ahojte mamičky, píšem Vám pretože viem že tu je kopec skúsených mamičiek. Trápime sa s dcérkou prváčkou. Akurát som prišla zo školky, kde si má triedna učiteľka zavolala. kde riešila so mnou problém dcéry s písaním diktátu a čítaním.
Proste včera písali diktát, diktovala im vety a slová, no dcéra sa pri prvom slove zasekla pomýlila sa a kým dopísala tak už nevedela pokračovať ďalej. Písmenka jej idú ako ktoré, niektoré krásne, niektoré je to problém, ale mala som pocit že sa do toho dostáva len pomalšie. Ako viem, že je pomalšia ale učiteľka mi naznačila či nemá náhodou dyslexiu a dysgrafiu. Neviem nechápem či to môže takto usúdiť po mesiaci a pol čo chodia do školy.
V angličtine ju pochválila, je šikovná, snaží sa, hlási sa a vraj je jedna z najlepších, na hudobnej si pesničky zapamätá, básničky tiež, výtvarná jej ide, je pozorná, nevyrušuje. ale vraj má problém preísť mozočkom čo ona rozpráva aby to preniesla do písania. Viete mi poradiť? nechcem ju deptať nejakými špeciálnymi testami ale zase si hovorím čím skôr to učiteľka posúdila tak aby som to riešila aby sa zbytočne netrápila, ak tam je problém.
viem minulý rok som sa jej málo venovala, bola som tehotná, viac v nemocnici ako doma, teraz si to beriem za vinu, mam doma 4 mesačné bábo je to makačka, ale chcem to zvlátnuť, nepotrebujem aby dcéra bola jednotkárka, teraz tu sedím s plačom a píšem. Fakt neviem či potrebujem pozbudivé slová, že spoločným trénovaním to spolu zvládneme alebo fakt sa mám vybrať na testovanie.
My teraz len končíme prípravné obdobie. A tu už diktát??? Písmenkový ešte ok, ale vety???!!! Neexistuje. P. uč. by si mala naštudovať štátny vzdelávací program.
Syn je prvak a ešte žiadne písmeno sa neucili.
Mám aktuálne prváka, jediné čo robia je, že píšu dookola A a M.. to sa učia čítať a spájať.. neviem si predstaviť že by od neho niekto chcel aby písal diktát a ešte usudzoval nejaké problémy
Obavam sa, ze toto nie je realna tema. Ani jeden slabikar, a to ich je na vyber na Slovensku niekolko, este v oktobri nepise slova a vety v diktate...kdeze, deti spajaju prve slabiky.
Akoze u nas bol v prvom ročníku covid obdobie, takze sme sa ucili viac doma ale diktát v prvom ročníku v oktobri si neviem predstavit. Ale ucitelia maju ist podla nejakych osnov. Tam by to malo byt napisane, napr. nam ucitelka povedala na rodičku, ze tento rok musi byt 10 diktátov, Cize kazdy pol rok 5. Ale to su stvrtaci. Takze nejake take osnovy maju byt aj pre prvakou. Skus sa popytat mamičiek vo vedľajšej triede, ci pisu tiez. Podla mna je problem ucitelka a nema spravny pristup. Keby som prvaka učila este 3 hodiny po skole asi by som mu celu skolu znechutila. Aj keby mala mala nejaku dys co je v poriadku a ziadna tragédia sa nekona, takyto nápor učenia je nežiadúci pre ziadne dieta. Testovanie malej by som dala urobit a obuchala by som jej to o hlavu a ziadala vymenit za inu triedu.
Myslím že to hodnotí veľmi skoro, pri mojej staršej som tiež počúvala nonstop že treba chodiť k logopedovi lebo nič nehovorí, a pritom ona je len veľmi hanblivá, najprv si musí získať dôveru až potom začne hovoriť, písať písala krásne, úlohy čo im dávala tiež robila, tak sme nakoniec išli k logopedicke, a po roku zhodnotila, že je len hanblivá, testy urobila lepšie ako 11 ročný a to mala 5 rokov ( žijeme v zahraničí tu sa do školy chodí od 4 rokov), takže na také hodnotenie je podľa mňa skoro, uč sa s ňou doma ďalej, ono sa to zlepší, možno je to len stresom, vieš ešte len nastúpila a už od nej chcú neviem čo, tiež by som sa stresovala
Fiha, pisali diktat? Mam syna prvaka, do skoly nastupil, aj ked sa narodil v septembri, ale kedze urobil psychologicke testy, vzali ho. Diktat este nepisali, aj ked take vety, ako si tam potom poslala uz "citaju". Zatial to maju slabikovat, aby si uvedmili slabiky slov. Syn ma zatial dve znamky a to z nejakeho spajania slabik s obrázkami a pod a z citania slabik. Na písanie diktatu je skoro. Mkzno tak mozu pisat ake pismeno je na zaciatku slova, ci ho rozpoznaju a to je tak vsetko . Oni len teraz zacali pisat pisane A zajtra maju M.
Tiez sme ale písali ulohy aj 2hod zo zaciatku, lebo mali vela písania hlavne, ciary, cislice ... a to strasne vela casu zabralo. Teraz uz nemaju toho tolko chvalabohu.
Ten diktat pisali prvy krat? Ak ano, je to uplne normalne, nebola na to pripravena. Treba jej aj doma davat, my sme od prveho pismenka trenovali doma diktaty, aj ked som dala napisat len male pisane a, velke pisane á a podobne. A postupne som pridavala pismena, slabiky, slova. Oni este nepouzivaju pismo ako my, takze zaklad je pisat. A je uplne ine pisat podla predlohy, z hlavy a ine prepisovat z tlaceneho na pisane. Neviem, co sa doma ucite 3 hodiny, potom toho asi fakt v skole nestihne vela. To tempo nedokazem takto z toho, co pises odhadnut, sudim iba podla toho, ze kolko vam to trva doma. A z toho b som sa priklonila k tomu, ze moze byt pomalsia.
@palicka velmi sa mylis, Slabikar Lipka, preberu a,m a hned sa pisu slabiky, ma, mama, potom e - Ema, mame, dokonca sme mali uz aj vetu s dokreslenym zvyskom napr. Mama ma (obrazok).
Určite by som ešte nestresovala. Môže jej to ísť pomalšie, môže sa len zľaknúť že to nestihne alebo to nebude dokonalé. Treba pracovať s ňou a trpezlivo sa učiť. Mám dcérku s dylexiou a natrápili sme sa. Väčšina CPPcčiek robí testy na dyslexiu najskôr na konci druhého ročníka.
Ved je este len oktober a uz robi taketo zavery? Trenujte primerane doma pisanie. Diktuj jej pismena,lahsie vety. Len sa do toho potrebuje dostat. Podla mna je este skoro na diagnostikovanie akychkolvek poruch. Mozno tak po polroku,ale ved este ledva zacali s pismenkami,tak ako uz mozu pisat cele vety.
@senta_sofia je oktober. Poradie pismen ma podobne aj Nezabudka. Tiez za a nasleduje m a deti pisu slabiky. Podla metodickeho postupu deti pisu slabiky, citaju malovane citanie. Ale aby v diktate pisali vety po tom, co preberu 2 pismena som este nepocula... este raz, v diktate!
@palicka napisala si, ze ziaden Slabikar v oktobri nepise slova a vety v diktate. Slabikar neurcuje, ci ucitel da diktat na pismena alebo slabiky a ja som ti dala priklad na vetu z dvoch pismen. Co hovori metodicky pokyn, je vec druha.
To to dako nesedí ako im môže diktovať na diktate veti.
Veď nemajú ešte zvládnutú celú abecedu .
Naprv sa dieťa učí písmenká písať potom spájať dva písmenká spolu pri písaní potom slovo až potom vetu
Naši v takomto čase písali diktat v štýle. "Veľké písané A, malé písané e" a nie vety aj keď by boli len z písmen co poznajú ,je to priskoro.
Nasi uz pisu diktaty 3 -ti tyzden. Tiez sa mi nepaci to tempo. Deti ledva stihaju. Som zvedava ak to takto pojde dalej ako to bude trieda zvladat….
Aj ja som mala s prváčkov taký istý problém,aj problém učiteľkou stále mala veľké nároky na moju dcéru preto navštevujeme psychiatra keďže nezvládla situáciu ktorej sa ocitla[úmrtie jej babky ,nové prostredie,nový spolužiaci,povinnosti a hlavne učiteľka] už v septembri mi vravela že dcéra nič nevie ,ona prepadne,kvôli nej nestíhajú a podobne keci .Ja tehotná, tiež som sa z úmrtia spamätala plus ďalšie dieťa predskolak no hrôza.Ale som sa nedala a šla som sama malú zahlásil do centra na všetky testy aké mali a po 5 hodinách sa prišlo, že dcéra všetko ovláda ,že dokonca lepšie ako iný prvák.Zistili jej ADHD hyperaktivitu ,emočne nestabilná nezvláda dobre stresové situácie ,porucha pozornosti a ďalšie.Teraz je druháčka a je super ,síce triedna sa snaží vŕtať ale nemôže keďže je integrovaná a má samé 1 .ale nie zásluhou učiteľky ale moja ,lebo vyučujem ju ja doma. Sama mi to triedna kázala ,že ona nemá čas sa jej venovať tak ju učte.Aby ste nepovedali ale mala som pláne ju dat inde ale nemala som.ju dat kde vsetky školi sú plné a po ďalšie nestíhala by som nosiť jedno dieťa na jeden koniec a druhé zase na druhé a plus novorodenec.Teraz je super je znova šťastné a usmievave dievčatko .Stačí sa jej venovať aj keď to je náročné ale nájdete systém aj ja som musela .Len stojte pri dcérke a podporte ju ,že to spolu zvládnete a bude poriadku ak vidíte alebo cítite, že je trosku pomalšia alebo podobne choďte do toho.centra pomôže to určite ako nám .Nech sa darí
@anjelicek26 veľká pravda čo píšete.
Žiaden strach...celý 1. ročník je nato, aby sa dieťa naučilo čítať, písať, počítať...každé dieťa je iné. Dieťa treba povzbudzovať, pomôcť, aby to zvládlo v rámci svojich možností a schopností. Diktáty sa v 1. roč. neznámkujú, len na konci školského roka jeden kontrolný diktát. Samozrejme, treba pravidelne precvičovať . Ja som to s mojimi prvákmi precvičovala väčšinou spoločne /1 pri tabuli, ostatní do zošitov/ Hlavne neurobiť z diktátov strašiaka. Slovenský jazyk nie sú len diktáty! Uvidíte, že to všetko Vaša dcéra aj s Vašou pomocou, zvládne.