Povinne v škole film o fašizme
Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...
@nyusika vies, na lahku vahu netreba brat celkovo dnesnu situaciu.. myslim skor v svetovom meritku,je dost na zaplakanie co sa deje a teda nejake zrniecko piesku ako Kotleba ma v topanke netlaci..
mna skor stve ta jednostrannost vsade,ci skola,ci web,ci media.. ziadna snaha o nezavislost,je to proste o tom,kto zaplati viac..
@krajcikovad suhlasim, až na to, ze film o Hankinom kufriku je od 12 rokov https://www.rtvs.sk/televizia/program/9402/75528
tie vekove odporučenia by sa mali brat a rezervou, pretože to, co mladšie alebo "nechápavejšie" deti nepochopia, mal by dospelak dovysvetlovat
@nicolle21 ake Hitlerove pohnútky chapes? Mocenské?
@nicolle21 suhlasim so vsetkym co si napisala, az na podcenovanie rozmahajucejo sa fasizmu.
Hitler bol svojim sposobom genius, ktory svoju genialitu vyuzil tym najhorsim moznym sposobom.... Ale taktiez by som nepodcenovala rozmahajuci sa fasizmus v europe. Je pravda ze samotny kotleba je mozno mala kvapka v mori, ale jed tych kvapiek bude viac uz je tu problem.... Ani Hitler nezacinal pred milionmi a masami...Ale to je vedlajsie... Tu ide skor o to ze je smutne ze sa dnes pred 2.svetovou vojnou a jej zverstvami zatvaraju oci a berie sa to ako tabu.... A Merkelova? To uz je ina debatka 😁😁😁😁😁
@matax snazim sa pochopit, co ho k tym krokom viedlo.. ono je trochu naivne si mysliet,ze on bol vrcholom pyramidy 😉 on mal hlavne mohutne financovanie a za sebou silnych a neviditelnych ludi.. ze islo neskor o "nahrabanie" uzemi je mozno pravda,ale zacalo to podla mna niekde inde.. uz mozno pocas prvej svetovej ako bol na fronte a potom sa to postupne nabalovalo.. kazdopadne Hitler bol velka osobnost,aj ked negativna,ale bol.. videla som dokument,kde sa hovorilo o jeho osobnom zivote a vytvarania kultu osobnosti,ako na verejnosti nikdy nemohol byt so zenou,aby zostal slobodny a teda "na dosah" pre vsetky sfanatizovane zeny.. a teda ze ich nebolo malo..
@matax nie tak som to myslela,skor v suvislosti s dnesnou dobou,ze informacie su podavane jednostranne.. hovori sa uz ten dosledok,ale pricina sa neobjasni.. kazde lebo ma svoje preco..
uz dalej to rozoberat nechcem,lebo sa oddelime uplne od temy.. tolko som tym myslela,ze aby sa nejaka udalost dala pochopit a spracovat,tak by mali byt zname vsetky mozne fakty,ktore k tej udalosti viedli..
@mircalla ja som mala v prvej triede učiteľku, ktorá prežila koncetrak, neeozpravala nam zazitky, len povedala niečo v zmysle,ze uz je to minulosť... ale uz pred tým som vedela, ze v koncettakich zahynuli ľudia a ze to bolo zle. V tej dobe v telke dávali dosť vojnovych filmov a nemyslim,ze by som ja alebo deti z môjho okolia vtedy zazivali traumu..moji starí rodičia vojnu zazili a aj nam rozpravali, aj keď si pribehy nepamatam, zostalo vo mne,ze to bolo hrozne. Život nie je len krasny.
@matax ale na to,aby si niekoho pochopila sa s nim nemusis stotoznovat.. ja tiez chapem susedu,ze doma nechce mat psie chlpy,ale nestotoznujem sa s jej rozhodnutim vyhanat psa na cely den pred bytovku..
na druhej strane som napriklad aj ja netolerantna osoba.. pokial ma cigani budu nazyvat gadzom (a to sa za rasizmus nepovazuje),tak ich tolerovat nebudem,na druhej strane pocernejsi pokladnik v bille mi nevadi,aj mu viem zazelat pekny den.. ale kazdemu podla zasluh
@nicolle21 ja som ju nezacala 😇, ja mam Rómov priateľov a tema holokaust sa týka aj Romov. Vidis, tu napr. sa ja Romov aj z osad snažim pochopiť ...lenze je rozdiel snažiť sa pochopiť masoveho vraha a chudobných (nie,nezatvaram,oči ani pred rasizmom zo strany Romov a ani niektorých iných veci..ale nezabili milióny,...žiadnu vojnu neviedli, ..)
Ale radšej tému o Romoch uzatvorme. Tu chcem reagovať len na to,ze deti majú byt vzdelavane o holokauste
@nicolle21
Takže ja chapem"luzu" a ty vraha..koncime..
Poďme spat k teme
Film Hankin kufor je vhodný aj pre piatakov,ak dobre ratam a v triede nie sú nadpriemerne nadane deti,tak všetci dovrsia v auguste 11rokov. Film je našou dosť konzervatívnou rstv odporucovany od 12 bez dospelaka..s dozorom a vysvetlenim aj mladsim
mam dojem, ze dnesne deti, a ano, aj piataci, dokonca mladsi, pozeravaju sami doma, prip. aj s rodicmi omnoho desivejsie a horsie sceny a krvaky, a rozne vymyslene prisery a svet zachranujucich hrdinov
a utlocitni rodicia maju potom stres, ked maju deti postavit pred holy fakt, ze ano, aj toto sa stalo.
jasne, ze treba k tomu nejaku pripravu, povedat pred filmom niekolko vhodnych slov, co dufam, ze ucitelka vie a urobila.
osobne som tiez za povinnu exkurziu do Oswiencimu, ja som tam bola s muzom v januari, vsade sneh a vonku minus sedemnast, turistov asi 10 v celom areali vratane nas, a poviem vam, bol to velmi silny zazitok. Vsetky tie hole hlavy s dvojkrizmi by som tam poslala a peso a len v pyzame 😎
nemyslim si sice, ze to niecomu zabrani, lebo ludia su nepoucitelni, a raz su proti Zidom, raz proti Romom a budu aj proti modrookym ci hnedookym,ak sa vyvinie taka davova psychoza...ale stoji to aspon za pokus.
...ked tak nad tym uvazujem, viac filmov by som pustila detom, napr. aj nieco o komunizme, ale nie stylu Pelisky, ale skor Papierove hlavy alebo Obcansky prukaz alebo iny dokument.
a hned po tom aj nieco ako Vrtiet psom, nech vidia, ako krasne dokazu media cokolvek zmanipulovat.
Lebo podla mna nie je problem Kotleba sam osebe, ako skor to,ze dnesni mladi ludia ziju viac virtualne ako v realite, maju pocit, ze volby do parlamentu su nieco ako hlasovanie pre Superstar ci talent a hlavne nech je sranda...len nas casom tato sranda moze prist pekne draho.
😝
moji studenti pred par rokmi verili, ze ked je nieco na internete, tak to musi byt pravda, aj ked som im ukazala stranky, kde sa v pohode tvrdili dve uplne protichodne veci,
cize problem nie je v tom, co vidia, ale ako to chapu a kto ich dokaze vsetko cim zmagorit.
staci vidiet ako podliehaju reklamam...ale to som uz mimo temy, sorry
Ja neviem preco, ale uvazovala som o filmoch v skolach asi preto, ze kamoska pisala bakalarku o sikane, podla mna by sa skor malo riesit toto, lebo robila rozne prieskumy a tie vysledky boli smutne, ako take veci, ja osobne...kazdy ma zaludok a tieto veci posunute inak, ja si myslim, ze niekomu proste, to takto nespracuje, koncentrak a take, to nic neda len traumu....cize podla mna sa to neda sa to nakazat a ze vsetci to musia...
Nerozumiem moc dobre zenam-matkam ktore by svoje jedenastrocne deti pustili na exkurziu do koncentracneho tabora.Hlavne ked napisu ze pre ne ako dospele to bol silny zazitok.Co take dieta z toho ma?Ma si zapamatat ze o sedem rokov ak pojde nahodou volit nema volit kotlebu?Ma si zapamatat tu hrozu ktoru tam prezivali ti ludia?Ak by sa to tykalo mojej dcery,tak ju urcite nepustim.
@vierka1112 suhlas...kotleba nie je nejakou volbou alebo moznostou...on je reakciou na to, ze niet koho volit, z toho panoptika..
@jeennyv presne,kotleba je dosledok nezodpovednej politiky.Ja ked som sa o tomto bavila so znamymi ktori bez okolkov priznali ze mu dali hlas,tak sa vyjadrili ze uz maju vsetkeho plne zuby.robit od rana do vecera za par grosov,platit hypo do konca zivota,jedno dieta lebo dve by bol luxus,nefungujece zdravotnictvo,zobracky dochodok.toto bol ten hlavny dovod pre nich,ziadny fasizmus o ktorom teraz vsetci kricia.
Deckám určite nezaškodí, ak sa s niektorými témami stretnú aj v mladšom veku a sú im primerane vhodne podané. Lebo kým sa ich alebo ich blízkym niečo osobne netýka. všetko je pre nich len sranda. Tá druhá strana im jednoducho uniká. Nechápu ju.
Nedávno prišiel žiačik 1.stupňa základnej školy do knižnice a pýta sa tetušiek knihovníčok, či nemajú nejaké knižky o vraždách 😕 Na besedách s takýmito krpcami tam vraj neraz ako riešenie nejakej situácie odznie "zabiť", "zastreliť"...
@matax nie je vojnovy film ako vojnovy film. neviem naco musi 10-rocne dieta vediet o tom, akych zverstiev je schopny clovek, na to ma cas aspon v puberte....to, ze zivot nie je len krasny, na to aj tak pride, akurat nechapem preco dieta, ktore 2-3 roky dozadu verilo, ze jezisko nosi darceky musi kruto precitnut s tym, ze ludi hromadne vyvrazduju. Neviem, na co je to v tom veku dobre, ale asi mame iny nazor
Okrem ineho kazde dieta ma tu citlivost niekde inde....to, co niekomu nic nerobi moze byt pre niekoho ozaj trauma
A Kotlebu volia preto ze jediny robi nieco co je okamzite viditelne a prinasa okamzite riesenie problemu o ktory vlada ani nezakopne, pretoze sa nezaobera ludmi a ich skutocnymi problemami ale ich zivoty vidi a riesi len cez makroukazovatele.

@nicolle21 nieeee. To som takto nemyslela ☺
Len píšem, že to to netreba brať na ľahkú váhu. To je všetko