Prajem pekný večer, potrebovala by som poradiť, možno nestranný pohľad na vec. Syn je prvák, do škôlky chodil tri roky, testy zrelosti boli v poriadku. Dnes si učiteľka zavolala manžela a povedala, že syn je najslabší žiak v triede. Má problémy so sústredením, že nepočúva, má neporiadok na lavici (kôli tomu sedí sám), je nesamostatný. Pozornosti som sa obávala a chápem učiteľku, že nad ním nemôže stáť celú hodinu a chceme na tom všetkom popracovať. Ale učiteľka nám vyčítala aj to, že my sa s ním doma učíme, že to by sme nemali, on si má sám nájsť úlohy, sám si ich spraviť a zbaliť si veci do školy podľa rozvrhu. Všetky deti majú vždy pripravené veci na lavici, len on stále niečo nevie nájsť. A že vraj všetky deti už vedia čítať dvojslabičné slová, len on nie a uvažuje, že ho pošle školskému psychológovi. S matematikou problém nie je. Neviem, kde sa stala chyba, učiteľky v škôlke ho chválili, že je veľmi šikovný a do školy sa tešil, dokonca sa tam nudil, lebo posledné mesiace sa skoro nič neučili. Keď sa ho na to pýtam, tak sa rozplače, že chce sa sústrediť ale nejde mu to a je mu to ľúto. Neviem si s tým poradiť, snažíme sa mu venovať, ale cítim sa ako najhorší rodič na svete, keď len tomu môjmu dieťaťu to v škole nejde a ostatní sú šikovní. Myslela som, že učiteľka bude viac zhovievavá, alebo by po mesiaci mal byť úplne aklimatizovaný?
@polimoli123 otázka je, čo spravila učiteľka "až" za mesiac pre to aby ho trosku nakopla.. Ja som vyjadrila svoj názor aj na základe správ, ktoré tu písala mamička, že chlapček bol v škôlke šikovný a keď sa ho doma pýta prečo sa nevie sústrediť tak plače... Mne to príde, akoby ho odpísala, ze si slabý a nemáš tu co robiť
@polimoli123 tu si tykajú na fóre všetci, keď si si nevšimla...Neviem prečo si arogantna?deti sa motivujú aj jeden od druhého o tom je kolektiv
@polimoli123 toto je diskusné fórum, kde si ľudia môžu vyjadriť svoj názor a ja som ho slušne vyjadrila tak nerozumiem Vašej reakcii. Áno myslím všetko vážne co som napísala, je to MÔJ NÁZOR
@matulik5521 my mame prvacika a na rodicovskom nam bolo dorazne povedane, ze tak male deti sa este nevedia ucit same, ze sa mame ucit spolu, dohliadat na ulohy dokonca ich podpisovat. Priporavovat detom tasku na druhy den, zastruhat pastelky atd., že oni ti same este nezvladnu.... čo to mate za ucitelku? Bordel na stole? To je normalne.... a citat , to ho vyskusaj doma ci to vie..... problem je podla mba v ucitelke. Nezasadla si na neho? Az mam ja na to nervy. Deti su 3 tyzdne v skole a oni chcu aby vedeli vsetko. Ved to su este motačikovia. Je to pre nich tak velka zmena..... odporucila by som psychologa pani ucitelke....
Zdravím, možno ste sa s učiteľkou zle pochopili. Prvák by si po pár týždňoch mal sám na pokyn maminky vytiahnuť zošit, nalistovať úlohu a vypracovať ju za priebežnej kontroly. Nemali by ste pri ňom sedieť, hovoriť mu čo má robiť a ako. Mal by sa vedieť sústrediť a vypracovať si úlohu bez pripomínania. To je však ideál. Je v poriadku, že ho v prvých týždňoch viac sledujete, ako si úlohu vypracováva. Treba na to čas, aby pracoval sám. Nemali by ste ho však musieť upozorňovať, aby sa nevrtel, aby pracoval, aby a nevenoval niečomu inému. Ak ste nútená pri ňom vyslovene sedieť a v podstate pracovať s ním, nie je to uplne ok. Malo by to prebiehať tak, že Vy napr. varíte, syn vypracúva úlohu, sem tam pozriete, či je všetko ok. Nakoniec skontrolujete a syn si zbalí tašku, tiež sám. Vy len kontrolujete. Nehovoríte mu, čo si má baliť. Názor pedagóga.
Môže ísť o poruchu pozornosti, ktorá sa ukázala až teraz, keď robí monotónnu činnosť. Odporúčam psychológa na diagnózu. Ak u chlapca nie je problém, nič za to nedáte a treba len pracovať na jeho pozornosti a čakať, kým dozreje. Ak má poruchu sústredenia dostanete o tom dokument a učitelia by na to mali prihliadať aj do budúcnosti, napr. pri znamkovaní. Deti s poruchou pozornosti to majú neskôr ťažké, môžete mu tým pomôcť.
@mirkava čo je zlé na tom , že učiteľka chce , aby bolo dieťa trochu samostatné? Zlé je skôr to, že niektoré mamičky zo svojich detí vychovávajú nesamostatných mumákov....aby si dieťa nevedelo napísať úlohu lebo mamička pri ňom nesedí a nekontroluje hovolakedy si bežne deti sami robili úlohy a ano aj v družine...mamička môže nanajvýš pomôcť ak niečo nevie(vysvetliť, úkázať) a na konci úlohu skontrolovať....ale nie sedieť pri dieťati, lebo inak písať nebude....rovnako si má sám zbaliť tašku, či vytiahnuť správnu knihu či zošit...učiteľka má v triede 20detí, je nereálne aby každému vyťahovala pomôcky z tašky či pri každom kontrolovala či robí úlohu ktorú zadala... má tam 20detí, nie jedno, tak je prirodzené že po deťoch chce aby boli ako tak samostatné....
@matulik5521 Mozno pani ucitelka mysli nieco také aby ste ho navadzali sa samostatnost, vysvetlili mu postup, boli pri nom, ale dohliadli, aby spravil sam. Poviem priklad... kupila som kamaratke pre deti tvorenicka, take sady s nalepkami. Ona to polepila miesto deti. Aby to mali pekne rovno. Im to dlhsie trva, mali by to krivona uz sa s tym chceli hrat.... To bol podla mna omyl, ide o tu cestu, ze aj ked nedokonalo, dieta si to spravi same.
@polimoli123 ako psycholog s tebou nesuhlasim. Po prve dieta je v tej skole necely mesiac (kezde sme mali sviatky a riaditelske volna...). Naozaj nie je vhodne po takomto case ohodnotit dieta ako najslabsie. To dieta nechodilo do pripravky, preslo zo skoly rovno do prveho rocnika, prave si zvyka na povinnosti, ulohy, poriadok... Podporovat v samostatnosti ano, aj mu nechat priestor doma, aby si pripravilo veci do skoly, skontrolovalo ci ma zastruhane farbicky a podobne. Ale nachat ulohy uplne na neho a ked dostane 5ku pouci sa z toho, tak toto mi v pripade prvaka pride uplne zle. Vies preco? Pretoze je to pre prvacika demotivacne, ak takychto "nehod" bude viac, uplne mu to zhnusi skolu, moze mat problem v kolektive "lebo to je ten hlupy" atd. Navyse nevieme, ci dieta nema formu poruchy sustredenia, ci je vsetko v poriadku s recou alebo ci len nepotrebuje trochu viac casu ako jeho spoluziaci. Poucenie z chyb mozeme realizovat na väcsich detoch a ked vieme, ze nie je za tym iny problem.
@matulik5521 odporucam navstevu skolskeho psychologa na popsudenie dietata. Doma mozete pracovat na samostatnosti, ale urcite nie v style "sprav si ulohu a ked budes mat zle hodnotenie poucis sa z toho". Skor podporovanim dietata, pytanim sa co ste robili, aby ti ukazal zosit, vysvetlil ako sa co robi, aby vedel, ze pastelky ma mat vzdy zastruhane, zosity a ucebnice podla rozvrhu. Bud pri nom, nechaj to na neho, ale ockom kontroluj, chval. Ak by sa pomylil upozorni na chybu a nech ju opravi, tak, aby sam prisiel na to, ako je to spravne. Rozhodne na dieta nekricat. Dosiahne sa tym uplny opak.
@mogaa kazde dieta je ine. Pri mne rodicia sediet nemuseli, ucila som sa sama na jednotky. Keby nesedeli pri bratovi, prepadne hadam v prvej triede. Ucili sa s nim celu zakladnu skolu. A nebolo to o nesamostatnosti. On mohol nad tou knihou sediet hodiny aj ju citat nahlas a myslienkami bol uplne inde. Sam sa nevedel sustredit. V tom case sa to vsak vobec neriesilo, nechodilo sa k psychologom (to uz fakt muselo byt nieco zavazne v rodine), nedavali sa diagnozy dys-, ADHD,ADD a pod. Dieta bolo bud dobre, priemerne alebo slabe. A slabe deti pri ktorych rodicia doma nesedeli (nemali cas chut, moznosti), tak koncili v osobitnych skolach.
@makova333 ale ja som písala pani, že to je ideálny prípad. Presne tak ako píšeš. Nestáť nad ním, len kontrolovať a určite ísť k psychológovi. Skúsený učiteľ dokáže dieťa vyhodnotiť a poslať k psychológovi dosť skoro. Ale určite nedokáže ohodnotiť dieťa ako najslabšie a nemal by to robiť. Ale dieťa nepoznám, neviem ako sa správa doma a v škole. Ak učiteľ odporučil psychológa, je to rozumné a nič za to nedajú. A preboha, kto známkuje prvákov. To je šibnuté. U nás sa tento rok zakázali aj slniečka a kocuriky.
K psychológovi by som šla to akože bez debát. No nastáva otázka, či mu veľa vecí nepodkladáte pod nos a potom proste nie je až taký samostatný ako by mohol v tomto veku už byť. No deti chodia mesiac do školy ak je prvák, môe mu to trocha trvať, podľa mňa by aj učiteľka mohla by ešte zhovievavá
@zabka1987 uf, skúste to riešiť s rodičmi a učiteľkou, alebo ešte zvážiť zmenu školy. Je to nezmyselné takto známkovať tie detičky. Jediné, čo tým dosiahnu je plač a môžu u detí vybudovať nezdraví rešpekt a strach zo znamok, u slabších aj traumu. Mala som takého spolužiaka na základnej škole. Keď dostal horšiu známku ako dvojku, zosypal sa.
@raddkka je vela skol, kde sa deti znamkuju od prveho rocnika. Zalezi to od vedenia skoly, ak je vedenie hmm nazvyme to menej flexibijne, bude trvat na znamkach. Na zmenu skoly je po mesiaci naozaj priskoro a mohlo by s tym mat dieta problem. Plus mu ukazeme, ze od problemov sa uteka namiesto, aby sme ich riesili. Najskor treba vyskusat vsetky dostupne metody od rozhovoru s ucitelkou, nacvyku väcsej samostatnosti az po kvalitnu diagnostiku u psychologicky.
@raddkka môj nemã problém ,ja ho nemám prečo prekladať . Napriek tomu ,že učiteľky veľmi nechceli aby išiel do školy, že je hravý a pomalí .Je šikovný a patrí medzi najlepších . Ale myslím si ,že veľa záleží aj na prístupe učiteľky . Ja sa nemôžem sťažovať . Samozrejme sa mu venujem a všetko si chystáme spolu a tak isto sa učíme spolu . Tak som bola aj so starším a je štvrták a od prvého ročníka je veľmi šikovný , bezproblémový žiak . Preto sa aj čudujem ,čo od tohoto žiaka chce pani učiteľka . Veď len začínajú a treba ich viesť správnym spôsobom .
@nela0123 ano aj u nas prvacik robi sam ulohy. Zapisu si do zapisnicku uloh (farebnu bodku podla predmetu) k datumu, a oznacia aj ulohu v knihe - taku istu farebnu bodku. Pridu domov, vytiahnu knihu, spravia ulohu podla toho ako im to povedala pani ucitelka. Rodic len podpise ulohu, ze ju registruje a je spravena. Ulohy maju denne 1-2 a ja vlastne ani neviem co tam robia Podpisem ja alebo manzel a je to. Tak isto si maju kontrolovat peracnik, struhat ceruzky a prebalovat knihy. Syn je taky plasko, tak povedal, ze radsej knihy bude nosit do skoly vsetky - ale vela si ich nechavaju v triede v lavici ako povie pani ucitelka, tak to toho nema vela v taske. Telocvik aj prezuvky maju v triede takze v pohode. Na nas ucitelka apelovala, ze mame viest k deti k absolutnej samostatnosti.
To hovorila učiteľka aj nám, nechať dieťa robiť úlohy samé, len skontrolovať, byť na blízku keď potrebuje pomoc. Ideálne posadiť dieťa s úlohami za kuchynský stol a popri varení len dohliadať.
Ahoj, necitala som vsetky komentare, takze mozno nieco sa bude opakovat. Podla mna...prvacik sa urcite nema ucit sam (hlavne nie na zaciatku)... mam druhacika a ucime sa spolu - niektore veci zvladne sam (ved aj musi), ale vzdy mu ulohy skontrolujem...alebo napr. on si pise ulohy a ja pri nom skladam pradlo, takze nie je to uz o takom vecnom sedeni pri nom...ine to je s citanim, to som pri nom a kontrolujem... a prvak aby sa ucil sam?! Ved len teraz nastupil do skoly a zacal "novy zivot" - urcite potrebuje pomoc/radu rodica. Ak to takto prezentuje ucitelka, tak neviem. Niektore deti k tej samostatnosti potrebuju viac casu. Sama vravis, ze matematika mu ide, takze tipujem, ze aj doma pri uceni tu zvladne sam a bude stacit ju len kontrolovat. To co o nom povedala pani ucitelka - naozaj to znie ako zaskatulkovanie. Len dufam, ze to nevravela nahlas a pred nim vsetko! Deti to velmi vnimaju...Ak sa jej nepaci, ze je neporiadny: nech ho presadi do prednych lavic (poproste ju) - aby na neho videla a neodsuvala ho. Popripade si doma trenujte co ma mat na lavici hravou formou: ze sa zahrate na skolu (co si pripravis na matematiku? na slovencinu?!)... atd. Mozno to pomoze... a hlavne to asi treba odkomunikovat s nim (podla mna najlepsie vecer pred spanim sa ho popytat: co sa ti dnes pacilo v skole? co sa ti nepacilo?)...
Je v skole tri tyzdne!!!ona je normalna?????moj bol rad ze je rad.ja v nemocnici na rizikovke,on doma s mojou mamkou. Nevedk citat slabiky urcite na zaciatku,teda kumo velkych pismen nevedel citat vobec,ved oreto siel do skoly.troezlivost!pocuvaj ucitelku conhovori a doma sa o tom porozpravajte.tesku balte spolu,rozdel mu veci tak ze ich najde,hoci ajndo samostatnych plastovych obalov po predmete. Tak vytiahne vsetko len z obalu.chudak,vsak si musi zvyknut.mne to rozum neberie...skus mu tu orioravu zjedosit co najvaic.ja by som ho nechala nech si sam v klude oochysta,skontrooovala a ozaj ku to rozdel.nie vsetoo do dosiek.tak aby vedel kde co ma...
Ak by to pokracivalo,a sedela na nom ber ho z triedy alebo aj zo skoly prec.
@matulik5521 - mama mojej naj-kamošky mi raz vravela, ze chcela svoju dceru skontrolovať ako si robí úlohy na yačiatku prvého ročníka. Ona jej povedala, aby sa nestrala, zavrela dvere a odvtedy jej mama nikdy do zošita nenakukla, len keď sama prišla s problémom (čo asi bolo raz za uhorský rok). Ako ticho závidím týmto rodičom....Aj dnes takých poznám, čo mali druháčku a ona si dokázala sama obtelefonovať rodičov kamošiek, aby si zistila úlohy apod. Tiež sa s ňou neučia. ...No môj syn je detto - hrôza sústredenie, písanie, ale pamat má dobrú, takže sa učí z počutia. V prváku som 1-2 denne trávila písaním úloh. Lebo však nech sa učí samostatne. Tak som si k nemu sadla, kukli sme. Píš tento riadok, vieš, čo máš robiť. Odbehla som medzitým - domácnosť, jedno 3 rocné, dalšie dojča. Vrátim sa o 15 min. Je tam, kde sme boli. Medzitým však poskladal lego, alebo trávil čas dívaním sa do okna a dumaním nad niečím. Takto písal tri riadky aj hodinu. Dodnes je to tak...Zial...Dcéra prváčka sa učila sama. Písanie super, len matika jej zasa nejde až tak dobre. Ale viem porovnať sústredenie - ona ide bez pauzy, kým nedokončí. Cca 30 min. a všetko má.
Mam prváka a je jasné že sa s ním učím, najbližšie roky to mám aj v plane, ale zase knižky a zošity, peračník a všetko si chystá sam. Ja mu prečítam hodinu a on si na danú hodinu všetko zbalí, teda nechystám mu tašku ja, ale chystá si ju on s mojim dozorom.
Ak chceš rozvrh urobte si doma obrázkový, podla ktorého sa bude riadiť lepšie si to zapamätá a môže si "čítať rozvrh sam"
Nieje normálne aby chcela od prváka aby vedel podla skratiek ake majú hodiny a aby sa učil sám. Tiež nechápem to že ho po mesiaci takto zaškatulkovala... Neviem.. Je fajn ze vam povedala že je najslabší v triede, vždy a všade bude jeden predsa najslabší.. Ku sustredeniu ti neviem nič povedať, ale po takomto prístupe učiteľky, by som veľmi zvažila či chcem aby bola aj naďalej triedou učiteľkou môjho dieťaťa
Ja neviem, či ste si ostatné všimli, ale " vraj všetky deti už vedia čítať dvojslabičné slová" mi pripadá veľmi zvláštne, keď hovoríme o deťoch v prvej triede po zhruba mesiaci...
Poznám to. Ťažké, narocne,dlhy boj. Ale je svetlo na konci tunela. ..u nas az v tretej, štvrtej triede. Chce to chapavu pani učiteľku. Hoci aj za cenu zmeny skoly. Drzim palec!
@kittykat22 dcera si robi ulohy v druzine, cize akoby robila doma sama, lenze pride domov a ja jej to skontrolujem. Vychovavatelka povedala, ze hoci urobia ulohy v druzine, treba s nimi precvicovat aj doma. Cize jej nacrtnem to iste, co bolo v mojich prvych ciarach a cvici ruku pisanim. Odbehnem a chodim kontrolovat, lenze ked jej to nejde, tak musim ukazat, ze ten sklon ma byt doprava-dolava a nie kolmo. Lebo potom povedia, ze sa jej doma nevenujeme. No .... kazda skola a kazda ucitelka ma iny pristup. Robim ako viem.