Problémový prváčik

ada22222
9. jún 2015

Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou o skúsenosti, prípadne riešenia. Syn (7) konči prvú triedu. Jeho správanie v škole je jedna velká katastrofa. Do terajšej školy chodí od decembra 2014, prehlasovali sme mu školu kvoli bydlisku. V "prvej" škole nemal žiadne problémy so správaním, aj učenie mu šlo celkom dobre. Ale odkedy chodí do tejto školy, je to poznámka na poznámke. Učenie mu sice ide, ale jeho správanie je hroza. Je nepozorný, nesústredený a hlavne...bije deti. Keď sa ho ja alebo pani učitelka opýtame prečo to robí, povie len že nevie a tvári sa, ako keby si ani neuvedomoval, že niečo spravil. Napríklad včera udrel dievča z vedlajšej triedy a vyhodil jej pero z okna. Dokonca mi pani učitelka povedala, že v triede nieje ani jedno dieta, ktoré by od mojho syna nemalo nejké poranenie. Som s nervami v koncoch, nezvládam to psychicky, každý deň sa bojím, čo ma zase čaká, keď pojdem po neho do školy. Stále len samé sťažnosti. Pani učitelka mi povedala, že jeho správanie v škole je celkovo nevhodné, ale viac mi k tomu nepovedala. Dokonca ma pred školou zastavujú rodičia jeho spolužaikov a sťažujú sa...úplne ich chápem. Ale čo mám robiť ? Doma taký nieje, ani nikdy taký nebol ! V školke ani v tej prvej škole takéto problémy vobec neboli a ani vo sne by ma nenapadlo, že dokáže byť takýto zlý. On v podstate totiž není zlý. Je milý a citlivý. Preto toto jeho chovanie vobec nechápem. U psychologa sme samozrejme boli, ale dokopy nám zatial nič nepovedal, máme prísť za 2 týždne znovu. Bojím sa o syna, bojím sa že z neho vyrastie nejaký zločinec, nechápem čo sa s ním deje... Prosím, čo by ste robili vy na mojom mieste ? Už som vyskúšala snáď všetko. Nepomáhajú zákazy, vyhrožovanie, nejde to po dobrom ani po zlom, nejde to s ním nijako. Na všetko má odpoveď " neviem" , alebo "ja som to neurobil". Okrem tohoto jeho vyčíňania v škole riešime aj ďalšie jeho problémy, například jeho hyperaktivitu a to, že má problémy s rečou. Stále šaškuje a robí grimasy, úplne pre všetko sa rozplače (aj keď to nieje niekedy plač, ale proste sa mazní), je hrozne úzkostlivý, vonku sa od neho nemožem vzdialiť ani na meter, aby nezačal hystericky kričať "maminkaa". Nikdy neutrpel žiadnu traumu, nikdy sa mu nestalo nič zlé, kvoli čomu by mohlo mať takýto strach a podobne. Kvoli tomu jako sa správa nemá ani moc kamarátov. Lepšie povedané, nemá žiadnych kamarátov, len dve kamarádky. Jedna je z jeho triedy, má ju velmi rád a druhú už nevída, pretože sa odsťahovali do zahraničia. Prosí, napíšte mi vaše názory, prípadne skúsenosti, budem rada za každú odpoveď. Ďakujem. 😔

ada22222
autor
10. jún 2015

Jednoznačne som toho názoru, že syna musí niekto provokovať. Či už slovne, alebo gestami. Budeme teraz pracovať hlavne na tom, aby sa naučil ovládať a aby nereagoval udrením. Dúfam, že to zvládneme cez prázdniny, lebo ak máme toto zažívať aj v ďalšom ročníku, už to asi psychicky nezvládnem ani ja, ani on. Škoda, že na našich školách ešte nefunguje to, čo na niektorých áno, a to online monitorovanie celého vzučovania vráatane prestávok. (že například deti, ktoré sú choré a marodia sú vlastne na vyučku online, viete čo myslím 🙂 ). To by som mala aspoň ako taký dohlad a videla by som, čo sa v triede deje. Bohužial nič také u nás nemáme.

ada22222
autor
10. jún 2015

Včera som mala debatu aj s manželom. On je od rána do večera v práci a nemá moc prehlad o tom, čo sa deje. jeho riešenie je to, že syn avykričí a niečo mu zakáže a to je všetko. Je názoru, že syn nepotrebuje ani psychologa, že mu třeba len dať cez zadok a hotovo. Keď som mu včera vravela o týchto všetkých problémoch v škole, jeho odpoveď bola, že všetci zveličujú Lenže on neni so synom tak často jako ja, nevidí jeho správanie, nikdy nemal debatu s učitelkou ako mávam ja pomaly každý deň, nikdy sa ani nezaujím o to, jako sa synovi v škole darí. už 4 mesiace sa ma ani len neopýtal, ako sa malý učí. ( Nemáme žiacku knižku, len školu online a on nevie ani prihlasovacie udaje, nikdy nemal ani záujem sa tam pozret, prečítať si poznámky a podobne. Ide o to, že na toto všetko som sama, ani moj chlap nechápe, že syn má problémy a preto je to pre mňa psychicky ešte ťahšie. ☹

ada22222
autor
10. jún 2015

A ešte jedna vec. So synom som sa rozprávala ohladom športu a povedal, že by ho bavilo behanie, nakonec sa rozhodol pre fudbal. Takže začínam hladať krúžok a dúfam, že ho to bude baviť 🙂

miselkawm
10. jún 2015

@ada22222 ano, z toho co pises si myslim, ze je ta povaha lahko provokatelna a mozno je aj sikanovany a preto reaguje takymito vybuchmi. Kazda agresia vychadza s frustracie. Preto je aj taky uzkostlivy na teba. Hlada u teba bezpecie. Myslim, ze trestami ho tvoj muz este viacej depta a nic tym nevyriesi. Mozte ucit syna ako na poznamky provokovatelov jednoducho slovne odfrknut, otocit sa a odist. Niektore deti sa ucia sebakontrole az v 9 roku. Vsetko zavisi od vyspelosti. Urcite to preberte so psychologickou. Mozno by aj preklad do inej skoly pomohol ak by ste mali moznost. Drzim vam palce aby ste si uz coskoro obaja mohli vydychnut

ada22222
autor
11. jún 2015

Dievčatá, ešte prosím názor na toto: Včera mi syn len tak medzi rečou povedal, že keď písali v pondelok koncoročnú prácu z matematiky, učitelka ho posadila na chodbu. 😕 A druhá vec... Dozvedela som sa , že mamina niektorej synovej spolužiačky bola v škole a mala debatu s mojim synom. Vobec sa mi to nepáči a nepríde mi úplne správne, aby chodili po synovi húkať cudzí ludia a navyše bez mojho vedomia. Keď je nejaký problém a niekto chce rozprávať s mojim dieťatom, nemala by som prinajmenšom s tým aspoň súhlasiť ? Čo si o tom myslíte ?? Neviem si ani predsatviť, ako sa musel syn cítiť pred spolužiakmi, keď ho učitelka ponížila tým, že mu vyniesla stol a stoličku na chodbu a bol tam sám. Nehovoriac o tom, že tam bol bez dozoru ! Má problém začleniť sa medzi spolužiakov, nakolko bol "hodený" do už zabehnutého kolektívu. A týmto mu to učitelka vobec neulahčuje. Má na takéto niečo učitelka nárok ?? Mne osobne to nepripadá byť v poriadku.. 🤐

cairka
11. jún 2015

@ada22222 , tak toto je hodne cez čiaru s tou písomkou..asi by som už klopkala na dvere riaditeľke.

To s tým rodičom, to máš ťažko, nie je to správne, ale viem si predstaviť, že pri opakovanom konflikte by som sa tiež porozprávala s daným jedincom. Nie je mi prirodzené húkať na cudzie deti, takže by to nebolo nič agresívne, ale aby vedel, že viem a budem sledovať, či sa stav mení ...

ada22222
autor
11. jún 2015

A len taká poznámočka 🙂 Ako som písala, nedávno sa stalo to, že syn vyhodil spolužiačke pero z okna. Učitelka nám kázala kúpiť nové a nebolo to zrovna to najlacnejšie, bolo to Stabilo za 6eur. A moja otázka znie 🙂 Aký bol problém proste poslať syna, nech ide vonku po to pero, ktoré vyhodil ? Vyhodil ho z prvého poschodia do trávy. Určite sa nemohlo nijak poškodiť..

ada22222
autor
11. jún 2015

@cairka to ano, tiež by som možno zašla za niekym, kto ubližuje mojmu synovi. Ale určite nie bez vedomia matky toho dieťaťa a minimálne mi mohla učitelka povedať, že má niekto záujem sa so synom rozprávať, nech o tom aspoň viem. Toto som sa dozvedela len na ihrisku od jednej synovej spolužiačky a syn mi to potvrdil, Učitelka mi do teraz o tom ani nepovedala..

sviezost
11. jún 2015

Je to tazke zaclenit sa ked je zabehnuty kolektyv vjem to podla mojho syna tiez sme sa prestahovali a isiel do zabehnuteho kolektyvu len to bolo skvolke. On deti nebyl nel robyl grimasy a blbosti aby si ho deti vsimli nemal kamaratov tak sa hral sam. 2 polrok uz to bolo lepsie. Pre dieta je to zmena treba ho podporit rozpravat sa snim ci si nasiel tam aspon jedneho kamarata mozno vam povie viac co sa mu tam paci a co nie. Ale aj ucitelky by mali mat trpezlivost a porozpravat sa snim a nie to riesit ze dieta dat za dvere ako potom ho maju priat tie deti ked sa ucitelka takto sprava. 😒

ada22222
autor
11. jún 2015

@sviezost Syn už tam nejakých kamarátov má, ale je ich možno tak 5. Snaží sa začleniť a my ho v tom podporujeme. Len ak mu učitelka takto podráža nohy... Pýtala som sa ho, prečo vlastne musel íst na chodbu. Povedal, že keď začínali písať tú písomku, tak učitelka len povedala, že tam sa bude mocť lepšie sústrediť a hneď mu začala prenášať lavicu. Zavrela dvere a vyzdvihla ho odtial až po písomke, ktorú písali celú hodinu. Syn mi doma kvoli tomu včera plakal, pretože dnes majú písať test zo slovenčiny a bojí sa, že ho zase učitelka vzženie na chodbu. Deti sa mu vraj smiali. Ako som písala, syn má aj dosť úskostlivé stavy a bojí sa byť sám. Takže keď ho učitelka zavrela na chodbu, vraj tam plakal a polovinu písomky ani nespravil. Ani sa nedivím, musel byť v poriadnom strese. 😔

janickacrazy
11. jún 2015

@ada22222 Prosím ťa, určite to rieš s riaditeľkou, ved to ozaj nie je normálne, aby tvojho syna počas písomky dala učiteľka na chodbu, to čo sú za sposoby? Ona je zanho zodpovedná očas vyučovania, čo keby ušiel alebo by sa mu niečo stalo? Ja by som ho určite dala na inú školu, s touto učiteľkou mu asi nikdy nebude dobre, ved sama vidíš aký má k nemu prístup. Otrasné.

miselkawm
11. jún 2015

Tak co sa ucitelky tyka, myslim si, ze ako zdrava autorita skoncila v ociach tvojho syna. Coskoro sa nabalia aj problemy s ucenim lebo pre taku ucitelku sa tvoj syn nebude chciet ani snazit ani ju respektovat.
Ja by som fakt riesila inu skolu na tvojom mieste.

ada22222
autor
11. jún 2015

@janickacrazy Dnes si o tom prehovorím s učitelkou a uvidím, aké mi dá vysvetlenie. Som priparavená už aj zájsť za riaditelom, pretože už velakrát sa mi nezdal prístup učitelky v poriadku. čo keby sa na tej chodbe synovi niečo stalo ? Čo keby napríklad spadol zo schodov alebo by ušiel ?? To už aby som sa o neho začala aj báť keď je v škole ....

ada22222
autor
11. jún 2015

@miselkawm No moc velkú autoritu tá učitelka asi nemá. Nielen že je to mladá 29 ročná slečna, ktorá učí prvý rok, ale deTom povedala, aby ju volali krsným menom. Aj keď im kontroluje domáce úlohy a má sa podpísať, napíše Iveta. A ja som sa divila, prečo syn nehovorí pani učitelka, ale "Ivetka". 🤐

ada22222
autor
11. jún 2015

A to idú nabudúci týžden na koncoročný výlet , na vyhliadkovú vežu, pešo cez pol mesta. Keď učitelka nezvláda deti ani v triede, neviem, či tam syna nakoniec aj pustím. On zvykne behať a šaškovať a už teraz mám husiu kožu z toho, že učitelka pojde s 20 deťmi na nejakú staú vežu, ktorá má len mini zábradlie.. 😕

ada22222
autor
11. jún 2015

@miselkawm Syn už raz prestupoval (kvoli bydlisku) na inú školu, preto som ho už nechcela preraďovať zase na inú škol. Ale áno...začala som už rozmýšlať aj nad tým. Pretože keď bol prvý polrok na tej prvej škole, takéto problémy neexistovali, začalo to až odked chodí do terajšej školy. Jediné čo ma mrzí je to, že syn ma v triede moc dobrú kamarádku, s kterou si vraj slúbili, že budú spolu navždy 😀 😖

yidaky
11. jún 2015

@ada22222 Ach jaj, takže toto je už podľa mňa riadne cez čiaru....nemá čo robiť na chodbe bez dozoru a nie ešte písať koncoročnú písomku. Nehovoriac o tom, že to úplne ovplyvní aj jeho sústredenie a výsledok. Tak toto by som už riešila aj ja veru. 😠

miselkawm
11. jún 2015

To ci ju mozu oslovovat krstnym menom, nema s autoritou nic spolocne. Kto nema k dietatu vztah, nema autoritu, cize dieta nechce byt pre takeho dospelaka dobre. Takze aj u vas doma nech sa manzel snazi najst si k synovi cestu.

lucysl
11. jún 2015

@ada22222 no to s tou písomkou rozhodne nie je v poriadku! Na to jej vysvetlenie som teda zvedavá aj ja. A to s tým krstným menom ani nekomentujem, podľa mňa, to tak niekde do centra voľného času patrí, má si ich dôveru získať úplne inak, ako takýmto prvoplánovým nápadom. Teraz sú prváčikovia, nech si Iveta počká, čo jej budú vystrájať s v takom 4. ročníku!

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cailinevelyn
11. jún 2015

ahoj, necitala som vsetko, ale toto mi pride ako cele zle - ucitelka namiesto toho, aby pomohla v patrani potom, "preco" zvoli jednoduchsiu cestu, a to "dat dieta prec, mimo" - lenze takto sa problem bude stupnovat a o vyrieseni vobec nehovorim - a nepomohla by ina trieda? nemusi to byt hned ina skola.
Aj 6 rocne dieta ma svoj nazor, tak ked uz ho chcela dat na chodbu, tak to mala aj so 6 rocnym dietatom najskor odkomunikovat (hlavne ak ten pravy dovod malo naozaj sustredit) a myslim, ze po spravnom rozhovore, by nikto nemusel na tu chodbu ist...
pisomku postavit ako vyzvu pre dieta - deti su sutazive, preco ho nejako nemotivovala? p. ucitelka sa asi v povolani este len hlada - chapem, vsetci sme boli mladi a nejako zacinali, ale toto moze mat pre dieta nasledky na cely zivot - uz v 6 rokoch dostat zafixovane, ze ho vylucuju z kolektivu a prave v klucovych momentoch, no cele zle.
a odporucam pohladat inu psychologicku, tu, ktoru ste mali, zrejme nie je prave OK prave pre Tvoj problem.

A potom je na zamyslenie - ak je dieta podla psychologa v poriadku, a konfiktne situacie su iba v skole, tak problem bude asi iba v skole a zo strany deti alebo ucitelov...
a nemoze len na seba takto putat pozornost? mozno sa citi prehliadany a momentalne asi uz aj vylucovany z kolektivu.. och a to prave ucitelkou!!! zle.

ada22222
autor
11. jún 2015

@miselkawm ale práveže má. Pretože syn ju bere jako nejakú staršiu spolužaičku s ktorou si normálne tyká a deti sa s tou učitelkou celkovo bavia ako so sebe rovnou. Myslím si, že autorita je aj o tom, žeby mali deti vedieť, že učitelka je niekto, pred kým majú mať trochu rešpekt a vážia si ju, a preto ju aj berú vážne a poslúchajú ju. Toto u nich v triede vobec neexistuje.. Učitelka niečo zavelí a deti si aj tak robia čo chcú. Keď učitelka niečo zavelí a deti ju neposluchnú, tak sa snimi dohaduje a nakoniec ona robí to, čo povedia deti.

ada22222
autor
11. jún 2015

@lucysl úúplne súhlasím 🙂

yidaky
11. jún 2015

@evamarek77 S týmto úplne súhlasím. Tým že ho p. učiteľka v podstate neustále ponižuje pred celou triedou, len mu nekonečne škodí. Veď ani tie deti nezmenia prístup k nemu, keď aj p. učiteľka sa správa ako sa správa. A myslím si, že keby zvládla situáciu ako mala, už dávno ste mohli mať omnoho menšie problémy. Pretože naozaj nie je bežné, že nejaké dieťa len tak bije iné bez príčiny /jasné sú aj také/, ale keď sa predtým na inej škole či v škôlke, sa tak vôbec neprejavoval, tak asi je problém aj na druhej strane....

ada22222
autor
11. jún 2015

Ešte čo sa týka toho, že deti učitelku oslovujú menom.. O to viac to na syna zle vplýva, pretože v učitelke vidí niečo jako kamarádku a sam mi vravel, že ju má rád. A keď sa ona potom k nemu chova takto... to si akurát zafixuje, že kamaráti si podrážajú nohy, ponižujú sa navzájom a podobne.

ada22222
autor
11. jún 2015

Najviac ma vie rozčúliť, keď sa niečo udeje v triede cez prestávku keď tam učitelka není, a ona nakoniec vždy zo všetkého obviní syna, aj keď nevie čo sa presne stalo a nevidela to. Syna súdi len na základe toho, čo jej požalujú 6-7ročné dievčatá....jej argument je, že im verí, lebo vie, že sú zodpovedné... toto mi povedala si už 5-krát a ak mi to povie ešte raz, už sa asi neudržím a poviem jej na to svoje. Tak, jako ona neverí mojmu synovi, nemusím ani ja veriť nejakým malým deťom. Prečo ? Len preto, že sa možno lepšie učia alebo čo ?? Velmi zaujímavé, že syn má konflikty hlavne s tými " zodpovednými dievčatkami". asi tiež nebudú úplne neviniatka a možno práve od nich je syn šikonovaný. Možno nie fyzicky, ale psychicky určite.

natalym
11. jún 2015

@ada22222 To by nasralo aj mňa. Asi fakt len si to preveriť. A čo na to ostatné deti?
A čo tak sa porozprávať s ostatnými rodičmi, že mám takýto problém a nech sa porozprávajú s deťmi ako ten daný konflikt vznikol?

lucysl
11. jún 2015

@ada22222 no viem si tie dievčatká živo predstaviť, ako na ňu idú, predpokladám, že už presne vychytali čo na ňu platí. Tiež totižto v synovej triede máme zopár takých a to ani nevravím že 3 sú dcéry učiteliek na tej škole 🙂 Až sme raz na rodičku aj "my ostatní" porozprávali pani učiteľke, čo nám doma rozprávajú naše deti na tie milé dievčatká, ako napr. jedna z nich ukázala chlapcom na Veľkonočný pondelok prostredník cez okno (už keď tak, stačilo ich proste ignorovať a neotvoriť), je toho viac, a pani učiteľka začala pristupovať aj k nim inak, zložila ich z piedestálu, veľa vecí v triede sa ustálilo 🙂 Takže konkrétntne s týmto mám skúsenosť a znie to síce veľmi tendečne, keďže mám syna, ale známa, dlhoročnú učiteľka mi na túto tému povedala, že dnes sú dievčatá v správaní často komplikovanejšie než chlapci, zákernejšie hlavne! aj voči sebe navzájom

ada22222
autor
11. jún 2015

@natalym Práveže toto, že ostatné deti nemajú smojim synom žiadny problém a nikto iný sa na neho nesťažuje. Tá jeho kamarádka mi povedala, že niektoré dievčatá si často vymýšlajú že niečo urobil a potom sa mu smejú poza chrbát. Ale ani jej učitelka neverí, pretože to bere tak, že sa ho zastáva len preto, že su kamaráti. Ale napríklad aj včera som si všimla, že keď boli decká v šatni , tak pár dievčat sa chichotalo a niečo si šuškalo a ukazovali pri tom na mojho syna. A týmto dievčatám učitelka 100 % uverí všetko..Oni majú potom z toho takúto prču---

natalym
11. jún 2015

@ada22222 To tak to by som šla za učiteľkou a pekne jej to takto vyrozprávala a žiadala nápravu. Majú školskú psychologičku? Aj za ňou by som išla a keby som nepochodila s triednou, tak by som išla za riaditeľom, samozrejme, že by som jej to vopred oznámila.
Ja mám skúsenosť s detstva, moja triedna sa často na mňa sťažovala, mama sa ma nezastala, vždy mi len dávala kázne a nepreverila si veci a preto to svojím deťom neurobím. Samozrejme slušne, ide o preverenie si veci, tiež veríš svojmu synovi tak ako pani učiteľka dievčatám, nie? Išla by som za tým.