icon

Prečo sú dnešné deti stále viac arogantnejšie?

28. okt 2025

Ahoj.
Mozno taky vykrik do tmy a mozno podnet na uvahu....
Denne chodim do skoly pre dieta, to co predvadzaju soplavi tretiaci, štvrtaci je normalne nonsens.
Co slovo to vulgarne nadavky,same skarede hresenia. Revu jak besní, drzé to je...úcta k starsim ziadna....jak telata,ani bú ani mú...rodicia tiez niektori ako z divociny...
Nielen chlapci ale aj niektore dievky. Zoberie drevenu palicu a mlati spoluziaka po hlave, trepe rukami,kope....mysliac si ze som zaujimava..atd.
Ako je možne, ze z deti rastie taketo nieco?
Aj ja mam deti.... ale toto nedokazuju. Ja sa snazim aby z mojich toto nevyrastlo, zatial uspesne.
Chyba vo vychove? Venujete sa svojim detom dostatocne?

anonym_2d74d4
28. okt 2025

Som ucitelka 1-4. Co teraz zazivame, katastrofa. Neviem, kam toto speje. Ja mam niekedy pocit, ze som v ZOO. Ja uz neucim, ja lrn vychovavam. A tvrdime to vsetky. Ked si po vyucovani chystam pripravy, zverinec na chodbe. Vrieskaju, kricia, nadavaju vulgarne, biju sa(piataci). Podla mna to nie je vychovou,ale uvolnenou moralkou. A rovrsnici strhnu aj to "normalne" dieta. Kto nezaziva, nepochopi, ale obavam sa, kam smerujeme.. 😕

anonym_2569cb
28. okt 2025
@anonym_autor

@biba_18 vadi mi toto zazivat kazdy den. A ked sopliaka upozornim ci aj jeho rodicia od mala ucili nadavat...tak sa zasmeje ze nech sa moje dieta uci od mala. No vyfackat po papuli

@anonym_autor kamaratka je ucitelka, sla po ulici a pozdravilo ju dievcatko, ktore pred par rokmi ucila. Mama na nu zhucala, ze na co ju zdravi.....asi tak......smutne

anonym_2569cb
28. okt 2025
@anonym_2d74d4

Som ucitelka 1-4. Co teraz zazivame, katastrofa. Neviem, kam toto speje. Ja mam niekedy pocit, ze som v ZOO. Ja uz neucim, ja lrn vychovavam. A tvrdime to vsetky. Ked si po vyucovani chystam pripravy, zverinec na chodbe. Vrieskaju, kricia, nadavaju vulgarne, biju sa(piataci). Podla mna to nie je vychovou,ale uvolnenou moralkou. A rovrsnici strhnu aj to "normalne" dieta. Kto nezaziva, nepochopi, ale obavam sa, kam smerujeme.. 😕

@anonym_2d74d4 zazivam, chapem

anonym_85375b
28. okt 2025
@anonym_2d74d4

@anonym_2d74d4 tiež to zažívam ako učiteľka pre druhý stupeň.

anonym_474cb0
28. okt 2025

@anonym_autor keď som bola malá, kradla som v miestnej jednote, zvonila som na zvončeky, hádzala som z balkóna na okoloidúcich sáčky naplnené vodou, chodila som volať na neznáme čísla z telefónnej búdky, používala som tie najhoršie nadávky, ani som netušila ešte, čo znamenajú slová ako piča, kokot, kurva, atď., ale s obľubou sme to po sebe hulákali s chalanmi. Samozrejme rodičia o ničom nevedeli. Keď sa náhodou niečo prevalilo, dostali sme výprask, bolelo to, ale zas rýchlo sme zabudli pri nasledujúcom dobrodružstve. Bolo treba zamachrovať zas, resp. nenechať si nadávať od niekoho, alebo niečo od nudy vymyslieť/zopakovať. Mám 40+, prácu, deti, vyštudovala som vysokú školu, do úst škaredé slovo nevezmem, som považovaná za toho najsuchárskejšieho suchara v robote a dúfam, že mi na to deti nikdy neprídu. Moja mama nám až v dospelosti hovorila, či ona povyvádzala ako decko. Len sme oči otvárali. Takže tiež nesúhlasím s tým, aké sú teraz deti zlé (asi na základe vlastnej skúsenosti 🤣). Citujem sa, že som sa vyhla drogám a opitiu do bezvedomia a takým šmakocinám, asi že to by sa ťažko zakamuflovalo pred rodičmi 🤷, paradoxne vedela som dobre týmto smerom rozmýšľať, resp. boli sme tamdem so segrou často. Ja sa prikláňam k tomu, že asi je to genetika a tak nejak som milo prekvapená, že moje deti zatiaľ celkom ok (alebo gro proste len neviem a myslím si, aké mám slušné deti, rovnako ako moja mama nevedela tak 95% vecí o nás....).

tiika
28. okt 2025

@anonym_autor neviem, ale my vieme reagovat slušne a s rešpektom, ak sme v emociach, niečo sa nám nepáči, s niečim nesúhlasíme, niečo nám vadí, cítime nespravodlivost, niekto nám povie niečo nepekné, dotkne sa nás.. alebo je našou protistranou niekto mladší, slabší, sme v anonymite a druhy nám nič nemôže? Pokial nie, od koho sa to potom maju naučiť tie deti?

avicii18
29. okt 2025

Ja musím zavrieť okno keď sa vonku decká "hrajú"... alebo ich sťahujú z kože alebo neviem čo im tam robia.
Raz som mal pekný zážitok. Šiel som na bicykli a vedľa po chodníku šla žena s dvoma deťmi. Jedno z nich, chlapec, ku mne pribehol že či by som ho nezviezol na nosiči. Ja reku sadaj ak ti mať dovolí...Tak som ho odviezol na kúsku a šťastný bol ako blcha. Vtedy som si povedal, že nie všetký decká musia byť stratené.
Dnes je pre mňa zázrakom keď nejaký šrac aspoň pozdraví. Napr. susedove dievča som myslel že je nemé, ale minule pozdravilo, takže nie je.

basska_b
29. okt 2025
@anonym_474cb0

@anonym_autor keď som bola malá, kradla som v miestnej jednote, zvonila som na zvončeky, hádzala som z balkóna na okoloidúcich sáčky naplnené vodou, chodila som volať na neznáme čísla z telefónnej búdky, používala som tie najhoršie nadávky, ani som netušila ešte, čo znamenajú slová ako piča, kokot, kurva, atď., ale s obľubou sme to po sebe hulákali s chalanmi. Samozrejme rodičia o ničom nevedeli. Keď sa náhodou niečo prevalilo, dostali sme výprask, bolelo to, ale zas rýchlo sme zabudli pri nasledujúcom dobrodružstve. Bolo treba zamachrovať zas, resp. nenechať si nadávať od niekoho, alebo niečo od nudy vymyslieť/zopakovať. Mám 40+, prácu, deti, vyštudovala som vysokú školu, do úst škaredé slovo nevezmem, som považovaná za toho najsuchárskejšieho suchara v robote a dúfam, že mi na to deti nikdy neprídu. Moja mama nám až v dospelosti hovorila, či ona povyvádzala ako decko. Len sme oči otvárali. Takže tiež nesúhlasím s tým, aké sú teraz deti zlé (asi na základe vlastnej skúsenosti 🤣). Citujem sa, že som sa vyhla drogám a opitiu do bezvedomia a takým šmakocinám, asi že to by sa ťažko zakamuflovalo pred rodičmi 🤷, paradoxne vedela som dobre týmto smerom rozmýšľať, resp. boli sme tamdem so segrou často. Ja sa prikláňam k tomu, že asi je to genetika a tak nejak som milo prekvapená, že moje deti zatiaľ celkom ok (alebo gro proste len neviem a myslím si, aké mám slušné deti, rovnako ako moja mama nevedela tak 95% vecí o nás....).

@anonym_474cb0 Hej hej, suhlasim, len teraz sa vsetko prepiera.na soc.sietach, vid aj tato diskusia. S jednou pani ucitelkou sme sa zasmiali na jednom ceskom slagri:
"To máme mládež, to máme mládež, doma řezali je málo, jak se zdálo, kam to vede se ptám".

https://www.youtube.com/watch?v=q-XSY26A8AY
anonym_0b626b
29. okt 2025
@anonym_474cb0

@anonym_474cb0 Však jasné, deti vždy vymyslia somariny, ale ide o to, že predošlé generácie ich aspoň nerobili verejne aby sa nedozvedeli rodičia alebo učiteľ. Akurát včera som išla vo vlaku a boli tam stredoškoláčky čo chodia na intrák nejaké druháčky-neplnoleté ešte a jedna vravela že na ich intráku ak aj vychovávateľ vidí niekoho ožratého, rodičom vedieť nedá, lebo by bolo na vychovávateľov že nedali pozor... Je to ako podľa teba ok že proste rodič nevyvodí dôsledky ak jeho nedospelé dieťa chľastá ak by sa to dozvedel ale zlý je učiteľ/vychovávateľ a podobne? Je to ok že tie deti vedia že môžu všetko? Jasné že aj 16-17 roční pred 10 rokmi, 20rokmi, 30 rokmi, 40 rokmi a aj dávnejšie pili pred 18 a dostali sa nejako k alkoholu, ale aspoň to tajili a nebolo to tak časté. Tieto dnešné deti môžu všetko, nadať učiteľom, robiť zle, piť, niečo poškodiť a ak niekto povie niečo rodičom je ešte on zlý. Je to ok že nemajú hranice podľa teba?

diaszoky
29. okt 2025

@anonym_autor je to chyba rodicov chyba im pokora

anonym_474cb0
29. okt 2025
@anonym_0b626b

@anonym_474cb0 Však jasné, deti vždy vymyslia somariny, ale ide o to, že predošlé generácie ich aspoň nerobili verejne aby sa nedozvedeli rodičia alebo učiteľ. Akurát včera som išla vo vlaku a boli tam stredoškoláčky čo chodia na intrák nejaké druháčky-neplnoleté ešte a jedna vravela že na ich intráku ak aj vychovávateľ vidí niekoho ožratého, rodičom vedieť nedá, lebo by bolo na vychovávateľov že nedali pozor... Je to ako podľa teba ok že proste rodič nevyvodí dôsledky ak jeho nedospelé dieťa chľastá ak by sa to dozvedel ale zlý je učiteľ/vychovávateľ a podobne? Je to ok že tie deti vedia že môžu všetko? Jasné že aj 16-17 roční pred 10 rokmi, 20rokmi, 30 rokmi, 40 rokmi a aj dávnejšie pili pred 18 a dostali sa nejako k alkoholu, ale aspoň to tajili a nebolo to tak časté. Tieto dnešné deti môžu všetko, nadať učiteľom, robiť zle, piť, niečo poškodiť a ak niekto povie niečo rodičom je ešte on zlý. Je to ok že nemajú hranice podľa teba?

@anonym_0b626b och k téme stredoškolský intrák som sa ani nedostala, to ja som písala o základke 🤣. Uzavrime to, že ty máš slušné deti a iní nemajú, no. A nemyslím si, že tvoj popis zodpovedá realite. Ak vychovávateľ oznámi rodičovi, že jeho dieťa pije, určite nie je vychovávateľ "ten zlý". To by museli byť tie decká zavreté nonstop na izbách a chodiť na vychádzky len s vychovávateľkami, čo samozrejme nie je tak, veď nemajú 5 rokov...

negymama
29. okt 2025
@basska_b

@anonym_474cb0 Hej hej, suhlasim, len teraz sa vsetko prepiera.na soc.sietach, vid aj tato diskusia. S jednou pani ucitelkou sme sa zasmiali na jednom ceskom slagri:
"To máme mládež, to máme mládež, doma řezali je málo, jak se zdálo, kam to vede se ptám".

@basska_b uplne super "aktualna" pesnicka!!!
akoby poniektorym dnesnym stazovatelkam tie slova z ust vypadli 😀

vtipne na tom je, ze v starej pesnicke sa spievalo o tej mladezi, ktora dnes vyrastla na dospelych a rodicov - a stazuje sa na dalsiu mladez...😅

a takto to pojde cyklicky dookola...

negymama
29. okt 2025
@anonym_0b626b

@anonym_0b626b mozno nevies, ale v tejto dobe sa prave pitie u mladezi vsetkych vek. kategorii znizuje oproti minulosti /pravda na ukor inych zavislosti, hlavne su to hry a online zivot vseobecne/
Generacie deti a mladeze dozadu, pili viac. aj ked tomu asi neveris, ale statistiky to potrdzuju. Dokonca ja si pamatam , ze sme ako mladi viacej bazili za tym alkoholom, bolo to jedno z mala "uvolneni" pre decka, ktore bolo bezne dostupne. Ani to pozadovanie obcianskeho a overovanie veku nebolo zdaleka v obchodoch tak prisne ako teraz. Teraz sa predavacky viac boja, vsade su kamery, predpisy, hrozia vypovedou. Takze radsej ten obciasky pri kupe alkoholu pozaduju, dcera robila v Lidl, a pytala dokladz, lebo veduci na tom trvali.
za sociku si musel vyzerat ako skolkar pomaly aby ti nepredali, bezne chodili male deti otcom po pivo, alkohol bol viac dostupny ako teraz, na zakladke co bola len do 8smeho rocnika, bezne po skole decka posedavali po lavickach, v parchoch a popijalo sa. V rodinach sa daval alkohol detom a o radovankach pri oblievackach na velku noc ani nehovorim, teraz aj tieto zvyky zanikaju.

negymama
29. okt 2025
@anonym_0b626b

@anonym_0b626b a este si pamatam, ako som robila pionersku veducu tretiakom a stvrtakom, a oni mali v triede na nastenke ciernu listinu "Fajciarov"!!!

negymama
29. okt 2025

Tak ja neviem, ci ide o spomienkovy optimizmus, alebo o namyslene ego...ked si dnesni 40 ci 50tnici namyslaju, aki oni boli cnostni a moralne bezuhonni, a nerobili vylomeniny a vzorne posluchali...
ehm...to urcite.

sisska96
29. okt 2025

Chýba im jedna poriadna facka

mira0611
29. okt 2025

@anonym_autor ahoj, asi bude problem v tom, ze tie deti vychova telefon a tablet a nie rodicia.

Kym neprisnesu k nam to, co je aj v niekotrych zapadnych krajinach, ze zakaz telefonu do 12 rokov, to bude len horsie a horsie.

Ale inac toto je chyba aj spolocnosti nielen rodicov.
Moj syn ma 17rokov, kazdy hovori ako je dobre vychovany a inteligentny (ale ma aj on svoje dni), ale to, aby bol takyto bol boj na dlhu trat a pocas toho, som velmi velakrat dostala, ze som ta najhorsia matka na celom svete.

Mal mobilny telefon, ako posledny.
Do 5.rocnika vecer o 9tej isiel spat.
Ked vyviedol nieco, co bolo pomerne casto, tak dostal trest.
Chcel nieco drahsie, tak musel aj v skole makat.
Doma musel pomahat...

Aj moj bol velakrat arogatny na SŠ v 1.rocniku ked som sa ho opytala, preco dostal uz tretiu 3 z SJL, tak na mna vybehol, ze co sa ja staram, nikto sa nestara, ake ma dieta znamky len ja sa staram a trojka je dobre len mne nestaci.
Tak som mu povedala, ze dobre, aj deichman topanky su dobre, ale on chce nike jordan, aj huawei je dobry telefon, ale on chce apple, aj h&m je dobra znacka, ale on ty chces drahsie, takze moj mily, bude mi stacit 3ka, ak aj tebe budu stacit topanky z deichmanu, oblecenie z H&M a Huawei telefon.

Boli na škol.vylete 3 dni a normalne volala som mu kazdy den, ze co je s nim, tak som potom dostala, ze okrem mna, ziadny rodic nevolal ani nepisal svojim detom.

Moja najoblubenejsia veta bola, vsak co je na tom, ze necham pouzitu vreckovku v lavici na to je upratovacka, aby to vyhodila - myslela som si, ze ho v momente vyfackam, potom som mu vysvetlila, ale inac mienka jeho kamaratov strasne vela robi a je to velmi tvrda praca ucit dieta k ucte cloveku.

nika_23
29. okt 2025

@anonym_autor pozri sa na správanie rodičov...deti su naše zrkadlo.

lienka.7
29. okt 2025

@anonym_autor spýtaj sa ich rodičov.
V inej diskusii to nazvali ze kult dieťaťa

nykkushka
29. okt 2025

Autor, vidíš a ja to mám z opačnej strany.
Denne mi ambulantnými dverami prejde cca 40-60 ľudí vekovej kategórie 25-80 rokov, a skús hádať, ktorí z nich sú drzí, arogantní, vulgárni? No veruže to nie sú dnešné deti, pubertiaci ani mladí ľudia.
Ale ľudia 45 a starší sa neštítia ženu poslať do pi*e, drzo kričať a správať sa ako "zver".
Takže netreba škatuľkovať a nazvať deti arogantné, lebo nie je dieťa ako dieťa ♥

elizabeta56
29. okt 2025
@anonym_2d74d4

@anonym_2d74d4 tiež zažívam v škole a chápem a mám rovnaké obavy.

tiika
30. okt 2025
@anonym_0b626b

@anonym_0b626b deti môžu všetko? A kto im ma dať tie hranice? Keď ich vychovávateľ kryje, aby kryl seba, prečo sa neohradi voci takému správaniu rodičov, ktorí mu to dávajú za vinu? Prečo rodičia nevedia dať normálne hranice, veď oni sú ta “slušná” generácia?

mircalla
30. okt 2025

Bez urazky. Sposob tvojho vyjadrovia ako dat po papuli, sopliak je na rovnakej urovni. Tiez mi slusna a kultivovana nepripadas. Zacni od seba

ejanjelik
30. okt 2025

Výchova nie je všetko. Píšem z vlastnej skúsenosti, stačí jeden ,,frajer,, v triede a môžeš sa aj na hlavu postaviť. Deti spolu trávia veľa času a chcú sa jeden na druhého dotahovat a bohužiaľ nie len v tom dobrom.

anonym_0b626b
30. okt 2025
@tiika

@anonym_0b626b deti môžu všetko? A kto im ma dať tie hranice? Keď ich vychovávateľ kryje, aby kryl seba, prečo sa neohradi voci takému správaniu rodičov, ktorí mu to dávajú za vinu? Prečo rodičia nevedia dať normálne hranice, veď oni sú ta “slušná” generácia?

@tiika Lebo nedopustia na deti, sú pre nich malí Bohovia. A rovnako sa mi nepáči ani ten trend flákania školy, že aj 3 je dobrá známka a pokým decko neprepadá je všetko ok. Ako jasné, ak niekomu nejde napríklad objektívne matika, nebudem robiť cirkus že nemá jednotku z nej, je ok aj 2 alebo 3, ale nebudem tolerovať aby mal trojky aj z dejepisu, zemepisu, slovenčiny. Lebo sa tým učia že sa môžu flákať a v práci im nikto nebude tolerovať ak budú robiť pracovné úlohy na 10 alebo 30 percent.

anonym_0b626b
30. okt 2025
@tiika

@tiika A prečo sa tak správa dnešná generácia rodičov? Dôvodov je viac. Nemalý podiel na tom má tlak politikov, psychológov, médií, že sa tlačí že dieťati nemôžeš dať ani jemne po zadku, že so všetkého môže mať traumu a podobne. A druhý problém je rastúca neplodnosť, iné je ak ako kedysi rodičia ani nevedeli že sa im podarilo otehotnieť a neriešili to a iné ak proste 10 rokov postupuješ umelé oplodnenia a bolestivé procedúry, trpíš psychicky a potom sa dieťa po 10 rokoch zázrakom podarí, to potom je ťažké nebyť opičí rodič.

olivierko229
30. okt 2025

@anonym_autor
Prave citam tuto knihu, moze byt odpovedou na tvoju otazku
https://www.martinus.sk/830061-drzte-sa-svojich...

jennky13
30. okt 2025

@anonym_autor ja sa teraz zastanem tych deti. Musim povedat, ze ja som sa nikdy nestretla v skole, aby ucitel, profesor na sterdnej ci vysokej skole ponizoval, alebo sa vyjadroval vulgarne. Ale a tu pisem to velke ALE, u ucitelov mojich deti sa to neda povedat. Vulgarne slova, zosmiesnovanie a ponizovanie, bolo tak bezne, az ja som musela zasiahnut a ziadat napravu. Samozrejme nie u vsetkych, boli aj uzasni pedagogovia, ktorí doteraz maju svoj respekt a uctu.
Kde sa podela kultura ucitela ? Ako si vobec moze dovolit ucitel znevazovat a ponizovat ziaka ? To su moje otazky, ktore moja hlava neberie.

basska_b
30. okt 2025
@negymama

@basska_b uplne super "aktualna" pesnicka!!!
akoby poniektorym dnesnym stazovatelkam tie slova z ust vypadli 😀

vtipne na tom je, ze v starej pesnicke sa spievalo o tej mladezi, ktora dnes vyrastla na dospelych a rodicov - a stazuje sa na dalsiu mladez...😅

a takto to pojde cyklicky dookola...

@negymama Presne 😅 ide to cyklicky. Plus aj tento citat je mega trefny

anonym_2d74d4
30. okt 2025
@jennky13

@anonym_autor ja sa teraz zastanem tych deti. Musim povedat, ze ja som sa nikdy nestretla v skole, aby ucitel, profesor na sterdnej ci vysokej skole ponizoval, alebo sa vyjadroval vulgarne. Ale a tu pisem to velke ALE, u ucitelov mojich deti sa to neda povedat. Vulgarne slova, zosmiesnovanie a ponizovanie, bolo tak bezne, az ja som musela zasiahnut a ziadat napravu. Samozrejme nie u vsetkych, boli aj uzasni pedagogovia, ktorí doteraz maju svoj respekt a uctu.
Kde sa podela kultura ucitela ? Ako si vobec moze dovolit ucitel znevazovat a ponizovat ziaka ? To su moje otazky, ktore moja hlava neberie.

@jennky13 dakedy neponizovali? Coze? A ako.. aj zbili, vytahali za usi, .. prirovnavali ku kadecomu.. si zle pamatas. Zalezi od osobnosti ucitela. Ten, kt to nevie, ponizuje, strapnuje, ale sam je maly.. mne je z niektorych tiez riadne zle.. 😕☹️