Povinne v škole film o fašizme
Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...
@cairka nemusim to citat vidim to z tvojho pisania to jasne vyplyva - to ti tak velmi niekt ublizuje? Svoje deti by si mala naucit vsetko , co k zivotu potrebuju - vojnu rozhodne nie ! Lebo mi to uz pride potom ako konšpiracne zvasty typu "co by bolo keby"
@linduska86 , a že kto sa tu hrá na psychologičku 😉
@cairka najlepšia obrana je útok? Nehram sa tu na nič nepotrebujem to 🙂
Mam pocit,ze niektore sem uz len zo zotrvacnosti prispievaju a pritom stale to iste.len asi aby mali posledne slovo.a pritom pisete vsetky tu istu mayslienkulen kazda z opacneho konca a ja cakam,kedy sa stretnete v strede a ktora konecne napise....cca 4-6 rocne dieta nepotrebuje vidiet film o koncentraku a pre 14rocneho fagana s vyholenou hlavou v kanadach je uz neskoro ukazat mu krutu realitu koncentraku.takze z toho plynie jednoznacne cca v desiatich uz by dieta malo mat zaklady,co je vojna a netvarit sa,ze taka hrozba neexistuje a detstvo nemusi byt len krasne,postupne ukazat filmy,aby mali lepsiu predstavu a na konci zakladnej skoly vsetci povinne na exkurziu.ako tu niekto pisal nieco v zmysle...moje dieta tam nepojde,aby nemalo traumu,ze to raz moze zazit...ved o to ide.aby to nikto nechcel zazit.a ako bolo aj povedane v prispevku v tv,traumu zazili ti,co to museli prezit.my uz mozeme citit smutok,lutost a robit vsetko preto,aby sme to nezazili.mozu byt citlive povahy,ktore nedokazu vojst dnu do tych miest.ale aspon treba vidiet tie loty a citit ten pach.lebo ti,co to prezili,pomali umieraju,s nimi aj skutocna hroza z holokaustu.a medzi pubertiakmi sa zvysuje pocet neonacistov.toto nemoze nikto popriet.takze len zopakujem,co vlastne väcsina.navrh je to dobry,len ucitelka z ppvodneho prispevku zvolila nespravny postup.
malo tam byt "vidiet tie ploty a citit ten pach. lebo ti, co to prezili, pomaly umieraju.
ale toto je výsledok dnesnej "modernej doby" dam môjmu dietatu priestor, nech sa vyvyja, ved je samo osobnost. postavim si ho na piedestal, budem ho prehnane chranit pred zlymi detmi, ucitelmi, a efekt je taky, ze to dieta netusi, co je ucta a respekt.
dajme dietatu priestor a volnost, obranujme ho, ale vsetko ma svoje hranice.
@baryana nechapem teraz
@baryana zober svoje dieta a chod nikto ti nebrani citit ten PACH A VIDIET TIE PLOTY
@linduska86 spolieham sa na to.ze to naozaj bude povinne.mojed dcery tam zo skoly boli a chlapci pojdu urcite tiez.
@baryana povinne to nebude ;)
@baryana zi a nechaj zi - nieco ti to hovori? ja fakt nechapem, preco chce niekto silou mocou niekomu nicou donuti vnutit ze tam musim ist a ze by tam malo ist alebo muselo moje dieta - ked si to ja nebudem priat tak tam nepojde a bodka. a moze to byt akokolvek povinne.
@linduska86 comu nechapes? Vsetci by to mali vidiet,aby to nikto nechcel zazit.co sa na tej myslienke neda pochopit?
@linduska86 mam sa zase opakovat a kazdu myslienku napisat len s prehadzanymi slovami?ved svoj svoj nazor napisala strucne a zrozumitelne.skus mi napisat svoj OBJEKTIVNY nazor,preco je stale medzi podotykam,mladymi ludmi viac a viac obdivovatelov tisa a hitlera.
@baryana rodicia?
@baryana TY SI MA NEPOCHOPILA - neprajem si , aby to moje dieta VIDELO !!!! a ani to neuvidi pokial to sam nebude chciet BODKA. kks
nenut ludi k tomu, co sami nechcu ;)
@linduska86 a to o všetkom univerzita chcete takto rozhodovať?
Úplne zbytočná hádka. Nevieme, ako ti v tej škole bolo naozaj, či nebolo sledovanie toho filmu až po predchádzajúcich diskusiách...ako plynulé vyvrcholenie.
Učive...nie univerzita ☺
@linduska86 len rodicia?to je cela tvoja odpoved?
@nyusika ja sa ale nehadam mam nato nazor a stojim si za nim - podla mna kazda mama by mala rozhodovat resp. rodic o tom, ci tam to dieta pojde alebo nie pokial nema 18 rokov a nerozhoduje same za seba. nehovorime o ucive podla vzdelávacích programov ,ale o tom, ze tu pani
@baryana ma silnu potrebu tam nahnat vsetky deti , aby videli ake zverstva sa tam deju . - co mi pride tiez velmi od veci..
a ano hlavne rodicia mozu zato, viete ked sa budete detom dostatocne venovat ani do zlej partie sa nedostanu ;) hadam mi nechcete povedat, ze za to mozu pedagogovia , ze tu mame nackov?
@linduska86 vsetky tvoje prispevky su strasne alibisticke. moje dieta, moje rozhodnutie. ty si uvedomujes, ze tu vznika celosvetova hrozba, nielen pre teba a tvoje dieta. ze sa do neda riesit jednotlivo?
@baryana aka celosvetova hrozba? wtf? 😀 😀 😀 😀
dalsia konspiratorka?
@baryana za deti su zodpovedni ich rodicia, co mas za problem s tym, ze niekto nepusti svoju dietatu film popisujuci hrozy vojny? si uchylna?
@cairka 10 a 11 rocne deti, ked su doma dobre vedene, nepotrebuju vidiet vojnove filmy, ani nic podobne a urcite informacie o tom, co sa dialo maju aj zo skoly, aj z rozhovorov doma
zato, ze vy mozno vidite hrozbu pre svoje deti v skinheadoch, ja neposlem svoje dobre vychovavane empaticke deti priskoro na podobne zazitky
a henta druha, co tu furt utoci na linduska86, to ma doma asi podobne
skuste svoj problem riesit inou cestou, ako sa tu navazat do normalnych rodin
my doma holohlavcov nevychovavame, ale citlive deti, ktore tie vase bit nebudu, nebojte sa
@celasapremenim no asi tak nejako 🙂
Mňa by teda zaujímalo, ako chcete riešiť tento problém z celkového hladiska. Sú i rodičia, ktorí si neželajú, aby sa ich deti učili o sexe, používaní antikoncepcie, aby sa dozvedeli niečo o zverstvách nacizmu,... a podobných vecí je neskutočne veľa. Nie každé dieťa má doma rodičov, ktorí mu umožnia o veciach hovoriť, urobiť si vlastný názor a nedovolia ani škole ukázať mu iné možnosti, pohľady na problematiku. Nedovolia, lebo sú presvedčení len o svojej pravde a pohľade na svet, na ich jediné náboženstvo. nepíšem bludy. Bohužiaľ, ako pedagóg a i ako rodič v súčasnosti som sa stretla s takýmito rodičmi. I dnes v triede riešime dieťa totálne zmanipulované nezdravým extrémizmom rodičov.
Vždy je treba nájsť rozumnú cestu a prístup. Ak mám s dieťaťom dobrý otvorený vzťah, verím mu, že si môže vytvárať vlastný názor na rôznu problematiku, s ktorou sa v živote, i v škole stretne.
Spomínaný film práve včera pozerala moja dcéra, lebo sa o ňom bavili v škole so spolužiakmi. Som tomu rada. mať ružové okuliare na nose nikdy nikomu nepomohlo. A to sa teda považujem za hyperprotektívnu matku. 😉
Nesúhlasím však ani v faktom, že by ministerstvo malo diktovať povinné filmy. je na škole, učiteľovi, akú formu vyberie s ohľadom na žiakov, ktorých pozná. Určite však o problematike treba diskutovať už s deťmi v škole, i na základnej.
Už len dodám, že som veľmi rada, že dcéra so spolužiakmi sa sami rozhodli navštíviť koncentračný tábor. Ž nezabúdajú na túto temnú časť našej histórie, i vzhľadom na trend zľahčovať hrôzy tejto doby a odpúšťať jej propagandistom s rôznymi podivnými výhovorkami o zlom stave Slovenska, ktorému vraj pomôže toto jediné. Ďakujem, neprosím.
Ešte by ma zaujímalo koľko "traumatizovaných" piatakov videlo film Harry Potter so súhlasom rodičov.
@celasapremenim . ulavilo sa ti? je ti lepsie? tvojim vyjadrovanim a urazkami ta tazko radit medzi "normalne rodiny". k tebe asi tak vsetko. ja som za diskusiu na urovni. k tebe neklesnem.
@baryana ak tvoje dieta nebude mat respekt a uctu k ludom, ak sa prida k pochybnym skupinam tak jednoznacne to byde tvoja vina nikoho ineho. Ak je dieta vychovavane s laskou ma doma vsetko co potrebuje nebude hladat nieco ine. Moje deti nikdy neboli v koncentraku a mam aj dospele dieta slusne vychovane. Uplne zla cesta vychovavat strachom. Uplne hroza co pises ze aspon citit pach...ja vravim kto pociti lasku doma nebude chciet zit inak. Ty chces vnucovat tento sposob a to akoze takto bojujes proti nasiliu? Ved sama chces vnucovat. Nezabudaj ze Hitler " vychovaval" svojich chlapcov sposobom ze museli zabinat zvierata, navzajom si ublizovali, museli sa na vsetko hrozne pozerat a co dosiahol? Ze im komplet preplo a zabijali. Nezabudaj ze aj myslienky maju svoju silu ak sa budeme stale obklopovat desivymi myslienjami tak ta hroza pride. Boh nas ochranuj od pedagogov, ktori by takto chceli nicit detske duse!
@abbey1 nehnevaj sa na mna ,ale porovnavat harryho pottera s Auschwitzom je podla mna velmi od veci
@linduska86 Podľa mňa sú odveci tu spomínané argumenty. Ty si videla tie posledné časti? Tie ti prídu vhodné pre deti cca 10, 11 ročné? Tie nie sú plné násilia a staršidelných scén? Lebo bežne ich videli i deti v škôlke, ako mi samé porozprávali hneď na druhý deň.

@linduska86, a toto si kde vyčítala 😀 😀