icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

fra
22. apr 2016

hm, práve mi napadlo, že napríklad skutočná Anna Frankova mala tých 11 rokov (čiže bola vo veku detí ktorým premietali film) keď vtrhol Hitler do Holandska a začalo sa prenasledovanie Židov ... voči tým deťom vtedy to nebolo nespravodlivé, že ich posielali do koncentračných táborov a že museli prežívať osobne to, čo dnešné deti straší vo filme? ... a to málo čo môžeme pre nich ešte urobiť, je pripomenúť si ich životy a prečo ich stratili (ako sa hovorí- ak národ nechápe historiu, bude nútený si ju zopakovať) ... hoci ano, pustiť dnešnym deťom podobny film bez toho, aby boli pripravené a vedeli súvislosti, pripadne bez toho, aby sa o nom potom rozprávali, sa mi zdá len ako taký "hurásystém"- zrejme by sa deti mali viac učiť rozmýšľať a rozmýšľať v súvislostiach- učiť sa naspamať nejaké datumy je zbytočné, ak deti nechápu príčiny a následky... a ano, myslím si, že keby sa deti viac učili rozmyšľať, bolo by tu menej voličov extremistických strán...

stolvertka
22. apr 2016

Ked si pomyslim, ze pan K. je povolanim ucitel, tak sa len zamyslam nad tym, co on asi tie decka ucil.Preco chce riesit len to, co popisala nyusika.Preco neriesi nedocenenost ucitelov a skolstvo celkovo?.Hovorit o vyhladzovani jedneho naroda ako o konani dobra a ze keby Hitler zacal Romami, tak dnes mame situaciu vyriesenu, je zvratene.
Mala som moznost zazit stredoskolaka, ktory v MATURITNOM rocniku zaperlil, ze Hitler bol sucasnikom Napoleona.Clovek nevie ci sa ma smiat alebo plakat.Uz som pisala, ze deti by nemali byt prehnane tlacene do vyletov na take miesta, ktore su pre citlivejsie povahy nevhodne.Ale zas skryvat pred nimi dokazatelnu historiu by sme tiez nemali.Vhodna forma je vsak na volbe kazdeho rodica.Kazdy pozna svoje dieta najlepsie.Su filmy aj tel.inscenacie s touto tematikou, ktore by nebolo od veci si (opat) pozriet.
Moji rodicia obaja prezili vojnu.Skoncila v roku, v ktorom obaja mali 15.Dnesnej mladezi v tomto veku hovorime deti.Oni museli dospiet predcasne.

viera27
22. apr 2016

OFFTOPIC: Inak Osviencim. Ja vzdy ked si nan spomeniem, tak vidim toto http://www.panoramio.com/photo/97145156

a toto
http://pokec.azet.sk/berulka1/fotoalbumy/zajazd...

nie pece, nie fotky zivych kostier, nie baraky a ploty. Okuliare a topanky. Kvanta okuliarov a topanok :(

ejka82
22. apr 2016

@vierka1112 ale Kotleba to nezmení. Treba pozerať aj na to..a taktiež ani Kollár, ktorý je taký znudený svojím životom, že si povedal : a teraz budem politik. To sú ľudia, ktorí tejto krajine nič dobre neprinesú, vo svete sa na nás budú pozerať cez prsty, lebo presne takto sa na nás po voľbách pozerajú, ako na národ fašistov.

miriam_s
22. apr 2016

moja dcéra bola v osvienčime, , teraz je maturantka na gymnáziu, boli tam minulý šk. rok pretože v 2. ročníku sa 2. svet. vojna preberá na dejepise. Tiež bola z toho v prvom moente taká trošku rozcitlivená ale nejako extrémne to neprežívala. Oni to vôbec nemali povinné, bolo na uvážení jednotlivcov či sa na to cítia alebo nie... Myslím si, že niektoré veci jednoducho človek musí vidieť na vlastné oči aby pochopil ako hrozné to bolo. No púšťať filmy 10 -11 ročným deťom je naozaj trochu moc. Viem že zo zš chodia deviataci do osvienčimu . Pre mladších to vodné určite nie je...

puklica13
22. apr 2016

@nyusika ja nebudem na nic vramci neho poukazovat..mne sa tiez nepaci ze je v parlamente ale mysliet si ze jedna navsteva koncentraku zabrani deckam ho volit je podla mna hlupa a naivna...vcera tam v tom parlamente stala ta opozicia ako taky kabaret a miesto konstruktivnych rieseni sa tam rozohnuju..
Ja poznam kobkretny pripad cloveka ktory ho volil ako sam povedal naschval...lebo vdaka vahostavu prisiel nielen o zivobytie ale aj o rodinu, stat ho zruinoval na dph za pracu kt.urobil a nedostal zaplatene navyse podla prehrateho suduvmusi zaplatit svojim zamestnancom...
Mozno kotlika volilo najviac prvovolicov ..lebo su to deti rodicov ktori platia tomuto statu dane ako najati a pritom ziju z ruky do huby....

stanulienkat
22. apr 2016

@vierka1112 Myslela som to aj obrazne, no nemyslim, ze mas uplnu pravdu. kto nieco o tom precital a aj videl na vlastne oci, tak moze dost zmenit nazor. Uz len bezcitne hovado to moze nechat bez komentara.

nyusika
22. apr 2016

@puklica13 a co knkretne tym ten clovek ziskal ?
dobry pocit, ze pomohol do parlamentu fasistovi ??
ja tejto logike nerozumiem...nepomohol si absolutne nic, lebo aj tak sa nepodarilo odstavit toho, kto je za kauzy typu Vahostav zodpovedny.
kebyze je aspon primerne inteligentny, tak da hlas strane, ktora dokaze vytlacit SMER z parlamentu.
bolo jasne,. ze Kotlebovci to nebudu, lebo jedini, ktori budu ochotni s nimi spolupracpvat, su prave smeraci...logika jak fras

puklica13
22. apr 2016

@nyusika neviem co tym zisksl..sudit ho nebudem..nekracam v jeho topankach...je to zufalec..vdaka tomuto statu
Ja len vravim ze to co navrhla opozicia je tiez mlatenie prazdnej zlamy...len divadlo bez konstruktivnych rieseni..

matax
22. apr 2016

@jazminn tie filmy som videla, myslím,ze Chlapec v pyzame je tak od 12 rokov a urcite by mu mala predchádzať pripava.. Film Hankin kufor http://www.csfd.cz/film/296889-hanin-kufrik/pre... je podľa mňa pre piatakov (je takmer koniec sk.roka) vhodný, ale tiež po priprave. Zalezi veľmi,co im k tomu učiteľka vysvetlila. Necitam celú diskusiu,nemam teraz cas, možno neskôr dočítam, ale myslím,ze deti od piateho rocnika by sa o hrozach holokaustu mali učiť. Ja som sa s temou koncentračných taborov stretla v prvej triede zš, moja skvela učiteľka mala vytetovane vzala na predlaktí 😡. Tiež som bola na par besedach pocas zš s ďalšími, co koncetrak prežili.. Dnešné deti a mladi nemajú osobne skúsenosti s ľuďmi,co prežili aj v koncentračnom tabore a preto veľmi klesla citlivosť na tu tému, mladi sú k tej teme chladní a dokonca sa z toho smeju a popieraju holokaust. Podľa mňa je teraz aj na rodicoch vysvetliť deťom, ze to sa naozaj stalo a vysvetliť deťom,ze podceňovanie niekoho na základ rady, etnika,ci vierovyznania môže priniesť len zlo. Mnohé deti pozerajú nevhodne filmy o zabíjaní, s bitkami, čarami - ale napr. film o Hanke je o patrani deti a ucitelky po Hankinom osude a po Hankinom bratovi,nie je tam nič nevhodne, skôr citlivo ukazuje,ze ľudia sú rozni a pritom rovno, či žijú v Amerike či v Azii, je to film o vzájomnej úcte ľudí... Hrrr akcie len pre odfajknutie si "odučenia" témy sa mi nepacia. Ale tema holokaustu určite na ZŠ patrí.

matax
22. apr 2016

Vytetovane čísla.. Mobil prepisal

matax
22. apr 2016

to sa naozaj stalo a vysvetliť deťom,ze podceňovanie niekoho na základe rasy, etnika..
Mobil som precenila😁

matax
22. apr 2016

@gabriela255 si to trafila, treba zacat oboznamovat male deti, pretoze vacsi uz podlahnu kamosom, falosnym info z internetu, bachorkam nackov-skratka, uz moze byt neskoro a potom sa stredoskolaci budu v koncentracnom tabore uskrnat a robit si posmesky-ako tu niekto pisal ☹ 🙄

lilidix
22. apr 2016

@jazminn doporučujem pozriet film Ohovaranie je na youtube

mircalla
22. apr 2016

Uplne nevhodne pre deti v tom veku. Detsky mozog nie je vobec schopny pochopit tuto krutost.

Ja si pamatam, ako nas neustale strasili tretou svetovou vojnou - ZSSR a USA vtedy zbrojili a vyrabali jadrove zbrane....Mala som z toho dobre traumy....Stale do nas v skole tlacili, ze bude vojna a vsetci pri nej zomrieme....Bola som z toho hotova, pocuvali sme to v skole neustale....

V koncentracnom tabore som nebola, ale rozrevala som sa aj v Prahe v Zidovskom muzeu, a to som mala 23..

lubkavargova1
22. apr 2016

Fakt ma bude zaujimat kto bude platit tie povinne vyletiky do KT...rodicia co maju pmenej peniazkov co? Nedomyslene to je...ja som bola pred troma rokmi v Auschwitzi a mala som co robit aby osm to cele "stravila"...mladez na to este nedospela...videla som skupinku studentikov, tak tych zaujimal viac Iphone ako okolie 😖 😖

matax
22. apr 2016

Dokumentárny film o pátraní po osudoch jednej z obetí holokaustu.

Na začiatku tohto zaujímavého príbehu bol záujem istej japonskej učiteľky o holokaust. Snažila sa získať nejaký predmet, ktorý by v tejto súvislosti mohla vystaviť v miestnom múzeu. Týmto predmetom sa stal kufrík, na ktorom bolo meno Hanna Brady. Učiteľka so svojimi žiakmi začali pátrať po osudoch majiteľky kufríka a ich pátranie ich priviedlo až do Terezína...

Film Hankin kufor je pre piatakov vhodny-po priprave a doplneni info pri pozerani a diskusii po pozreti

Ucitelka z Japonska.. Kto tu spominal Hirosimu? Tento film je o detoch, ktore s ucitelkou patraju a fakt odporucujem pozriet si to, ako to tie deti krasne citlivo prezivaju

nyusika
22. apr 2016

@ejka82 tak konkrétne p. Kollar nie je politik z nudy....ale taká imunita a príjem, resp. možnosti na zvýšenie príjmu, sa mu teraz veľmi hodia 😀

matax
22. apr 2016

@mircalla mozno uplne nepochopia, ale budu mat zaklad pre pochopenie a hlavne pre odsudenie tych hroz ... Vojna zssr a usa, ako ta nou strasili, nebola. holokaust, zial, ano

matax
22. apr 2016

http://filmskladka.cz/film/3/421549/hanin-kufri...
pozrite si a posudte vy, co je na tomto filme nevhodne...podla mna vhodny je
@jazminn

terezka1947
22. apr 2016

deti by sme my,rodicia uz od malicka oboznamovat jednak s nasou historiou a jednak s vecami,kt.zmenili svet...a mali by vediet aj o koncentrakoch,atd
mali by vediet aj o komunizme=nie poznat iba jednu stranu komunizmu= vsetko bola lacne a robota bola

a co uz nasi politici urobia,prikazu,rozkazu....je jedno

zaklad je na nas rodicoch

terezka1947
22. apr 2016

@fra uplne suhlasim a myslim,ze v dnesnej dobe je lahsie deti pred vsetkym chranit ako poriadne vsetko vysvetlovat a najma,pristupne ich veku vysvetlovat a zasvacovat ich do vsetkeho,co bolo,co je teraz a co bude....ked nebudeme poznat historiu a nepoucime sa z nej

vejula
22. apr 2016

@fra
@terezka1947 die včatá, samozrejme, že v koncetračných táboroch umierali i malé deti, že to čo prežívali bolo peklo na zemi atd. Ale mne toto nepríde ako dôvod vystavovať deti, ktoré ešte nedozreli na to abydokázali emočne spracovať takto ťažke témy, takejto situacii. Nieje piatak ako piatak, niektorí z toho ozaj môžu mať nočné desy atd... A čo potom takému dieťaťu povieš: Čo tu pištíš, ved Anna v tvojom veku..... Chapete...

matax
22. apr 2016

Nieco som nasla, je tam o filme a teme viac popisane http://www.delet.sk/spravy-a-politika/svet/v-pr...
Tak volajako si predstavujem pracovanie s temou

krajcikovad
22. apr 2016

Prvý film som nevidela a druhý áno, silný zážitok, ale nie je to žiadny výmysel, je to krutá realita, patrí do našich dejín... Je pravda, že tejto téme sa akosi dejepis vyhýba a podľa mňa by sa tejto téme malo venovať podstatne viac času, Hitler bol horší ako mor, nezabijal iba židov, či cigánov, ale aj nás Slovanov, vyhubil každého kto sa jeho chorému mozgu priečil..
A ešte k pánovi K., ak on nie je fašista, tak ja potom nie som človekom... Pozrite si pár dokumentov z druhej svetovej vojny a zistíte ako Hitler začínal a neskutočne sa to podobá situácii u nás...
Je pravda, že tieto filmy sú až od 15+, ale dejepis majú už od piateho ročníka a ak učiteľ vie o danej téme veľa, tak by to mal aj vedieť deťom pekne "porcirovať" s citom a patrične vysvetliť...

nicolle21
22. apr 2016

Vacsinou sa snazim vyhybat politicky orientovanym debatam, ale neda mi.. Par veci ma napadlo, ako som citala prispevky

Ziadne (!!!) vymyvanie mozgu nie je dobre, ci je to vychodna, ci zapadna ideologia, bohuzial, ako v minulosti, tak aj dnes sa tomuto faktu nemozeme vyhnut.. Uvedomujem si, ze aj moje dieta bude v skole celit prozapadnej a proamerickej propagande, som proti, ale system nezmenim, jedine co mozem je naucit svoje dieta vypocut vzdy vsetky strany, zvazit vsetky dostupne informacie a fakty a potom nejak dospiet k svojim VLASTNYM usudkom.. V dnesnej dobe je moderne viest k tolerancii a rovnosti, iste poznate slavnu orwellovsku vetu, ze vsetci sme si rovni, ale niektori su rovnejsi.. Co je moderne dnes, nebude uz moderne zajtra..

Ked som bola v 5.triede mala som nemcinarku, bola to starucka pani ucitelka a doslova sme ju na kolenach prosili, aby nam rozpravala o vojne.. Ona nam to rozpravala so slzami v ociach a my sme sedeli a pocuvali a ani sme nedychali a nechceli sme, aby sa hodina nemciny skoncila.. od nej, z prvej ruky som pocula take veci, na ktore nikdy nezabudnem.. Nemam za to dojem, ze by som bola nejak poznacena, nie som fasista ani antifasista, druhu svetovu milujem (v prenesenom slova zmysle, milujem tu tematiku v beletrii a dokumentoch), doslova zeriem kazdy clanok, film, knihu, hlavne nemecku vojnovu a tesne povojnovu.. Myslim si, ze po rokoch absorbovania informacii kazdeho druhu a z kazdeho mozneho zdroja som dospela do akejsi fazy odosobnenia od utrpenia druhej svetovej a dostala som sa na akusi pragmaticku vlnu (aj ked pri Schindlerovom zozname stale revem ako tur), kde si (cisto pragmaticky) viem vysvetlit, ake asi pohnutky viedli Fuhrera ku krokom, ktore robil, a hlavne, dostala som sa k mnohym teoriam co vsetko tomu predchadzalo, co je tiez velmi dolezite a co ma, bohuzial, v skole nenaucili..

Co som tym celym chcela povedat je, ze je na mieste si s dietatom sadnut a porozpravat sa.. O filme, o dobe, o vojne, rozpravat sa ako sa ludia citili, skusit to podat nejak neutralne, neakcentovat len na jednu stranku veci.. To, ze sa to stalo a ze to bolo nieco zle neznamena, ze sa to ma skryvat, skortreba zodpovedat vsetky otazky, ktore dieta ma.. Je to skratka sucast historie

Na zaver len dodam, ze pracovnici ministerstva skolstva a podobnych institucii sa mozu tak akurat.. ved oni vedia co.. Urobili z Kotlebu strasiaka, nas strasia fasizmom, koncentrakmi, vojnou, Hitlerom.. To vazne? Akysi cloviecik z BB s podporou obcanov v tisicoch? Viete aku charizmu mal Hitler, ako fanaticky vedel rozpravat, pritahoval ludi na svoju stranu ako magnet a mal volicsku zakladnu v milionoch,nehovoriac o financiach (ktore neprisli z ekonomiky Nemecka zruinovaneho po prvej svetovej, ale z uplne inej necakanej strany).. O tomto moze Kotleba, byt by bol neviem aky presvedceny fasista, len snivat, ak o tom vobec sniva, co ma nezaujima.. Ja sa len cudujem kazdemu, co tieto reci o kotlebovych koncentrakoch zerie,kde bol na hodinach dejepisu?

Aaaa uz keby sme chceli byt az taki rovni a tolerantni, tak okrem Osciencimu mozme deti zaviest aj do Belehradu, kde padali humanitarne bomby tiez aj na male deti.. Ale to by sme asi uhyzli ruku, ktora nas krmi 😉

nyusika
22. apr 2016

@nicolle21 SUHLASIM, až na detail o podceňovani súčasných nacionalistov...im ide o akýkoľvek rozvrat niečoho.

nicolle21
22. apr 2016

@nyusika ist im moze, nepovedala som,ze im nejde.. ale proste na take daco nemaju kapacitu, aj keby sa roztrhali 😉

nyusika
22. apr 2016

@nicolle21 no veď tým dutýn hľavám ku šťastiu stačí bitka na futbale.

nicolle21
22. apr 2016

@nyusika tak ale to uz miesame hrusky s jablkami 😀 lebo nas ti hore strasia koncentrakmi a nie bitkou na futbale.. som absolutne presvedcena,ze nas zabije skor Merkelka a celkovo ten tolerantny Zapad skor,ako vznikne prvy kotlebovsky koncentrak na Svk 😉