icon

Povinne v škole film o fašizme

jazminn
22. apr 2016

Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...

jajaoli
23. apr 2016

@matax nebudem sa dohadovat len strucne, pokial sa jedna o tak vaznu vec ako dusa, psychika dietata, si vyhradzujem vylucne pravo rozhodovat o tom co dietatu predlozim a co nie. Bez urazky nikto ani ty nemoze rozhodovat co je vhodne pre moje dieta. Ked si myslis ze tvoje dieta to dokaze stravit je to tvoja vec, aj ked mu ublizis, zodpovednost je tvoja. Ani ja by som si nedovolila experimentovat na druhych detoch.

jajka257
23. apr 2016

@katre ja nezatvaram oci pred realitou, dokonca som mala 2. svetovu vojnu a tisa ako SOC, viem co sa dialo, ale som presvedcena, ze cesta pustania filmov z koncentrakov a ich navsteva nie je riesenim....

jajka257
23. apr 2016

@jajaoli uplny suhlas, vo svojich prispevkoch si uplne vystihla aj moj nazor.

mircalla
23. apr 2016

@matax to, ze sa z toho smeju je hrozne
@jajaoli opat suhlasim.

matax
23. apr 2016

@mircalla ano, hrozne 😒 a ako tomu predist? Aby sa nedali oklamat, aby vedeli, co sa stalo, aby vedeli, ze ludia trpeli... Len vedomostami o tom, ako sa to udialo--stale opakujem, primerane veku-ale dostatocne vcas.

mircalla
23. apr 2016

@matax myslim, ze to ovplyvni len urcite percento. ved ti teenageri to uz davno preberali v skole a napriek tomu sa smiali (urcite nie vsetci). kto ma empatiu a cit, bude ho mat bez ohladu na to, ci si pozrie film alebo nie. kto naopak ako tu bolo uvedene ma narusenu psychiku, ani to s nim nepohne, naopak, moze s tym este sympatizovat. urcite nehrozi, ze sa zrazu obrati. moze to ovplyvnit urcite percento deti, co im to doteraz bolo jedno - snad....

jajaoli
23. apr 2016

Na to sme tu mu rodicia a najblizsia rodina a mame na to dostatocne dlhy cas pokial je dieta dietatom aby sme ho vychovali a viedli. Vychova strachom skonci vzdy zle.

mircalla
23. apr 2016

Este dodam, ze od zaciatku skoly - decka, co boli agresivne, zle, sikanovali a posmievali sa (vacsinou to boli deti, co im skola ani nic ine neslo) - ostali take celu zakladnu skolu
A naopak - mile, dobre, pracovite, kamaratske deti take tiez ostali rovnake celych 8 rokov
Nepoznam jediny pripad, ze by sa stal grazlik dobrym ci naopak....Take decka si mozu pozriet aj 20 filmov a nic

cairka
23. apr 2016

No, možno škola nezvolila najsprávnejší postup... každopádne moja 10 ročná a spolu s ňou aj 6ročná, vedia veľa faktov...majú za sebou návštevu Múzea SNP v Bystrici a áno, videli obidva tieto filmy. Mladšia to moc nevníma, je to proste doprovod,ale staršia si z toho vzala veľa. Tiež po obidvoch filmoch pár nocí a dní mala o čom premýšľať a diskutovať. A mňa to teší, že ju to nenechá ľahostajnou...

vroni
23. apr 2016

@matax, podla mna by mala skola detom vysvetlit, ako sa mohlo stat, ze primitiv Hitlerovho formatu dostal tolko hlasov a sfanatizoval take davy. Co bolo pricinou, kde sa stala chyba, ktora stala ludstvo druhu svetovu. Akvysvetlia toto, netreba vysvetlovat, preco nevolit fanatikov,mtlchubov ci inych dusevne "nakraplych", nie pustat hororove filmy.

mircalla
23. apr 2016

@cairka cize par noci mala nocne mory...ani si nenapisala par dni
ad 2) koho uz toho necha lahostajnym? no snad nikoho. obzvlast nie dieta.

cairka
23. apr 2016

@mircalla, napísala som nocí a dní 😉
pred pozretím filmu vedela veľa teórie a vedela,o čom fim je. Celá táto etapa ľudstva ju dosť zaujíma, bavíme sa o nej už roky z istých dôvodov,nie mesiac kvôli voľbám....
Ad2) žiaľ,necháva to ľahostajnými strašidelné množstvo ľudí..

mircalla
23. apr 2016

@cairka bavime sa o detoch - co myslis, kolko deti necha lahostajnymi pozretie tychto filmov? resp. kolko 10-rocnych deti ich vobec nie je schopne take filmy stravit?

cairka
23. apr 2016

@mircalla, nuž, ak netušia nič z tej éry...ale 10ročné by už vedieť mali z domu aspoň základy, podľa mňa. Príležitostí na nenásilné oboznámenie s tou dobou je dosť. Napríklad minulý rok, keď bolo 70. výročie bolo kopa diskusii, dokumentov filmov, hovorilo sa o tom v rádiu, škole....A film je vždy fikcia. To,čo tu všetci píšu, že oplakali Chlapca v pruhovanom pyžame je asi tak historicky presné,ako že oplakali DiCappria v Titanicu. Moje dieťa oplakalo toho sluhu, ktorý prišiel ako chlap plný sily a krásne bolo ukázané,ako chradne,až napokon v úzadí,nebolo to tam povedané,len naznačené,umrel od hladu. Samozrejme,že počas filmu mala výklad, že príbeh chlapcov je vymyslený, kdežto príbehov podobných "sluhovi" boli tisíce...
Napríklad Schindlerov zoznam je naozaj drsný, plný krvi a násilia,ale tieto 2 menované filmy sú natáčané miernejšie...

yollanda
23. apr 2016

@stolvertka mas uplnu pravdu. Mna keby dotiahli do osviencimu: 1. Pogrcala by som sa 2. Rozplakala 3. Nocne mory 4. Uzkosti ... Nakolko sa liecim na depresie..... Ani nebudem pisat, co by to so mnou, ako s dospelym urobilo. Nehovoriac o detoch

mircalla
23. apr 2016

@cairka nemyslim, ze ide o sceny....ale o emocionalnu silu toho filmu....hoci chlapec v pruhovanom pyzame neobsahoval ziadne strasne sceny, ten film je strasne smutny a tazky pre 10-rocne deti...asi vedia, preco aj vekovo je pristupny az od vyssieho veku. pustit ho bez pripravy 10-rocnym deckam, nuz nedivim sa, ze reagovali ako pise zakladatelka

linduska86
23. apr 2016

@cairka no koment prajem, aby boli deti v dospelosti vyrovnané osoby bez psychickej traumy a problemov

cairka
23. apr 2016

@mircalla,tak to som tiež písala, že nezvolila škola najlepší postup....

Na druhú stranu, tie deti pred 70. rokmi tiež neboli nijak pripravené na to, že zo dňa deň začnú roky, kedy im pôjde o život denne. A to nie len židovské deti, rovnako deti ostatné boli atakované bombami, chudobou,hladom...
Ak má takáto šoková terapia zabrániť tomu, aby toto nezažili naše deti,či vnúčatá, len preto,že pri slove fašizmus im vyskočí kontrolka "chlapec v pruhovanom pyžame zomrel,lebo....", tak bude dobre.

linduska86
23. apr 2016

@cairka 6 ročné dieťa sa ma hrať s bábikami a nemá čo sledovať takéto filmy aj keď len ako doprovod nijako!!

cairka
23. apr 2016

@linduska86, ďakujem,tiež dúfam 😉

prasiatko30
23. apr 2016

@cairka suhlasim pokial 10r deti si mozu pozriet karibskych piratov, pana prstenov qlebo hoci aj harryho pottera tak preco by s prislusnou pripravpu neboli schopne pozriet tento film. Mozno la vida es bella by bol trosku milsi a veku primeranejsi ale v dnesnej dobe a pri tych filmoch co pozeraju dnesne deti ten film nie je az taky nevhodny pre taketo publikum

pes123456
23. apr 2016

10 ročné deti nie sú hlúpe a dobre chápu súvislosti a ak nie je jedinec emocionálne labilný tak s ním ten film nezamáva (to neznamená, že ale necíti súcit alebo ho nechápu)

jajka257
23. apr 2016

@prasiatko30 boze moj, tie deti rozlisuju fikciu od skutocnosti. Co myslis, ze ich zasiahne viac? Vymysleny Harry potter, ci skutocne zabijanie deti?

vroni
23. apr 2016

@cairka, prave tu je jadro problemu. Sokova terapia nie je ucinna preventivne, to po prve. Po druhe, ak im zacne blikat kontrolka pri akomkolvek slove, ide o hysteriu a po tretie, ak si niekto uz potichu politicky pripravil piesocek, aby mohol zneuzit ci dokonca vyhladit lubovolnu skupinu obyvatelstva a presvedcil o svojich "dobrych umysloch" dostatocne velku cast volicov, je na kontrolky neskoro. Naucme deti, aby im blikali kontrolky, ked niekto chce "len ich dobro", ked moc statu je nad prava jednotlivca, ked niekto chce len nasu bezpecnost, ked len on vie pomoct s kazdym problemom, ked sa skupina x stane nepriatelom statu pre skupinu samotnu - vtedy im maju zacat blikat kontrolky, nie ked sa uz v mene dobra, viery, vyssieho umyslu, uplne fuk coho prenasleduje a vrazdi obyvatelstvo. To uz je na kontrolky neskoro.

mircalla
23. apr 2016

@pes123456 definuj prosim ta nezamava a emocionalne labilny jedinec (v tomto pripade emocionalne labilne dieta)

cairka
23. apr 2016

@vroni, hm, keď deťom budeme teoreticky rečniť všetky tieto veci (s ktorými súhlasím ), ale nemajú to kde "vidieť ",čo to vlastne znamená, myslíš, im to dá viac ako nabiflené učivo na písomku? (rozumej nutné zapamätať pár dní 😝). Pár detí má to šťastie,že o tom hovoria aj doma a aj doma vštepujú tieto zásady, rozoberajú dejiny... Ale pre väčšinu je to len ďalší nudný výklad.
Ale áno,chce to dobrého učiteľa,ktorý to vie skombinovať, aby neboli úplne nepripravení...

prasiatko30
23. apr 2016

@jajka257 aj to druhe je fikcia preto hovorim ze pokial to dieta uz nieco o tom vie tak je schopne ten film vidiet a pochopit nocne mory a luto im moze byt aj z toho co je vo fikcii posledny film o kraske a zvierati boli deti tiez trochu v soku - co som sa na to pozerala ze ako tomu daju nalepku vhodne pre vsetkych. Moje 9r dieta vie ze existoval hitler a ze bola druha svetova - vela krat mam pustene ako kulisu dokumentarne filmy z druhej a prvej svetovej vojny a v najblizsej dobe jej asi pustim la vida es bella a nemyslim si zeby ju traumatizoval poznatok o 2sv ale je ich treba o tom informovat pomaly a priebezne aj doma. U nas sa este dozveda aj o tom ze tu bola obcianska vojna a vyvrazdovali sa vlastne medzi sebou. Ale je to nasa historia. A potom je tu este sucasnost - zakazdym ked je atentat alebo spadne lietadlo tiez to pocuju v spravach a potom s nimi este musim aj sadnut na lietadlo a vysvetlovat

jajaoli
23. apr 2016

@cairka pises ze "Na druhú stranu, tie deti pred 70. rokmi tiež neboli nijak pripravené na to, že zo dňa deň začnú roky, kedy im pôjde o život denne. " Ty si naozaj myslis ze na zabijanie sa da pripravit? Alebo ze keby tie deti tusili kto je Hitler ze by zabranili vojne? Ved je to nezmysel. Ak budem dietatu predkladat filmy a fotky zmasakrovanych tiel vo vojne docielim jedno jedine ze sa bude cely zivot bat aby sa toho nedozilo. Dietatu staci vediet ze vojna je zla a nemusi poznat vsetky dejiny a vidiet koncentraky. A ze deti najskor pripravit az potom pustit film alebo vylet do koncentraku? To sa ako da zistit ze to dieta je pripravene a neublizi mu to????? Ja nikdy nevkrocim do koncentraku, nepozriem si film kde sa zabija lebo mi to nerobi dobre a to uz nie som dieta par desiatok rokov. Takze tu nie je o com. Kto chce nech dietatu pusti co chce nikto mu nebrani ale nech si nevyhradzuje pravo to aplikovat aj na ostatne deti.

cairka
24. apr 2016

@jajaoli, myslela som to tak, že život občas prinesie do cesty, nie len deťom, "prekvapenia", na ktoré nie sú pripravené. My dospelí by sme im mali vysvetliť rozdiel medzi zlým prekvapením- filmom a zlým prekvapením - skutočnou vojnou....Teraz sa všade skloňujú slová - utečenci, vojna, moslimovia, Alah, teroristi - ako sa v tom má 10ročné dieťa vyznať, keď nevie, čo ktoré slovo znamená. Keď počúva, že utečenci sú zlí - tak vojna je dobrá???...keď počúva o neznášanlivosti nejakého náboženstva...
10-11 roční si už tvoria svoje názory a postoje, tak im treba poskytnúť informácie. Už nefungujú na princípe "Maminka povedala, tak to tak je".
Ako som písala, len tak z fleku pustiť film a nepripraviť nie je dobrý ťah. Ale keby pán minister navrhol povinné exkurzie do BB, by som mu tlieskala. Nie je také silné ako Ausschwitz, nie je tam nič strašidelné, ale výpovednú hodnotu to má. A ešte by aj podporil finančne Slovensko 😝

linduska86
24. apr 2016

@cairka viete co prajem Vam aj Vasim detom, aby ste tu vojnu nikdy nazazila - pripavovat deti na vojnu? really? ja pripravujem dieta na zivot v mieri!!!! a nie na vojnu - myslim si, ze keby ta vojna bola ani vy sama nie ste na nu pripravena tak sa tu nehrajte na detsku psychologicku preboha