Problémový spolužiak a bitky v škole

ema22270
27. sep 2024

Ahojte maminy, chcela by som poradit a vyrozpravat, syn je druhak, uz dlhsie mi spomina jedneho spoluziaka, v zmysle, ze na hodine su s nim problemy, nechce spolupracovat, citat, pisat, za vsetko sa zduje, je agresivny, odvrava pani ucitelke a podobne. Ja som to nejako neriesila, nakolko syn nespominal, ze by utocil na syna - ten spoluziak... mali sme aj rodicovske, pani ucitelka tiez nic nespominala, vraj je vsetko v poriadku, ze nie su ziadne problemy so ziakmi...
Zaciatkom tyzdna pisala mail na edupage, ze mame dohovorit hlavne chlapcom, ze sa nemaju provokovat, ukazovat si prostredniky, fackovat sa podobne, ze dostanu poznamku, ak budu porusovat skolsky poriadok a podobne.
Aby som vysvetlila, syna ucim vzdy nikomu neublizovat, znamky ma vyborne, so spravanim v skole nebol zatial problem ziadny. Ucitelka sa na neho nikdy nestazovala, aj ked sa stale pytam ci je vsetko v poriadku v spravani. Poznamku este nemal a to viem, ze chlapci dostavaju u nich aj poznamky za bitky.
No a vcera, vraj sa nahanali vonku viaceri chalani, aj syn, aj ten spoluziak a ten sa nahneval, pretoze nestihal nikoho chytit, zacal byt agresiny uhryzol dalsieho spoluziaka do krku a do ruky, nas ma nejake modriny po rukach, na tvari ma malicku, a boleli ho labiny pri sprchovani,,ze ho udrel do slabin.
Pisala som vecer aj pani ucitelke. Zostala som z toho nejaka v strese, aj ja uz. Nehovorim, syn nie je anjel, urcite aj on vystrkuje rozky, ale ako by ste riesili tuto situaciu?

ema22270
autor
27. sep 2024

@aurinia no parada, to mi ani nehovor, lebo to su presne take opisy, ze mi je zle z toho, lebo to sa mozu potom aj pozabijat medzi sebou 🤷‍♀️😟.
Ja som synovi jedno povedala, ked ta bude niekto bit utekaj alebo kric a vsetko treba povedat a hotovo, nenechat sa otlkat v ziadnom pripade

vevesh
27. sep 2024

No, je potrebne riesit zranenia vlastneho dietata. Kontaktovala by som triednu a do kopie aj riaditela a ziadala o vysetrenie incidentu. Zvysok sa mozes zaujimat, ale nezmozes vela, kedze ochrana osobnych udajov a jednoducho s tebou nebude riesit niekto cudzie dieta. Inac u nas na skole minuleho roku boli tiez dvaja 11-rocni "kohuti", ktori sa vkuse doberali a ucitelka riesila len vypisovanim....az ten jeden zapichol druhemu noznicky do stehna. Vdakabohu neskodne, ale predsa....Dosla matka toho, co pichol, cez prestavku po neho a dieta mastila po zadku od zborovne cez cely skolsky dvor, ulicu az do auta za slovneho doprovodu. Deti vraveli, ze hanba na 100rokov. Aj take veci sa stavaju...🤐

ema22270
autor
27. sep 2024

@vevesh no presne si viem predstavit tu situaciu, pretoze ked este raz pride domov doudierany, manzel sa chysta na podobne, lrbo bol riadne vcera nasraty... ale to je tak presne, ze kazdy si to svoje dieta brani do prcic... ale ja sa na to snazim pozerat celkovo len je to odveci, ze ako hovoris nemozu riesit ine dieta. Tak potom ako sa to ma vlastne vyriesit? Ved bez toho to nejde.

vevesh
27. sep 2024

@ema22270 musi riesit riaditel a ucitelka a popripade aj trieda, ak su take problemy, ze ich je viac (teda len dotknuty rodicia v danej triede). Ale to je take....komplikovane v praxi, lebo castokrat nie je zaujem bud zo strany rodicov alebo skoly....😒😒drzim palce, ze to nejako vyriesite....

ema22270
autor
27. sep 2024

@vevesh cakam na tu reakciu pani učiteľky ze co teda, ako sa k tomy postavi, a co sa dozviem z toho teda.

ema22270
autor
27. sep 2024

Pani ucitelka odpisala a bude sa to riesit a aj sa to vraj uz vyse roka riesi ohladom toho spoluziaka, to celkove spravanie, vsetko som jej ale napisala, ze mam podozrenie na tie provokacie od spoluziakov, posmesky a ucitelka mi to potvrdila. Ono ta pravda je vzdy niekde uprostred by som povedala. Budu zistovat, riesit a som zvedava, ako to dopadne. Budu tiez davat vacsi pozor na tieto konflikty pocas prestavok a podobne

margaretka
26. okt 2024

To je smutné , dnes bohužiaľ bežné , že normálne zdravé deti v triede musia tolerovať a znášať spolužiakov s diagnózami , vlastné ciele a snahu potláčať aby sa bral ohľad na integrovaných ...ich nikto nekonfrontuje lebo majú aj po 2-3 diagnózy s na to papier tak môžu byť bresni, drzi a agresívny ...oni poznámku nedostanú ich učiteľka nemusí riešiť lebo majú " papuer' ... Veľmi zlá doba , začleniť nrzackenitelne a stiahnu celú triedu a problémy jeden za druhým ...poznám to veľmi dobre , tiež s tým bojujeme až to prerástlo do šikany

margaretka
26. okt 2024

@ema22270 držím palce u nás sa nezlepšilo učiteľka to vzdala nevládala a bolo to pre ňu obťažujúce riešiť tak dáva radšej všetkým poznámky

letfenixa
27. okt 2024

Máme 1 žiaka, ktorý tiež neznesie, keď sa naňho 'niekto pozerá', ja som tam bola len zastupovať a hlásila som to vych.poradkyni a špec.pedagogicke, šk.psychológa nemáme. Ako je to teraz, neviem, ale nie je o ňom počuť.
@autorka učiteľka s tebou nemôže riešiť iného žiaka a tvoja predstava, že keby mal asistenta, je to inak, je naivná.

margaretka
27. okt 2024

@letfenixa však to že nemôže s nami riešiť iného žiaka a potom vlastne vôbec nevieš či sa niečo robí, rieši , či môžeš čakať zlepšenie a aká je vlastne situácia s deťmi lebo je to len v úrovni čo syn povedal .....keďže o iných sa nemôže hovoriť a riešiť s učiteľkou prípadne výchovnou komisiou ... Prešli sme si podobným tiež

tetapetra
27. okt 2024

@ema22270 syn má v triede takého. Takému dieťaťu stačil malý podnet a išiel .Pripis vam došiel hromadný, musíte to prežiť. U nás to bolo horšie v tom,že ho rodičia dotovali sladkým, ktoré mu robilo zle. To si všimli aj deti,po sladkom išiel ako raketa 🤦🏻‍♀️

ema22270
autor
27. okt 2024

@margaretka ahoj dakujem za reakciu, uz neviem teraz ako sa to riesi, viem od syna, ze ziak uz mal nejake rozhovory so psychologickou 2x a ze vraj spravanie sa mu trochu upravilo, ze nerobi uz tak zle, ako predtym. Teraz mali aj prespavacki v skole aj tento ziak tam bol, co ma aj prekvapilo, ze ci sa to da ukocirovat v noci aj, ze ak by sa tam nieco stalo, ked je pani ucitelka sama s nimi, isli neskoro spat velmi.

ema22270
autor
27. okt 2024

@letfenixa tak a ako sa to ma riesit ked nie asistentom, bohuzial kvoli jednemi ziakovi naozaj bola dost zla atmosfera uz v tej triede, aj syn chodil taky nervozni domov, podrazdeny, ohucany z neho.

zdenula223
27. okt 2024

@ema22270 tak ono je dôležité, že ako k týmto problémom pristúpia jeho rodičia....všetko závisí od nich lebo jasne môže tam byť aj nejaká porucha správania ale veľa problémových detí je problémová pre ťažkosti v rodine... všetko z rodinného prostredia sa prenáša do školskeho prostredia a ak rodič nesúhlasí s vyšetrením u psychológa tak sa učiteľka, riaditeľ aj všetci môžu má hlavu postaviť a k ničomu to nebude...ale podľa tvojho popisu by podľa mňa bolo vhodné aby na vyšetrenie do cpp išiel...aby aj v škole vedeli ako s ním majú pracovať....len aby boli rodičia tomu naklonení...

nikaeli
27. okt 2024

@ema22270 Asistenta nepriradia k dieťaťu len preto, že sa nazlostí, keď naňho niekto pozrie, či mu ukáže prostredník. Pedagogický asistent je 'pomocník' pre učiteľa, ak je v triede žiak s poruchami učenia, či správania. Tieto poruchy ale musí mať 'na papieri' z poradne a na asistenta musí mať odporúčanie. Následne škola požiada v máji 'štát' o dotáciu na asistenta (teda na jeho plat) a až po schválení tejto žiadosti môže škola nejakého asistenta prijať. Čo je ešte podstatné, asistent nie je pridelený iba jednému žiakovi na celý vyučovací čas. To nie je také jednoduché, ako si mnohé maminky často predstavujú..

atinkaa
27. okt 2024

@autorka

Neprecitala som celu diskusiu, len ti chcem napisat k niektorym tvojim vetam -
...tebe by nevadilo, ze ta pridu obzerat starsie deti - no nevadilo, pretoze si bola dievcatko, mozno aj pekne, mozno pekne oblecene, teda ta to nijako neohrozovalo.
Nevies, ako sa citi take "ine" dieta, ktore to ohrozenie vnima a vnima ho ako realne a boji sa.

Potom nejako zareaguje, pretoze nevie inak a ano...primarne reakcie kazdeho z nas su UTOK - UNIK, teda kazdy zareaguje nejakou formou v tomto. Niekto sa snazi vytratit, idem vtedy na WC, moze byt strategia, niekto si akoby vybera cosi z tasky, niekto ako on ide do tej interakcie priamo a ma za to vysmech.
Musi to byt hrozne, ze sa ho nik nezastane. Ze sa napr. aj pani ucitelke nepovie, uz si ich obzreli, su to starsie deti, spoznavacie aktivity mozu mat aj medzitriedne ine, aby bol pri tom niekto, aby neohrozovali mensie deti...a pod. Nik sa ho nezastal, ani z velkych - ucitelia, rodicia, vratane vlastnych asi...
a ani deti. Teda si lahko posunie vnimanie do toho, ze je to moj boj proti nim, ja proti vsetkym a tak do toho lahko sklzne hocikedy.

Druhy pribeh tej akoze laskavej hry na hodine, je silenost od pani ucitelky, pretoze ak si menime nejake papieriky, ja by som mala zabezpecit, aby sa kazdemu vratil rovnaky pocet - aby sa kazde dieta v triede citilo rovnako bezpecne a toto slovo by som podciarkla, ono vie, ze nie je tak oblubene ako ine, ale aby sa tam s ostatnymi mohlo citit aspon akceptovane a bezpecne. Potom nepojde do veci ako psik, ze niekoho pohryzie.

Vsetky tie indicie totiz hovoria o velkom nepochopeni a asi to pojde aj s rodinnou historiou, nepises, ci to nie je aj dieta inak vylucene, staci aby bola mama jednorodic, ktora vie, ze nestiha na x frontoch a tak pocuvat este "vyčilovaných" rodicov, co maju proti jej "decku" sa jej nechce, nie ze by nemala cas, ale nemusi mat na to energiu, plus jej je jasne, v com vsetkom to maju inak, a tato spolocnost to len rozsiruje. Nijak v tom nie sme napomocny, ona mozno po x smenach ani fyzicky nestiha nejake rodicka a dopisovacky o bludoch s ucitelkou, ked ma pred sebou ciel, aby nas nevyhodili z bytu, aby nam nevypli energie, aby mal co jest, aby bol cisty, ....jo ked riesis veci takto bazalne, tak ti vyssie ciele unikaju, nie su zatial ani v hladaciku, natoz, aby to bolo centrum jej pozornosti. A to nie je, ze je to horsia mama, moze byt len unavena a hladna a sama.

Takato sociometria v triede, kedy sa zistuje, kto je ako oblubeny, kto ma ake vazby sa ma robit s psychologom a citlivo, je kopu takych aktivit, kde by sa aj jemu napr. aktovka naplnila vlastnostami, ktore na nom deti ocenuju a ak by neboli na prvu dobru, vie ich pridavat prave pani ucitelka, psycholog a deti, tie vnimavejsie a aj vodcovske si maju moznost vsimat, pockaj je to tak ako ona pise? je napr. niekedy vymyslim si zabavny? alebo hry otvarajuci - kedze si vravela, ze tvojho syna do hry pozval, len sa na niecom nakoniec nedohodli.

A plus v takych situaciach ja chapem, ze je to tazke, ale ci chces verit alebo nie, je vzdy dobre poriesit svoje dieta a nechat riesenia cudzich chlapcov na tych rodicov a ucitelov, teda sustred sa doma na to, ok, on urobil toto, co si urobil ty, ...mne z tych tvojich vypovedi pride, ze on (ten druhy chlapec, nie tvoj syn) vzdy ostane v tych hrach opusteny a ze sa citi, neviem ci pravom podvedeny a preto reaguje utocne. Ci mu to chlapci robia schvalne my tu na MK nezistime, ale ty to zistit vies. Velakrat sa take veci deju rafinovane, sikana je celkom velka vec, zacne kdesi poznamkou mozno aj ucitelskou alebo od niekoho z dospelych - mozno rodicovskou doma, na adresu toho chlapca a uz je z neho zvieratko v zoo, ktore si chodia obzerat a bavia sa na nom a pozoruju ho, a hnevaju, niekedy aj malickostami ini, alebo to aspon tak moze on vnimat - ohrozujuco. Ty doma teda viac mozes sustredit usilie na syna - jednak aby sa vedel ochranit (ak mas obavy ze sa do niecoho zamota, ze bude nabuduce uhryznutym on...) a tiez sa mozno bavit aj o odvahe - o odvahe pomoct, podporit, ak je niekto v prave, mozno nie tym, ze budu dvaja proti vsetkym, lebo to by nedopadlo....ale aby napr. sa nebal skor zapojit do toho pani ucitelku, ak si vsimne, tak idem a volam ja dospeleho, aby nam pomohol, bol som pri tom...vidim, idem, nenecham spoluziaka sameho. Ci by som to vedel, ci by som sa bal? Co by mi pomohlo.

A ak chces riesit ostatne, tak by som to riesila globalne, teda ze mas pocit, ze klima triedy nie je dobra, ty ako rodic nemozes riesit ine dieta ....ale moze ta zaujimat preco vasa trieda, skola nema dobru klimu, ktora ovplyvnuje aj ine deti, vratane tvojho syna. A tlacit na tom, aby skola na nej pracovala. Ak bude klima skoly zdrava, bezpecna, bude aj pre daneho chlapca. A tak vobec nemusis sa "pitvat" v niecom, co nie je tvoj biznis, ale poriesis to inou cestou. Napr. prima vec je na den knih, alebo nejake citanie s rodicmi doniest do skoly knihy, ktore decentne o sikane hovoria - Jana, líška a ja, je napr. taka, aj ked cieli skor na dievcensku skupinu, mozno by to prave ale nevadilo, niekedy je lepsie, ked aj tu sa ide citlivo a nie je hned jasne, ze je to akoze o nas.

Je to zapeklite, so sikanou...a sice pises, ze si dobry detektiv, no sikana je srubik, do hlbky ides a cim viac, tym je viac skryta....a zuzuje sa priestor, teda na konci dna su angazovani ako naposledy v okoli tych Michaloviec, ci kde to bolo, ze v tom idu od riaditela vsetci. Vsetci to vedia a vsetci minimalne ticho suhlasia. Nikto neurobi nic. A tu sa to deje mozno uz rok, kedze su to druhaci?

ema22270
autor
27. okt 2024

@atinkaa prepac ja som si precitala len polovicu z toho co pises, - je to na mna tiez vela, ja som pani ucitelke vsetko napisala, aj to, ze je mozne ze aj toho chlapca provokuju ine deti a ze chlapcek potrebuje pomoc a ano uz od min roku riesia toto spravanie toho chlapceka, to mi pisala pani učiteľka, ja som sa snazila na to pozerať globalne, ja nevnimam ani to ze by bol moj syn sikanovany, ale zas ked by prišiel znovu domov dobity, nadsena by som nebola, ja nie som pani učiteľka v triede, ja som rodic a toto je asi tak vsetko co mozem z mojej pozicie urobit, poukazala som na to, napisala som jej vsetky moje informacie a sľúbila, ze sa to bude riesit a da mi vediet ako to dopadlo cele. Syn sa uz nestazuje, vraj sa to zlepsilo a ja sa hlavne uz tolko nevypytujem a nevrtam do toho, mame zas aj my svoje problemy ine a tiez mensieho 2 rocneho ziveho syna tiez, ktoremu idu posledne stolicky, takze ja som urobila co sa dalo.

ema22270
autor
27. okt 2024

@atinkaa a co sa tyka pani ucitelky tak neviem ci ma s chlapcom az taky vztah, lebo co viem, chlapec je ku nej velmi drzi - napr jej povie "ty ma nechaj... nebudem robit to a to..." je to asi take komplikovanejsie, potom mu ona povie okej nechce sa ti robit na hodine, urobis si to doma. Ale ako k tomu pridu ine deti, ze on nemusi a oni musia, to je tiez potom take, ze deti si to vsetko vsimaju, preto ten asistent by asi aj toto vedel tak ukocirovat, trosku mu pomoct no, aby to zvladol teda pracovat na tej hodine aspon trochu.