Precvičovanie pre budúcich druhákov počas prázdnin
Ahojte, robia vaši budúci druháci nejaké úlohy na precvičovanie počas prázdnin? Čítanie, písanie, matika? Ak áno, v akom miere? Ďakujem
@ivi85 nikdy som detom cez prazdniny nedavala veci na precvicovanie.
Mojej dávam
ano urcite. kazdy den po ranajkach diktujem 2-3 vety. prvak nema mat v ziadnom pripade cez prazdniny uplne volno. zabudne pismenka, ich nadpajanie. potom je velmi tazky zaciatok druheho rocnika. alebo 2-3 vety odpisat. aby si uvedomovali ze veta zacina velkym pismenom, nezabudali na bodky a pod. treba aj trenovat citanie.
Úplne zbytočne. Ak to dieťa vyslovene chce tak by som mu nebránila,ale v žiadnom prípade by som dieťa počas prázdnin netrapila školou. A to som učiteľka a matka 3 deti. A ja neuznávam ani domáce úlohy vo väčšine prípadov.
Aby som nezabudla - čítanie by sme si cvičili hravou formou samozrejme vzájomne predcitavanie a pod a tiež ak chces ,aby písal tak nech si zápise do zápisnica nejaké zaujímavé momenty z prázdnin.
@ivi85 my na striedačku.. jeden deň číta, jeden deň píše.. nie vela, ale aby nezabudol..
Ja by som to riesila trochu inou formou, nech nema pocit, ze teraz sa musi ucit. Napr. prečítaj mi recept na kolac, nadiktujem ti zoznam na nakup a napis ho, prečítaj mi kolko stoji vstupné do zoo, napis zoznam veci co zbalíme na dovolenku/vylet, prepis tento recept pre susedku, napis kamosovi pohladnicu, .....
Ja by som to riesila trochu inou formou, nech nema pocit, ze teraz sa musi ucit. Napr. prečítaj mi recept na kolac, nadiktujem ti zoznam na nakup a napis ho, prečítaj mi kolko stoji vstupné do zoo, napis zoznam veci co zbalíme na dovolenku/vylet, prepis tento recept pre susedku, napis kamosovi pohladnicu, .....
@gabca025 Ak uz precvicovat, uplne suhlasim s tebou, takouto formou nebude mat pocit, ze sa musi ucit, je to prirodzene! Super!
@ivi85 ano kazdy den nieco aspon na pol hodku, inak by zabudol
Syn má knihy - čítať chce, lebo aj my s mužom veľa čítame, matiku tak nejak prirodzene rátame, hocikedy počas dňa sa ho spýtam nejaký príklad, písanie teraz neriešim, ku koncu prázdnin sa k tomu posadíme
Moji budu tretiaci, kazdy den 10 minut citaju, vypocitaju 10 prikladov a prepisu 2 - 3 vety alebo maju doplnovacku. Jeden syn je dysgrafik a dysortografik, dostali sme odporucane od specialnej, ze musi kazdy den trosku opakovat, lebo inak to pozabuda.
čítanie každý deň, ale zábavnou formou, moje deti čítali veľa, ale iba to, čo sami chceli
počítanie tiež len zábavnou formou, napr. vyber si z prasiatka/peňaženky potrebné drobné (a ideme na zmrzlinu
alebo deti išli vrátiť plastové fľaše a za túto sumu si niečo povyberali v obchode 🙂
6 detí , ani jedno neprecvičovalo cez prázdniny. Teraz mi prázdninuje 15 ročná dcéra, 11 ročná dcéra a 7 ročný syn . Žiadne cielené učenie , opakovanie, NIČ. Behajú , športujú , trávia čas s kamarátmi, ideme na dovolenku . Absolútny oddych pre nich a hor sa potom do školy. Ak by aj niečo zabudli , veľmi rýchlo sa obnoví .
Určite nič cielene nerobime, za dva týždne co je doma raz napísal asi 5 slov - nakupny zoznam. Čítať vedel uz pred 1.tr., s matkou problémy tiež nemá. Pokiaľ nemalo dieta ťažkosti, nechala by som ho oddychovať.
Prvák by mal precvičovať aj cez leto ,nie každý deň ale určite nenechať 2 mesiace tak.
U prvacikov treba precvicovat. My sme s oboma mali cez leto knizku ktoru si vybrali a co sa tyka pisania, tak po ranajkach to boli vzdy tri vety nspr o tom co budeme robit cez den a tri priklady aj kvoli pocitaniu aj kvoli tomu aby nezabudli pisat. Bola to par minutova zalezitost. Ale v septembri bolo velmi vidno, ktore deticky cez leto opakovali a ktore nie, niektore matky na prvom rodicku boli rozculene ze preco im davaju tolko uloh, ze sa s detmi musia aj hodinu trapit, pritom mali napriklad dve cvicenia v pracovnom zosite z matiky a jedno cvicenie zo slovenciny. Zalezitost 10 minut. No hadajte cim to bolo.
@ivi85 učiteľka, čo mala dcéru v prvom a druhom ročníku im pripravila prázdninový kalendár... Na každý deň mali prepísať meno, ktoré bolo v ten deň v kalendari a jeden príklad na sčítanie a ďalší deň na odčítanie... Moja si to urobila hneď v deň, keď prišla s vysvedčením domov 😁, tak sme potom cca raz týždeň opisovali jednu dve vety, aby nezabudla písmenká a matematiku s nou trénoval môj ocino vždy, keď s ním bola, do čítania ju nútiť nemusím, lebo číta rada, prečíta približne 50 kníh ročne
Určite ale skôr dáko hravov formou ale kľud e aj dáke pracovné zošity kde sú rôzne úlohy farbenie podľa čísel ako sa ktorá písmenko píše prípadne napísať čo je to za obrázok.
A hravov formou dáku spoločenskú hru kde si precvičiť napríklad písmenká čísla prirodovedu atď .
Prečítať či môže každý deň niečo prípadne môžete spolu niečo uvariť podľa receptu a dieťa môže čítať aj sa zapojiť do prípravy
My sme to zobrali tak voľnejšie, nech majú prázdniny fakt oddychové, ale občas si spolu len tak pre zábavu prečítame knižku alebo napíšeme krátky diktát (napr. zo stránky Zones.sk, tam majú dobré: https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/) – nič stresujúce, len pár viet, aby úplne nevypadli z rytmu 🙂
@ivi85 no ja už práveže zakazujem. Tieto prázdniny moja budúca druhacka prečítala minimálne 4 knihy, jedna malá 340 strán, ďalšia okolo 120 a ďalšie dve čosi cez 70 strán každá. Do toho si stále čosi zapisuje, hlavne keď cestujeme, a počíta hlavne € lebo šetrí :D tak tak precvicuje

Nič, nechaj ich prázdninovať. Stačí posledné 2 týždne niečo si zopakovat