Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou o skúsenosti, prípadne riešenia. Syn (7) konči prvú triedu. Jeho správanie v škole je jedna velká katastrofa. Do terajšej školy chodí od decembra 2014, prehlasovali sme mu školu kvoli bydlisku. V "prvej" škole nemal žiadne problémy so správaním, aj učenie mu šlo celkom dobre. Ale odkedy chodí do tejto školy, je to poznámka na poznámke. Učenie mu sice ide, ale jeho správanie je hroza. Je nepozorný, nesústredený a hlavne...bije deti. Keď sa ho ja alebo pani učitelka opýtame prečo to robí, povie len že nevie a tvári sa, ako keby si ani neuvedomoval, že niečo spravil. Napríklad včera udrel dievča z vedlajšej triedy a vyhodil jej pero z okna. Dokonca mi pani učitelka povedala, že v triede nieje ani jedno dieta, ktoré by od mojho syna nemalo nejké poranenie. Som s nervami v koncoch, nezvládam to psychicky, každý deň sa bojím, čo ma zase čaká, keď pojdem po neho do školy. Stále len samé sťažnosti. Pani učitelka mi povedala, že jeho správanie v škole je celkovo nevhodné, ale viac mi k tomu nepovedala. Dokonca ma pred školou zastavujú rodičia jeho spolužaikov a sťažujú sa...úplne ich chápem. Ale čo mám robiť ? Doma taký nieje, ani nikdy taký nebol ! V školke ani v tej prvej škole takéto problémy vobec neboli a ani vo sne by ma nenapadlo, že dokáže byť takýto zlý. On v podstate totiž není zlý. Je milý a citlivý. Preto toto jeho chovanie vobec nechápem. U psychologa sme samozrejme boli, ale dokopy nám zatial nič nepovedal, máme prísť za 2 týždne znovu. Bojím sa o syna, bojím sa že z neho vyrastie nejaký zločinec, nechápem čo sa s ním deje... Prosím, čo by ste robili vy na mojom mieste ? Už som vyskúšala snáď všetko. Nepomáhajú zákazy, vyhrožovanie, nejde to po dobrom ani po zlom, nejde to s ním nijako. Na všetko má odpoveď " neviem" , alebo "ja som to neurobil". Okrem tohoto jeho vyčíňania v škole riešime aj ďalšie jeho problémy, například jeho hyperaktivitu a to, že má problémy s rečou. Stále šaškuje a robí grimasy, úplne pre všetko sa rozplače (aj keď to nieje niekedy plač, ale proste sa mazní), je hrozne úzkostlivý, vonku sa od neho nemožem vzdialiť ani na meter, aby nezačal hystericky kričať "maminkaa". Nikdy neutrpel žiadnu traumu, nikdy sa mu nestalo nič zlé, kvoli čomu by mohlo mať takýto strach a podobne. Kvoli tomu jako sa správa nemá ani moc kamarátov. Lepšie povedané, nemá žiadnych kamarátov, len dve kamarádky. Jedna je z jeho triedy, má ju velmi rád a druhú už nevída, pretože sa odsťahovali do zahraničia. Prosí, napíšte mi vaše názory, prípadne skúsenosti, budem rada za každú odpoveď. Ďakujem.
@vintage_lady No ale ona píše, že sú s ním problémy len v škole a cez prestávky, doma je v poho, aspoˇja som to tak pochopila. Keby mal AS tak to asi sa prejavuje aj doma, či?
@natalym aj pri AS môže byť v škole za galgana a doma super. Ale dúfam, že AS sa im nepotvrdi.
@natalym ano. kamaratkyn syn to ma diagnostikovane, aj doma je problemovy. prejavuje sa to najman tym, ze nedokaze kontrolovat svoje emocie. odovodnujer to tym, ze ho mladsia sestra provokovala.jeho sestra je normalne, zlate, patrocne dievcatko, chlapec ma devat. a ano, niekedy mu sestra nieco povie, niekedy nanho mozno aj skaredo pozrie.
ae to predsa neznamena, ze ju kopne...matka to vidi, riesi to dohovaranim.
jej manzel je z toho na prasky, zobral syna na kofolu a tam mu povedal, ze ked to este raz uvidi, taku mu struhne, ze az. ano, toto riesenie mnohym z vas zdvihne tlak...ale chlapec sa odvtedy v otcoej pritomnosti kontroluje, nikdy uz nedoslo k nicomu vaznemu, akurát v jeho nepritomnosti je stale velky frajer.
Ono ani nemusí mať AS. Keď bolo v úvode písané, že je hyperaktívny, neviem, či majú stanovené ADHD, aj zmena školy môže jeho správanie ovplyvniť. porušil sa jeho "zvyk" na tú predošlú školu.
@ada22222 vobec ti nezavidim tuto situaciu :( napadlo mi ci nahodou nie je "bullied" od spoluziakov a v podstate sa len brani. Mozno kvoli tomu vznikaju tieto problemy iba cez prestavky. Deti vedia byt velmi krute a nie vsetci sa vedia vysporiadat s takymto stresom. Mozno by si tatko mohol spravit pekny den so synom a porozpravat sa s nim ako chlap s chlapom. Inak pozri si tento program mozno v nom najdes niektore odpovede http://www.channel4.com/programmes/born-naughty
@ada22222 mňa napadla iba jedna jediná vec - nie je obeťou šikany? možno ste to tu už preberali, nečítala som príspevky...
@bocianka123 to bolo to slovko co som hladala pozeram ze mame velmi pobodne myslienkove pochody
@ajana1 aha písali sme to takmer súbežne .
Dievčatá, ďakujem vám za odpovede, prečítala som všetko, ale odpoviem hromadne. O tom AS syndrome som si niečo prečítala, ale to mi na syna moc nepasuje. Zato ADHD na neho pasuje takmer do bodky. Doma nieje zlý, ani mladšej sestre neubližuje. Čo sa týka jeho spolužiačok, mám na ne vlastný názor. Syna si nezastávam, viem že sa chová nevhodne, ale viem aj to, že asi 4-5 dievčat ho provokuje. Má v triede problém len stále s tými istými detmi a sú to len dievčatá. Ich mená počuvam doma denne. Syn ma jednu poznámku například takú, že buchol spolužiačku do oka. Vobec netuším, prečo by bez dovodu prišiel k nejakej spolužiačke a buchol ju do oka.. (???) Musel mať predsa dovod. To ho sice neospravedlňuje, ale prečo ho tie baby provokujú ? A prečo s chalanmi nemá žiadne problémy ? Keby bol nejaký galgan a bitkár, bil by hocikoho a pre všetko. Ale konflikty sú vždy len medzi nim a niekolkými , stále tými istými dievčatami. Napadlo ma, či to nieje aj preto, že keď pani učitelka nieje v triede a niečo sa stane, pani učitelka verí svojim zodpovedným dievčatkám, a kupodivu sú to zrovna tie, s kterými má syn problém. Ďalšia vec. Jako som už písala, syn má v triede jednu velmi dobrú kamarádku, chodia spolu aj von na ihrisko. Prečo s ňou žiadny problém nemá ? Ona sama mi už niekolkokrát povedala, že "On nehnevá, oni si to vymýšlajú". Komu mám teda veriť ?? Za všetko čo sa v triede stane može moj syn. Nedávno mi bolo povedané, že ŠKRTIL nejaké dievča, Prečo preboha ??!! A odkial by to mal ? Veď on ani nevie čo je to škrtenie, nikdy v živote to nerobil ani sa s tým nestretlo. Neviem čo si mám o tom myslieť. Keď sme na prechádze a stretneme nejakého jeho spolužiaka, pekne sa pozdravia alebo sa spolu hrajú. Raz, keď som na syna čakala před školou, vchádzal dodverí a on a este jedno dievča. Ona sa rozbehla a z druhej strany mu dveře silno držala. Syn držal v jednej ruke bundu a v druhej mal telocvik, tak mal problém tie dveře otvorit a rozplakal sa. To dievča ma videlo, škaredo som na ňu pozrela a ona sa rozbehla a šla domov..
Pracuj s psychologom. Nieco obdobne sme mali aj mi v skolke a nakoniec mame vysokofunkcny autizmus. A napisem svoj nazor na asistenta, len ma nezavrhnite vsetky. Dieta, ktore potrebuje specialny pristup, patri do specialnej skoly.
Adka, na zistenie autizmu nestačí nejaký obvodný psychológ, treba špeciálne pracovisko. U nás v Bratislave je Andreas. Neviem odkiaľ si. A vidíš, jeho kamarátka vraví, že to neni také, ako vždy povedia. Stačí, že je "iný " a decká sa toho chytia, problém je na svete.
@lilimoni dovolím si nesúhlasiť s tou špeciálnou školou. Dá sa to aj s asistentom.
@natalym to potom asi veľa chlapov má poruchu autistickeho spektra
@ada22222 podla mna priciny jeho spravania treba hladat v skole a prostredi...podla mna si jednoducho nezvykol..este stale je to dieta, a len takymto vzdorom a alarmujucim spravanim dokaze dat najavo, ze je nieco v neporiadku resp. sa mu nieco nepaci..... prelozenie ste si vybrali vy nie on... preto sa s tym musite nejak popasovat...pises, ze navstevujete psychologa...dospeli ste k niecomu? ...ja som bola jediny raz u psychologa v jeho veku tiez, pretoze na mna ucitelka navrieskala, lebo si neudrzala nervy na uzde a uz nemala co na skole v jej veku robit...hladaj patraj preco, v tomto veku aj ten najbanalnejsi podnet moze toto sposobit....
@ada22222 ja mam pocit, ze ho stale nejak ospravedlnujes.
preboha, to uz aky dovod mal na to, ze niekoho udrel do oka, ci skrtil ?? biju ho tie dievcata a on im to oplaca ?? aj to je ZLE, aj to by sa malo inak riesit. Bitkou sa nic nema riesit, to ho treba ucit, ovladat sa. preto sme tu mnohe radili sport. To, co opisujes (priklad s dverami) su BEZNE sittuacie, decka si to takto robia. ale to sa riesi inak, ako agresivitou. Vies, kolko krivd ho v zivote este caka ? to sa bude stale bit ??
Vseobecne - vzdy si predstavte, ze ste a tej druhej strane. ako by sa ti pacilo, kebyze si mamina tych dievcat, co ich bije ? OK, vynadas dcere, ze sa nanho skaredo pozrela, to ano...ale zasluzila si za to bitku ?
@nyusika Neospravedlňujem ho, ale proste si poznám dieta a viem, že bez dovodu by nikomu nič neurobil. aký by mal dovod udreť spolužiačku ? Len tak bez dovodu ? Tomu proste neverím. A prečo sa to s tým istým dievčaťom opakuje častejšie ?? Asi je chyba aj v nej. Prečo nenechá mojho syna napokoji ? Prečo by mal problém práve s ňou a nie napríklad s dievčatom, s ktorým sedí v jednej lavici ? Včera mali 3 hodiny so psychologickou, hrali sa nejaké hry, hodnotili sa spolužiaci navzájom a písali si to na papieriky. dievča, ktoré s ním sedí mu napísalo, že je fajn a že ho má rada. jeden chlapec mu napísal, že je dobrý kamarát a vždy sa na neho teší.. Prečo má teda s ním problém to jedno dievča ? Syn mi vravel, že sa mu posmieva za to, že ma nejaké problémy s rečou. Doteraz sa stým nestretol, tak proste reguje takto (ale viem, že by nemal !!! ). Tak prečo mu to dievča nedá proste pokoj ? Inak, včera dostal od pani učitelky smajlíka a cukrík za dobré správanie, dostal aj pochvalu do Žk Až som neverila vlastním očiam, bola som moc rada. Len dúfam, že si to dnes nepokazí
So synom sme spísali denný plán, niečo ako rozvrh, kde ma napísané a nakreslené čo a o kolkej má robiť. Napríklad : postup, čo všetko má ráno urobiť pred tým, než odíde do školy. Moc ho to baví a drží sa toho. Má radost z toho, že je akoby tá zodpovednosť na ňom a cíti sa tak doležito, keď napríklad oznmauje, že je čas íst do školy a podobne. Dokonca aj spávať chodí presne na minútu. Inokedy ešte pol hodinu vymýšlal hocičo len preto, aby ešte spať nemusel. Toto teda na neho funguje a budeme sa toho držať. A inak. k tomu škrteniu...tomu proste neverím.A nech si to každý vysvetlí ako vie. Neospravdlňujem ho, ale viem, že také niečo by proste nespravil, ved ani nevie, čo to škrtenie je. Učitelka to ani nevidela, len jej to povedalo nejaké 7-ročné dievča...to už kde sme ? Ano, dobre, možno tam bol nejaký konflikt, ale neverím tomu, žeby syn niekoho škrtil.
@ada22222 Hmm...tá je jeho úzkosť, keď si ďaleko je od mala, či začalo len školou? lebo naša, keď nastúpila do školy mala tiež úzkostlivé stavy, plakávala. Musela som ju do triedy odprevadiť, čakať kým príde pani učiteľka, nemohla som smeti vyniesť...proste nič. U nás to bol obrat o 180°. Predtým bez problémov s hocikým pokecala, nemala problém ísť hoci aj spať ku nejakej mojej kamoške, ktorú videla prvýkrát alebo mala psíka alebo hocičo. Keď sme šli niekam na prechádzku, nedokázala ísť pri mne, večne niekde behala ďalekooo odo mňa. A s nástupom do školy totálna zmena. Pričom nič zlé sa jej tam nestalo, spolužiaci, p. učiteľka ok. A trvalo to vyše pol roka. Možno si tým správaním ozaj neodbúrava nejaký stres. A inak aj dcérka má v triede chlapca, čo je stále za "zlého". Jasné je to taký "kvietok" niekedy, ale veľakrát sa stane, že je to skôr o tom, že ho napr. jeden chlapec ticho provokuje. A nie vždy sa vie potom kontrolovať. Áno nemá sa dať vyprovokovať, ale sú to ešte deti, ktoré sa učia správne reagovať. A zle má z toho aj tak ten "zlý" chlapec. Podľa mňa nespravodlivé.
@yidaky od toho je tam učiteľka,aby rozobrala situáciu a zistila prečo niekto udrie druhého...len ony na to nemajú čas alebo záujem preto treba tú situáciu rozobrať doma s "bitkárom" a nech sám porozmýšľa,čo je najlepšie riešenie,ak ho dievča slovne provokuje,lebo úder to nie je...môže odísť,môže provokáciu nahlásiť učiteľke,môže jej odvrknúť slovne či vyplaziť jazyk,NESMIE ju však udrieť a o to ide,aby sa vedel ovládať
@ada22222 A ešte ma napadá, nie som síce psychológ, ale čo tak konfrontovať aj to dievča. či už aj v prítomnosti p. učiteľky, či rodičov? Možno poradia baby, ak s tým majú skúsenosti, alebo sa o tom porozprávaj s tým psychológom. Akurát som si spomenula na jeden zážitok z min. roka. Ten "zlý" spolužiak buchol vtedy našu do hrdla, ale tak riadne, že mala modrinu a ťažko sa jej dýchalo . No samozrejme ju nebuchol len tak, že šla okolo. Ona mu zavrela dvere pred nosom s ďalším spolužiakom a nechceli ho pustiť. Proste si neuvedomila, že to nie je správna hra, že už tam si mohli ublížiť. Proste im to vôbec nedocvaklo. A mám sa teraz hnevať na toho chlapca? Áno, nemal tak reagovať a hlavne buchnúť niekoho na tak citlivé miesto. No naša dostala za to trest, a s ním sme si to vybavili tak, že sme najprv volali jeho rodičom /poznáme sa/, vyjasnili si, že aj naša bola na vine a dali sme si s ním rozhovor. Normálny, kamarátsky a odvtedy sa našej ani nedotkol. Proste to bola len jeho reakcia na to čo spravili. Samozrejme ho to neospravedlňuje, mal by mať zvládnuté čo sa smie...no nie každý vie ovládať svoje emócie, veď koľkokrát ani dospeláci to nedokážu
@janinah jasné s tým úplne súhlasím! No žiaľ mám aj takú skúsenosť, že naša sa aj zastala to "zlého" chlapca, aj ostatné spolužiačky, že ten a ten ho provokoval a stalo sa, že to p. učiteľka tak nejako odignorovala . Veď on určite nie, veď on je múdry, milý, zlatý.....Aj to je taká škola do života pre tú moju
Pred tým, ako syn prestúpil do tejto školy, nikdy s ním takéto problémy neboli. Ani v prvej škole, ani v školke.Takto...syn bol od malička skor tichý a hanblivý. V školke pani učitelky vraveli, že ani nevedia že ho tam majú Takéto správanie by určite od neho nikto nečakal. Aj keď nastúpil do terajšej školy, pani učitelka vravela, že vyzerá byť také zlatíčko. Inak..to, že sme ho preraďovali do inej školy sme riešili aj s ním, nebolo to tak, žeby sme ho prosti jeho voli preradili inde. Sám súhlasil, pretože v tej prvej škole mal v triede chlapca s nejvyšším stupňou autizmu, ten chlapec mal aj asistenta, ale aj tak ten chlapec útočil na deti aj keď za to nemohol. Proste moj syn sa tešil na novú triedu, nových kamarátov..nikto by nečakal, že budeme riešiť toto. Keď bol ešte školkar, mala som skor obavy o jeho učenie, pretože si ťažko dokázal niečo zapamatať. A je to práve naopak. V učení moc problémov nemá..len to správanie. Učím ho, aby sa ovládal a za žiadnzch okolností nesmie nikoho udrieť. Povie mi, že to chápe a že mi slubuje, že už nič také neurobí, ale proste sa to stáva tak či tak. Už dávnejšie som mu povedala, že keď ho niekto v triede provokuje alebo mu robí zle, nech to povei učitelke. On není typ, ktorý by žaloval, ale raz sa stalo, že to učitelke povedal, ale tá ho len odbila so slovami "odchod! ". Tak prečo teda učitelka vobec nerieši to, že sa príde moj syn sťažovať ? Prečo rieši len to, že sa príde sťažovať niekto na neho ??
@yidaky , toto je žiaľ bežné na našich školách...
A keď povie učiteľke, tak dostane napomenutie, že nemá žalovať...keď sa rozplače (aby upútal pozornosť učky, to som radila dcére), dostane napomenutie, že je veľký a nič sa nestalo...a z žiaľ osobnej skúsenosti sme zažili aj, že požalovala dcéra, deti sa časť tvárila, že o ničom nevie, kamaráti útočnika prikývli, že nič jej neurobil (Išlo o fyz. Útok opakovaný, neskôr sa to objasnilo), ale najprv bola dcéra označená pred celou triedou za klamárku a že si vymýšľa....takže dokázať, že syna zakladateľky provokujú bude hodne ťažké, hlavne ak učiteľka má svoju pravdu. My sme to riešili ažcez vrchnosť, riaditeľku, školskú psychologičku a až potom začali vyplávať na povrch rôzne veci.
@ada22222 Ahoj, toho asistenta určite zvaz, a odporúčam Ti zmeniť psychológa. skús si prečítať o Aspergerov syndróm.