Prajem pekný večer, potrebovala by som poradiť, možno nestranný pohľad na vec. Syn je prvák, do škôlky chodil tri roky, testy zrelosti boli v poriadku. Dnes si učiteľka zavolala manžela a povedala, že syn je najslabší žiak v triede. Má problémy so sústredením, že nepočúva, má neporiadok na lavici (kôli tomu sedí sám), je nesamostatný. Pozornosti som sa obávala a chápem učiteľku, že nad ním nemôže stáť celú hodinu a chceme na tom všetkom popracovať. Ale učiteľka nám vyčítala aj to, že my sa s ním doma učíme, že to by sme nemali, on si má sám nájsť úlohy, sám si ich spraviť a zbaliť si veci do školy podľa rozvrhu. Všetky deti majú vždy pripravené veci na lavici, len on stále niečo nevie nájsť. A že vraj všetky deti už vedia čítať dvojslabičné slová, len on nie a uvažuje, že ho pošle školskému psychológovi. S matematikou problém nie je. Neviem, kde sa stala chyba, učiteľky v škôlke ho chválili, že je veľmi šikovný a do školy sa tešil, dokonca sa tam nudil, lebo posledné mesiace sa skoro nič neučili. Keď sa ho na to pýtam, tak sa rozplače, že chce sa sústrediť ale nejde mu to a je mu to ľúto. Neviem si s tým poradiť, snažíme sa mu venovať, ale cítim sa ako najhorší rodič na svete, keď len tomu môjmu dieťaťu to v škole nejde a ostatní sú šikovní. Myslela som, že učiteľka bude viac zhovievavá, alebo by po mesiaci mal byť úplne aklimatizovaný?
Ja by som sla za riaditelkou.
Ako by ste písali o mojom synovi. Po prvom mesiaci v škole som s ním išla k psychologička lebo si nedokázal zapamätať ani a , e a nie to ďalšie písmená . Bála som sa že keď prídu spoluhlásky tak sa ani nepohne. Psychologicka ho otestoval a ona v ničom problém nevidela. Chvalabohu že máme super učiteľku , ktorá povedala nech nič nikde neriešim , že ona mu dá času koľko potrebuje a mala pravdu. On sa pýtal napr.co je rozvrh hodín aj po polroku . Nevedel ktorý zošit k akému predmetu patrí , stále niečo zabudol, mikina v piatok priniesol domov 5 z celého týždňa
bolo toho dosť už ani neviem. Keď som videla že si mýli A E tak sme piekli tie písmená, písali do múky .... Učiteľka proste mu dala čas a priestor nech sa do toho dostane . Úlohy isto sám nerobil a knihy som mu prekladala celý prvý ročník aj druhý
ale asistoval aspoň. V druhom ročníku už to bolo lepšie , učenie stíhal ale sústredenosť tiež ešte nič moc. Všetko ohundre, tristo komentáre ku všetkému , no mám dosť
. Teraz je tretiak už si pripravuje sám knihy aj úlohy si sám robí ale stále kontrolujem . A dočkala som sa úspechu , keď učiteľka mi povedala, ze patrí medzi troch najlepších žiakov
. Chce to čas a hlavne ochotu učiteľky
@matulik5521 Pozdravujem neviem, ci uz tu bol taky navrh, ale normalne nabehnite za riaditelkou a povedze, ze idete syna preradit do inej skoly.
Ako pani ucitelka ma byt pre dieta boh dobroty trpezlivosti, laskavosti, druha mamina. Ta vasa nim rozhodne nieje. A to sa v tom dietatku odzrkadli, kym do skoly chodit bude. Drzim prst, pripadne nech najdete s pu spolocne riesenie dobre pre vase dieta. ️
Po mesiaci v škole vedia všetky deti čítať dvojslabicne? Nech si nerobí srandu pani učiteľka.. moja prvácka čítať už vie, tá sa ale neráta čítať sa naučila sama už dávnejšie, je samostatná a proste trocha popredu.. nie je to len môj dojem, ale aj učiteliek - práveže vacsina deti je presne takých ako opisujes ty, je to úplne normálne a u chlapcov veľmi časté.. naša učiteľka chválila všetky deti, aj tie čo neposluchaju a podporovala rodičov..
prvý syn keď bol prvák urcite čítať nevedel v tomto čase.. v prvom ročníku pani ucitelka určite od neho nevyzadovala aby si úlohy robil sám (preto to majú zakázané v družine v prvom ročníku, aby rodičia robili úlohy s deťmi) večne niečo rozhadzal, zlomil, nestihol.. tašku som vždy robila s nim.. a jedine čo mi bolo povedané že je pomalsi, mám ho trocha surit čo som aj robila ale čo sa dá urobiť s povahou? Jeho tato je taký istý .. je teraz tretiak, úplne normálny chlapec čo vystrci rozky, ale aj sa snaží a aj mu to ide a niečo zabudne a čo je na tom nikto nie je dokonaly..
Choď za pani učiteľkou a pohovor si s ňou v dobrom, ale neoblomne - aby z neho nerobila outsidera - je tam predsa na to aby z triedy vytvorila dobrý kolektív, nie preto aby vychovávala premiantov v kazdom smere..
Mne sa veľmi páči triedna mojej dcéry - snaží sa utvoriť kolektív, je to prvoradé a dôležité aj do neskorších ročníkov..
@matulik5521 dolezitejsie ako spokojna pani ucitelka je psychika Tvojho synceka. A hlavne je, aby sa mu skola neznechutila uz teraz, lebo sa na to nabali stres, odmietanie skoly, mozno bolesti brucha rano a pod. Ja by som na neho netlacila, niekedy staci par mesiacov a dieta urobi velky skok dopredu, treba ho motivovat pozitivne a vyvarovat sa natlaku.. ja by som sa sustredila na to, co mu ide a vynechala drilovanie toho, co mu nejde, iba kratko precvicit hravou formou alebo vymysliet nejake prepojenie s matematikou, ktore by ho bavilo.. a mesiac je strasne kratka doba, este stale je to v ramci adaptacneho obdobia vsetko uuplne v poriadku.
@matulik5521 kedy je narodeny?.. zial ta depistaz to ke velmi slabi odvar realneho posudenia... a zial mnoho skolok sa potrebuje zbavit deti, takze odklepnu aj takych co by kedysi nie. .... A neviem, sle znie mi ta pani ucutelka divna. V prvom rade, by som na neho netlacila! A ako keby nefixovala mu, ze je " najslabsi"... dieta casto si to tak pripise :( demotivuje sa..... ideal by bolo keby pani ucitelka bola ludskejsia a skusila s nim ( s vami) najst cestu mu pomoct. ... Naprikladbobrazok vytlacit co ma mat na lavici... alebo mat zbalenu tasku ako ma byt... alebo cez prestavku poprosit deti, nech mu pomozu. K ucenim, vsak to je super, ze mu.pomahate... a dobre je aj samostatnost. SKuste tiez, ze co si mal?, vies nam ukazat co ste robili, co mate DU.. a inak spytala by som sa ho na reflexiu na ucitelku ( sorry ale sedi na nom a normalne z toho co citam ju nemam rada, lebo toto po MESIACI robit dietatu??? ) .. tiez nam prvacku oni maju vacdinu veci v skole a pisankubdi nodia denne a peracnik. ... Pride mi, ze syn moze byt z nej aj v strese... ze vie, ze ho kontroluje, tak chudaj zabuda ako sa vola... a nebodaj este ked ide citat tak vie, ze ho zhodi... cele zle!!!... mne pride normalne, ze dieta nevie citat!!!! ( vid aj podmienky na prijatie do zs, nikde sa nepise vediet citat slabiky).. tak ako spravny pedagog, by mala sa snazit vas zaskoli!!! A dat vam navod ako mu pomoct v citani!!! A podporovat ho a nie stresovat. .... a ako ked toto robi ucka po mesiaci... no way... tiez mam prvacku, viem teda o com pisem. A isto p.uc u nas nevytvara sudy o detoch, ptave opacne snazi sa spoznat silne, slabe stranky a pracovat na zlepseni za pomoci spoluprace Ziak - ucitel- rodic... psychologa po mesiaci... ako za to nic nedate, ale ak by takyto pristup postoj siel dalej, odporucam zmenit skolu.
@matulik5521 a este k DU... netusim ake mnozstvo mate a co mavaju.... ale mozem ti napisat ako u nas. Detom mic nedavaju DU... skor len pisanie a to.dokoncit si nejaky ten riadok. Vacsinou si to deti stihnu ku koncu hodiny, prestavka. A ked nestihnu... Dcera vie, ze si to ma dokoncit, zaroven pani ucitelkanam denbe pise email co robili , ake strany a rodicia vieme, ze strany maju byt dokoncene a maju na to.dohliadnut!... dcera teda, ked mi ukaxuje co robili ( aj ked to viem... ale beriem.to ako tu samostatnost a spolicny cas), tak mi teda ukaze aj ulihu... sana sadne za stol, dorobi... ak si ju robi po skole, trosku ju usmernik, ked vidim, ze by to mohlo byt lepsie... Celkovo nejric na neho chval ho za tu matematiku, pokroky... skus mu dat priestor na jeho emovie zo skoly a skus ho chvalit, ze sa zlepsil... lebo neexistuje ZLY ziak a uz vobec nie po mesiaci, zial zly je ucitel! A v skolke by si vsimli, ze neobsedi, ze je roztrzity... evidentne tsm mal podporujuce okolie, nemal.stres. drzim palce.. a mrzi ma to
@matulik5521 pani učiteľka už učila niekedy prvákov? Určite si prvák nemá robiť úlohy sám, ale vždy s rodičom. Z tohoto dôvodu som ja prvákom nikdy nedala poznámku za neurobenie DÚ, ale mala som s rodičmi dohodnuté, že neurobenú DÚ označím pre rodičov, aby ju dorobili s dieťaťom. S deťmi sme to volali odkaz pre rodičov. Taktiež by prváci mali mať len minimum domácich úloh, prípadne žiadne. Som učiteľka na 1.
stupni a vo svojej atestačnej práci som sa venovala práve adaptácii v prvom ročníku. Celý prvý polrok je adaptačný, kedy si dieťa zvyká na nové prostredie a režim. Treba si uvedomiť, že tieto deti ešte nie sú školákmi v pravom zmysle slova, sú to v podstate škôlkari v škole a takto k nim treba aj pristupovať. V tomto prípade by som asi zmenila učiteľku (triedu) hneď na začiatku, ak sa to dá. Pani učiteľke zrejme "nesadol" lebo podľa jej požiadaviek je nesamostatný. Každé dieťa je iné, potrebuje iný prístup a hlavne všetky potrebujú pozitívnu motiváciu.
Veľmi ti odporúčam prečítať knihu Spoločne do školy : Rodičia v procese úspešného štartu dieťaťa do školy od autorky Slezákovej. Majú ju aj vo väčšine knižníc. V tej knihe je veľmi podrobne opísaný celý proces adaptácie na školu aj s možnosťami ako dieťaťu v tomto náročnom a prelomovom období pomôcť. Taktiež je výborná kniha Žiak na začiatku školskej dochádzky : Edukačná podpora učiteľov a rodičov od Autoriek Kurincovej a Slezákovej.
Určite si aspoň jednu z tých kníh prečítaj a ja by som ju kúpila aj pani učiteľke ako darček.
@matulik5521 poslala som ti do IP časť z mojej atestačnej práce o úlohe učiteľa v procese adaptácie. Prečítaj si to a pochopíš, ako veľmi ovplyvňuje pani učiteľka svojím správaním a konaním tvojho syna a jeho adaptáciu na školu.
My sme zas minulý rok počúvali pri tretiakoch, ze ich ešte treba kontrolovať. Museli sme im podpisovať úlohy...
Ako keby som čítala o mojej dcére tiež sa v škôlke nudila ... a zrazu bum,prišla na rad škola .... dennodenne ma triedna komandovala aby pridala aby sa sústredila .... no sama nakoniec uznala že je hravá .... dnes je už v 4.triede a ja si s ňou dodnes robím úlohy lebo ona sa nesústredí , rozptýli ju fakt aj maličkosť a to čo má robiť ide bokom ... s p.uč. vieme , že je tvrdohlavá a komotná, že ona má pri úlohach proste potrebuje , tak to p.uč. nerieší ... samozrejme ju učím samostatnosti , ale aj tak musím byť v pozore až z nejakého tajného kútika nevytiahne niečo zábavnejšie ako úlohy
Ja by som si nad rečami pani učiteľky hlavu tak nelámala. Mám 2 deti. Staršia dcéra keď chodila do školy v dedine kde sme predtým bývali, bola učiteľkami vychvalovana, že je tichucka a šikovná... Učila sa na jednotky a dvojky. Presťahovali sme sa a do novej školy nastúpila v 6 ročníku. Tam začali problémy s učením. Je silný introvert a neznáša zmeny. Tiež si ma zavolala učiteľka aby mi povedala že v matematike je najslabšia v triede, že jej hrozí 4 na vysvedčenie. Bol to pre mňa šok keď predtým mávala dvojky. Našli sme jej učiteľa na doučovanie a čuduj sa svete vytiahla to zasa na 2. Ta učiteľka na nej dosť sedela dá sa povedať a preto to aj s jej známkami išlo tak dolu vodou. Od učiteľa, jeho prístupu k dieťaťu a jeho schopnosti veci vysvetliť záleží veľa. Dcéra odišla na strednú chemickú školu a zmaturovala s vyznamenaním. Začiatky však ani tam neboli jednoduché, boli plače že chce zmeniť školu ledva tam začala chodiť, lebo zasa to bola zmena a chcelo to čas. A dnes už ako chemicka aj pracuje.
A potom mám syna ktorý je teraz 6 na ZŠ. On je od samého začiatku iný. Tiež som počúvala sťažnosti o jeho nesustredeni, o tom že je v triede najslabší (toto používajú asi ako ťah na rodičov keď učitelia žijú vo svojich hlavách v čase dinosaurov a chcú potrestať dieťa len sami nemôžu tak na to idú cez rodičov ktorým chcú nahovorit že majú neschopného potomka).
Aby boli spokojní, išla som s ním na testy na ADHD. Vysli mu tak, že vraj má naozaj poruchu pozornosti a hyperaktivitu. Neurologicka mu nasadila lieky ktoré ho oblbovali, tlmili. Vtedy boli učiteľky spokojné. Chlapec prestal rast. Nebol to on. Vysadila som mu ich a prestali sme chodiť k šarlatánom. Nenechám mu zničiť pečeň liekmi preto aby oni mali v škole pokoj. Je aký je. Má smolu už v tom že ako truednu dostal tu učiteľku ktorá na dcere kedysi sedela... Život je taký ale on si s ňou poradí lepšie ako ona. Je iná povaha.
Takže hlavu hore. Každý sme nejaký. Mimochodom syn známky 3,4. Nič moc . Ale nebudem tlačiť na pílu keď viem že za veľa ani sám nemoze
U nás to bolo to isté ..po mesiaci si proste nezvykol..Problém bol nielen v škole ale aj doma..Plač ,rev odmietanie.. Žiaľ v našom prípade z toho vyšlo ADD a poruchy učenia.. Sedím pri ňom dodnes a to je už siedmak.. Známky katastrofa, Krátkodobá pamäť zlá.. Nuž čo narobím.Raz je to tak a nech sa snažíme ako chceme , lepšie to asi nebude..
Ja len otvaram ústa so mnou sa ucila mama normalne do cca 2.stupna potom mi tiez sem tam ešte pomahala ked bola tazsia latka, moja svagrina ma 11 a 13 ročne deti a teda pripravovala sa s nimi do skoly tiez do tej 4.-5.triedy a este im sem tam pomoze ked niecomu nerozumeju a su obaja 1tkari od zaciatku!!!!! Chodia na olympiady Hviezdoslavov kubin no skveli ziaci podla mna ja tu na mieste psychologicka ona z neho dostane kde je problem a co ho trapi v skole. Potom uz budete vediet na com popracovat ak ucitelka este aj na neho tlaci ten nie je dobrý bude stale v strese zo skoly a moze sa to cele zvrtnut tam kde by ste nechceli bude sa zle ucit nebude prospievat nebude rad chodit do skoly mozno aj za riaditeľkou by bolo fajn sa ist poradiť ved je to pre boha prvacik a nie všetci su hned tip top to by mala ta ucka ake lahke.
@matulik5521 Ahoj. Tiež mám teraz prváka. Ale ak pri ňom nepresedím celý čas, tak úlohu si jednoducho nespraví. Tak isto si veci do školy nevie pobaliť. A práveže prvý polrok máme dohliadať my, rodičia na to, aby mali deti všetko zbalené a písať si úlohy s nimi.
Vaša triedna učiteľka je nejaká divná.
Navyše, také niečo čo ona o ňom vyhlásila sa nedá povedať ani nie po celom mesiaci. Veď sa ešte iba adaptuje.
Klud. Tiez som si tym presla. Najmensi nastupil ako prvak minuly rok. Tiez pol roka horor. Tym, ze mam este starsie dve deti bola som zdesena ako dlho s nim musim sediet nad ulohami. Az prisla karantena v marci a ucili sme sa teda spolu a naozaj urobil pokrok. Velmi velky, najma v citani. Matika mu isla, pisanie nejako nevyzadujem, pretoze ani ja nepisem pekne. Je druhak a uz prechadzame, nech si robi ulohy sam. Treba len vydrzat, sem tam si poplakat a ono sa to raz zlomi.
@tinkerbell skvele...tu autorka aspon vidi ze ozaj nie je ok fer to co hovori ucitelka....mne sa ozaj az rozum zastavil ked si rpedstavim mojho minuly rok ..chudak vsak by mi revak doma odusu keby to tka bolo...
@tinkerbell presne tak, pristup ucitela dokaze velmi ovplyvnit dieta a celkovu klimu v triede. Ja som sa stretla s tym, ze pani ucitelka (specialna pedagogicka), tak velmi vyzdvihovala jedneho ziaka v prvom rocniku a upozornovala na jeho kvality (rodicia boli rodinni znami s pani ucitelkou), ze v pol roku sa uz s tymto dietatom nechcel bavit nikto, neprizyvali ho k hre atd. Nik mu vyslovene nerobil zle, ale proste prestal mat kolektiv o neho zaujem, napriek tomu, ze v pripravnom rocniku, pri inej pani ucitelke, to bola skvela trieda, vsetci kamarati.
@makova333 pani specialna pedagogicka bola tiez dobry jeliman ♀️ chudak chlapec.
@matulik5521 ako keby som o mojom čítala, presne, nesustredený, bordel na lavici, knihy neprichystané atď. ,to boli slová učitelky tiež cca po prvom mesiaci po nástupe do 1ho ročníka. Teraz je už 6tak.
mne sa ta ucitelka nehnevajte sa zda divna.. prave preto ze ma neporiadok na lavici, je nesustredeny, by mal sediet s niekym a nie byt vyradeny od deti. Neporiadok si ma odlozit, moze mu to ukazat, aby kamaratovi nezavadzal. Nech si necha na lavici iba to co potrebuju. A to s tym, že sa ma ucit sam, je uz aka hlupost... Ak to povedala, tak ako si to napisala (ze si ma PRVAK v septembri sam robit ulohy, sam sa chystat). Skor si myslim, ze take vedenie k samostatnosti a poriadkumilovnosti by sa zislo (lebo moja tapa si ani teraz neulozi veci pekne vedla seba).. a robila by som to asi tak, ze urobte ulohy- nech to nachysta na stol a ked urobite tak si to sam pobali. Tym padom by mal vediet kde to je v tej taske a nie hladat, plus bude vediet ktory zosit je na co. Mala som rpavidlo, ze skolske veci mala iba na stole a jednej polici, cize ak tam nic nebolo, vedela som,ze si vsetko pobalila a nezabudla. Nasi prvaci mali z nejakeho dovodu tak vela knih, ze ani ja som sa v tom nevyznala (pouzivali dve sady). Ale ucitelka im to nedavala, mali v triede policky, tam boli kôpky podla predmetov a rozdali si to co potrebovali na hodinu. Domov nosili iba ulohy a peracnik, ziacku/zrkadielko. Cize on moze mat tiez chaos v tolkych pomockach Neboj, dobre to zvladnete. Vzdy je niekto slabsi, citajte doma spolu... ledva mesiac su v skole.
@matulik5521 ešte k tomu čítaniu by som chcela dodať, že s nácvikom čítania prvých slabík (slabík nie slov!) sa začína najskôr až koncom septembra, takže nechápem, prečo pani učiteľka už vyžaduje čítanie dvojslabičných slov.
Pridávam foto správneho postupu pri nácviku čítania. Je to z metodickej príručky autoriek Štefekovej a Culkovej a je voľne prístupná k stiahnutiu na internete (stačí zadať do Google metodická príručka k šlabikáru Štefeková). Podľa mňa je to najkomplexnejšie spracovaná metodická príručka - čítala som všetky momentálne používané. Veľmi sa stotožňujem s filozofiou autoriek a ich odporúčaniami ako pristupovať k prvákovi, ako ho hodnotiť a pozitívne motivovať, a čo v žiadnom prípade nerobiť.
Určite ti to pomôže pri domácom nácviku čítania, lebo pani učiteľka zjavne žiadnu metodiku ani nedržala v rukách.
@matulik5521 ja by som so psychologickou este pockala. Ja mam stvrtaka a druhaka. Ten prvy patri medzi najlepsich ziakov. Druhy priemer. V prvom rocniku roztrzity, nesustredeny.... V druhom rocniku sa to zlepsilo. Pani ucitelka mi tiez v prvom rocniku jemne naznacila, ze je nesustredeny, nepozorny. Ale posadila si ho do prvej lavice, viacej ho zapajala, chvalila. Jej dakujeme, ze sa " pozbieral". Vela zalezi od ucitela. Tato nasa ma nejaku specialnu pedagogiku, tak s nim pracovala. Skor by som zasla za pani ucitelkou a skusila tuto cestu nez psychologicku. Dieta bude este viac v strese. A v neposlednom rade je dolezite, ci syn nema stresy aj z ucitelky. Deti vedia vycitit, ak ucitel "ma niekoho radsej a niekoho menej". A k tomu uceniu - ja sa ucim aj s druhakov aj stvrtakom. Treba detom ukazat system domaceho ucenia a povinnosti.
Moja je 5tacka a je najlepšia z triedy. Učí sa ľahko, ale doteraz kontrolujem úlohy a ju skúšam. To je co za blbosť že prvák sa ma učiť sám ♀️ Práveže sa mu treba venovať a chváliť ho za každý úspech. Deti co sa im nikto nevenuje sú najslabšie (výnimka einsteinovia) , lebo nemajú motiváciu a nemá im to kto vysvetliť, lebo učiteľka sa nevie venovať 20 žiakom rovnako.
NEcitala som to cele, ale add 1. Dieta potrebuje cas na prechod zo skolky do skoly a trva to niekolko mesiacov.
add 2. dieta v skole po mesiaci nema vediet este citat...ved este sa neucili pismenka
add 3. nas ucitelka v triede praveze upozornovala, ze si mame s detmi robit ulohy
Vasa ucitelka by uz chcela mat hotove deti a neverim, ze je jediny v triede. Nasa ucitelka ma az na konci prveho rocnika upozornila, ze ma maly mozno problem s pozornostou a mozno by sme to mali riesit. (nikdy nevie kde co ma, bordel vsade, hlava v oblakoch). Boli sme u psychologicky, specialnej pedagogicky a uzavreli to tak, ze mozno je este nezrely a potrebuje cas. Ze je este skoro na nejake skatulkovanie a testy (az na konci 3.tieho rocnika mu spravia ak bude treba).
Chce to vela trpezlivosti. NEkricte nanho (aj ked viem, ze niekedy sa neda a aj ja kricim, ked 10 minut rozmysla, ci to slovo napise alebo nie), ale vidim, ze sa to pomalicky zlepsuje. Pomaly mu dochadza, ze aj on ma proste povinnosti. A co sa tyka bordelu na stole...to mam doteraz aj ja...su proste ludia, ktorym bordel na stole nevadi. JE mi luto vasho maleho, ze ho ucitelka takto zaskatulkovala uz na zaciatku...ved sa tam este ani nestihli ohriat. Teraz maju maximalne tak cvicit ciarky a pomaly sa ucit velke tlacene pismena, nei citat slabiky.
@matulik5521 mne to znie tak, ze strasne sa v tej skole ponahlaju. Dvojslabicke slova a to je 1.oktober. ucitelka nech si da pohov. Mozno aj jej by psycholog nezaskodil. A ze si ma balit same to chudatko veci do skoly po mesiaci v skole a ze si ma robit ulohy same a nie s rodicmi. Nenicte mu zivot, a dajte ho do inej triedy k inej ucitelke. Mne znie ta ucitelka ako j.blina jednoznacne. Zacala by som sa jej smiat rovno do ksichtu. Vy ako rodicia nemate byt vystraseni z coho. More mrte rodicov sa uci aj so 4takmi doma, pokial si to mozu dovolit, a ak si chlapec sam ako tretiak bude pripravovat tasku na nasledujuci den, tak je velmi sikovny. Chyba je v ucitelke
Ďakujem všetkým za komentáre, je mi lepšie, keď viem, že v tom nie som sama.
Včera bola celý deň so synom na vyučovaní psychologička a povedala, že asi má poruchu pozornosti, ale že mu to celkom išlo, keď sa mu venovala. Že ešte nejaký čas počkáme a uvidíme.
No a učiteľka po tomto zistení bola zrazu ako med. Bola veľmi milá, ukľudnila sa vo svojom vyjadrovaní. Ale už som si na ňu urobila názor. Spravila si obraz a synovi bez toho, aby si snažila mu pomôcť alebo ho pochopiť. Najviac mi je však ľúto, že v ňom nevidela nič dobré. Ide mu matematika ale za to ho nepochválila, len povedala, že je to v poriadku, keď sa manžel spýtal. Proste jej ani nenapadlo hľadať či povedať niečo pozitívne, len ho skritizovala.
Začala som si syna viac všímať pri učení, asi má naozaj problém pri sústredení. Keď sme sa snažili čítať slabiky, respektíve slová, veľa krát začne pozerať na mňa a stále mu musím pripomínať, nech sa pozerá do šlabikáru. Nič nepovie, len to, že rozmýšľa. Slabiky vie, slová mu zatiaľ nejdu. Po chvíli začne vymýšľať, alebo sa s niečim hrať. Ale sme pripravený na tom makať, pretože viem, že mu to myslí.
Má to teraz ťažké v škole a k tomu ešte musí cvičiť s nohou každý deň (diagnóza od narodenia). Teraz mu ešte zistili, že má slabé očné svaly a musí mať každý deň prelepené páskou jedno oko. Neviem, či to naňho nie je priveľa. Mal by v noci nosiť aj ortézu, tú sme na nejaký čas vynechali, aby mu nebolo ľúto, že toho musí znášať tak veľa naraz. Stále sa pýta, prečo musí cvičiť s nohou, teraz aj s očami, keď ostatné deti nemusia. Tažko sa mu to vysvetľuje, nechcem, aby sa trápil ešte aj v škole.
Chcela by som sa spýtať.. čítala som, že porucha pozornosti sa prejavuje aj tým, že dieťa je introvert a ťažko nadväzuje sociálne kontakty. Ak má s tým niekto skúsenosť, rada by som vedela, či je to pravda. A ešte či sa stáva pri ADD, že mu ide napríklad matematika, ale čítanie nie, alebo sa to prejavuje celkovo. Pekný večer
Učiteľka asi nieje úplne v poriadku keď vyžaduje od prvaka aby si sam nachystal úlohy a sam si ich spravil to je choré tiež mame doma prvacku a úlohy robíme spolu neviem si predstaviť ako by si ich robila sama. Skúste vyhľadať psychológa a určite by som sa porozprávala aj s učiteľkou. Veľa šťastia všetko sa v pohode zvládne nemajte obavy.
@nela0123 ten koment bol na margo prispevku ze mamicka pisala, ze nie je mozne nerobit ulohy s prvakom, a bol to velmi lajkovany prispevok. Mozne to je, a niektore skoly to tak maju nastavene - a mam pocit, ze ich je stale viac. A dovod je podla mna ten, ze rodicia nemaju trpezlivost s detmi, kricia, vyhrazaju sa, kritizuju zakazuju a potom maju deti k uceniu odpor.