icon

Precvičovanie pre budúcich druhákov počas prázdnin

ivi85
14. júl 2025

Ahojte, robia vaši budúci druháci nejaké úlohy na precvičovanie počas prázdnin? Čítanie, písanie, matika? Ak áno, v akom miere? Ďakujem

pribinak
14. júl 2025

Nič, nechaj ich prázdninovať. Stačí posledné 2 týždne niečo si zopakovat

simsalabim
14. júl 2025

@ivi85 nikdy som detom cez prazdniny nedavala veci na precvicovanie.

cecilia29
14. júl 2025

Mojej dávam

xlucia
14. júl 2025

ano urcite. kazdy den po ranajkach diktujem 2-3 vety. prvak nema mat v ziadnom pripade cez prazdniny uplne volno. zabudne pismenka, ich nadpajanie. potom je velmi tazky zaciatok druheho rocnika. alebo 2-3 vety odpisat. aby si uvedomovali ze veta zacina velkym pismenom, nezabudali na bodky a pod. treba aj trenovat citanie.

barbie2023
14. júl 2025

Úplne zbytočne. Ak to dieťa vyslovene chce tak by som mu nebránila,ale v žiadnom prípade by som dieťa počas prázdnin netrapila školou. A to som učiteľka a matka 3 deti. A ja neuznávam ani domáce úlohy vo väčšine prípadov.
Aby som nezabudla - čítanie by sme si cvičili hravou formou samozrejme vzájomne predcitavanie a pod a tiež ak chces ,aby písal tak nech si zápise do zápisnica nejaké zaujímavé momenty z prázdnin.

alchemilkazltozelena
14. júl 2025

@ivi85 my na striedačku.. jeden deň číta, jeden deň píše.. nie vela, ale aby nezabudol..

gabca025
14. júl 2025

Ja by som to riesila trochu inou formou, nech nema pocit, ze teraz sa musi ucit. Napr. prečítaj mi recept na kolac, nadiktujem ti zoznam na nakup a napis ho, prečítaj mi kolko stoji vstupné do zoo, napis zoznam veci co zbalíme na dovolenku/vylet, prepis tento recept pre susedku, napis kamosovi pohladnicu, .....

siska53
14. júl 2025
@gabca025

Ja by som to riesila trochu inou formou, nech nema pocit, ze teraz sa musi ucit. Napr. prečítaj mi recept na kolac, nadiktujem ti zoznam na nakup a napis ho, prečítaj mi kolko stoji vstupné do zoo, napis zoznam veci co zbalíme na dovolenku/vylet, prepis tento recept pre susedku, napis kamosovi pohladnicu, .....

@gabca025 Ak uz precvicovat, uplne suhlasim s tebou, takouto formou nebude mat pocit, ze sa musi ucit, je to prirodzene! Super!

majloo
14. júl 2025

@ivi85 číta každý den zábavne 🙂

renatka100
14. júl 2025

@ivi85 ano kazdy den nieco aspon na pol hodku, inak by zabudol

denkabemommy
14. júl 2025

Syn má knihy - čítať chce, lebo aj my s mužom veľa čítame, matiku tak nejak prirodzene rátame, hocikedy počas dňa sa ho spýtam nejaký príklad, písanie teraz neriešim, ku koncu prázdnin sa k tomu posadíme

scila
14. júl 2025

@ivi85 samozrejme. Radšej priebežne opakovať, ako zistiť na konci leta, že kopu písmen zabudla.
Každý deň niečo číta, počítanie si opakuje sama od seba. Keďže chodím do práce a beháme po výletoch tak písať nestíhame denne ale vždy keď je čas.

bubinko1506
14. júl 2025

Moji budu tretiaci, kazdy den 10 minut citaju, vypocitaju 10 prikladov a prepisu 2 - 3 vety alebo maju doplnovacku. Jeden syn je dysgrafik a dysortografik, dostali sme odporucane od specialnej, ze musi kazdy den trosku opakovat, lebo inak to pozabuda.

lenka_da
14. júl 2025

čítanie každý deň, ale zábavnou formou, moje deti čítali veľa, ale iba to, čo sami chceli
počítanie tiež len zábavnou formou, napr. vyber si z prasiatka/peňaženky potrebné drobné (a ideme na zmrzlinu
alebo deti išli vrátiť plastové fľaše a za túto sumu si niečo povyberali v obchode 🙂

subartic
14. júl 2025

6 detí , ani jedno neprecvičovalo cez prázdniny. Teraz mi prázdninuje 15 ročná dcéra, 11 ročná dcéra a 7 ročný syn . Žiadne cielené učenie , opakovanie, NIČ. Behajú , športujú , trávia čas s kamarátmi, ideme na dovolenku . Absolútny oddych pre nich a hor sa potom do školy. Ak by aj niečo zabudli , veľmi rýchlo sa obnoví .

evinqua
14. júl 2025

Určite nič cielene nerobime, za dva týždne co je doma raz napísal asi 5 slov - nakupny zoznam. Čítať vedel uz pred 1.tr., s matkou problémy tiež nemá. Pokiaľ nemalo dieta ťažkosti, nechala by som ho oddychovať.

sidicek
16. júl 2025

Prvák by mal precvičovať aj cez leto ,nie každý deň ale určite nenechať 2 mesiace tak.

som_realistka
16. júl 2025

U prvacikov treba precvicovat. My sme s oboma mali cez leto knizku ktoru si vybrali a co sa tyka pisania, tak po ranajkach to boli vzdy tri vety nspr o tom co budeme robit cez den a tri priklady aj kvoli pocitaniu aj kvoli tomu aby nezabudli pisat. Bola to par minutova zalezitost. Ale v septembri bolo velmi vidno, ktore deticky cez leto opakovali a ktore nie, niektore matky na prvom rodicku boli rozculene ze preco im davaju tolko uloh, ze sa s detmi musia aj hodinu trapit, pritom mali napriklad dve cvicenia v pracovnom zosite z matiky a jedno cvicenie zo slovenciny. Zalezitost 10 minut. No hadajte cim to bolo.

mamusa123456789
16. júl 2025

@ivi85 učiteľka, čo mala dcéru v prvom a druhom ročníku im pripravila prázdninový kalendár... Na každý deň mali prepísať meno, ktoré bolo v ten deň v kalendari a jeden príklad na sčítanie a ďalší deň na odčítanie... Moja si to urobila hneď v deň, keď prišla s vysvedčením domov 😁, tak sme potom cca raz týždeň opisovali jednu dve vety, aby nezabudla písmenká a matematiku s nou trénoval môj ocino vždy, keď s ním bola, do čítania ju nútiť nemusím, lebo číta rada, prečíta približne 50 kníh ročne

dory11
16. júl 2025

Určite ale skôr dáko hravov formou ale kľud e aj dáke pracovné zošity kde sú rôzne úlohy farbenie podľa čísel ako sa ktorá písmenko píše prípadne napísať čo je to za obrázok.
A hravov formou dáku spoločenskú hru kde si precvičiť napríklad písmenká čísla prirodovedu atď .
Prečítať či môže každý deň niečo prípadne môžete spolu niečo uvariť podľa receptu a dieťa môže čítať aj sa zapojiť do prípravy

maros88
17. júl 2025

My sme to zobrali tak voľnejšie, nech majú prázdniny fakt oddychové, ale občas si spolu len tak pre zábavu prečítame knižku alebo napíšeme krátky diktát (napr. zo stránky Zones.sk, tam majú dobré: https://www.zones.sk/studentske-prace/diktaty/) – nič stresujúce, len pár viet, aby úplne nevypadli z rytmu 🙂

elbejo
17. júl 2025

@ivi85 no ja už práveže zakazujem. Tieto prázdniny moja budúca druhacka prečítala minimálne 4 knihy, jedna malá 340 strán, ďalšia okolo 120 a ďalšie dve čosi cez 70 strán každá. Do toho si stále čosi zapisuje, hlavne keď cestujeme, a počíta hlavne € lebo šetrí :D tak tak precvicuje