icon

Príliš úspešná dcéra a závisť

9. sep 2023

Ahojte, mám dcéru stvrtacku. A spolužiačky jej začínajú robiť zle, ohovárajú ju....
Príčina? Úspech...to naozaj sa v dnešnom svete úspech neodpúšťa? Čo mám dcére poradiť? Ako to riešiť?
Dcéra je múdra, vychvalovana na každej hodine, vyhlásená za najlepšiu žiačku pred celou školou z 12tich tried teda celého prvého stupňa. Zároveň vyhráva beh, plávanie...najlepšia v športe z triedy, zároveň vyhráva recitacne súťaže. Navyše je pekná, stihla a obliekam ju nadpriemerne ( aj učiteľky jej veľa krát chvália veci pred ostatnými)
Keď majú Halloween alebo karneval zas má najlepšie kostýmu a predpokladám že im za to veľmi leží v žalúdku. Pritom je veľmi dobrá, milá, kamarátska, empatická, citlivá...nikdy sa nepovysuje skôr naopak neveri si a nevie sa brániť slovným útokom, ohováraniu, nemá v sebe kúsok agresivity aby aspoň hlas zvýšila na ne...
Ako to riešiť?

mircalla
11. sep 2023

@fotoportret Len sposob, ako si to urobil ty. Dat statu minimum, dostat maximum. Tomuto statu odvadzam dlhe slusne dane a tiez som nie odkazana na zistovanie ako mozem naskrabat par eur navyse vyuzivanim medzier v zakonoch. Ty asi ano

mircalla
11. sep 2023

dlhe roky

hendikep
11. sep 2023

@valeria_h aj tych 200 ludi co jej to lajklo na suhlas?

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
tequelinka
Odpoveď bola odstránená
tequelinka
Odpoveď bola odstránená
valeria_h
11. sep 2023

@hendikep Áno.

akiana
11. sep 2023

Ako stvrtacka bude mat tak 9-10 rokov s celym kolektivom. Deti v tomto veku nezvyknu zavidiet uspech, pretoze nasa spolocnost hodnoti podla uspechu skor dospelych, ako deti, a skor dospeli profituju alebo zaostavaju v osobnostnom naplneni na zaklade uspechu, ako je karierny rast, peniaze, dosiahnute vzdelanie, atd. Deti v jej veku si zavidia skladkosti, alebo to, ze jedna ma lepsiu Barbinu ako ja. Proste veci primerane veku, socialne meritka ich kolektivu.

Deti jej uspechy nevnimaju ako uspechy, skor sa z toho smeju, lebo to pre nich uspechy nie su - su to biflosi, ucitelski ritolezi, snazivky. Teraz samozrejme nehovorim, ze deti o tom premyslaju spravne, iba ti davam sondu do ich vnimania situacie.

Mozno to ako zavist vnimas len ty a pravda je taka, ze dceru tlacis do dokonalosti a do snahy, byt za kazdu cenu lepsia nez vsetci ostatni, na co decka nereaguju najlepsie v ziadnom kolektive, pretoze tomu nerozumeju v rovnici snaha -> uspech -> lepsi zivot/zabezpecenie, ako tomu rozumiememe my dospeli. Pre nich je to proste namyslena bifloska s ktorou nie je ziadna zabava.

Takze skus preorientovat vnimanu zavist na to, preco dcera nie je oblubena, a ci za tym nie je akor tvoja tuzba po dokonalosti.

nyusika
11. sep 2023

Naozaj je tak dôležité spomenúť, ako sa nadpriemerne obliekate ?
Mne je z tohoto príspevku tak divne, veľmi slizko pôsobí.
A nie, naozaj nezávidím 😁😁

akiana
11. sep 2023

@nyusika Inak toto tiez, ja si naozaj nemyslim, ze 10-rocne deti vedia rozoznat znacky a kvalitu oblecenia a zavidia jej prave to.

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2023

@fotoportret No, Ty musis byt velmi prijemny clovek😉

miadi
11. sep 2023

Mne nevadi chvala ani samochvala . Je mi Jasne ze pre kazdu mamu je jej dcera ta najkrajsia a naj obecena v skole .. co je ok si pomysliet ale znie to trochu divne nahlas. Ale to ze mà naj Halloween kostym vzdy mi uz pride trochu prehnane. U nas je Halloween dost big deal v rodine aj v okoli a tie kostymi ma vzdy ohuria - aj druhych. Netrufla by som si povedat ze nase su naj . A preco vlastne ? Ved vsetky su svojim sposobom super . Je to zabava. Takze je mi divne ze taka super baba 9r by nemala kamosky a vsetci by jej zavideli. Niekto Mozno ale nie cela trieda. Treba ju ucit aj assertiveness a sebavedomie aby mala citala som komenty len po 6 stranu a pises ze vlastne tie znamky ma vydrete. Cize ona sa velmi snazi aby bola “naj.”Taketo deti sa volali šprti. A neboli nikdy popularne. Ona Mozno nema cas ani chut sa socializovat alebo sa nevie .. so spoluziackami. A ked vsetci vedia ze jej zalezi len na tom aby mala dobre znamky a pacila sa ucitelkam.. tak nie je o com. to nie je zavist len ju nemaju radi. Aj to je ok Ved nema kazdy kazdeho rad. Ale komentovat negativne jej vyzor je cez ciaru a tam by sa mala stazovat ucitelke. Obavala by som sa trochu toho ze sa nasilu tak velmi snazi byt vo vsetkom naj.. Lebo si Mozno mysli ze toto od nej ty chces. Ze sa snazi splint nejake tvoje nerealne vysoke standardy, je fajn ze je naj .. ale bolo by dobre Keby nebola zamerana len na ten uspech v skole ale aj na uspech v medziludskych vztahoch. Ak mà aspon jednu dve dobre kamaratky co si o nej hovoria ine negativne ju tak nezrani. Mozno len potrebuje od teba uistenie ze nemusi vsetko vybrat ze nemusi byt vzdy najlepsia. Ze je ok aj trochu zvolnit mà len 9r nepotrebuje este vsetok uspech sveta. Ale potrebuje aj zabavu byt dieta ..

nyusika
11. sep 2023

@akiana keď majú rodičov "sedlaaaakov", tak vedia

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
dskjhfdlkdjhl
11. sep 2023

@fotoportret Hmm, mne skor pripadas tak trochu (ci vlastne dost) trapny, ale mne to moze byt jedno ako sa tu niekto cudzi prezentuje😉

fotoportret
Odpoveď bola odstránená
zabka1987
11. sep 2023

Mňa by zaujímalo ako je to obliekať “nadpriemerne” ? Deti obliekam veľmi výnimočne a štýlovo na škole ale teda toto by som nikdy takto povýšenecky nepovedala a dupľom sa netvárila , že moje dieťa je top . Inak medzi rečou syn je tiež na každej súťaži a ako 5-6tak porazil aj deviatakov vedomosťami ale je veľmi obľúbený a majú ho radi , tak niekde robíš chybu zrejme ty . Ale toto čisto môj názor z môjho pohľadu .

natuska87
11. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl " aj učiteľky jej chvália veci pred ostatnými..." čo dodať.

paulita
11. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl To je blbosť, verím autorke, že to takto môhlo byť. Niečo podobné sme prežívali s dcérou až nakoniec nemala kamaratky (lebo vsetky ju len ohovarali, klamali a diśtancovali sa, boli bez vlastneho nazoru a ľahko boli ovplivnitelne) Museli sme prejsť na inú skolu, kde bola dcéra oblubená medzi žiakmi a najmä ucitelmi. Angazovala sa v mimoskolskych aktivitach suvisiacich so školou. Bola ocenená a toto ju posunilo vpred. Na rozdiel od autorky, neobliekala som svoju dceru nadpriemerne, učíme ju aj istej skromnosti a haloween už vôbec neoslavujeme...

nyusika
11. sep 2023

@paulita len jedna poznámka - Halloween sa neoslavuje. To sa iba ľudia vtedy bavia.

Keď už máte takú šikovnú a múdru dcéru, nech sa za Vás nemusí hanbiť

viestta
11. sep 2023

@paulita oslavujú sa narodeniny a výročie konca vojny. Vianoce, Helloween, Veľká noc, Nanebovzatie Panny Márie.... sa slavia

dadis
11. sep 2023

@paulita ako si vedela, ze ju ohovaraju? mna by to zaujimalo aj u autorky - lebo pise, ze s dievcatami v triede sa normalne hra a oni ju ohovovaraju. Lebo ja osobne nemam ani tucha, ci su moje deti ohovarane (verim, ze su, maloktore dieta nie je) a je mi to asi aj jedno. Nech si hovoria, ak im priamo neublizuju. Ja vlastne ani neviem napisat, ze moje deti su v triede oblubene 🤷‍♀️..to by ma tiez zaujimalo, ako sa na tento fakt da prist.. viem len, ze nemaju problemy so vztahmi v triede, aspon sa mi nikdy nestazovali, len obcas mi pozaluju, koho nemaju v laske a rozpravame sa o dovodoch..

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2023

@paulita Bolo by fajn aj napisat, co mas na mysli tou blbostou. Myslienky zatial citat neviem😉

paulita
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
11. sep 2023

@fotoportret popremyslaj, preco vyznievas trapne😉

paulita
11. sep 2023

@nyusika stačí si vygooogliť čo je halloween
@nyusika

lilka5566
11. sep 2023

Kriste ,iné komentáre 🤦🏽‍♀️
Nevidím v tom žiadne vychvalovanie ani nič podobné. Myslím že deti nemajú radi niekoho kto je "lepší" a uspesnejsi ako oni.A tu na MK to funguje podobne vidím 🤣🤣

paulita
11. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl Predsa to, čo si napísala sama: Len ci ju Ty nevidis az prilis idealne.

dadis
11. sep 2023

@lilka5566 To nie je pravda. Su oblubene uspesne deti, neoblubene uspesne deti, oblubene neuspesne deti a neoblubene neuspesne deti. S uspechom to nema vela spolocneho..vidis to sj medzi uspesnymi ludmi, celebritami - niektori svojimi povahovymi vlastnostami si vedia ziskat velku oblubu a zaroven im nezavidia uspech 🤷‍♀️ skor ide o povahu a spravanie cloveka k inym

dskjhfdlkdjhl
11. sep 2023

@paulita A co je na tom zle? Rodicia zvycajne svoje deti vidia menej objektivne, takze si myslim, ze to nie je ziadna blbost. Len Ty si to zrejme nepochopila uplne spravne😉