Problém prváčika s učiteľkou
Baby potrebujem poradiť a možno získať taký nadhľad. Mám prváka, je to živý chlapec, od začiatku si nesadli s učiteľkou. Má 50rokov a 25 ročnú prax ako učiteľka. Po mesiaci chodenia do školy (malého nosím každý deň do školy ja) ho bola odviezť babka, učiteľka ju stretla a sťažovala sa na syna, že vyrušuje, kričí cez prestávky a píše horšie ako cigánka, hlavne, že za písmo nosil každý deň slniečko niekedy aj s hviezdičkou. Tak som za nou zašla, samozrejme syn nesmie vyrušovať ani kričať ani behať cez prestávky, dohodli sme sa, že mu s manželom dohovoríme a uvidíme ako sa situácia vyvinie. Ale zároveň som ju poprosila aby ho aj ona usmernila a keďže si poznám syna, potrebuje na seba upútať tak vystrája a ešte som ju poprosila, aby ak urobí niečo fajn aby ho pochválila lebo to naňho viac funguje ako krik, ale jasne, že som jej dala za pravdu, že nesmie vystrájať. Vyjadrila sa citujem, že ma dokonalú triedu (23detí) len náš syn jej vystrája. O mesiac sme sa kontaktovali telefonicky, že ako a ona sa vyjadrila, že náš syn je zlý a vychcaný, presne takto mi to povedala do telefónu. Skoro ma vystrelo, poznám si dieťa, viem aký vie byť živý aj v škôlke bol, stačilo ho upozorniť, dať mu úlohu a usmesniť, ale aby bol zlý? a vychcaný? tak to ma dostalo. On by aj posledne dal a keď vidí, že sa niekomu z detí krivdí letí na pomoc aj keď hrozí jemu jedna po papuli. No riešila som to psychologičkou, dala posudok, že je ok len potrebuje čas. Volala som pani učiteľke aby sme sa stretli, lebo ma sama žiadala aby sme sa kontaktovali a jej telefonát znel v zmysle, že čo chceme veď vidíme známky (má samé jednotky, písmo už ukážkové to sme docvičili) a že nemá na nás čas, stretli sme sa vraj je správanie v norme a tým to haslo. Syn mi začal doma vymýšľať, že ho bolí bruško, potom lakeť potom už neviem čo. Vyšlo z neho, že mu pani učiteľka pred deťmi nadáva do klamárov a deti naňho chodia žalovať. Viem, že není svätý a vie aj podpichnúť, ale aby bol vinný za všetko čo sa tam deje? Učiteľka vravela, že ak jej 3 deti povedia, že niečo urobil, povedal, tak im verí, lebo má dokonalú triedu a určite by neklamali. Chcem ho preložiť, nechce ani počuť, určite sa bojí, neviem čo robiť, učiteľku bude mať až do druhého stupňa. Čo sa týka učenia je jeden z najlepších v triede.
.....práca s ľuďmi je tá najťažšia a s deťmi to isté....háčik je v tom,že každý sme iný....práca pedagóga je veľmi náročná a v dnešnej dobe neocenená až tragická....ja som v školstve ešte len 2 roky a neviem si predstaviť robiť to 30 rokov....ja nevidím ani tak chybu v deťoch ako v rodičoch.....kedy rodičia dali viac právomoci učiteľom a výchovavatelom a viedli deti rešpektu k dospelým tak to by ináč vyzeralo...pedagóg s 25 ročnou praxou povie,že take nevychovane a drzé deti ako dnes tú neboli a že to bude len horšie....ja tvrdím že dieťa je vizitka svojich rodičov a deti prichádzaju do školy nevychovane a od pedagogov chcu all inclusive....aby bolo dieťa najedene,naučené,vyhrate a vychované....aby doma neotravovalo....smutná doba.....v škole trávi dieťa čas od 6.30 až do 17.00 a 9pedagóg nemôže ani zvýšiť hlas,ani uzemnit dieťa akoukoľvek formou lebo to poškodeni jeho psychiku🙂 preto skáču deti po hlave učiteľom lebo učiteľ nič neznamená a rodič len sa chodí sťažovať na somariny a brániť svoje úprimne dieťa ktoré určite neklame a len jemu všetci ubližujú.....povedzme si pravdu najlepší učiteľ a vychovávateľka je tá ktorá sa ryje do zadku rodičom a deťom....tie čo povedia pravdu o vašom nevystatom faganovi....nie sú hodný byť pedagógovia.....úprimne v kabinete každá učiteľka a vychovávateľka nadáva na detiska a ich nedotknutelnych rodičov a také nadávky jak pijak v krčme.....lebo tak to je 🙂 a keď tú istú kolegyňu vidíte ako sa rozpravä s rodičom tak hnedý nos má od toho jak sa pcha do zadku ...čistá faloš a pretvarka..... 😅 .....a ten čo povie pravdu z mosta do prosta ...rodičia nemajú radi ...lebo vraj sedí na dieťati....nikto nechce počuťpravdu....realita 🤐
@juliakocka žiaľ veľmi sa mýliš
@juliakocka Cim skor to v skolstve zabalis, tym lepsie pre teba aj pre deti.
@jakubik a v čom sa velmi mýli? V tom ze niektore deti su dnes vazne hrozné? Nemaju uctu a rešpekt ani pred vlastnými rodičmi a kývu s nimi...nieto ešte pred učitelkou. Ano - musime sa strkat do riti vám rodičom lebo ako nahle niečo nie je podla predstáv rodičov tak pišu maily a chodia sa stažovat riaditelke. ALe ako nahle učitelka pripravi dieta na prijimačky, na olympijadu tak to nikto nepride pochvalit ku riaditelke, ze dieta je uspešny riešitel alebo uspečšný uchadzač - to je normalne. Našťastie čest vynimkám stale sa najde dost normálnych rodičov, ktorý objektívne vidia svoje dieta. Na druhej strane tvrdim, ze učitel nemoze v dietati vidiet len problém - musi v nom hladat aj to dobré. Aspon to je moja filozofia, asi som mala malo ,,zlých,,detí.
@juliakocka presne tak - rodič chce aby si zo školy/školky vyzdvihol ,,dieta v pyzame,, a on ho da len do postele. V školke zase chceli aby sme detom zuby umyvali - 25 deti v triede, same si to umyt neumyju len pošuchaju, ale ved aj to sa rata...mokre, upatlane od pasty lebo to človek nema ako ustriehnut ked je sam. ROzčulovali sa ze prečo 3 -4 ročne ,,nemaju ponuku kruzkov,,? To ze deti sa nevedia obliect, umyt, samostatne najest, zbalit si veci do batoha....no škoda reči to je na roman zažitkov....hlavne ze 99% povie ze ,,oni by to v zivote nerobili,, ale mudry su jak rádio...
@sardinka335 @juliakocka Úplne s vami súhlasím. Konečne niekto napísal, ako chodí na školách. Česť výnimkám.
@juliakocka no áno...vitajme v svete konzumu, peňazí a trhovej ekonomiky, v ktorej sa učitelia musia pchať rodičom do zadku, aby ich škola finančne prežila a aby prežili rodičia spolu s deťmi, tak tí rodičia sa idú ustresovať k civilizačným chorobám, aby neprišili o prácu, aby zvládali platiť hypotéku a logicky sa tento stres a to napätie prenáša aj na potomkov, z ktorých veľké percento trpí rôznymi diagnózami a keďže matka nemá čas, alebo energiu, alebo ani jedno, tak jedia kopec hovadín, z ktorý majú tých diagnóz ešte viac, sú nadopované cukrom a sacharidmi z čipsov a energeťákov, ktoré si kupujú na desiatu a následne sú hyperaktívni a drzí, zavesení na mobiloch a tabletoch nevediac ako vyzerá dub, buk a trebárs aj živá krava...a takto pekne dokolečka dokola. Áno, deti vypovedajú o tom, akí sú rodičia, ale aj o tom, aká je doba. Je čoraz ťažšie ostať normálny v tomto svete, kde je polovica vecí na hlavu. A paradoxne je x ľudí, ktorí si pochvaľujú ako im je dobre v tej nadnárodnej firme, ako si zarobia a akú peknú klietku si zakúpili ani nie tak ďaleko od centra nášho najhlavnejšieho mesta 🙂
@celasapremenim ....si primitivnejsia ako opica nebudem sa s tebou bavit presne take poruchy ako si ty robia ucittelom problemy a ich deti sa nevedia vpratat do kože....sa uvedom
@jakubik ....robíš v škole že vieš ako je to medzi učiteľmi o čom sa bavia...alebo?...mne je ľúto tých dobrých rodičov a dobrých detí
@jhalena nesúď ak nepoznáš situáciu...ja som len skonštatovala to čo vidím na vlastné oči každý deň
@alaguema Skoly velmi zle ponali trhovu ekonomiku. Miesto toho aby superili v tom ake vysledky dosahuju, ponukali specializovane triedy, nieco naviac co ina skola neponuka, polavuju v tom co vyzaduju od ziakov. Samotne skoly zrujnovali kvalitne stredne skolstvo. Na gymnazia beru ziakov, ktori predtym sli na ucnovky a ucnovky takych, ktori prisli z pomocnej skoly a jednoducho nemaju na to aby dostudovali a skoly sa ich silou mocou snazia udrzat. A tak sa to dalej vezie aj na vysoke skolstvo.
@juliakocka ako ti tu napísali žienky, nesúď ak nepoznáš situáciu, chvalabohu sa nájdu aj normálne pedagogičky, chvalabohu je ich ešte dostatok, ale žiaľ tie, ktoré by sa nemali k deťom ani priblížiť, žiaľ aj tie sú pedagogičkami a veľká veľká škoda, že nie je zákon, ktorý by tieto "pedagogičky" čo najskôr dostal zo školstva
@jakubik what???nechapem prispevku
@juliakocka Nesudila som, reagujem na tvoju deziluziu.
@jhalena ....neviem prečo deziluzia...tak to je vidím to zažívam to...ja patrím k tým ktorý ak majú problém riešia ho hneď s rodičom s dieťaťom na rovinu....nemám rada pretvárky a preto ma rozčuľuje prístup niektorých pedagógov k rodičom...samozrejme povedať s citom ale problém treba riešiť ak záleži na dieťaťi....niektore kolegyne nechavaju veci len tak že šak čo oni to 4 roky vydržia a rodič celý život musí byť s daným dieťaťom...a to nieje riešenie, nesnažia sa nájsť nič čo by dieťaťu pomohlo...to je smutné... a by si sa čudovala ake sú tie učiteľky užasne, lebo šak všetko zvladaju a nemaju problem s detmi a pritom oni ich majú na háku....
@juliakocka vsak dobre, ked ty tak vidis realitu na svojej skole... ale myslim ze v tomto pripade obrazne places na nespravnom hrobe 🙄 🙄
v pripade jakubik, neslo o rozmaznaneho nevychovaneho spratka, ktoreho arogantne brania nafukani a nevenujuci sa rodicia, nehovorim ze taki nie su.
tu vsak islo o nieco ine, o neprofesionalny pristup ucitelk,y ktory zasiel tak daleko, ze rodic bol nuteny prelozit dieta na inu skolu, kde je spokojne a su s nim spokojni aj ucitelia... a nebude to len preto ze su "lahostajni" a dufaju ze s nim 4 roky preziju...
@jhalena áno, ale toto nie je iba problém slovenských škôl. Chyba je v systéme ako takom. To je pointa môjho príspevku. Ťažko sa dá čakať, že v rámci nejakého systému, bude jeho jedna časť fungovať protichodne. To nie je len problém škôl a ich poňatia trhovej ekonomiky. Je to problém trhovej ekonomiky ako takej. Len treba priznať, že keď sme tu pred x rokmi štrgnali kľúčmi na námestí, tak sme čakali niečo celkom iné, než čo tu máme. To, čo teraz sledujeme na našich školách, sa dialo na západe pred 15 rokmi. Videla som to tam vtedy na vlastné oči. Žiadny rešpekt, násilie voči učiteľom, neprosperujúce decká, napriek tomu neopakovanie ročníka - lebo veď to by znamenalo priznať zlyhanie, neúspech, to sa nenosí, to nezapadá, radšej urobme veci na oko, nechajme prejsť a bude pokoj. Napokon...pre každú vládu je sprostý národ - dobrý národ.
@juliakocka veľmi dobre rozumieš
@juliakocka pozri len ako sa vyjadruješ a si pedagóg, zmýlila si si povolanie
@juliakocka tie riešenia musi chciet v prvom rade rodič.
Skola je v prvom rade VZDELÁVACIA inštitucia a az potom výchovná, aj ked to ide viac menej ruka v ruke. JA ak učim nejaky predmet,neviem vymyslim si dejepis....tak nie je ani v mojej kompetencii riešiť ziaka s neviem ADHD kedze nie som ani kvalifikovana poskytovat nejaku odbornu pomoc. Ja mozem len usmernit ze čo asi, ako asi...ale konkretne riešenia musi podniknut sám rodič. A nie čakat, ze všetko vyrieši učitel. Ten moze ziakovi davat neviem špeciálne ulohy navyše aby sa na hodine napr. nenudil, moze povzbudit, hladat to dobré čo v ziakovi je a to komunikovat rodičom. Ale problém má riešiť v prvom rade rodič! Na to su špec. ped poradne, školsky psycholog, vychovny poradca.
Takze ja sa niektorým kolegyniam ani nečudujem, ze pridu po svoj ,,strop,, čo su schopne a ochotne urobit a potom proste to nechaju tak. Jednak maju zviazane ruky lebo nemaju ziadne pravomoci a vo vysledku ani ziadne kompetencie. Ale ,,žrať si nervy,, to maju...pokial rodič nespolupracuje, tak to uplne a 100% chapem. Lebo tu aby bol učitel nie dobrý ako pedagog, ze naučí, ale aj psycholog, terapeut, špeciálny pedagog, mediator..
Ja by som ho určite preložila do inej triedy, inak sa to s nim bude ťahať celých 9rokov. A bude chodit s odporom do školy. My sme tiez chceli syna niekoľko krát prehodiť,kvoli učiteľke. Ale riaditeľka nás vždy prehovorila. Pohovori si s učiteľkou a že to bude ok. nebolo to ok, učiteľka si na synovi vyvíjala zlost ešte viac a pred spolužiakmi sa mu smiala že žaluje rodičom a samozrejme sedela na nom. teraz je už syn na strednej,ale keď bol deviatakov tak vravel,ze sme ho mali prehodiť,ze sa teší keď stej skoly vypadne. Že sú tam všetci citujem"vymlety" .
@jakubik ty si úplne vedľa ale nechajme to tak ...som veľmi dobrá v svojej práci a som na to hrdá a moje 30 deti ma milujú a to je spätná väzba....nie matky ktoré sa nudia a útočia na ľudí...PEACE
@juliakocka no ale si dajak zmenila retoriku 😉 predtym si hovorila ze mas v skole nevystatych faganov a teraz to je 30 milujucich deti 😀
@jolinka nauč sa čítať drahá...to som nenapísala
@juliakocka ty si učiteľka?

Kočky ak niektoré máte takýto problém, ja môžem za nás len a len odporučiť čo najskôr preložiť