocili, boli kvalitne spracovane, ale prave v pripade SNP boli skreslene, mnohi skutocni hrdinovia boli z historie vyskrtnuti a ich zasluhy pripisane niekomu inému. Mne ako rodicovi viac vyhovuje to, ze mozem hladat zaujimave dokumenty, ktore na veci pozeraju z roznych stran a spolu s detmi nad nimi premyslat. Nevadi mi neexistencia filmov komercnejsieho charakteru. Moje deti napríklad vedia aj Heydrichovom plane, vyhladat pod zastierkou vysetrenia protilátok proi TBC nadane ceske deti a následne ich po odvezeni na liecenie v sanatóriách vyhladit. Nakoniec tomu zabranil prave atentat Kobisa a Gabcika.

Ano Holokaust movie je v podstate samostatny filmovy zaner a uznavam, ze niekomu to moze liezt na nervy, zvlast tie urcite klise, co sa tocia kol dokola. Ale nijako no neznizuje rozsah tej hrozy, ktora sa stala. Toci sa prave preto, lebo je to jednoduchy koncept - su tam jasni zaporaci, jasne obete a krasne sa tam da vykreslit hrdinstvo. Publikum ma rado filmy, kde sa z cloveka milion stane hrdina a na na tejto teme sa lahko vykresluje lamanie charakterov.

Ale dobrych filmov aj knih, ktore riesia ine veci ako Shoah v suvislosti s vojnou je naozaj dost a daju sa pomerne lahko najst. V tom je prave krasa tejto doby, ze mame bohaty vyber a vela moznosti a takmer ziadne zabrany, urobit si veci po svojom - filmy, dokumenty aj vychovu deti.

Napríklad pomerne nova kniha a divadelna hra Vyhnanie Gerty Snirch od Kateriny Tuckovej o osude jednej odsunutej nemky.

O vyhladzovani slovanov v Bielorusku je film http://www.csfd.cz/film/99087-jdi-a-divej-se/pr...
Ale urcite nie je vhodny pre deti.

Mas tu Katyn, Valkyru, pekne su filmy o detoch v Anglicku pocas bombardovania Londyna. Naozaj je z coho vyberat.

A preco nebrat otvorenie tejto temy skolou ako podnet, nad ktory mozu rodicia nadviazat a ist dalej?

alaguema
25. apr 2016

@rutie samozrejme, veď netvrdím, že sa točia filmy výlučne len o holokauste a napísala som komerčnejšie nie preto, že by som ja bažila po komerčnej produkcii, ale aby som ilustrovala, nakoľko je téma holokaustu masová v porovnaní s podobnými a veľmi silnými témami, ktorým sa síce sporadicky dostane kvalitného spracovania, ale dostanú sa len k obmedzenému publiku alternatívnejšieho zamerania. Povedané trocha surovo - nemajú taký marketing. A to doslova. Lebo sami židia (tí uvedomelejší) odsudzujú "holocaust industry".

borkavan
25. apr 2016

@celasapremenim no tak ja neviem, ale veď aj samotné rozprávky sú plné zla a násilia a na druhej strane dobra. Hej, je to preto rozrpávka, lebo je tam zlo vyvážené dobrom. Však len taká Karkulka??? Vieš vôbec historiu tej rozprávky, prečo vznikla a kedy vznikla?
Takže prečo by taká Anna Franková nemohla byť púšťaná deťom alebo chlapec v pruhovanom pyžame? Teda rovno tým piatakom?? Treba to ale s nimi prediskutovať a nie len pustiť a odísť do kabinetu a poslať domov. O tom to celé je, o prístupe.
Veď 5-taci denne hrajú na počítačí strielacie hry, alebo sa chodia hrať do hory tie strielajúce guličky (majú pištole a strielajú sa),neviem ako sa volá tá hra. Je to teraz všade aj zbrane sa predávajú všade na to....

aj kedysi sa deti hrali s prakmi, puškami a snívali o nábojoch a tak. Po vojne chodili hladať pušky do hory a granáty...

A navyše je to detská literatúra tieto dve diela. Alebo Milan Ferko - KEby som mal pušku.. čítala si to?? Je to postavené do SNP.... atď... je vela takých diel

borkavan
25. apr 2016

@rutie som rada, že je tu ešte niekto, kto doma debatuje s deťmi aj o situácii doma, vo svete a tak. LEbo ja ked som tu napísala, že s našimi sme vždy preberali veci doma aj historiu aj hudbu, zemepis... šport... tak ma tu osočili, že čo má spoločné Tiso s Pink Floyd. Chcela som len povedať, že odmalička debatujeme s namišimi o všetkom a ked dedko a babka žili tak aj s nimi.

Teraz máme so segrou vlastné rodiny a stále s našimi debatujeme o všetkom možnom. A v tomto duchu vychovávam aj svoje dieťa a segra jej.

rutie
25. apr 2016

@borkavan Aj u nas doma to tak bolo.

Pamatam sa, ze raz som prisla zo skoly s fakt blbym vtipom o tom, ako Zid preskakoval plot v koncentraku. Moja mama pocula, ako ho rozpravam bratovi a bavime sa na tom - zrusila program, co sme mali na vikend a pekne ma aj s bratom "odtransportovala" do Osviencimu. Mohla som mat 13 a brat 11 rokov. Po ceste spat nam nechala tak hodku na spracovanie pocitov a potom ma vyzvala, nech jej poviem ten vtip. Traumu z toho nemam, ale nikdy na to nezabudnem.

katrinka8
25. apr 2016

@rutie - nádherne napísané a páči sa mi veľmi Tvoj prístup k deťom, ako ho popisuješ 🙂

rutie
25. apr 2016

A ked sme pri tom muzeu v Osviencime, clovek odtial odchadza plny beznadeje a hrozy. Múzeum Yad Vashem v Jeruzaleme je postavene inak, mensia cast plochy patri ako obetiam a zlocincom a ovela vasia cast patri záchrancom - alej Spravodlivých medzi narodmi. Toto by sme vzdy mali ukazovat detom. Ze Slovensko sice platilo za vyvoz a likvidaciu svojich vlastnych obcanov, mali sme tu vela arizatorov, ale sme aj krajina s jednym z najvyssich poctov Spravodlivých medzi narodmi na obyvatela. Ze vzdy mame moznost rozhodnut sa, na ktorej strane budeme.

alaguema
25. apr 2016

@borkavan je veľký rozdiel, ak dieťa vidí príbeh fiktívny a ak vidí príbeh, o ktorom vie, že sa reálne stal. Zatiaľ čo rozprávka je príbeh s morálnym ponaučením, ten reálny príbeh ho nemá. Respektíve ak ho aj má, nie každé 10 ročné dieťa ho dokáže uchopiť. Smrť malého chlapca v plyne jednoducho nemusí absolútne pochopiť. Sú deti, ktoré sú nadmieru citlivé a pre ne to môže byť jedine trauma. Dookola tu píšeš stále to isté, ako ste sa s rodičmi a babkou, dedkom rozprávali, to je fajn, aj my sme sa doma rozprávali a rozprávame sa teraz my už rodičia s našimi deťmi, ale ty už konečne pochop, že na všetko musí dozrieť čas, dieťa potrebuje emocionálne dozrieť. Ja nebudem svojmu 8 ročnému dieťaťu rozprávať o tom, ako celé rodiny vymierali v koncentračných táboroch, keď viem, ako by sa trápila. Sú deti, ktoré sú mega citlivé, každá nespravodlivosť ich hrozne trápi a na niektoré informácie potrebujú dozrieť. Stačí, že sa nám ako tak darí vysvetľovať, prečo sú vojny, prečo niekde zomierajú deti od hladu a podobne. Tebe to možno nič nerobilo. Niektoré deti sú otrlejšie a niektoré zas citlivejšie. My zachraňujeme aj dážďovku pred uschnutím, lebo proste moje deti sú také. A ja teda vidím obrovský rozdiel v tom, či dieťaťu rozprávam o geniálnom hudobníkovi, alebo o tom, že niekde ľudí posielali do plynu.

borkavan
25. apr 2016

@alaguema myslíš si, že dieťa vidí rozdiel v tom, že je to skutočný príbeh alebo len fikcia? Uprimne, veru neviem, kedy začína dieťa rozlišovať medzi fikciou a reálnosťou...
a navyše.. umrieť v plyne a zjesť babičku...aký je v tom rozdiel??? Ak si to dieťa pozrie bez prípravy, tak hej...citlivé dieťa má nočné mory.
napr. moja skúsenosť je, že mi bolo po troche servírované, čo je to osvienčim a čo sa tam dialo. Ale až ako stredoškoláčka som reálne pochopila, že plyn vie zabíjať tak ako nôž.
A až ako dospelá som si reálne uvedomila hrôzu knihy Chlapec v pruhovanom pyžame. Aj teraz bych ju už nečítala, plakala by som.
Ale napr. aj v Anne zo Zeleného domu zomrel Matej a dvojičky boli veľmi choré... atd... a to som čítala na základke.
Vinetou... to tvoje deti videli? Tak hej, možno teraz to neletí...letí niečo iné, nemám prehlad... ale určite sa tam tiež zabíja.

jajaoli
25. apr 2016

@sardinka335 myslim ze si pedagog ze? Takze by si mala byt tak trosku aj psycholog takze vies ze jedna vec je zvolit sposob ako dietu rozneho veku nieco vysvetlit aby pochopilo ale urcit nejaku vekovu hranicu kedy si myslis ze dieta informaciu stravi bez psychickej ujmy nedokazes jednoducho preto ze tu uz nejde o vek ale o individualitu. Pises preco nie 8.-9.roc. moja kamaratka ako 8macka mala prave v tomto obdobi dospievania problemy so strachom a pri rozpravani o jednej tragickej prihode sa skorko zrutila nemohla sa nadychnut.chodila k detskej psychiatricke pricinou boli hormony vyrastla z toho. Autorka clanku pise o morach jej dcery, uz chapes ze nutit deti ale aj dospelych pozerat na veci ktore im ublizuju nie je v poriadku?

borkavan
25. apr 2016

@alaguema a ešte jedna vec, nič ma do toho nie je... ale prečo učíš dieťa zachranovať dáždovku pred uschnutím??? kolobeh prírody ti nič nehovorí? podľa mňa zlý prístup. inak im to treba podať, aby sa o tie dáždovky nebáli a nemali potrebu ich zachranovať.